čtvrtek 9. listopadu 2017

Knižní přírůstky – listopad #2

Krásný den všem knihomolům :)

Protože se tento měsíc u mě s recenzními výtisky doslova roztrhl pytel, tak ještě než sepíšu recenzi na Dítě od Fiony Barton, připravím pro vás další rozbalovačku. Tentokrát půjde o knihy z nakladatelství Epocha. Nepodařilo se mi je nějak moc dobře nafotit, protože počasí a tudíž světlo je vážně proti mě ☻ Ale tak snad se na to dá dívat.


Dorazily mi dvě knihy, jejichž pochmurná obálka skvěle koresponduje s nynějším počasím. Na knihu Prokletí jsem už číhala, protože jsem od autora četla první knihu série s názvem Bolest a bavila mě. Jde o detektivku s takovými trošku tajemnými, mimoreálnými prvky. Tak uvidíme, jaké bude Prokletí. Věřím, že taky dobré a čtivé.


Prokletí – jaro komisaře Riccardiho – Maurizio de Giovanni
Carmela Caliseová byla dobrou duší neapolské čtvrti Sanità - tak proč ji někdo zavraždil? A navíc tak neskutečně brutálním způsobem?
Taková otázky kladou komisaři Ricciardimu šokovaní svědci. Jenže brzy se ukáže, že stará Caliseová byla dobrou duší přesně za tři procenta lichvářského úroku. A najednou je zde případ s desítkami podezřelých, protože na prahu třicátých let minulého století se vraždilo za málo. Odmítla někomu posečkat s placením? Kam se poděl její zápisník? A kdo byl jejím komplicem a kdo sokem? Ricciardi jen pomalu rozplétá důvody, které mohly vést ke krvavému činu, a jeho pátrání jej zavádí nejen do těch nejchudších zákoutí Neapole, ale i mezi smetánku, nad kterou drží ochrannou ruku špičky fašistického režimu, stejně jako do prostředí vykladačů tarotu...


Druhá kniha je od českých autorů Jitky a Marka Hladkých a má název Causa mortis. Jde o kriminální příběh a já doufám, že mě tato dvojice našich autorů osloví.


Causa mortis – Jitka Hladká, Marek Hladký
Kriminální příběh s prvky hororu objevuje pro českou literaturu dosud neznámé prostředí. 
Ústav soudního lékařství kdesi v Praze. Ponuře důstojná budova, kam už po celá dlouhá desetiletí vede poslední cesta těch, které zastihla smrt. Přirozená i nepřirozená. Oběti nehod, vražd i sebevražd. Zde se stanoví příčina smrti – Causa mortis. A mrtvý se jen stěží může bránit, je-li pitevní zpráva falešná.
Novou přednostkou ústavu se stává MUDr. Judita Marková, která postupně přichází na to, že za formálně dokonalou fasádou ctihodné instituce funguje skrytá mafie, která zahrnuje nejen soudní lékaře, laboranty a sanitáře, ale také zkorumpované soudce, policisty a státní zástupce.
Když se dr. Marková dostane až k samotnému jádru tohoto zla, hrozí jí vážné nebezpečí, že na ni samotnou bude čekat pitevní stůl.
Citlivé čtenáře varujeme. Vždyť co si například počít s informací, že po pitvě se mozek nevrací do hlavy, ale zašívá do břicha…


Zaujaly vás knihy? Přečetli byste si některou z nich? Určitě mi dejte vědět do komentářů.

Vaše Šárka ♥

6 komentářů:

  1. No páni. O knihách jsem neslyšela. Ale ty obálky! Mazec, tajemno a horor z nich sálají. Tak to se těším na recenze Šári a hezké čtení :-*

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Veru, ty obálky jsou obzvláště pochmurné :)) Jsem zvědavá, jaké budou :)♥

      Vymazat
  2. Odpovědi
    1. To tedy ano. Určitě potom bude muset vytáhnout něco méně pochmurného :)

      Vymazat
  3. Do pochmurneho pocasi jako stvorene, jsem zvedava, jak se ti budou libit:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, s počasím skvěle korespondují :) Doufám, že se mi budou dobře číst :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥