středa 11. října 2017

RECENZE – Budu vším, čím mě chceš mít

Originální název: Everything You Want Me to Be
Autorka: Mindy Mejia
Překlad: Jan Netolička
Nakladatelství: Domino
Rok vydání v ČR: 2017
Počet stran: 358
ISBN: 9788074982217

Novodobá Lolita je mrtvá. A ve městě jsou hned tři lidé, kteří měli dobrý důvod ji zabít.

Anotace:
Hattie Hoffmanová se během svého krátkého života úspěšně zhostila mnoha rolí: byla hodnou dcerou, úspěšnou studentkou, dobrou kamarádkou. Ona sama však chtěla od života něco víc. Mnohem víc než bezbřehou nudu jednotvárných dnů. Něco vzrušujícího, klidně trochu nebezpečného. Nebo třeba i dost nebezpečného...
Když je během školního představení nalezena Hattiina mrtvola, malé město strne hrůzou. Hrůza se změní v úžas, jakmile vyjde najevo, že Hattie udržovala přes internet sexuální vztah, který byl daleko za hranicí toho, co je společnost ochotna tolerovat. Kdo ještě o tom vztahu věděl? Koho Hattie svým chováním rozběsnila natolik, že ji ubodal?
Psychothriller Budu vším, čím mě chceš mít zaznamenává rok života podmanivě krásné dívky, která si se svým okolím zahrávala tak dlouho, až s ní komusi došla trpělivost. Vyšetřování vraždy vynáší na světlo temná, doposud úzkostně skrývaná tajemství některých obyvatel maloměsta; najednou přestává být zřejmé, kde přesně vede hranice mezi vinou a nevinou. Najednou jako by mnohé přestalo být tím, čím se dříve zdálo být ...


Hattie je studentkou střední školy a má krátce před maturitou, když je nalezena mrtvá ve staré stodole. Kdo měl žaludek na to, aby bodl nůž krásné dívce přímo do srdce?

V knize Mindy Mejii se odvíjí dvě časové linky, které se později logicky protnou. Jedna se odehrává v době bezprostředně po vraždě Hattie, kdy spolu s vyšetřovatelem Delem pátráme po pachateli hrůzného činu. A druhá časová linie se odvíjí zhruba deset měsíců zpětně. Prožíváme tak nějaký čas spolu s mladou dívkou, která miluje herectví a sní o tom, že po maturitě odjede do New Yorku a začne nový, vzrušující život. Zatím má totiž pocit, že nežije svůj život, ale životy jiných, které jsou jí podsouvány, včetně amatérských hereckých rolí. Je tak vzornou dcerou, skvělou kamarádkou, pilnou obsluhou malého obchůdku, výbornou studentkou, ale je to opravdu skutečná Hattie? Večery tráví na internetu pod přezdívkou na jistém fóru. Začne si pravidelně dopisovat s jedním mužem a nezůstane pouze u diskuzí o knihách, které oba milují. Hattie se zamiluje celou silou sedmnáctileté dívky a je jisté, že i neznámý muž k ní chová určité city. Když však vyjde najevo, kdo se za oním tajemným neznámým skrývá, dochází k razantní změně situace. Ovšem Hattie se s tím nehodlá smířit.

Musím říct, že byť mě anotace u knihy hodně zaujala, raději jsem neměla přehnaná očekávání. Počítala jsem s tím, že bude příběh dobrý, protože knihy z Domina svou úroveň rozhodně mají, ale že mě tolik nadchne, až budu mít problém knihu odložit, to jsem nečekala. Kniha je psaná svižně, nemáte tedy vůbec čas se nudit nebo číst takzvaně z povinnosti. Děj vás polapí a propustí až na samotném konci. Autorka vás několikrát nasměruje k možnému pachateli, aby vzápětí odbočila úplně jiným směrem a vy máte prostě smůlu. Kniha je plná lásky, vášně, posedlosti, napětí, viny, ale třeba také Shakespearovských dramat.

Obě hlavní postavy jsou v podstatě rozpolcené. Přestože se občas chovají tak, že byste jimi zatřásli, stejně jim nakonec fandíte. Postava šerifa Dela není nijak zvlášť charakterizovaná, nic moc se o něm nedozvíte. Ale myslím, že to příběh nijak neochudilo, brala jsem ho za okrajovou postavu, byť důležitou.

Za mě má tedy příběh Mindy Mejii velké doporučení. Autorka nám předložila vynikající napínavý román, ve kterém sice pachatele odhaluje velmi pomalu, o to víc nám však motá hlavu. Děj je svižný, čtivě psaný, autorčin styl mě opravdu oslovil a doufám, že se dočkáme dalších knih. Budu vším, čím mě chceš mít patří rozhodně na váš seznam knih, které byste neměli opomenout.

O autorce:
Americká autorka Mindy Mejia je rodačkou z Minnesoty, ve které také strávila prakticky celý svůj dosavadní osobní i profesní život. Ve své tvorbě se zaměřuje především na romány, věnuje se ale také psaní kratších povídek, knižních recenzí a vede dokonce vlastní blog. Jako čtenářka má ráda romány a příběhy ze současnosti s aktuálním a zajímavým tématem - takové, které jsou pro čtenáře nejen relaxem a zábavou, ale zároveň nutí k zamyšlení.
Českým čtenářům se poprvé představuje se svým v pořadí již druhým románem nazvaným Budu vším, čím mě chceš mít.





Hodnocení: 97%

Za poskytnutí recenzního výtisku velmi děkuji nakladatelství Domino. Knihu můžete zakoupit zde.

9 komentářů:

  1. Teda, to je hodně vysoké hodnocení, takže to musí stát opravdu za to! Pěkná recenze :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, mě to fakt bavilo. Je to dost psychologické a to mám ráda víc, než když tečou potoky krve :)

      Vymazat
  2. Moc pěkná recenze :) Tahle kniha mě celkem hodně láká a teď ještě více :) Vážně to vypadá, že se je na co těšit :)

    OdpovědětVymazat
  3. Super recenze, já už mám tu svou taky připravenou a taky musím chválit :) Já naopak až tak neočekávala, že mě kniha tolik nadchne, poněvadž se mi téma přeci jen zdálo dost ohrané - o to víc mě autorka dokázala překvapit a stejně jako ty jsem nadšená zejména z toho, jak s velmi malým počtem dokázala kličkovat tak, aby mě dokonale zmátla. Já do poslední chvíle neměla o vrahovi vůbec tušení :D
    Měj se krásně, Šári :)
    PS: Krásná fotka :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, s tím malým počtem postav máš naprostou pravdu a autorka zapracovala výborně. Vážně jsem nadšená už i jen z toho důvodu, že jsem raději moc neočekávala :)
      A děkuji :)

      Vymazat
  4. Šári, zaprvé, skvělá recenze a moc krásná fotka. Knihu jsem samozřejmě zaznamenala, ale nakonec jsem ji oželela. Už jsme se o tom spolu bavily, že to budu muset napravit! Rozhodně ji mám na svém seznamu a pořídím ji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kristýnko, určitě ji doporučuji, tak doufám, že se ti bude jednou líbit, až si ji pořídíš. I když jsme se přesvědčily díky Tiché modlitbě, že se i naše názory někdy dovedou rozcházet :))

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥