neděle 26. listopadu 2017

RECENZE – Temné hlubiny

Originální název: Dark Water
Autor: Robert Bryndza
Překlad: Kateřina Elisová
Nakladatelství: Grada – Cosmopolis
Rok vydání v ČR: 2017
Počet stran: 416
ISBN: 978-80-271-0403-1

Anotace:
Když dostane detektiv šéfinspektor Erika Fosterová tip, že by klíčový důkaz ve velkém drogovém případu mohl být ukryt v zatopeném lomu na okraji Londýna, nařídí jeho prohledání. Z hlubin však její kolegové vyzdvihnou nejen důkazy k tomuto případu, ale i kostru malého dítěte.
Pozůstatky jsou rychle identifikovány jako Jessica Colli
nsová. Sedmiletá dívka, jejíž zmizení plnilo stránky novin před šestadvaceti lety.
Erika musí začít spojovat střípky z minulosti se současností a nořit se stále hlouběji do rodinných vztahů Collinsových i do života vyšetřovatelky Amandy Bakerové, která si nepřestala vyčítat, že zmizení holčičky nedokázala vyřešit. Erika brzy zjistí, že toto vyšetřování bude jistě jedno z nejsložitějších a nejnáročnějších v její kariéře.

Sotva Erika Fosterová vyřeší případ s drogami, vzápětí má „na stole“ další a mnohem složitější. V zatopeném lomu jsou totiž objeveny ostatky dívenky, která zmizela před šestadvaceti lety. Vyšetřovací tým v čele s Erikou se pouští do komplikovaného pátrání. Erika se po nějaké době opět potkává s Mossovou a Petersonem. Za téměř tři desítky let je těžké dohledat jakékoliv důkazy a podezřelé. Do pátrání se na vlastní pěst pouští také bývalá policistka Amanda Bakerová, která se nikdy nesmířila s tím, že pachatele nedopadla a případ tak zůstal nevyřešený. Jessica se ztratila cestou na narozeninovou oslavu, která probíhala v domě kousek od domu její rodiny. Jak je možné, že se z ulice ztratilo dítě a nikdo nic neviděl, neslyšel, nejsou žádní svědci?


Na další příběh s Erikou Fosterovou jsem se moc těšila. Autor píše čtivě, to se mu rozhodně upřít nedá. Navíc příběhy, kde jsou do role obětí pasovány děti, jsou vždy emotivní, rozhodně tedy minimálně pro čtenářky. Řekla bych, že děj vcelku slušně odsýpal, určitě jsem se bavila více než u Nočního lovu. Zde totiž opět až do konce knihy pátráme po pachateli stejně jako u Dívky v ledu. Ovšem pro mě stále zůstává jedničkou první kniha Dívka v ledu. Přišla mi nejčtivější, nejsvižnější, Temné hlubiny zatím řadím na druhé místo. Rozhodně však knihu milovníkům detektivek doporučuji, protože si myslím, že zápletku hned tak neprohlédnou a napínavé pátrání po pachateli si užijí. Alespoň já jsem dlouho neměla ani podezření na tu správnou osobu. 

Baví mě i postava Eriky. Je to v podstatě osamělá žena, která se bojí nového vztahu, aby tak neutrpěly její vzpomínky na mrtvého manžela. Je lidská, dělá chyby, je prostě úplně normální. Jsem zvědavá, jak Robert Bryndza rozehraje její osobnost v dalších dílech.V Temných hlubinách nám autor také představí další nové postavy z řad detektivů. Některé si oblíbíte, jiné vás možná budou permanentně štvát.

A nakonec vypíchnu krásnou obálku, která rozhodně za prvními dvěma nepokulhává, naopak, je úžasná a čtenáře musí zaujmout na první pohled. Všechny tři „Bryndzovky“ patří mezi mé topky, co se grafické stránky týče.

Máte-li ve svém okolí fanouška nebo fanynku Roberta Bryndzy, rozhodně neváhejte a darujte jim třetí příběh Eriky Fosterové pod stromeček.

O autorovi:
Robert Bryndza je britský autor žijící trvale na Slovensku se svým manželem Jánem. Jeho kniha, Dívka v ledu, které se již prodalo přes milion výtisků, byla označena jako The Wall Street Journal a USA Today bestseller. Jedná se o první díl poutavé série s vyšetřovatelkou Erikou Fosterovou. I pokračování Night Stalker a Deep Water se drží na předních příčkách prodávaných knih.
Kromě této série je Robert Bryndza taktéž autorem romanticky a humorně laděných zahraničních bestsellerů. Více o autorovi je možné se dočíst na webových stránkách www.robertbryndza.com, Twitteru @RobertBryndza či na Facebooku a Instagramu.

Hodnocení: 87%

Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuji nakladatelství Grada. Knihu můžete zakoupit zde

6 komentářů:

  1. Sérii se zatím úspěšně vyhýbám, ale možná se do ní jednoho dne pustím. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Já vlastně nevím, proč se Brydzovi furt vyhýbám. Vlastně mám pocit, že bude teď někdy v čechách autogramiáda?! To mě pak bude určitě štvát až se k němu dostanu :D
    Opět úžasná recenze, ale na to už jsem u Tebe zvyklá. :-D
    A Bryndza je docela fešák, asi bych ho vážně měla zkusit přečíst...:) :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Betty děkuji a třeba se na knihy jednou opravdu vrhneš :)

      Vymazat
  3. Śárko, Dívka v ledu byla pro mne strhující, bavilo mne tempo jak se děj sunul k závěru, bavila mne postava Eriky. Noční lov jsem zhltla také, líbila se mi také, ale jak píšeš Dívka byla lepší. A Temné hlubiny jsem s velikou radostí objevila pod stromečkem a zatím čekají ve sloupku knížek k přečtení. Nyní jsem ponořená v Cizince a to je počtem stran na dlouho :o). Baví mne tvé recenze.
    Měj se moc hezky.
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, moc děkuju za komentář. Věřím, že Temné hlubiny se budou líbit. Já už se těším na další díly :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥