neděle 21. února 2016

Recenze - Pod hvězdou bláznů

Autorka:                   Jarmila Pospíšilová
Nakladatelství:       Moba
Rok vydání v ČR:   2016
Počet stran:              200

Anotace:
Jedna je až úzkostlivě zodpovědná, pedantická a zvyklá vše plánovat, druhá je téměř ve všem pravým opakem. Až po smrti rodičů je okolnosti donutí, aby se po letech odcizení daly znovu dohromady. Avšak život je nevyzpytatelný a v nejneočekávanější okamžik ukáže, že nejenom emoce a chaos dokážou s člověkem zatočit, ale i kontrolovaný a spořádaný život se může vymknout z rukou...

Hlavními postavami románu jsou dvě sestry, Lucie a Jana. 

Mladší Lucie je výtvarnice. Ještě před lety bývala lehkovážný, bohémský typ, nyní je matkou malé Zuzanky, kterou počala těsně před čtyřicítkou. Po porodu se dozvěděla, že holčička trpí Downovým syndromem, ne tedy plně rozvinutým. Okolí Lucii nabádalo, že by měla dcerku odložit, ale Lucie odmítla a svědomitě a s láskou se o holčičku stará. Zuzanka je šikovná holčička, jen potřebuje mít svůj režim a řád. Lucie bydlí ve svém rodném domě na venkově a Zuzanka naprosto skvěle prospívá. Otec se o děvčátko, bohužel, nezajímá. Naopak nutil Lucii k přerušení těhotenství a to ani nevěděl, že bude mít holčička nějaké postižení. Nechtěl se vzdát své svobody a bohémského života.

Jana, starší ze sester, se stala úspěšnou státní zástupkyní. Bydlí s manželem a dospělým synem Ondřejem v Brně v honosném domě. Je rozená puntičkářka, až přehnaně zodpovědná a pedantická, úplný pravý opak své sestry. Ale ani skvělé postavení a nádherný dům jí nepřináší štěstí. Manžel se schází s mladší ženou, dospělý syn má také svůj život a stále častěji je mimo domov a Jana zůstává sama. Navíc se Ondřej, dosud bezproblémové dítě, zaplete do obrovského průšvihu a Jana začíná přehodnocovat své životní priority. Když se přidají také zdravotní problémy, má jasno. 


Usmála se, všechno už je pryč, a přesto mívala intenzivní pocit, že to všechno stále trvá. Neuměla to pojmenovat, nedokázala by to vysvětlit. Nikdy se neuměla tak přesvědčivě a jasně vyjadřovat slovy jako Jana. Ona spíš cítila atmosféru, vnímala nálady, emoce, tvary, barvy a vůně. Především vůně. Kolikrát to byl jen prchavý závan, který v ní vyvolal vzpomínku nebo ji přivedl na nový nápad. Málokdo tušil, že za leckterým jejím dílkem se skrývá inspirace vůní.
Obsáhla očima zahradu a dům, kde nyní žila, její rodný dům a teď i rodný dům Zuzanky. Udělala dobře, že se sem vrátila. Ona i její dítě patří sem. Věděla, že je šťastná, každý den za to tiše děkovala a plně si to uvědomovala.


Příběhy obou sester se vzájemně lehce proplétají a kniha se velmi dobře čte. Úplně bych uvítala, kdyby měla více stran. Lucie mi byla hodně sympatická a neustále jsem měla pocit, že je mnohem mladší, než ve skutečnosti byla. I Janu si určitě oblíbíte tak jako já, i když si třeba budete chvíli cestičku hledat. V příběhu se seznámíte také s bývalým přítelem Lucie Karlem a jeho životními peripetiemi, mladou zdravotní sestřičkou Erikou, přítelkyní Ondry a Zdeňkem, manželem Jany.

Pokud právě hledáte nějaký realistický příběh ze života s příjemnými hlavními postavami, určitě vám Pod hvězdou bláznů doporučuji. 

O autorce:
Vystudovala práva a od roku 1993 pracuje jako advokátka. K literatuře ji to táhne celý život, je pro ni zdrojem nových vědomostí, ale i rozptýlení. Její oblíbenou četbou jsou detektivky, věnuje se jim i jako autorka. Je přesvědčená, že tento žánr má velký potenciál, dobrý detektivní román může být současně i kvalitním literárním dílem. Kromě několika knih s touto tematikou napsala i společenský román a v současné době pracuje na dalším. Psaní je pro ni nejen záliba, ale poskytuje jí i určitou protiváhu k náročné profesi. Náměty čerpá výlučně ve své vlastní fantazii, jakékoli popisování skutečných událostí by ji nejspíš neuspokojovalo. Díky své práci poznala mnoho lidských příběhů a osudů, a to jí umožňuje vytvářet zápletky svých knih a nechávat jednat vymyšlené postavy tak, aby působily věrohodně a čtenář z nich měl autentický dojem.
Jarmila Pospíšilová žije v malé vesnici na rozhraní Hané a Drahanské vrchoviny a kromě literatury ráda zahradničí, houbaří a chodí se psem na dlouhé procházky do přírody. Její detektivky jsou vesměs zasazeny na venkov a kloubí se v nich znalost tohoto prostředí s problémy současného života. Ve společenských románech klade spíše důraz na mezilidské vztahy.

Hodnocení: 5/5 

Za poskytnutí recenzního výtisku velmi děkuji nakladatelství Moba.

Knihu můžete zakoupit ZDE.


6 komentářů:

  1. Pěkná recenze! :)
    O knize jsem neslyšela,ale vypadá docela dobře :)

    OdpovědětVymazat
  2. O knize jsem neslyšela, ale název mě zaujal a Tvá recenze mě ke čtení rozhodně nalákala :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda, je to příjemné čtení, už jsme koukala, co ještě autorka napsala dál a rozhodně nějaké další dílko vyzkouším :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥