středa 25. října 2017

Knižní přírůstky – říjen #2

Krásný večer vám všem :)

Nějak tento měsíc vůbec nestíhám přidávat nové přírůstky. Takže si dnes dáme rozbalovačku a určitě ještě minimálně jedna do konce měsíce vyjde.

Mám tady čtyři nové krásky. Dvě jsem si přivezla z veletrhu v Havlíčkově Brodu a dvě mi dnes přišly z nakladatelství Domino jako recenzní výtisk.


Na recenzáčky jsem se hodně těšila. Kdybych neměla rozečtenou knížku, okamžitě bych se vrhla na Dítě. Ale brzy ... :)

Dítě – Fiona Barton
Dvacet let pohřbené hrůzné tajemství. Tři ženy, kterých se bezprostředně týká. A nespočet démonů, které i nyní vyvolává... Ten starý dům stál v části Londýna, kterou developeři hodlají přebudovat na luxusní čtvrť. Čilý stavební ruch však přeruší nález jednoho z dělníků: pod vrstvou hlíny odkryje kostru malého dítěte, zjevně pohřbeného před mnoha lety. Novinářka Kate Watersová chce o případu psát, ale brzy pochopí, že ze všeho nejdříve bude třeba zjistit identitu mrtvého dítěte ze staveniště. Při hledání odpovědi na tuto otázku Kate odkrývá spojení se zločinem, který městem otřásl před několika desítkami let: z místní nemocnice bylo tehdy ukradeno novorozeně. Zmizelo beze stopy a jeho rodiče se z této ztráty nikdy nevzpamatovali. Kate se vyptává dům od domu, proniká do minulosti starousedlíků a postupně splétá nitky příběhu, který je místními považován za největší – a nikdy nevyřešenou – záhadu. Vyslechne si ledacos, ale brzy zjistí, že klíč k rozluštění dávné tragédie skrývají tři ženy. Každou z nich nevysvětlené zmizení novorozeněte silně zasáhlo – a každá z nich je nyní zmítána úvahami, co novinářce říct a co si navždy ponechat pro sebe.


Koukala jsem na databázi, že má už několik hodnocení a dost vysoká, takže se vážně těším moc.

Měla jsi vůbec někdy rodinu? – Bill Clegg
V předvečer dceřiny svatby otřese domem June Reidové děsivý výbuch. Následný požár pohřbí celou její rodinu, minulost i budoucnost. Všechno.Zoufalá a ochromená June prchá z místa katastrofy, až skončí v motelovém pokoji kdesi u oceánu, stovky kilometrů od někdejšího domova. Ponořená do drásavých vzpomínek neustále přemýšlí o chybách, jichž se dopustila při výchově jediné dcery Lolly i při budování svého vztahu s partnerem Lukem a které vedly až ke tragickému konci.Zároveň s June však nechává autor promlouvat i další lidi, jichž se tragédie dotkla. A právě díky jejich vyprávění se před čtenářem začíná rozprostírat ucelený obraz toho, co se skutečně stalo, ale také svědectví o síle lidského ducha, o schopnosti vyrovnat se s tragédií nepředstavitelných rozměrů, ale také o moci přátelství a podání pomocné ruky. A v neposlední řadě také o tom, co skutečně znamená mít rodinu.


Tato knížka vypadá také hodně dobře. Navíc vyšla v takovém malém roztomilém formátu.

A tyto dvě knihy jsem si dovezla z veletrhu. Kdo jste četli report, tak už jste je na fotkách viděli.

Hračkář – Liam Pieper
Adam Kulakov je spokojený člověk. Střední věk na něj zatím nedolehl plnou silou, hračky z jeho továrny dělají radost dětem na celém světě, má více peněz, než kdy může utratit, miluje svou ženu a syna a vydržuje si tolik milenek, kolik jen před nimi dokáže utajit. Adam však není jediný, kdo v rodině Kulakovových pečlivě střeží osobní tajemství. Jeho dědeček Arkadij se roku 1944 ocitl v Osvětimi, a tam se mu naskytla velmi neobvyklá příležitost. Nyní, když se jeho život chýlí ke konci, vynakládá nesmírné úsilí, aby pravda zůstala navždy ukrytá. Není to pro něj snadné, protože drtivé vzpomínky na setkání s jedním z největších monster lidské historie dotírají stále intenzivněji. Právě tehdy dojde k události, která může rozmetat Adamův pohodový život jako domeček z karet; následně Arkadije dostihne hrůzná minulost v plné síle. Vše, co oba muži celý život budovali, je nyní v ohrožení. A společně zjišťují, že svým nejbližším můžeme paradoxně nejvíce ublížit tehdy, když se je snažíme před něčím uchránit.


Domino chrlí vážně hodně lákavé kousky. Na Hračkáře se ... jak jinak ... hodně těším.

A v nakladatelství Host jsem si vyhlédla Malinku. Nakoupila bych tam mnohem více, ale výjimečně jsem se ovládla.

Malinka – Dita Táborská
Narodila se v porodnici, přesto je úředně nalezenec Když ji totiž Ina s Jaromírem ke svým dvěma biologicky vlastním synům adoptovali, měla téměř ve všech kolonkách rodného listu vepsán údaj Nezjištěno. Ina rozuměla trápením, která Malce její složitý příběh přinášel. Toužila stát při ní, ale mnohdy to zkrátka nevyšlo. Dvaadvacetiletá Malka se dostává do nečekané životní situace, která ji nutí zaplnit prázdná místa svého života a odpovědět si na otázku, co vlastně dělá mámu mámou. Čtyřicetiletá Alice tohle promýšlet nepotřebuje — zřetelně to vnímá svou intuicí, avšak složité konstelace mateřství, do kterých se dostává, jsou i pro ni nečekanou výzvou. Otcem dítěte, které obě ženy spojí, je Alicin manžel Roman, jenž po dítěti hluboce touží. Román Malinka je především svižn a vtipně vyprávěný příběh, který s nesmlouvavou naléhavostí zobrazuje krizi lidské identity, zamýšlí se nad její podstatou a právem na ni. Rodičovství v mnoha podobách se v něm vymyká definicím. Postavy románu se navzájem potřebují k životu, ale ten je často škodolibě plácá přes prsty.


Tak to jsou mé nejnovější přírůstky. Ještě mám doma úlovky z Levných knih a Knižního klubu. Ale to až příště ☻

Láká vás některá z dnešních knih? Četli jste některou anebo se chystáte? Určitě mi napište.

Vaše Šárka ♥

8 komentářů:

  1. Tak domiňácké mám doma, Dítě už čtu, ale jsem zatím na začátku a Měla jsi vůbec někdy rodinu? je vážně nádherně zpracovaná kniha :)
    Malinka je rozhodně kouskem, po kterém pokukuji, tak se budu těšit na tvé dojmy :)
    měj se moc pěkně, Šári

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se do Dítěte pouštím zítra, tak jsem hodně zvědavá a natěšená :) Těším se moc i na Malinku, ale ta ještě bude muset chvilku počkat :)

      Vymazat
  2. Jak vidím, převážně u tebe přibyly knihy z nakladatelství Domino, tak snad se ti budou všechny líbit! ^^
    Přeji pěkné čtení a měj se krásně :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, Domino tentokrát vede a věřím, že to budou skvělé kousky :) A děkuji :)

      Vymazat
  3. Odstup satane. :-D Co mi to děláš? Teď chci víc než jsem chtěla. Původně jsem měla v hledáčku jen Malinku a Hračkáře a teď mám všechny. :-D

    OdpovědětVymazat
  4. Knihy neznám. Ale přeji ti pěkné čtení :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥