čtvrtek 23. listopadu 2017

RECENZE – Měla jsi vůbec někdy rodinu?

Originální název: Did You Ever Have a Family
Autor: Bill Clegg
Překlad: Tereza Horáková
Nakladatelství: Domino
Rok vydání v ČR: 2017
Počet stran: 296
ISBN: 978-80-7498-240-8

Anotace:
V předvečer dceřiny svatby otřese domem June Reidové děsivý výbuch. Následný požár pohřbí celou její rodinu, minulost i budoucnost. Všechno. Zoufalá a ochromená June prchá z místa katastrofy, až skončí v motelovém pokoji kdesi u oceánu, stovky kilometrů od někdejšího domova. Ponořená do drásavých vzpomínek neustále přemýšlí o chybách, jichž se dopustila při výchově jediné dcery Lolly i při budování svého vztahu s partnerem Lukem a které vedly až k tragickému konci. Zároveň s June však nechává autor promlouvat i další lidi, jichž se tragédie dotkla. A právě díky jejich vyprávění se před čtenářem začíná rozprostírat ucelený obraz toho, co se skutečně stalo, ale také svědectví o síle lidského ducha, o schopnosti vyrovnat se s tragédií nepředstavitelných rozměrů, ale také o moci přátelství a podání pomocné ruky. A v neposlední řadě také o tom, co skutečně znamená mít rodinu.

Jeden výbuch a čtyři mrtví lidé. Přežije pouze jeden. Vlastně jedna. Celá rodina je pryč. Místo svatby pohřeb. June zůstává sama. Jak to zvládne? Připadá si uvnitř také jako mrtvá. Sedá do auta a mizí neznámo kam. Nikdo o ní neví. S nikým nekomunikuje, téměř nejí. V myšlenkách se vrací do minulosti, která jako by nikdy neexistovala. A existuje vůbec budoucnost? Nebo i pro June život skončil v onu osudnou noc?

Měla jsi vůbec někdy rodinu? je kniha malého formátu, ovšem velkého myšlenkového a citového rozsahu. Jde opravdu o silný vícevrstevnatý příběh s větším počtem postav. To mi zpočátku trošku vadilo, malinko jsem se ztrácela, než jsem se do příběhu propracovala a všechny ty postavy si v ději propojila. Nakonec se postavy se svými příběhy samozřejmě prolnou a my dostaneme ucelené dílo. 

S každou naší postavou se podíváme do doby před osudným výbuchem. Hlavní postavou je June, matka, bývalá manželka, přítelkyně a budoucí tchýně. Její dcera Lolly se měla stát nevěstou právě v den po osudné noci, kdy dům vybuchl, a všichni uhořeli. Svatební šaty tak nikdy neoblékla. 


Kniha je hodně psychologická, takže kdo se nerad takříkajíc šťourá v lidské psychice, pro něj nebude asi tím pravým ořechovým. Já však mám ráda to duševní nimrání, myšlenkové pochody, reakce. Nejen June se s tragédií musí vyrovnat, nejen ona přišla o své blízké, přestože právě ona přišla o celou rodinu.

Kniha je sondou do duší různých postav rozmanitých povah. Pronikáme do vztahů rodičů a dětí, které vždy nefungují tak, jak by měly. Autor tedy nepoukazuje pouze na to, jak se vyrovnat se ztrátou blízkého člověka. V příběhu jsem objevila několik myšlenek, které se dotkly přímo mě, a musím říct, že mě některé i dost zasáhly. 

Dost těžko se mi recenze na tento příběh píše, protože je svým způsobem hodně obsáhlý, i když se to na první pohled nezdá. Možná moje věty působí útržkovitě a tak nějak bez ladu a skladu. Vůbec tedy nevím, jestli vám dnešní článek něco dá. Připadá mi opravdu zmatený, ale nemůžu si pomoct, i moje myšlenky byly po dočtení částečně zmatené. Hodně dlouho jsem nad knihou přemýšlela a utvářela si dojmy. 

Všem, kteří si libují v psychologických příbězích, sondách do života lidí, silných myšlenkách, těm knihu určitě doporučuji. Stojí bezpochyby za přečtení, jen nebude úplně pro všechny čtenáře. 

O autorovi:
Bill Clegg se narodil v roce 1970, pochází z New Yorku a dlouhá léta se živil jako literární agent. Možná právě na základě této své zkušenosti z druhé strany barikády se rozhodl sám začít věnovat literární kariéře. Je autorem několika memoárů a svými články přispívá do The New York Times, Esquire, New York magazine, The Guardian nebo Harper's Bazaar.
Zatím největšího ohlasu se dostalo jeho beletristické prvotině s názvem Měla jsi vůbec někdy rodinu?, která se těší jak zájmu čtenářů, tak kritiků (a to dokonce i z řad světoznámých autorů) a za niž byl v roce 2015 navržen na prestižní Man Booker Prize.


Hodnocení: 85%

Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuji nakladatelství Domino. Knihu zakoupíte zde.

9 komentářů:

  1. Velmi mě tato kniha zaujala! Děkuji za tip.
    Knihokopka

    OdpovědětVymazat
  2. Já věděla, že bude dobrá :-) Pěkná recenze, Šárko :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Kniha vypadá opravdu dobře, už jen ta obálka láká. Psychologické romány si občas ráda přečtu a tato kniha nebude výjimkou. Děkuji za tip :)

    OdpovědětVymazat
  4. Knížku mám půjčenou z knihovny, tak jsem zvědavá....četla jsem na ni recenze v databázi a docela dost kritiky, ale mám ráda psychologické romány, takže děkuji Šárko za pozitivní recenzi a pouštím se do čtení a pak dám vědět jaké to bylo :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥