sobota 18. listopadu 2017

Knižní přírůstky – listopad #3

Krásný pozdní večer vám všem :)

Konečně jsem se dostala k tomu, abych sepsala článek s novinkami, které mi dorazily z nakladatelství Domino. Jedna mi přišla již před několika dny, ale protože jsem čekala ještě další, vyčkala jsem a představím vám je spolu pohromadě.

Dostala jsem tedy tyto dva recenzní výtisky.


Prozření je příběh z období druhé světové války a vypadá dle anotace opravdu hodně zajímavě. 

Prozření – Jessica Shattuck
Na troskách nacistického Německa se Marianna von Lingenfelsová snaží splnit slib, který dala svému muži, popravenému za spoluúčast při atentátu na Hitlera: nalézt a zachránit manželky a děti ostatních spiklenců. Společně s šestiletým Martinem se vydává přes zbědovanou zemi do Berlína - tam mezi sovětskými vojáky zakouší největší ženské ponížení chlapcova matka, krásná a naivní Benita. Později se podaří zachránit ještě Aniu a její dva syny, které konec války přivedl do sběrného tábora, stejně jako další miliony vykořeněných lidí. Nesourodá skupina se usadí na staletém sídle rodu von Lingenfelsů, kdysi impozantním hradu uprostřed Bavorska, který býval místem setkání nejvyšších společenských vrstev. Nyní se válkou těžce zchátralá pevnost stává útočištěm tří zdrcených žen, kterým z někdejšího života zbylo jen velmi málo. Marianna věří, že prožitá bolest a tragické okolnosti budou dostatečně silným pojidlem, aby s Benitou a Aniou dokázaly držet pospolu. Brzy však začíná zjišťovat, že předválečný život ji i její společnice definoval natolik rozdílně, že nyní nenacházejí společnou řeč. Přesto se snad až posedle snaží dostát svému slibu, aby nakonec došla zdrcujícího poznání, že i nejušlechtilejší úmysly mohou dláždit cestu do pekel.



Kdo četl Knihu vzpomínek, Všichni jsme utkáni z hvězd nebo třeba Matkou ze dne na den, jistě si nenechá ujít autorčinu novinku Léto plné neskutečných věcí. V anotaci mě sice zarazila zmínka o jakémsi návratu v čase, tak doufám, že to autorka pojala stylem pro mě stravitelným a knihu si užiju.

Léto plné neskutečných věcí – Rowan Coleman
Před třiceti lety se Lunině matce stala děsivá věc. Natolik děsivá, že si ji nechala celý život pro sebe. Pravda vyšla najevo až nyní, po její smrti.
Odhalení matčina tajemství Lunu i její sestru silně zasáhne – a když zjistí, že se jim naskytla možnost vrátit se v čase do matčina rodného města a dát věci do pořádku, rozhodnou se to udělat.
V New Yorku roku 1977 zpočátku nacházejí více otázek než odpovědí. Pak se ale Luně přihodí cosi neskutečného, téměř magického – potká svou matku jako mladou dívku. Zprvu si připadá jako blázen, ale pak pochopí, jaká šance se jí tím naskýtá. Když může cestovat v čase, může také změnit běh událostí.
Může to udělat, nepochybně. Ale měla by? Jestliže se totiž odhodlá k činu – jakémukoli – a změní matčin život, nebude nakonec muset obětovat sama sebe?



Zaujala vás některá z knih? Určitě mi napište :) Já se půjdu pustit do četby Temných hlubin od Roberta Bryndzy.

Mějte se krásně a čtěte.

Vaše Šárka ♥

14 komentářů:

  1. Prozření vypadá hodně zajímavě :) To Léto plné neskutečných věcí by vypadalo dobře i bez toho cestování v času, jestli to pak už nebude moc překombinované. Jsem zvědavá na recenzi :) Užij si čtení :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Do Léta se dnes budu pouštět, tak jsem zvědavá. Z toho cestování časem mám taky maličko obavy :)

      Vymazat
  2. Rowan Coleman mě láká čím dál víc, doporučila bys mi, kterou knihou začít? :) (akorát v případě Knih vzpomínek mě příliš neoslovuje téma)
    Jinak gratuluji ke krásným přírůstkům a obě knížky si užij :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Od Rowan jsem četla zatím Matkou ze dne na den - příjemná oddechovka a Všichni jsme utkáni z hvězd - silná kniha, která se však zabývá smrtí a ne třeba každého osloví. za mě je však úžasná a doporučuji.

      Vymazat
  3. Léto plné neskutečných věci vypadá naprosto skvěle. Ještě jsem o knize neslyšela, ale hned si ji píšu na seznam... :)) Jinak přeji příjemné čtení. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Hodně mě zaujala kniha Léto plné neskutečných věcí :)

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat
  5. Obě knížky vypadají moc dobře, ale Léto plné neskutečných věcí mě zaujalo víc. Těším se na recenze. :)

    OdpovědětVymazat
  6. Obe knihy vyzerajú skvele, prvá je síce skôr taká ťažšia téma pre mňa, takéto knihy veľmi nevyhľadávam, ale zaujala ma, takže možno po nej niekedy siahnem. Druhá ma zasa zaujala motívom cestovania v čase. Dúfam, že tieto knihy budú obsahovo stáť za to užiješ si ich čítanie :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Casion, moc děkuji :) prozření bude asi opravdu složitější čtení a člověk na něj musí mít náladu :)

      Vymazat
  7. Ani jednu nepoznávám. Ale užij si čtení :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥