čtvrtek 4. ledna 2018

RECENZE – Causa Mortis

Autoři: Jitka Hladká, Marek Hladký
Nakladatelství: Epocha
Rok vydání v ČR: 2017
Počet stran: 208
ISBN: 978-80-7557-078-9

Anotace:
Kriminální příběh s prvky hororu objevuje pro českou literaturu dosud neznámé prostředí.
Ústav soudního lékařství kdesi v Praze. Ponuře důstojná budova, kam už po celá dlouhá desetiletí vede poslední cesta těch, které zastihla smrt. Přirozená i nepřirozená. Oběti nehod, vražd i sebevražd. Zde se stanoví příčina smrti – causa mortis. A mrtvý se jen stěží může bránit, je-li pitevní zpráva falešná.
Novou přednostkou ústavu se stává MUDr. Judita Marková, která postupně přichází na to, že za formálně dokonalou fasádou ctihodné instituce funguje skrytá mafie, která zahrnuje nejen soudní lékaře, laboranty a sanitáře, ale také zkorumpované soudce, policisty a státní zástupce.
Když se dr. Marková dostane až k samotnému jádru tohoto zla, hrozí jí vážné nebezpečí, že na ni samotnou bude čekat pitevní stůl.
Citlivé čtenáře varujeme. Vždyť co si například počít s informací, že po pitvě se mozek nevrací do hlavy, ale zašívá do břicha… 

Judita Marková se stává novou přednostkou Ústavu soudního lékařství. Přesto však celé instituci dále velí Adriana Nollová, její zástupkyně a děkanka lékařské fakulty. Judita sama skoro ani nechápe, proč se ona stala přednostkou a nenastoupila na ono místo právě Adriana. Postupem času ve své funkci přichází na ne zrovna poctivé praktiky nejen řadových zaměstnanců, ale také těch na vyšších místech a nejen na soudním lékařství. Nebo je snad normální, že se vám do rána ztratí mrtvola, pokud se u ní objeví zfalšování pitevního protokolu? Na ústavu je však možné asi úplně všechno.


Příběh je charakterizován jako krimi s hororovými prvky. Já bych ho spíš označila za psychologický román. A ty hororové prvky... Nevím, spíš kniha obsahuje několik pro citlivější jedince nechutných pasáží. Ale tak pokud čtenář hodlá číst knihu z prostředí pitevny, musí počítat s lecčím. Příběh obsahuje také sny nebo spíš noční můry, které se zdávají Juditě. Ty možná by bylo možno označit skoro za hororové. Jinak děj plyne celkem poklidně. Ovšem i přesto, že já mám raději svižnější příběhy, tento se mi četl dobře. Nevím, nakolik děj odpovídá realitě, co se patologie a vůbec tohoto prostředí týká, ale jde o beletrii a ne o literaturu faktu, takže to jsem nijak neřešila. Příběh mi přišel zajímavý, z prostředí pitevny jsem četla snad pouze jednu knihu, tak proč zase nenakouknout do něčeho nového. Čtenář však musí počítat s tím, že to nebude procházka růžovým sadem a autoři nám opravdu ve své útlé knize předloží několik dost syrových detailů.

Musím říct, že mě víc než ta kriminální linka, zaujala linka chodu pitevny. To, že dochází k podvodům a korupcím na všemožných místech mezi různě postavenými osobami, to mě vůbec nepřekvapuje. Proto mě možná víc zaujala ta linie lékařská. Je pravda a četla jsem už takový názor, že kniha zrovna neoplývá úctou k mrtvým nebo jak bych to napsala. Ale jde o beletristický příběh, jak jsem už jednou zmínila, proto bych se myšlenkami směřujícími tímto směrem vůbec nezabývala. 

Já za sebe bych knížku klidně doporučila, ovšem jen těm čtenářům, kteří neomdlívají při ostřejším slovu nebo braní krve. Nejde o žádnou literární pecku, ale je to čtivý příběh přiměřené délky a tak proč ne. Zkuste ho.

O autorech:
Jitka Hladká (*1977)
Spisovatelka a manažerka. Společně s manželem Markem Hladkým napsala sedm knih pro děti a mládež. Podílela se na vzniku cyklu dokumentárních pořadů mapujících současnou divadelní scénu a pořadů, které se zabývají marketingem mezinárodních společností, působících na českém trhu. Jako manažerka se věnuje oblasti zdravého spánku a technologiím zpracování přírodních materiálů. 

Marek Hladký (*1971)
Spisovatel, scenárista, dramaturg, vysokoškolský pedagog
Společně se svou manželkou Jitkou napsal sedm knih pro děti a mládež. Je autorem námětu a scénáře celovečerního životopisného filmu o profesoru Josefu Thomayerovi Prosté krutosti v režii Vladimíra Drhy s Radoslavem Brzobohatým v hlavní roli. Podle jeho scénáře byl natočen detektivní film Tónina smrti v hlavní roli s Markem Vašutem, Jiřím Langmajerem a Nelou Boudovou. V roce 2002 napsal detektivní novelu Anděl smrti. V lednu 2011 uvedlo Národní divadlo Brno divadelní hru Zaslíbení, kterou napsal společně s Lenkou Plachou, v režii Zdenka Plachého. Pro Národní divadlo Brno napsal v roce 2012 také divadelní hru Černá Madona Brněnská. 
Je autorem mnoha reportáží v pořadech Černé ovce, Klekánice a Ta naše povaha Česká. Působil ve vedení České televize, Národního divadla Brno a celoplošné soukromé televize. V současné době působí jako vedoucí Ateliéru rozhlasové tvorby Univerzity Jana Amose Komenského Praha, kde přednáší předměty oboru televizní a rozhlasová dramaturgie a scenáristika. 
Causa mortis je osmou knihou, napsanou v tandemu s Jitkou Hladkou.

Hodnocení: 80%

Za poskytnutí recenzního výtisku velmi děkuji nakladatelství Epocha. Knihu můžete koupit zde.

4 komentáře:

  1. Tak to je první pozitivní recenze na tuto knihu. Zaujala mě hned, co vyšla, hlavně mě láká prostředí piteven...Já ji snad díky tobě nakonec zkusím :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už se ke mně donesly další dva pozitivní ohlasy, tak jsem docela ráda, protože podle komentů na databázi jsem si už myslela, že snad nejsem normální :D Ale mě to fakt bavilo, četlo se to dobře.

      Vymazat
  2. Pěkná recenze, ale asi mě to moc neláká. :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥