pátek 2. března 2018

Knižní novinky – březen 2018

Krásný den, milí knihomolové :)

Máme nový měsíc a s ním samozřejmě knižní novinky. Tady máte můj výběr knih, které vyjdou tento měsíc, a na které se můžete těšit.

Zlomení andělé – Gemma Liviero
nakladatel: Knižní klub
historický román

Příběh tří lidí, tří ztrápených duší v nacistické Nové Evropě. Dívka v lodžském ghettu se snaží přežít a získat šanci i pro svou rodinu… Mladá Rumunka je umístěna do Říše pro své modré oči a blonďaté vlasy, aby si na ní všichni vyzkoušeli arizaci v praxi. A jeden nacistický doktor zjišťuje, co všechno se páchá ve jménu vědy… Každý z nich má své bolesti a děsy. Každý z nich se musí porvat s osudem o budoucnost a prostou naději.

Obchodník – Jihn Grisham
nakladatel: Knižní klub
thriller

Zlodějskému gangu s uměním se podařilo uskutečnit loupež století – z přísně střežených prostor knihovny Princetonské univerzity odnesli lup nevyčíslitelné hodnoty, pojištěný na 25 milionů dolarů. 
Bruce Cable vlastní oblíbené knihkupectví v ospalém letovisku Santa Rosa na floridském ostrově Camino. Peníze si ale vydělává jinak – obchoduje se vzácnými knihami, sem tam i na černém trhu kradených tisků a rukopisů.
Mercer Mannovou, mladou spisovatelku a čerstvě propuštěnou učitelku, osloví záhadná elegantní dáma s nabídkou vysoké odměny, když se Mercer pokusí proniknout do Cableova okruhu literárních přátel a odhalit tajemství jeho transakcí.
Mercer přijímá – a John Grisham rozehrává další napínavou zápletku svého dalšího mistrovského románu.

Čokoládový průšvih – Petra Hülsmannová
nakladatel: Ikar
romantika

LÁSKA JE TO, CO SE TI STANE, ZATÍMCO JI HLEDÁŠ
Některé věci jsou pro Isabelle absolutně nepostradatelné: ranní káva. Práce v báječném květinářství. A nudlová polévka v restauraci na protější straně ulice.
Jakékoli vybočení ze svého pravidelného života nesnáší. Přesto jednoho dne „její“ oblíbenou restauraci převezme nový ambiciózní kuchař Jens – a nejenže se opováží experimentovat s její zamilovanou polévkou, ale i jinak vnese do Isabellina poklidného života pořádný chaos.
A zatímco se dezorientovaná Isa snaží zase všechno vrátit do zaběhnutých kolejí, pozvolna jí dochází, že právě nečekaná překvapení náš život úžasně obohacují…

Strážkyně podsvětí – Elizabeth Peters
nakladatel: Alpress
thriller

Právě když se členové rodiny Emersonových pouštějí do dalších vykopávek v Údolí králů, obdrží Amélie varovné znamení, aby se držela dál od hrobky označené 20A! Sny o veliké kočce, egyptském znamení štěstí, naopak popohání Amélii v kopání, dokud neobjeví mumii ženy, která byla zavražděna teprve před několika lety. Rodině nezbývá než odhalit temný stín, který chce za každou cenu jejich pátrání zhatit.

Co přetrvá věky – Nora Roberts
nakladatel: Alpress
společenský román

Ionu přivede na starý kontinent touha poznat rodný kraj jejích předků. U koní najde nejen nový domov, ale díky svému zaměstnavateli Boylovi brzy zapomene i na bolavé srdce, které si s sebou z Ameriky přivezla. Není to ale strach z lásky, který Iona pocítí. Jejím příjezdem se probudí dávné temné prokletí rodu a Ioně nezbývá než bojovat za lásku i za život samotný.


Za jasné noci – Elizabeth Haran
nakladatel: Alpress
společenský román

Když Emily prchne před domluveným sňatkem na farmu v severozápadní Austrálii, nečeká, že ji tak okouzlí zdejší krajina, i Liam, syn jejích zaměstnavatelů. Liam je zasnoubený s půvabnou Glenys a pro Emily je těžké poručit svému srdci, ale čeká ji daleko těžší zkouška. V Evropě vypukne válka, Liam i jeho otec se rozhodnou narukovat a opuštěné ženy musí držet pospolu.

Viktorie Hanišová – Houbařka
nakladatel: Host
česká současná literatura

Co všechno skrývá mycelium?
Viktorie Hanišová debutovala v roce 2015 nadšeně přijatým románem Anežka o komplikovaném vztahu matky a adoptivní dcery, o skrytém rasismu a stereotypech. 
Také v pozadí nového příběhu je ukryto rodinné tajemství, které si hrdinka odnáší ze svého dětství a na které se snaží zapomenout. Jenže lze skutečně uniknout tomu, co se už jednou stalo?
Sára žije ve staré chalupě na Šumavě a živí se sběrem hub. Každé ráno si nazuje letité pohorky, popadne košík s utěrkou, v kapse pohladí ostrý nožík a vyrazí. Už sedm let chodí po stejné trase, sedm let od jara do podzimu sbírá houby na týchž místech a za pár stovek je prodává. Jako dobrovolná poustevnice se s nikým nepřátelí ani neopouští Pošumaví. Jen občas vyrazí za psychiatričkou do Plzně přesvědčit ji o svém vyrovnaném duševním stavu. Zpráva o matčině smrti proto Sářin život příliš nezmění. Avšak co se zdá jako nepatrnost na povrchu, bouřlivě bují pod ním.

Alyin dům – Leila Meachamová
nakladatel: Knižní klub
společenský román

Aly milovala jen jediného muže, ale ten byl donucen opustit město, k čemuž přispěl i Alyin otec, když rodinu jejího milého připravil o dům. No ale její miláček se po letech vrací do města a je to pak známý starý příběh: ona už není holka, ale žena, co ví, co chce, zatímco on je muž se srdcem rozervaným mezi láskou, které se brání, a touhou po pomstě na Alyině otci, který zničil vše, na čem mu záleželo…

Zkrocení rebela – Suzanne Enoch
nakladatel: Baronet
romantika

Před rokem nechala lady Camille Pryceová svého nadutého snoubence stát u oltáře, a měla k tomu dobrý důvod. Nejenže byl jejich sňatek domluvený dřív, než se vůbec naučila chodit, ale její nastávající byl tak samolibý, že se s ní ani nenamáhal seznámit! Teď ji rodina vydědila, nemá manžela ani příbuzné, kteří by ji živili, a zbývá jí jen jediná možnost: nastoupit do práce v neblaze proslulém klubu Tantalos...
Pánskou hernu řídí žena. Tantalos není vhodné místo pro ctnostnou dámu, takže si pro ni opuštěný snoubenec musí přijít, aby neztratil tvář. Jenže do klubu má zákaz vstupu, a tak je nucený pověřit tímto úkolem svého bratrance budižkničemu. Hezký, zkušený darebák Keating Blackwood je ideální k tomu, aby Camillu odlákal. Jenže jen co se setkají, Keating ji místo toho zatouží zachránit... pro sebe. Nemožné? Snad. Jestliže ale Camille dokáže zkušeného hráče přimět, aby vyložil karty na stůl – a riskoval srdce –, pak bude v sázce všechno...

Led nebo oheň – Sara Raaschová
nakladatel: CooBoo
sci-fi, fantasy

Může být Meira královnou a současně i bojovnicí? 2. díl bestsellerové trilogie.
Zimní království bylo osvobozeno, ale krušné chvilky ještě nekončí. Aby Meira ochránila svůj lid, dovolí Cordellu kopat v zimních dolech. Tam ale najdou něco mocného a nebezpečného – magickou propast. Theron chce využít tento nález k poražení zla, ale Meira se bojí, co s sebou taková síla může přinést. A udělá cokoli, aby se minulost neopakovala. Boje o moc sílí a Meira se začíná ptát sama sebe, jestli bojuje jen za Zimu, nebo za celý svět.

Nebe je naše – Luke Allnutt
nakladatel: Plus
společenský román

Srdceryvný román o lásce a naději, které dokážou vyléčit i smrtelné rány.
Rob Coates v životě dosáhl všeho, po čem toužil. Je úspěšný, šťastně ženatý a má báječného synka, s nímž je každý den plný dobrodružství. Poté však jeho rodinu zasáhne nelítostná nemoc a vše změní. Rob se ocitne na dně a nedokáže překlenout propast, jež ho náhle odděluje od jeho života. Jedinou útěchu nachází ve fotografování míst, která navštívil se synem. Pomůžou mu vzpomínky na šťastné chvíle dojít odpuštění?

Světelný klam – Louise Penny
nakladatel: Knižní klub
krimi, detektivky

„Lámou se srdce,“ podtrhla si Lillian Dawsonová pečlivě v knize. „Láskyplné vztahy umírají.“
Ale umírají i lidé – a Lillian Dawsonovou najdou zavražděnou v trvalkovém záhonu Clary Morrowové, která ve Three Pines právě slaví svou první samostatnou výstavu. Zapadlá vesnice se díky shromáždění umělců i znalců umění proměnila načas ve svět, kde každý tah štětcem, každá stínohra hrají osudovou roli. Kde za každým úsměvem číhá úšklebek. A každý láskyplný vztah skrývá zlomené srdce. Vrchní inspektor Gamache příjíždí se svým týmem, aby odhalil pravdu. Co se však nabízí jejich očím: skutečnost, nebo jen světelný klam?

Vlčí proces – Neil Mackay
nakladatel: Knižní klub
historický román

Brilantní historický román, inspirovaný skutečným příběhem muže, jenž se dopustil zločinů tak strašlivých, že byl považován za vlkodlaka. 
V druhé polovině 16. století putuje právník a univerzitní profesor Paulus Melchoir se svým mladým asistentem Willym Lessingerem do odlehlého německého města Bideburgu, kde je místní bohatý statkář Petr Stumpf obviněn z toho, že brutálně zavraždil desítky lidí. Společnost se dožaduje toho, aby byl vrah souzen jako vlkodlak, tedy bytost posedlá ďáblem. Pokud bude jejich požadavku vyhověno, ani Stumpfova nevinná manželka a děti neujdou coby Satanovi spřeženci a tvorové nakažení vlčí krví popravě, jež bude provedena tím nejbarbarštějším možným způsobem...

Co Alice neřekla – T. A. Cotterell
nakladatel: Ikar
společenský román

Malířka Alice žije ve spokojeném manželství s Edem a jejich dvěma dětmi. Tedy až do dne, kdy její muž na několik dlouhých hodin zmizí a nikdo o něm neví. Krátce nato Alice zjistí, že byla zavražděná mladá sochařka, která si potrpěla na starší ženaté pány, načež se ukáže, že Ed byl v době, kdy zemřela, u ní. Alice přesto poskytne svému manželovi před policií alibi. Komu však může věřit, když si není jistá ani sama sebou? Vynikající debutový psychothriller britského novináře T. A. Cotterella.

Když Anna zmizela – Alex Lake
nakladatel: Ikar
thriller

Každý se občas opozdí. Jednou kvůli dopravě, jindy se třeba zdržíte v práci. Většinou z toho nic není, ale pak se jednoho dne všechno zhroutí. Máte zpoždění, vybitý mobil, a když dorazíte do školky, vaše dítě už tam není. Chvilku si myslíte, že ho vyzvedl někdo z rodiny. Nebo si je možná vzala domů nějaká z maminek. Jenže za chvíli je jasné, že vaše dítě prostě není k nalezení. Někdo jej unesl a vám nezbývá než čekat. A čekat. A vaše zoufalství pořád narůstá…
Tajemný britský autor detektivních thrillerů Alex Lake (jméno je pseudonym) přichází s dechberoucím příběhem o matce, jejíž dítě se jednoho dne náhle ztratí ze školky. Nikdo nic neviděl, novináři tuší snadnou kořist a zbytek rodiny není Julii zrovna oporou. Pětiletá Anna se pohřešuje už týden a doposud se neobjevila jediná stopa. Existuje ještě naděje? A co když je ještě horší než temná jistota?

Útěk – C. L. Taylor
nakladatel: Domino
thriller

Měla byste si dávat pozor na dceřiny věci. A na dceru...
Jo Blackmoreovou požádala neznámá žena o svezení. Jo se jí rozhodla vyhovět, ale brzy svého rozhodnutí litovala. Podivná pasažérka totiž zná její jméno, zná i jejího manžela Maxe a navíc má u sebe rukavici, která patří Joeině dvouleté dceři.
To, co započne jako neurčitá obava, se brzy přemění na peklo. Proti Jo se spikne policie, sociálka a dokonce i vlastní manžel. Všichni prohlašují, že je špatná matka. Jo protestuje, považuje celou situaci za tragické nedorozumění, a dlouho věří, že se všechno nějak racionálně vysvětlí.
Když jí však úřady začnou vyhrožovat odebráním dcery, protože podle jejich mínění není způsobilá plnit rodičovské povinnosti, Jo pochopí, že nastal čas jednat. Probere všechny možnosti, které se nabízejí, a rozhodne se pro jedinou z nich, která jí i malé Elise může zaručit bezpečí.
Jo už ví, že jediným řešením je útěk.

Dívka, která četla v metru – Christine Féret-Fleury
nakladatel: Motto
společenský román

Poetický příběh o kouzelné moci knih...
Juliette zbožňuje knihy, má ráda jejich vůni a na cestu do práce si většinou nějakou přibalí do tašky. Zajímají ji ale i lidé okolo, čtenáři v pařížském metru, které pravidelně potkává. Studentka matematiky, ornitolog amatér, zamyšlená stará paní i mladá dívka slzící nad romantickým románem, ti všichni se noří do svých vnitřních světů a Juliette je se zaujetím pozoruje. Napadá ji, jak jednotvárné jsou její dny a jak jsou oproti osudům na papíře nudné. Proč vlastně pořád pracuje v té realitní agentuře, kam se jí vůbec nechce? Jednou ráno se rozhodne udělat něco nečekaného. Vystoupí jinde než obvykle a vydá se do kanceláře jinou ulicí… A její život se navždy změní. Juliette konečně začne psát svůj vlastní příběh…

Neznámý – Simon Toyne
nakladatel: Knižní klub
thriller

V arizonské poušti u mexické hranice se objeví bosý muž bez vzpomínek s přecitlivělými smysly a záhadnými schopnostmi. Intuice mu napovídá, že je zde kvůli tomu, aby zachránil Jima Coronada, obyvatele nedalekého městečka Redemption (neboli Spása). Může se mu to ale podařit, když Jima obyvatelé města právě ten den slavnostně pohřbívají?


Kamkoli půjdeš – Camilla Wayová
nakladatel: Ikar
společenský román

Krásná, lehkovážná a trochu divoká – Edie byla přesně ten typ dívky, která okamžitě způsobí rozruch, když vstoupí do vašeho života. A měla sny… Netrvalo to však dlouho, než se naučila, že věci se nevyvíjejí vždy tak, jak by si člověk přál. 
Teď je Edie třicet tři, pracuje jako servírka, je těhotná, sama a její bezútěšné zoufalství jí začíná pomalu přerůstat přes hlavu.
Jenže někdo Edie sledoval a čekal na příležitost znovu prokázat, jak skvělým, nenahraditelným přítelem dokáže být. Není to náhoda, že se Heather objeví na prahu dveří své kamarádky z dětství právě tehdy, když ji Edie potřebuje nejvíc. Tolik se toho mezi nimi odehrálo – tolik závisti, touhy a zrady, tolik společných tajemství. A Edie záhy poznává, že stíny minulosti možná vyblednou, ale nikdy úplně nezmizí…

Falešný sňatek – Magdalena Mintová
nakladatel: Knižní klub
česká současná literatura

Zdá se, že Eminy velkolepé plány se začínají konečně rýsovat, ovšem ani tentokrát to není tak jednoduché, jak si představovala. Opět se zamotává do absurdních situací a ohrožuje svou finančně zajištěnou budoucnost. Navzdory tomu se však dočkává velkého stěhování na panství Svíčkových. Ani tam však trable nekončí. Sice si může ve svém novém domově plnými doušky užívat úžasných a luxusních podmínek pro život, kromě toho si však musí zvykat i na soužití s chladnou tchyní Milenou a na nesnesitelně nudné hodiny plné plánování svatby. Jako by toho nebylo málo, Emin budoucí švagr a věčný průšvihář Filip si usmyslel, že právě teď je ten nejvhodnější čas, aby se vrátil ze svých tajemných cest, a po delší době oblažil rodinu svou přítomností. „Drahoušek“ Albert je zase neustále v práci, a tak se Ema musí přece nějak zabavit... Nakupování ani snaha psát onen legendární kriminální román ovšem brzy nestačí. Filip, kterého Ema zná trochu víc a trochu jinak, než sama vůbec tušila, totiž ani omylem nezůstává stranou a v kombinaci s Eminou příležitostnou výbušností je koexistence těchto dvou opravdu ožehavá záležitost. Ať už jde o jejich nesčetné a nekonečné hádky nebo karban, ke kterému Filip Emu zláká, končí to zpravidla poněkud podivně; s Filipem je totiž hazardní hrou takřka všechno. A ať se oba snaží, jak chtějí, ani před upracovaným Albertem podivné napětí neskryjí.

Běh života s úsměvem – Zuzana Součková
nakladatel: Ikar
česká současná literatura

Život je cesta protkaná příběhy. Veselými, smutnými i úplně obyčejnými. Autorka s humorem, nadsázkou a nadhledem popisuje životní pouť od dětských krůčků po kroky zralé ženy. V knize se tak setkáváme se situacemi, které prožívá každý z nás.
Ztrácíte trpělivost se svými dětmi? Doufáte, že si na mateřské dovolené odpočinete? Drtila vás puberta vlastní či vlastních dětí? Taky jste se tak těšili do tanečních a dopadlo to katastrofálně? Dá se rodit s úsměvem? Jste super rodiče? Zaskočila vás otázka: „Jak se dělají děti?“ Máte v tašce černou díru, ve které se ztrácí, a objevují věci zcela nekontrolovatelně? Dokážete rozluštit záhadu fronty k pokladně, která se ze záhadných důvodů zastaví, jakmile do ní vstoupíte? Jak parkujete, když nejlepší místa jsou, stejně jako nejlepší muži, většinou obsazená? Slábne vám s věkem zrak? Bojíte se dne, kdy rychlíkem „Život“ dorazíte do stanice „Padesát“? Uvědomujete si, že nikdy není pozdě plnit si své sny?
Tak tohle všechno a ještě něco navíc se v této vtipné knize plné příběhů obyčejného života dočtete. Při čtení zjistíte, že v „tom“ nejste sami, což vždycky potěší a povzbudí!

Sestra smrt – Daniel Petr
nakladatel: Host
krimi, detektivky

Severská krimi ze severu Čech.
Ústecký vyšetřovatel Václav Rákos se vypraví do nemocnice v Rumburku kvůli podezření, že pacientka, která zemřela na otravu metylalkoholem, se ve skutečnosti stala obětí vraždy. Rákos je přesvědčený, že existuje souvislost mezi její smrtí a případem zdravotní sestry obviněné z otravy šesti pacientů draslíkem.
Krátce nato dojde v nedaleké Doubici k vraždě zaměstnance národního parku. Důkazy směřují k Miloši Bjelejovi, válečnému zločinci z války v Jugoslávii, který kdysi pobýval v Pardubicích jako vojenský poradce. Jenže Bjelej je oficiálně už deset let po smrti.
Zima je toho roku mimořádně dlouhá a tuhá a Václav Rákos zjišťuje, že vraždy v Rumburku a jeho okolí mají mnohem temnější pozadí, než tušil.
Tento strhující a skvěle napsaný thriller se inspiroval skutečnými událostmi.

Jsi jako slunce – Táňa Keleeová-Vasilková
nakladatel: Noxi
společenský román

„Tento příběh není o mém tátovi a zároveň i trochu je. Ale především je to příběh všech dcer, které tragicky přišly o své otce a nedokázaly se s tím
vyrovnat, smířit, přijmout smrt milovaného člověka. Je smutný, protože jsem ho – po delší pauze – psala jako první po tom, co od nás táta navždy odešel. Vepsala jsem do něj svůj žal, smutek, bolest. Současně je to však příběh plný zvratů, překvapení… a lásky.“
Rozpláču se. Ani nevím přesně proč. Jestli proto, co řekl o tátovi, o mně, nebo kvůli vzpomínce, která mi bleskla hlavou. Tak jasně, že přímo slyším tátův hlas. Jsi jako slunce. Když jsi šťastná nebo něčím nadšená, rozjasníš všechny kouty. Radost na tebe pohledět. Jsi jako slunce, zní mi znovu a znovu v hlavě… a já… brečím. Myslela jsem, že mi to už nikdo nikdy neřekne. Jsi jako slunce…
a teď to vyslovil Lukáš. Je to tak silné, až mi to vyráží dech. Pláč se stal součástí mých dní a já přestávám věřit, že se to někdy změní. Nechci, aby se na tátu zapomnělo, nechci… na druhou stranu, kdykoliv o něm mluvíme, tak se rozpláču. Protože o něm mluvíme v minulém čase. Ta konečnost mě děsí. Ale občas sklouzneme do přítomného času, jako by tu byl. A to je ještě horší. Protože si jakoby nanovo vždycky uvědomím pravdu…

Hřbitov nevěst – Tomáš Boukal
nakladatel: Mladá fronta
krimi, detektivky

Přízračná sibiřská tajga, nekonečné bažiny, zapomenuté trestanecké osady. Prostředí, ve kterém se osamělý český etnograf cítí méně sám. Hledá poslední příslušníky místních domorodých skupin, kteří zde živoří na hranici jejich zanikajícího světa. Celý kraj ale zahaluje závoj strachu. Mizí v něm mladé dívky. A není nikdo, kdo by je hledal.
Etnograf se seznámí se sestrou jedné z pohřešovaných a nechá se postupně pohltit pátráním po osudu ztraceného děvčete. Většina cest, po kterých se vydává, však končí hluboko v lese…

Příběh ztracené holčičky – Elena Ferrante
nakladatel: Prostor
světová současná literatura

Závěrečný díl neapolské tetralogie Geniální přítelkyně odkrývá další osudy Eleny a Lily. Obě jsou dospělé, mají muže, milence a svou kariéru. Jejich vztah, někdy hluboký a úzký, jindy nejasný a plný nedorozumění, je v jejich životech tou jedinou jistotou a tím, co je váže k rodné čtvrti, která stále určuje jejich osudy. Ty jsou propojené do chvíle, než Lila záhadně a beze stopy zmizí, a Elena se rozhodne sepsat příběh jejich přátelství.
Čtvrtý svazek byl nominován na Man Booker International Prize 2016.

Do posledního dechu – Robert Bryndza
nakladatel: Grada/Cosmopolis
krimi, detektivky

Mělo to být vysněné rande…
Šaty nasáklé krví, víčka násilně zavřená. Tak vypadá mrtvá dívka v kontejneru. Detektiv šéfinspektor Erika Fosterová je na místě nálezu jako první. Problém ovšem je, že to není její případ. Nejprve si musí zajistit místo ve vyšetřovacím týmu, přesto se Erika rovnou vrhne do práce – a odhalí souvislost s jinou nevyřešenou vraždou. Obě oběti se našly ve stejném prostředí a zemřely stejným způsobem. Navíc si obě smluvily schůzku po internetu…
Kdo se skrývá za falešnými profily na Facebooku a láká naivní mladé ženy na schůzku? Jak chytí Erika vraha, který vlastně existuje jen virtuálně?

Přítelkyně – Michelle Francesová
nakladatel: XYZ
thriller

Návykový psychothriller odhaluje napjatý vztah mezi matkou, synem a jeho přítelkyní...
Laura má zdánlivě všechno, co si může přát. Úspěšnou kariéru, bohatého manžela a pohledného syna Daniela. Ten se jednoho dne seznámí s Cherry a bezhlavě se do ní zamiluje. Objevila se tahle okouzlující dívka v Danielově životě náhodou? Jaká tajemství skrývá? Aby Laura ochránila svůj vztah se synem, uchýlí se k nestoudné lži, která bude mít pro všechny nedozírné následky.

Deník japonské manželky – Veronika Ageiwa
nakladatel: Motto
biografie, osudy

Je možné, aby se Češka stala dokonalou japonskou manželkou?
Když se Veronika poprvé seznámila se spolužákem z Japonska, neměla ani tušení, že se do něj zamiluje a za několik let s ním odletí do Tokia, kde mu porodí syna a začne žít jako skutečná Japonka. Čeká ji celá řada výzev, aby zapadla nejen do odlišného kulturního prostředí, ale hlavně do své nové rodiny: koupat se nahá v lázních s tchyní, tradiční japonský pohřeb dědečka, kluzké knedlíčky „moči“ a práce v japonském obchodě. Zvládne být i přes všechny překážky opravdovou japonskou manželkou? K večeři nám máma udělala specialitku. Rozmočený rýžový žoužel moči v polévce. Zase mi to připadá na hranici poživatelnosti, ale co bych neudělala pro naše budoucí vztahy. Takže do sebe tu žužlavinu statečně soukám. Když už to mám skoro za sebou, dozvím se, že na to občas starší lidé umírají. Prý to pořádně nespolknou a zadusí se. Ale maminka má i osobní historku: „Jednou jsme tu měli na výměně studenta z Ruska. Taky jsem mu uvařila tohle jídlo, ale vůbec to nechtěl a říkal, že to nejde sníst. A vidíš, ty jsi to snědla jako nic. Tak to asi nebude tak špatné, jak mi tvrdil on.“

Diktátor – Robert Harris
nakladatel: Knižní klub
historický román

Strhující román Diktátor je inspirován životem věhlasného řečníka Marka Tullia Cicerona – politika, filozofa, spisovatele a jednoho ze dvou nejmocnějších mužů dávného Říma. Ten se ocitá ve vyhnanství a snaží se získat zpět své výsadní postavení. Ovšem žádná postava veřejného života není zcela v bezpečí před bezohlednými ambicemi druhých. Robert Harris, mistr historické prózy, líčí bouřlivý vývoj impozantních událostí starověkých dějin včetně zavraždění Pompeia i atentátu na Caesara.

Svět v zádech – Thomas Melle
nakladatel: Odeon
světová současná literatura

Život s bipolární poruchou, tak by klidně mohl znít podtitul autobiografické prózy Thomase Melleho. Popisuje v něm svůj boj s touto složitou chorobou, pro kterou se dříve používalo označení maniodepresivní psychóza. Je těžké odhalit, co je pravou příčinou či jejím důsledkem, a tak je celý text koncipován jako autorova snaha přispět k porozumění této nemoci, porozumět sám sobě a také nabídnout čtenáři vhled do života a pocitů nemocného.

Jmenuji se Reacher – Lee Child
nakladatel: BB/art
thriller

Jack Reacher je osamělý vlk, bludný rytíř, milovník žen, zastánce slabých a hrozba pro všechny zloduchy. Putuje bez zavazadla, bez cíle, a kdekoli se zastaví, narazí na potíže. Což je smůla pro ty, kteří je působí.
Jeho otec byl voják, a proto Reacher i jeho starší bratr Joe vyrůstali na řadě amerických základen po celém světě. Ano, Reacher – ačkoli jej pokřtili Jack, nikdo z rodiny ani nikdo z ostatních lidí mu tak neříkal. Vždycky byl zkrátka Reacher.
Zkušenosti ze stále nových a nových míst, kdy se musel prosadit mezi dětmi ostatních vojáků, ale získat si respekt i u místních kluků, se mu hodily i později. Když jako teenager zažil velký výpadek proudu v New Yorku, když musel vyšetřit vraždu mladé důstojnice na osamělé silnici v Georgii nebo se stal svědkem zdánlivě běžné krádeže kabelky v malém městečku v Maine.
Kromě dlouhé řady románů napsal autor o svém hrdinovi také tucet povídek, jež všechny shromáždil do tohoto svazku. Jedenáct z nich vyšlo porůznu v časopisech nebo samostatně jako e-knihy; dvanáctá – zařazená na úvod souboru – dosud nebyla publikována.

Nesvá – Emily Lockhartová
nakladatel: Host
thriller

Kolikrát může člověk předělat sám sebe? Imogen je dědička na útěku, sirotek, kuchařka a podvodnice. Jule je bojovnice, společenský chameleon a sportovkyně. Intenzivní přátelství. Záhadné zmizení. Vražda, nebo dvě. Zlomené srdce, nebo hned tři. Tupé předměty, přestrojení, krev a čokoláda. Americký sen, superhrdinové, tajní agenti a odpadlíci. Dívka, která odmítá dát lidem to, co od ní chtějí. Dívka, která odmítá být člověkem, jímž byla kdysi.

Zabijákovo mlčení – Ward Larsen
nakladatel: Domino
thriller

Ztracené dopravní letadlo se stává teroristickou zbraní. To je dostatečně pádný důvod, aby CIA najala bývalého agenta Mossadu Davida Slatona...
V umění zmizet beze stop by David Slaton sotva našel konkurenta. Bezvýsledně po něm pátrá policie v několika zemích. Nedokáže se s ním zkontaktovat ani jeho někdejší zaměstnavatel, Mossad. Dokonce i jeho žena a syn jsou přesvědčeni, že je mrtvý. Dost ho tedy zaskočí, když se stane cílem útoku speciální zásahové jednotky. Jednoho muže zabije a sám uniká.
Na opačném konci světa, v ubíjejícím vedru Amazonie, si bezvýznamný letecký přepravce koupí zničené letadlo. Následně se stroje ujmou týmy mechaniků a horečnatě se ho snaží uvést do provozuschopného stavu. Při prvním letu se letoun zřítí do oceánu.
Ve stejném čase se CIA zaobírá dvěma různými případy: zabijákem, který postupuje Evropou a zanechává za sebou řadu mrtvých těl, a záhadnou ztrátou velkého letadla. Teprve když vyjde najevo, že tyto dvě záležitosti jsou pevně propojené, že onoho zabijáka mylně považovali za mrtvého a že ztracené letadlo bylo přebudováno na nástroj teroristického útoku s nedozírnými důsledky, začne centrála americké špionážní služby rázně jednat. Pokud nemá dojít k nejhoršímu, je třeba znovu začít důvěřovat jedinému muži, který je může zachránit: Davidu Slatonovi.

Griša 3 – Zkáza a naděje – Leigh Bardugo
nakladatel: Fragment
fantasy

Hlavní město padlo a Alina se musí přenést přes staré křivdy. Třetí a závěrečný díl světového bestselleru!
Temnyj ovládl Ravku a osud celé země tak leží v rukou zlomené světlonošky, zneuctěného stopaře a pozůstalých členů kdysi úctyhodné magické armády. Oslabená Alina se vydává po stopách nepolapitelného ptáka ohně a doufá, že cestou najde vyděděného prince. Alina bude muset uzavřít nová příměří. Jakmile však začne odkrývat Temnyjova tajemství, odhalí se jí pravda, která změní všechno, co si doposud myslela o jejich poutu a moci, jíž oplývá.

#smrt všem prasatům – Tony Parsons
nakladatel: Moba
thriller

Před dvaceti lety se v soukromé výběrové škole Potter’s Field spřátelilo sedm bohatých, privilegovaných studentů. A teď začali za těch nejkrutějších okolností umírat. Detektiv Max Wolfe, který začal nedávno pracovat v oddělení vražd britské metropolitní policie se ujímá svého prvního případu. Brzy ho krvavá stopa zavede ze zapadlých uliček do světel velkoměsta, z nejtemnějších zákoutí internetu až do koridorů moci. Zatímco se těla hromadí, Max zjistí, že vrah se přibližuje ke všemu – a všem, které detektiv miluje. Netrvá dlouho a Max nebojuje pouze za spravedlnost, ale o vlastní život.

Dvůr křídel a zmaru – Sarah J. Maas
nakladatel: CooBoo
fantasy

Třetí díl bestsellerové YA fantasy série Dvůr trnů a růží.
Freye se vrací zpátky na Jarní dvůr, aby získala informace o Tamlinově armádě a odhalila plán krále, který hodlá království Prythian napadnout a zničit. K tomu všemu musí předstírat lásku k muži, kterého ve skutečnosti ze srdce nenávidí. Její život tak visí na vlásku a nemůže si dovolit udělat jedinou chybu, jinak to bude stát život nejen ji, ale způsobí zkázu celého království.

Sbírka kostí – Kathy Reichs
nakladatel: BB/art
krimi, detektivky

Kosti v kapse zavedou soudní antropoložku Temperance Brennanovou k jezeru v blízkosti tepelné elektrárny, kde se v tašce najdou ostatky pohřešované studentky. Kdo mohl mít zájem na smrti této ochránkyně zvířat? Někdo z ekologických aktivistů? Nebo se jí potřeboval zbavit někdo z univerzity? Anebo je všechno ještě úplně jinak…
V povídce Kosti z močálu odjede Tempe na dovolenou za svou kamarádkou ornitoložkou na Floridu. Jenže kosti, jež objeví v těle pětimetrové krajty tmavé, nepatří žádnému ptáku, ale člověku – mladé sportovkyni, která přemnožené hady lovila. A tak se Tempe, která jen nerada poslouchá příkazy, pouští do nebezpečného pátrání, jež ji zavede do nejhlubších mokřadů v Everglades.
Kosti na ledu uspokojí i ty nejnáročnější milovníky vysokohorského horolezectví. Tempe vyšetřuje úmrtí mladé ženy na Mount Everestu. Co se stalo jen pár desítek metrů pod vrcholem nejvyšší hory světa? Podivné poranění ukazuje na násilnou smrt – a Tempe musí vynaložit hodně námahy a důvtipu, aby rozluštila nehezké tajemství.
První kosti odpoví čtenářům na často kladenou otázku, jak to všechno začalo. Po zmizení lékaře Keithe Millikina se detektivové Rinaldi a Slidell obracejí na mladou doktorandku Brennanovou, aby jim pomohla identifikovat ohořelé tělo. Analýza ostatků odhaluje šojující fakta – a Tempe zjišťuje, že práce v terénu je mnohem zajímavější než zkoumání starodávných kostí na univerzitě.

V pasti lží – B. A. Paris
nakladatel: Motto
thriller

Komu můžete důvěřovat, když ani sobě ne? Psychologický thriller autorky bestselleru Za zavřenými dveřmi.
Cass si konečně dala svůj život do pořádku, je šťastně vdaná a pracuje jako učitelka. Jedné deštivé noci se ale na neosvětlené lesní cestě stane něco, co jí převrátí život naruby. Paralyzovaná výčitkami zapomíná, kde nechala zaparkované auto, jestli si vzala prášky nebo že si domluvila schůzku. V hlavě má jen zmatek a mrtvou ženu, kterou možná mohla zachránit. Je blázen? Nebo si s ní zahrává její mysl?

Sestřičky v nesnázích – Donna Douglasová
nakladatel: Ikar
historický román

Se studentkami ošetřovatelství v prestižní londýnské nemocnici Nightingale se život nemazlí. Jejich učitelky a vrchní sestry mají vysoké požadavky a žádné slitování s mladými děvčaty. A to se musí naše přítelkyně potýkat i s osobními problémy. Violet je zde nová a okamžitě k sobě přitáhne pozornost. Co skrývá? Dora má zlomené srdce z rozchodu s Nickem, ale zaujme ji jiný příchozí pacient. A Millie je také rozpolcená mezi dvěma muži a dvojí budoucností, která se jí nabízí.

Vina – Arnaldur Indridason
nakladatel: Moba
krimi, detektivky

Island 1978. V jezeře uprostřed lávového pole je nalezena mrtvola. Komisař Erlendur a jeho kolega Marian Briem zahajují vyšetřování. Jedna ze stop vede i na blízkou americkou vojenskou základnu. Tam se s islandskou policií nikdo nemíní moc bavit. Že by se mrtvému stalo osudným nějaké vojenské tajemství? Erlendur se zároveň zabývá mysteriózním zmizením mladé dívky před více než dvaceti lety. Pátrá na vlastní pěst. Dívka tehdy odešla do školy kolem obávaného Camp Knoxu...

Rašeliniště – Suzanne Janssonová
nakladatel: Host
krimi, detektivky

Napínavý příběh o smrti a tajemství ukrytém v mokřadech...
Rašeliniště je opuštěná krajina s přikrčenými borovicemi, lukami zahalenými v mlze a nepevnou propadající se půdou. Kdysi dávno tu pochovávali oběti bohům a říká se, že tady lidé beze stopy mizejí ještě dnes. Právě sem přijíždí bioložka Nathalie, aby dokončila pokusy pro
svou doktorskou práci o zeminách. Brzy se ale ukáže, že její skutečný cíl je mnohem osobnější.
Když se v rašeliništi objeví mrtvé tělo, znamená to děsivý důvod k pátrání v minulosti — jak pro policii, tak pro Nathalii samotnou. Spolu s fotografkou Mayou Lindeovou pronikají vrstvami vzpomínek i rašelinných půd až k šokujícím odhalením dávno ukrytých pravd.

Lovci ohně – Mons Kallentoft
nakladatel: Host
krimi, detektivky

Devátý případ inspektorky Malin Forsové.
Časného zářijového rána, dosud zahaleného tmou, zavede zlá předtucha Malin Forsovou do Rydského lesa. Z průmyslové oblasti na okraji Linköpingu se až sem šíří kouřová mračna z obrovského požáru. Jenomže pach spáleniny nepřichází pouze z hořící továrny. Před Malin leží na zemi ohořelé tělo jakési ženy.
Den předtím byl v kontejneru nalezen mrtvý devítiletý chlapec. Zavražděný. Pocházel z rozvrácené rodiny, žil s osamělou matkou alkoholičkou a často v noci odcházel z domova. Ale kdo ho mohl chtít zabít?
I když to tak na první pohled nevypadá, Malin tuší, že obě vraždy spolu souvisejí.
Společně s kolegy se těžce dopátrávají stop, které je posléze dovedou až do zemí, z nichž se rekrutují současní otroci, lidé bez práva na život.

Život bez tebe – Katie Marsh
nakladatel: Mladá fronta
společenský román

Zoe se chystá k oltáři se svou životní láskou Jamiem. Ještě před obřadem dostává zprávu, že její matku Ginu právě zatkla policie. Zoe stojí před nemožným rozhodnutím: má utéct z vlastní svatby a jít matce na pomoc?
S matkou se už léta nestýká. Dává jí za vinu nešťastné události, před kterými utíká od svých šestnácti let a o kterých nikdo další neví. Teď se jí matka vrací do života, je ale docela jiná, než jak si ji Zoe pamatuje. Gina pomalu, ale jistě ztrácí paměť.
Zoe svádí těžký boj s matčinou nemocí. Dokáže se postavit událostem, k nimž došlo před mnoha lety? Podaří se jí najít cestu zpátky k lidem, které má ráda?
Život bez tebe je strhující, jímavý příběh o síle minulosti a možnostech budoucnosti.

Tak už máte své favority? Copak vás zaujalo? Mě láká spoustu kousků, takže to samozřejmě budu muset hodně prosít ☻ Rozhodně si chci přečíst nového Bryndzu, novou C. J. Taylor, dobře vypadají Zlomení andělé, Čokoládový průšvih... A víc už ani nebudu vypočítávat, protože pořídit si tolik novinek není možné.

Mějte se krásně a určitě mi napište, do kterých knih půjdete vy.

Vaše Šárka ♥

9 komentářů:

  1. No, takže to vypadalo ze začátku nadějně, že to bude jenom jedna a nakonec jsou to tři :-) První je jasná od první věty: Zlomení andělé, pak Nebe je naše a Dívka, která četla v metru :-) No, se picnu :-))) Děkuju Šári. Opět skvělé :-) :-*

    OdpovědětVymazat
  2. Kdyby jenom tri, jako Veru... tri Alpress, dve Knizni klub, ... a pak uz jsem prestala pocitat. :D

    OdpovědětVymazat
  3. Březen je bohužel nějaký bohatý na novinky, které mne zaujaly!
    Svoje tipy už mám skoro sepsané a koukám, že se shodneme v nemalém počtu z nich. :-D
    Např. Čokoládový průšvih, Dívka, která četla v metru, Kamkoliv půjdeš, V pasti lží, Zlomení andělé, Život bez tebe,....
    U mě jasně vede V pasti lží, a dalších se uvidí.
    Také přeji krásný den.

    OdpovědětVymazat
  4. Vlčí proces mě taky hodně zlákal, mořná ho zkusím... :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Tentokrát ses mi výběrem knih vyloženě trefila do vkusu. Líbí se mi a nutně si potřebuju přečíst minimálně polovinu... :))

    OdpovědětVymazat
  6. Moc se těším na Dvůr křídel a zmaru :) Jinak jsem velice zvědavá na Led nebo oheň a Grišu 3 A docela mě zaujal Vlčí proces. Vedle nich mám v plánu ještě pokračování Divotvůrce, Poušti v plamenech a S láskou tě nenávidím :)

    OdpovědětVymazat
  7. To je zase lákaček :-) Pokud bych měla vybrat jen jednu, bude to Zlomení andělé....já tuhle tématiku prostě můžu.
    O všem? Ovšem!

    OdpovědětVymazat
  8. Ježiši Kriste, prostě strašně velký dík, Šári za tyhle články!! <3 Já se nejvíc těším na V pasti lží, to jako úplně enormně. Pak samozřejmě na Útěk od Domina a dost mě zaujaly ty dvě české detektivky/thrillery či co to je - Sestra smrt a Hřbitov nevěst. No a poslední Ferrante mi taky nesmí chybět, i když čtenářky se budu teprve vrhat na druhou :)
    Měj se báječně!

    OdpovědětVymazat
  9. Mooooc vám všem děkuji za komentáře :) Vidím, že se vám březen opravdu trefil do vkusu stejně jako mě :) Mějte se krásně :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥