čtvrtek 26. října 2017

Knižní přírůstky – říjen #3

Krásný večer, milí knihomolové :)

Jak jsem včera psala, nakupilo se mi hodně knižních přírůstků a vůbec nestíhám přidávat jejich představení na blog. Takže napravuji resty a další rozbalovačka je tu.

Dnes tady mám pět nových knížek, jeden recenzáček, dva dárky a dvě knihy z objednávky z KK. 


Nejprve tedy recenzní výtisk. Přišel mi z nakladatelství Alpress a jde o knihu Střípek malachitu od Zdeňka Hanky. Od tohoto českého autora jsem už četla Dopis do ticha, který jsem hodnotila průměrně. Přesto mě lákalo autorovu tvorbu poznat více. Knihu právě čtu, takže recenzi můžete očekávat příští týden.

Anotace:
Gina hlasitě vzlykala, cítila tu past, beznaděj a hroznou vinu. Nejenže přejela člověka, ale zničila život i svému manželu Alanovi, úspěšnému právníkovi. Ujela od nehody a nic neřekla. Alan však pravdu zná, a když zametá stopy, aby Ginu ochránil, dopouští se osudných chyb.


Z Knižního klubu zde mám dvě knihy, byť jsem si objednala tři. Ovšem Deník Gréty Kaiserové mi přišel poškozený, takže jsem ho poslala na reklamaci a čekám, že mi nový kousek přijde až v listopadu, takže bude v přírůstcích až příští měsíc. Dnes tady tedy mám Kam se podělila Elizabeth a Rodinné prokletí. Knihy jsem měla v hledáčku už dlouho a teď jsem je objevila v akci, takže jsem neváhala.

Kam se poděla Elizabeth – Emma Healey
Román Kam se poděla Elizabeth je opředen záhadou, kterou čtenáři zprostředkovává sama hlavní postava Maud. Ta je neuvěřitelně zapomnětlivou vypravěčkou. Pravda, čtenáři to příliš neulehčuje, ale co naplat, stejně si drahou Maud rychle oblíbí. Maud je stará, zapomnětlivá, a když si vezme do hlavy, že se ztratila její kamarádka Elizabeth, nikdo ji nebere vážně. Ale jak má o tom přesvědčit ostatní, když si sama není jistá, kdy Elizabeth viděla naposledy? A tak jí nezbývá, než se do pátrání pustit sama, vyzbrojená lístečky s poznámkami, svou papírovou pamětí. Zároveň se jí však neustále vrací vzpomínky na její sestru Sukey, která se před více než padesáti lety, záhy po válce ztratila neznámo kam a její zmizení se nikdy neobjasnilo. V Maudině mysli se příběh Sukey tomu Elizabethině nebezpečně přibližuje a Maud se čím dál víc ztrácí ve svých představách. Vědomí přítomnosti jí uniká a živé vzpomínky na tragédii, starou již více než padesát let, se jí vrací s nebývalou intenzitou. Podaří se Maud Elizabeth najít? Román snoubí sofistikovanou, místy až mysteriózní psychologii s laskavým humorem a citlivě reflektuje témata stárnutí, ztráty paměti a vlastní identity. Téma stařecké demence objevuje autorka ve svém debutovém románu s ohromující autenticitou a byla za to oceněna porotou prestižní Betty Trask Award. Román získal také ocenění Costa Book Award 2014 v kategorii debutový román i mnohé jiné nominace.


Rodinné prokletí – Gina Mayer
Paříž roku 1900. Dořino manželství s Gustavem ztroskotalo, její dcera Nanette je naproti tomu poprvé doopravdy zamilovaná. Je ale její vyvolený ten pravý, nebo udělá stejnou chybu jako její matka, která štěstí v lásce nikdy nenašla? Když se Nanette dozví o tajuplné kletbě, která po generace tíží její rodinu, začne pátrat. Hledání stop ji zavede do Düsseldorfu, kde její prababička Leonore kdysi bojovala o svou lásku.


A nakonec tady mám dva dárečky. Od Kačenky z blogu Knižní večírek jsem dostala knihu Úterní ženy od Moniky Peetz. Anotace vypadá slibně, Kačce se kniha líbila, takže věřím, že se bude líbit i mně.

Anotace:
Zábavný román o cestě, která všechno změní Kdyby se setkaly dnes, patrně by se nikdy nespřátelily. Ale od doby, kdy před patnácti lety navštěvovaly kurs francouzštiny, jsou z pěti žen okolo čtyřicítky nejlepší kamarádky. Každé první úterý v měsíci se scházejí ve své nejoblíbenější restauraci – úspěšná, výřečná obhájkyně Caroline; Judith, přecitlivělá královna dramatu; Eva, oddaná matka čtyř dětí s pohřbenými pracovními ambicemi; ustavičně zamilovaná a dobře naladěná designérka Kiki, která pořád čeká, až se jí podaří prorazit; a Estella, atraktivní a elegantní manželka lékárníka, s přeplněným šatníkem a nádherně ostrým jazykem. Jednou ročně spolu pětice vyjíždí na krátkou dovolenou. Ale letos je všechno jinak: Judith čerstvě ovdověla. Po smrti svého muže najde deník, který si vedl při svém putování do Lurd. Arne onemocněl rakovinou, a tak se do cíle nikdy nedostal. Pětice kamarádek se rozhodne, že Arneho pouť dokončí za něj – ale netuší, do čeho se pouštějí. Krok za krokem přicházejí na stopu tajemství, které jim obrátí životy vzhůru nohama a konfrontuje je s překvapivými skutečnostmi. Svatojakubská pouť, která měla podpořit truchlící Judith, všem pěti přítelkyním otevře oči. Nic není ve skutečnosti takové, jak to vypadá.


A druhou knihu jsem dostala od Sabinky z blogu Knižní kavárna u Nely a jde o novinku M(U)čednice od Ali Land. Na knihu jsem četla skvělé ohlasy, takže jsem moc zvědavá, co na ni řeknu já.

Anotace:
Její matka už ve svém domě spáchala několik vražd a nejenom to – v záchvatech pomatení mučí svoji dceru, aby se hrůz účastnila. Matka předtím taková nebyla a měla svoje děti ráda, a Annie matku ji přese všechno ještě pořád miluje, ale jediný způsob, jak může strašlivým událostem udělat konec, je udat ji na policii. Annie pak dostává v životě druhou šanci. Má novou identitu, jmenuje se teď Milly, a žije v nové, zámožné pěstounské rodině, díky které dokonce začne chodit do prestižní soukromé školy. Jenomže pokračující vyšetřování jí dalšími a dalšími výslechy připomíná tragickou minulost. Milly má být hlavním svědkem obžaloby v soudním procesu s její matkou, který se neúprosně blíží. Otřesená Milly se trápí pochybami – převažují u ní zděděné předpoklady, nebo ji víc ovlivňuje to, co dobrého i hrozného dosud zažila? Dokonce i v novém domově Milly potkávají nesnesitelné chvíle, když ji šikanují její vrstevnice. Napětí se už nedá unést, svědomí v ní bojuje se smrtelným vábením a ona se musí definitivně rozhodnout. Dokáže zapřít matčinu krev a uniknout běsům? Vzepře se našeptávání démonů a zaplatí za to, anebo se stane učednicí své matky?


Kátě i Sabče za knihy moc a moc děkuji. 

A to je pro dnešek všechno. Jelikož to stále za říjen není vše, co se přírůstků týče, ještě jednu rozbalovačku do konce měsíce můžete čekat. A to jsem si myslela, že jsem se zas až tak nerozšoupla. No, asi se mi to jen zdálo☻

Četli jste některou z knih anebo se chystáte? Určitě mi napište, těším se na všechny vaše komentáře.

Vaše Šárka ♥


8 komentářů:

  1. Mučednici jsem četla a recenzi mám na blogu. Elizabeth jsem chtěla asi před rokem a pak jsem na ni zapomněla :-) Ale Úterní ženy, ty bych brala hned, těším se na článek o knize.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky občas zatoužím po některých knihách a nakonec mi z hlavy úplně vypadnou :)

      Vymazat
  2. Úterní ženy ma veľmi prekvapili anotáciou, vyšli aj v slovenčine a vôbec by som nečakala, že môžu mať niečo spoločné s Lurdami. Znie to dobre, určite si ich prečítam tiež. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Pěkná hromádka zajímavých knih. Ať se líbí :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Jak už jsem psala na instagramu, jsem hodně zvědavá co řekneš na "Kam se poděla Elizabeth" - kniha se mi líbila, přestože jsem se občas v ději ztrácela (možná pochopíš při čtení). Já jí četla v loni, ještě před tím, než jsem vůbec pomyslela na to, že bych psala blog .:)
    Přeji hezké čtení.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ji taky zaregistrovala už docela dávno, ale právě kvůli různorodým komentářům jsem váhala. Když ale byla te´d v akci, tak jsem ji vzala. Ovšem horký favorit to není, takže si na přečtení ještě počká chvíli :) A děkuji Moni :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥