úterý 6. prosince 2016

Přečtené knihy za měsíc listopad

Přeji vám všem krásný úterní den :)

Máme nový měsíc a já přináším článek o přečtených knihách za měsíc minulý. Do výčtu zahrnu i knihu, kterou jsem dočetla 1. prosince, protože to byl jen už malý kousek. Přečetla jsem tedy celkem osm knih a jednu jsem dočítala rozečtenou ze října. Rozečtená kniha byla Vdova od Fiony Parton, dále jsem přečetla Se zatajeným dechem od Tamary McKinley, Tmavé stěny Willardu od Ellen Marie Wiseman, Skryté zlo Sandry Brown, Jako můry za světlem od Viktorie Veselé, Kdo jinému jámu kopá... sám do manželství padá od Aleny Jakoubkové, Otolína a žlutá kočka od Chrise Riddella, Mischling od Affinity Konar a Týden blázna Jaroslavy Černé. S výběrem knih jsem až na menší výjimky spokojená a s počtem jakbysmet.

Od Vdovy jsem možná očekávala trošku víc, nicméně to bylo velmi zajímavé psychologické čtení.

Anotace:
Temný psychologický thriller pro čtenáře, které uhranula Zmizelá nebo Dívka ve vlaku.
Jeho tvář byla všeobecně známá z titulních stránek novin: opovrhované monstrum, které podle všeobecného mínění spáchalo hrůzný zločin. Nebyl však za něj nikdy odsouzen. A Jean Taylorová byla ženou toho monstra.
Většinu svého života strávila v roli dokonalé manželky. Neochvějně stála po boku svému muži i poté, co byl obviněn z vraždy dítěte, přestože kvůli tomu musela snášet zlostné pohledy, přišla o přátele i o práci. Teď je ale její muž mrtvý a lidé chtějí vědět, jaké to bylo, žít po jeho boku. Co se vlastně tenkrát stalo. Jean může konečně vyzradit všechna tajemství.
Pravda – to je to, co po ní všichni chtějí. Zajímá se o ni novinářka, pro kterou je exkluzivní rozhovor s ženou pedofilního vraha vrcholem kariéry. A ještě intenzivněji se snaží pravdu odhalit inspektor Sparkes, pro něhož je tento případ letitou noční můrou. Policajtský instinkt mu napovídá, že se Jeanina maska mlčenlivosti bortí, že se brzy stane něco zásadního...


Hodnocení: 85%

Recenzi najdete zde.

Když srovnám knihy Se zatajeným dechem a Příslib naděje od stejné autorky, která byla vynikající, je Se zatajeným dechem poměrně slabší. Přesto se čte moc pěkně.

Anotace:
Po manželově smrti se Becky vrací uklidnit do rodného města. Jenže když se v její blízkosti objeví záhadný cizinec, nalezená rovnováha je zase pryč. Ani městečko Morgan’s Reach není tak idylické: krev je tu hustší než voda a na staré křivdy se nezapomíná. Stačila jediná jiskra – a vše tu lehne popelem. Kupodivu právě oheň přinese lidem nebývalou úlevu… 


Hodnocení: 80%

Recenzi si můžete přečíst zde.

Tmavé stěny Willardu je dost pochmurné a depresivní čtení. Ovšem hodně zajímavé a kniha mě určitě oslovila.

Anotace:
Izzy je sedmnáct a je poloviční sirotek. Žije u pěstounů a okolnosti smrti jejího otce jsou víc než tragické. Nešťastná dívka najde vítané vytržení, když v místním zrušeném psychiatrickém sanatoriu najde starý deník. Objeví v něm okno do své vlastní minulosti. – Claře Cartwrightové bylo v roce 1929 právě osmnáct let. Zmítá se mezi autoritativními rodiči a láskou k italskému přistěhovalci. Když odmítne vnuceného ženicha, nechá ji otec zavřít do soukromého útulku pro duševně choré… I když se Izzy musí porvat s potížemi spjatými s novým životním začátkem, Clařin příběh ji stále poutá k dávné minulosti. Pokud Clara opravdu nebyla duševně nemocná, může to nějak objasnit i Izzyino trauma? Pátrání po Clařině osudu přiměje Izzy přehodnotit vlastní životní rozhodnutí – s šokujícími důsledky. 


Hodnocení: 85%

Recenzi najdete zde.

Skryté zlo od Sandry Brown se mi hodně líbilo. Knihou jsem byla opravdu nadšená a rozhodně ji doporučuji.

Anotace:
Emory Charbonneauová, dětská lékařka a maratonská běžkyně, zmizí na horské stezce v Severní Karolíně. Vydala se tam na trénink, ale také si chtěla uspořádat myšlenky a uvážit, zda má smysl udržovat manželství, které se rozpadá. Než policie začne po pohřešované pátrat, stopa dávno vychladla a horskou divočinu sevřela mlha a sněžení. Policie má podezření, že za zmizením Emory vězí právě její manžel. Strhující příběh, v němž nic není tak, jak se jeví, je nabitý nečekanými zvraty a prostoupený vášnivými emocemi. Vyprávění o lásce, zradě a volbě, kterou musí člověk učinit, aby přežil. 


Hodnocení: 100%

Recenzi si můžete přečíst zde.

Naopak kniha Jako můry za světlem pro mě byla naprostá ztráta času. Naštěstí se to četlo lehce a rychle, ale určitě bych se bez ní obešla.

Anotace:
Jolana, Vilemína, Irma, Pavlínka, každá je jiná povahou, inteligencí i vzhledem. Neměly by nic společného, kdyby nenarazily na muže, který převrátil jejich život vzhůru nohama. Tím je charismatický a dobře situovaný Viktor. Zpočátku je okouzlí šarmem a pozorností, ale každá pak zjistí, že se zapletla s despotou, jehož zajímají převážně sadistické praktiky a ponižování. 


Hodnocení: 50%

Zde si můžete přečíst recenzi.

Kdo jinému jámu kopá... sám do manželství padá je pro mě průměrnou oddechovkou, která neurazí, nenadchne.

Anotace:
Svobodná pětatřicetiletá Cora po krachu firmy, v níž pracovala,nemůže najít novou práci. Rozhodne se tedy podnikat, a přestože nemá žádný kapitál, povede se jí rozjet úspěšnou internetovou seznamovací agenturu. Jednoho dne se objeví zákazník, kterému ne a ne najít vhodnou partnerku.


Hodnocení: 75%

Recenzi najdete zde.

Otolína a žlutá kočka se mi moc líbila. Po mnoha letech dětská kniha, do které jsem se pustila. A byl to jeden příjemně strávený večer. Krásná změna :)

Anotace:
Otolína vášnivě sbírá nejrůznější věci a miluje všechny druhy počasí, zejména však déšť, neboť se ráda čvachtá v kalužích. Obývá apartmá číslo 243 ve dvacátém čtvrtém patře mrakodrapu, který vypadá docela jako pepřenka, takže není divu, že mu také Pepřenka všichni říkají… Otolínini rodiče jsou sběrateli a neustále cestují po celém světě. O Otolínu je v jejich nepřítomnosti ovšem skvěle postaráno, nikdy se necítí osamělá. Společnost jí přece dělá pan Moura a kromě něj holčičce se vším, co je potřeba, pomáhá celá řada dalších neobyčejných společníků. Díky nim se nikdy nenudí! Otolína navíc miluje záhady, stejně jako pan Moura. Oči má pořád otevřené a uši nastražené pro případ, že by se setkala s něčím neobvyklým nebo zajímavým. Její zápisník by mohl vyprávět! Ráda řeší zapeklité případy, vymýšlí chytré plány a přichází věcem na kloub – ostatně, má pro to speciální nadání…


Hodnocení: 100%

Na recenzi se můžete podívat zde.

Mischling je velmi zajímavá a čtivá kniha z období holokaustu. Román, který je založený na pravdivých skutečnostech na mě hodně zapůsobil.

Anotace:
Staša a Perla jsou sestry, dvojčata. Společně s matkou a dědečkem se v transportu dostanou do Osvětimi a dívky, které jsou si fyzicky k nerozeznání podobné, zaujmou nechvalně proslulého doktora Mengeleho, anděla smrti, který si v táboře vybudoval lidské zoo… Román je napsaný s nezvyklou lyrickou a psychologickou intenzitou, zajímavý je nejen tím, že o tomto tématu existuje téměř výlučně jen literatura faktu, ale hlavně tím, že příběh je vyprávěn očima mladých dívek. Bezpochyby patří k tomu nejsilnějšímu, co jsme dosud ve světové literatuře mohli k tomuto tématu číst.


Hodnocení: 90%

Recenzi najdete zde.

A poslední knihou měsíce byl Týden blázna. Bylo to velmi příjemné překvapení, kniha je opravdu čtivá a hodně mě bavila.

Anotace:
Nočním městem bloudí zanedbaný osamělý muž. Vyhýbá se lidem a sám neví, kdo vlastně je. Jedné noci zachrání dva lidi, ošetří je a najednou si uvědomí, že byl velmi úspěšný lékař a že měl rodinu. Jak skládá střípky mozaiky svého života, dojde mu, jak krutý kdysi byl a jak ublížil manželce i dětem. Pomocí nových přátel musí projít minulostí, aby mohl začít znovu. 


Hodnocení: 95%

Recenzi budu sepisovat dnes, nejpozději zítra.

Tak to byl můj knižní měsíc listopad. A jaký byl váš? Byli jste s výběrem knih spokojení? Určitě mi napište.

Mějte se krásně :)

Vaše Šárka ♥

14 komentářů:

  1. Všichni jsou pilné včeličky, jen já jsem zabrzděná... Tmavé stěny už mám odložené v práci,že si je taky koupím :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Super čtecí listopad a samé zajímavé kousky! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Tak to jsi mela v listopadu pekne poctenicko Sarko :-)Rada bych si jednou precetla Tyden blazna, Mischling a Vdovu :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Pěkné knihy a pěkné čtení, taky bych na tom měla zapracovat, ale teď čas prostě není :/
    Katy

    OdpovědětVymazat
  5. Samé pěkné knihy, z tvého výběru mě určitě nejvíce zajímá Mischling, o kterém se teď hodně mluví a dobře vypadjí i Stěny Willardu. Taky Sandra Brown je takový fenomén a já od ní ještě nic nečetla. No, tak jsem si zase rozšířila TBR...:D
    Měj se krásně, Šári a ať se daří i v prosinci :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, taky pro mě to byla Sandra poprvé a jsem ráda, že jsem se k ní konečně dostala :) A Mischling je moc dobré čtení. Tmavé stěny Willardu se mi taky líbily, ale možná jsem čekala ještě malinko víc. Ale za přečtení určitě stojí.
      Měj se krásně :)

      Vymazat
  6. Sakra, ještě větší naladění na Mischling, já se na něj fakt moc těším, ještě víc po tvé recenzi :)

    OdpovědětVymazat
  7. Plno krásných listopadových knih :-)
    Během listopadu mě zde na blogu zaujaly tři tituly, z nichž rozhodně Mischling převažuje...
    Ale já bych si ráda udělala v pořizování knih "do poličky" stop-stav a přečetla si ty, které tam na mě již nějakou dobu čekají, ale zřejmě "stop-stav" nevydržím :-)

    Přeji pěkné prosincové počtení.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem teď omezila nakupování, protože se mi nakupilo hodně recenzních výtisků a doma mám opravdu mega zásoby. Ani k vánocům neplánuji žádnou nálož knižních dárků. Už si ty knihy, co mi leží doma, zaslouží přečíst :)

      Přeji krásné adventní chvíle :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥