úterý 5. prosince 2017

Knižní tipy na vánoční dárky #4 čeští autoři


Krásný den vám všem :)

Mám pro vás další tipy na knižní vánoční dárky a tentokrát z per našich autorů. Řekla bych, že spoustu knihomolů se stále české tvorbě vyhýbá a přijde mi to jako velká škoda. Určitě najdete skvělý knižní dárek i v našich českých vodách, nebojte se toho.

Faja – Petra Stehlíková
Návrat do temného světa, kde se na pravdu a naději už téměř zapomnělo.
Ilan vstoupila do nížin, které jsou pro ni světem naprosto odlišným od toho sklenařského. Přátelství s kapitánem pětadvacítky je stále nové a Ilan si uvědomuje, že takový vztah nevzniká jen tak. Zvlášť když se jedná o pětadvacet bojovníků, jejichž nohy kráčí po zemi dlouhá léta a kteří za svůj život ovlivnili mnoho dění ve světě. Aby mohla o lidech, kteří zotročili její lid, smýšlet jako o přátelích, musí se hlavně naučit odpouštět.
Klid ve sklenařských městech je ke všemu narušen, když se po mnoha generacích znovu objevuje starodávný nápis, jen krátká věta, která kdysi byla součástí svobodného sklenařského světa. Ale kdo ji píše na zdi palatulů a sklenařských ghett, když ti, kdo znali její význam, jsou dávno mrtví? Jaký příběh vypráví ta tři slova, na první pohled tak jasná, přesto nepochopitelná?
Ilan bude muset čelit mnohým nebezpečím, aby odhalila význam starobylého odkazu a objevila v něm nové poselství.

Vydává Host 11. 12. 2017.

Nejlepší pro všechny – Petra Soukupová
Jak můžeme vědět, co je pro ostatní nejlepší, když sami být šťastní neumíme?
Desetiletý rozmazlený průšvihář Viktor žije v Praze s matkou, divadelní herečkou, která si s jeho výchovou ani s vlastním životem neví příliš rady. Když jednoho dne Hana dostává nabídku na natáčení seriálu na druhém konci republiky, bere ji jako příležitost, jak všechny své problémy vyřešit. Aby se mohla věnovat natáčení, přestěhuje Viktora přes jeho odpor k babičce na venkov. Namlouvá si přitom, že pro něj bude nejlepší, když změní prostředí, a pro její matku, která nedávno přišla o manžela, bude dobré, když nezůstane sama.
Viktor se cítí zrazený a podvedený a jeho zoufalství je tím větší, že dominantní babička má jasnou představu o tom, jak by měl jeho život i život jeho matky vypadat. Kromě dramatického sžívání se s venkovem, sleduje román i další osudy Hany bojující se seriálovou rolí, s Viktorem, se svojí matkou i příležitostnými milenci. A rovněž příběh babičky, která si vedle Viktora začíná uvědomovat své slabosti a neodvratně přicházející stáří. A všichni přitom chtějí jeden pro druhého jen to nejlepší.
Petra Soukupová ve své vrcholné formě znovu ukazuje, jak bravurně dokáže zachytit vyhrocené rodinné vztahy a prožívání dětského hrdiny v okamžiku, kdy si uvědomuje svou bezmoc ve světě dospělých. A také bezmoc dospělých vůči svým vlastním představám o štěstí.

Jedna z důležitých událostí, kterou Viktor na venkově prožije, pak tvoří příběh souběžně vydávané dětské knihy Petry Soukupové Kdo zabil Snížka?

Knihu vydává Host 7. 12. 2017.

Falešný román – Magdalena Mintová
Když je váš tatínek bohatý a dává, proč toho nevyužít? Život v luxusu je přece tak krásný, tak lákavý. Jenže co když taťulda utáhne kohoutky a začne blábolit cosi o samostatnosti, odpovědnosti a skutečném životě? No, pak si třeba vymyslíte, že píšete román. Protože umělci, jak známo, mají náklady a křehkou duši, kterou by nemělo nic vykolejit, aby se dílo zadařilo. Jenže každý plán, jak zjistí naše hrdinka, má ošklivé nutkání se komplikovat a komplikovat až do úplného zbláznění.

Vydal knižní klub v listopadu 2017.

Případ Sestra smrt – Milada Emmerová
Kniha se podrobně zabývá nedávným případem, kdy byla v jedné menší české nemocnici zdravotní sestra neprávem obviněna z úmyslného usmrcení pacientů. Autorka knihy Milada Emmerová je lékařkou a dlouholetou vysokoškolskou učitelkou s bohatými zkušenostmi v intenzivní péči. V červnu 2015 v televizním zpravodajství zachytila informaci, která představovala kruciální metodickou chybu ze strany zkušeného lékaře. Kvůli jeho neznalostem, a to nejen jeho samotného, došlo ke krutému obvinění zdravotní sestry dokonce ze šesti vražd, údajně spáchaných v menší české nemocnici. Hrozilo jí doživotí. Publicitu této nehoráznosti jistily sdělovací prostředky. Milada Emmerová se do případu vložila přesně po roce vyšetřování, když obhájkyně ex offo obžalované zdravotní sestry pátrala po celou tuto dobu po příčině vzestupu koncentrace draslíku v krevním séru u poslední zemřelé. Díky navázání nezištné spolupráce obou odbornic, právničky a lékařky, s přispěním několika dalších odborníků i přátel, došlo nakonec k tomu, že nevinná sestra byla po téměř dvou letech od vzniku případu zproštěna obžaloby. Šlo o proces obtížný, zdlouhavý a místy i beznadějný, a to s ohledem na přístup rozhodujících aktérů: policie, státních zástupců, soudců, ale i zdravotníků různých odborností, včetně soudních znalců.
Kniha velmi poutavou formou přibližuje celý případ i jeho zákulisí.

Vydalo nakladatelství Nava v listopadu 2017.

Zvíře jménem Podzim – Jakub König
 „Ten den, kdy Lebza v půlce zápasu mezi Tady a Předměstím Kolín vykopl míč do slunce, se stala spousta věcí…“ Jakých, ptáte se? Někdo spatřil, co nejspíš vidět neměl, taky se ztratila jedna holka, k tomu do zaplivanýho městečka přijela kapela a někde blízko zamrkalo zvláštní zvíře. Jmenovalo se Podzim a dalo události do pohybu.
Bohatě ilustrovaný detektivní příběh pátrá v temných koutech kolínské krajiny i lidské duše. Kam zmizela Lenora a kde se vlastně schovává zvíře jménem Podzim?


Vydala Paseka v listopadu 2017.

Zase zoufalé ženy dělají zoufalé věci – Halina Pawlowská
Knižní předloha filmové komedie Zoufalé ženy dělají zoufalé věci.
Já Václava milovala! Vůbec jsem si neuměla představit, že bych chodila s někým jiným, a kdybych byla jen trochu víc religiózně vychovaná, tak bych každý večer zvedla hlavu k nebi a děkovala bych Bohu, že mi seslal tak dokonalého muže. Dokonalý byl proto, že vůbec existoval! Že byl zdravý, měřil víc než metr osmdesát, měl vlasy, měl zuby, nešišlal a chtěl mě! To bylo nejdůležitější - chtěl mě! Kdyby slintal, bylo by mi to nakonec asi fuk… i když…

Vydalo Motto v listopadu 2017.

Jeden život nestačí – Jaroslava Černá
Pavla vyrůstá se dvěma staršími sestrami v pekle příkazů a rozkazů. O co přísnější je vojenská výchova, o to dravější je její touha rodičovskému drilu uniknout. Když se jí to konečně podaří, odnáší si s sebou nenávist a odhodlání pomstít se. Bloudí světem i svým životem a zjišťuje, že ubližuje především sama sobě. Cesta k usmíření přitom leží v daleké minulosti.

Od autorky zmíním ještě Týden blázna - skvělá kniha.

Vydal Alpress v listopadu 2017.

Denár v dívčí dlani – Václav Erben
2. případ s kapitánem Exnerem
Vyšetřování loupežné vraždy mladé dívky přivede kapitána Michala Exnera, bílou vránu mezi policejními důstojníky své doby nejen vizáží, ale i životním stylem, opět mezi archeology. Čtenář se znovu může těšit na spletitý a napínavý příběh, jehož kořeny sahají do minulosti, na Exnerův nevšední způsob uvažování i jiné jeho extravagance, zkrátka na znamenitý detektivní román, u něhož zaručeně zapomene na vlastní trable.

Vydal Knižní klub v listopadu 2017.

Já hlupák – Magda Váńová
Magda Váňová píše poutavé romány, které nepotřebují okatý děj. Příběh sochaře Vincenta a kostýmní návrhářky Evy začíná tím nejobyčejnějším způsobem — starostí, jak si vybudovat existenci. Nic dodatečného do románu nevstupuje a důsledně zevnitř tohoto začátku autorka rozvíjí úžasné vyprávění, bohaté na postavy, psychologii, nečekané zvraty a zásahy osudu, vtahuje do knihy mnoho zajímavých faktů z profesí obou hlavních hrdinů a vážné lidské situace u ní pokračují v komických peripetiích a vtipných úvahách, kterými směřuje ke klíčovému problému: proč si člověk neudrží, co si v životě vybudoval, čeho dosáhl nebo co dostal. V manželství Vincenta a Evy se to jednomu podaří a pro druhé se život zvrtne v katastrofu. Proč?

Vydal Šulc-Švarc v říjnu 2017.

Ozvěny života – Barbora Dvorecká
Jak vypadá domácnost, do které se k přechodnému pobytu přihlásí mýval?
Proč není možné zbohatnout chovem kachen a komu vadí, že se autu občas říká plechovka?
Co šeptá řeka těm, kdo umí naslouchat, a kam odcházejí psi, když se naplní jejich pozemský čas?
Odpovědi nabízí další neotřele úsměvná, něžná a zároveň hořce pravdivá kniha šumavské spisovatelky Barbory Dvorecké.
Nechte si vyprávět příběhy plné smíchu i slz, příběhy o lásce, přátelství, věrnosti i zradě. Nechte se jimi okouzlit a přesvědčit, že i obyčejný život je plný zázraků…


Vydalo nakladatelství Klika v říjnu 2017.
 
Krkavčí matka – Veronika Hurdová
Takhle blbej název? To je marketingová sebevražda,“ řekl kdysi začínající blogerce Veronice Hurdové její kamarád marketér. Jeho prognózy se nenaplnily. Blog Krkavčí matka se za tři roky stal nejčtenějším českým blogem o mateřství. Je ale Veronika skutečně krkavčí matka? Nebo je to další z vtípků téhle držkaté holky? Své tři děti vede laskavě a s respektem, zároveň si ale pozorně všímá všech těch komických situací, které s sebou mateřství každý den přináší. Její myšlenky dnes inspirují a baví desetitisíce čtenářů. V roce 2016 získala Křišťálovou lupu v kategorii One (woman) show. Výběr toho nejlepšího držíte právě v rukou.
Aniž by v tom byl záměr, jdu celý život mimo hlavní proud. Na rozdíl od svého patnáctiletého já se za to dnes už nestydím. Mám víc dětí než rukou. Gréta, Marján a Janek se jmenují. Ty děti, ne ruce. Když děti spí, píšu blog a FB Krkavčí matka. Miluju les, nohy v teple a svého muže Honzu, který na mě čeká v nebi. Děsí mě pobytové zájezdy, snahy o škatulkování a nesmířliví lidé se zavřenými hlavami.

Vydalo nakladatelství Dcera sestry v říjnu 2017.

Malinka – Dita Táborská
Narodila se v porodnici, přesto je úředně nalezenec. Když ji totiž Ina s Jaromírem ke svým dvěma biologicky vlastním synům adoptovali, měla téměř ve všech kolonkách rodného listu vepsán údaj Nezjištěno. Ina rozuměla trápením, která Malce její složitý příběh přinášel. Toužila stát při ní, ale mnohdy to zkrátka nevyšlo.
Dvaadvacetiletá Malka se dostává do nečekané životní situace, která ji nutí zaplnit prázdná místa svého života a odpovědět si na otázku, co vlastně dělá mámu mámou. Čtyřicetiletá Alice tohle promýšlet nepotřebuje — zřetelně to vnímá svou intuicí, avšak složité konstelace mateřství, do kterých se dostává, jsou i pro ni nečekanou výzvou. Otcem dítěte, které obě ženy spojí, je Alicin manžel Roman, jenž po dítěti hluboce touží.
Román Malinka je především svižně a vtipně vyprávěný příběh, který s nesmlouvavou naléhavostí zobrazuje krizi lidské identity, zamýšlí se nad její podstatou a právem na ni. Rodičovství v mnoha podobách se v něm vymyká definicím. Postavy románu se navzájem potřebují k životu, ale ten je často škodolibě plácá přes prsty.

Vydal Host v srpnu 2017.


Anglické listí – Alena Damijo
Hlavní hrdinka odjíždí pracovat jako au pair do Londýna a už tam zůstane. Ve svých fejetonech popisuje svůj každodenní život v cizím prostředí. Mění rodiny, kde hlídá, najde si přítele, vdá se, přichází děti, stěhování. Nakonec se autorka stává se učitelkou na plný úvazek… Vše je prošpikováno nesmírně vtipným komentováním britského způsobu života a zvyků od pití čaje po úctu, které se těší bájný tenisový Wimbledon. S úctou i rebelským stěžováním, autorčin styl připomíná Roberta Fulghuma.

Vydal Ikar v červnu 2017.

Pravý leopardí kožich – Hana Kolaříková
Román o ztrátě, která otevřela nebezpečnou cestu do hlubin vlastní duše.
Jana otěhotněla, Jana předčasně porodila, Jana přišla o dítě. Co všechno z rodinné historie se může ukázat během šesti neděl? A je osud jedné generace osudem i těch dalších, jako když si lidé přehazují horkou bramboru? U Jany se přítomnost i budoucnost zakusují do minulosti jako had do svého ocasu a hlas krve nelze přeslechnout…

Vydal Host v červnu 2017.


Kosmonaut z Čech – Jaroslav Kalfař
Intergalaktická odysea o lásce, ambicích a poznávání sebe sama. Kniha, která uchvátila nejen anglo-americký knižní trh.
Jakub Procházka jako malý chlapec osiřel a vyrůstal na venkově u prarodičů. Jeho dětské sny o hrdinství se zcela nečekaně naplnily, když byl vyvolen jako muž, který bude tvořit jednočlennou posádku rakety, již vyšle na nebezpečnou misi k Venuši nevelká země uprostřed Evropy. Ale jak se Jakub noří do hlubin neprozkoumaného vesmíru, postupně ztrácí kontakt se svou ženou Lenkou, kterou opustil na Zemi, a až příliš pozdě mu začne docházet, že její lásku obětoval své vlastní ambici. Osamělý v nesmírnosti kosmu pohlíží Jakub na řadu věcí jinak než dřív, až se v raketě jako jeho nepravděpodobný společník objeví (snad jen imaginární) mimozemský pavouk. Zatímco spolu vedou filosofické debaty o povaze lásky, života a smrti, ale také lahodné chuti špeku, vytvoří se mezi nimi silné emocionální pouto. Bude to ale stačit, až se Jakub dostane do střetu s utajenými ruskými rivaly ve vesmírném závodu na cestě k Venuši? Podaří se mu vrátit zpátky na Zem, aby dostal druhou šanci a zkusil si znovu získat Lenčinu lásku? Kosmonaut z Čech je hluboce originální kniha, plná lidské vřelosti a humoru. Čtivý a napínavý příběh skýtá řadu překvapení a zvratů. A kdo se spolu s ním vydá na cestu do hlubin kosmonautovy duše, možná se ani nebude chtít vracet. Jaroslav Kalfař v patnácti letech emigroval do USA, nyní se díky knize, která patří mezi nejočekávanější události letošního roku, do Česka vrací.

Vydal Plus v květnu 2017.


Hana – Alena Morštajnová
Třetí román úspěšné české autorky
Existuje-li něco, co prověřuje opravdovost lidského života, pak je to utrpení.A existuje-li něco, co život znehodnocuje, pak je to utrpení, které člověk působí jiným. Jenže co když je přesto nevinen?Co když je to všechno jen shoda okolností a člověk je pouze bezmocným nástrojem osudu?Je zima roku 1954 a devítiletá Mira se přes zákaz rodičů vypraví k řece jezdit na ledových krách. Spadne do vody, čímž se její neposlušnost prozradí, a je za to potrestána tím, že na rodinné oslavě nedostane zákusek. Nevinná příhoda z dětství však pro Miru znamená zásadní životn zvrat. Následuje tragédie, která ji na dlouhá léta připoutá k nemluvné a depresivní tetě Haně a odhalí pohnutou rodinnou historii, jež nadále popluje s proudem jejího života jako ledová kra.Příběh, který vychází ze skutečných událostí, popisuje Alena Mornštajnová ve strhujícím tempu a se smyslem pro dramatičnost, až má čtenář pocit, že sleduje napínavý film. Zůstává jen otázka, zda se kra osudu nakonec přece jen rozpustí…

Vydal Host v únoru 2017.

A nakonec moje dva tipy...

Panenka – Věra Kadlecová
Co asi prolétne hlavou stárnoucí ženě ve chvíli, kdy účtuje se životem? Lituje zmařených nadějí, vzpomíná na lásku, která ji neopustila ani po smrti nebo se omlouvá v duchu všem, kterým ublížila? Proč šňupala kokain a dopustila, aby její mozek vplul do míst, odkud není návratu?
Eva spoléhá na novinářku Beatu, kterou nadchl její příběh tolik, že společnými silami napsaly knihu. Doufá, že jí písmenka a řádky svěřené s důvěrou jediné přítelkyni, přinesou rozhřešení.
I když je sama téměř zapomenutá a zbavená práv rozhodovat sama o sobě, je to právě Beata, kdo hltá každé její slovo, kašle na vlastní soukromí a napsanými kapitolami přesvědčuje, jak moc ji Eva zajímá. Eva má však dceru Ester. Ublíženou, do ulity zavřenou dívku žijící za vysokou zdí nenávisti a hořkého pohrdání. Dokáže pochopit matčin život a přijmout její zpověď?


Následuje volné pokračová s názvem Vina.

Vydalo nakladatelství Klika v září 2016.

Do tmy – Anna Bolavá
Příběh osamělé, nemocné ženy, která většinu života zasvětila sběru, sušení a odevzdávání léčivých rostlin, má od počátku nádech apokalypsy. Děj se posouvá kupředu pomocí detailně propracovaného „plánu sběru“. Konstantou je pak úterý, výkupní den, kdy hrdinka nedočkavě navštěvuje výkupnu.
I přes pomalé, zdánlivě nevzrušené tempo probublává pod hladinou podivný neklid. Rafinovaný styl nás kapitolu po kapitole vtahuje hlouběji: hlouběji do staré půdy, hlouběji do prokletí sběru bylin.



Vydal Odeon v květnu 2015.

Mějte se krásně, čtěte a také darujte knihy.

Vaše Šárka ♥




4 komentáře:

  1. Odpovědi
    1. Tak jednou Míšo, ušetříš :)) Ale ty si to vynahradíš, jsem si naprosto jistá :))

      Vymazat
  2. Zvíře jménem podzim jsem musela hned víc omrknout a vypadá moc zajímavě. O Haně všude čtu, ale nějak se k ní zatím nedokážu dokopat, ale má krásnou obálku. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si Hanu nechávám až po vánocích, mám ji už nějakou dobu, ale nestihla jsem se k ní dostat, tak teď počkám, až budu mít klid a vychutnám si ji :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥