úterý 7. srpna 2018

Knižní přírůstky – červenec #2

Krásný pozdní večer, přátelé :)

Vedro, léto, dovolené... A tím se navyšuje počet restů ☻ A já tady mám právě jeden a sice poslední červencové přírůstky. A je jich zase hromada. Chtěla jsem se už trošku držet a nesyslit, jenže Dobrovský měl 30% slevy, takže jsem se zase trošku rozšoupla. Ale také jsou mezi přírůstky i nějaké dárečky, recenzáček a výhra.

No a takováhle hromádka to je... Blázen, šílenec, totální sysel...


Začnu úlovky z Dobrovského. Jelikož měli zmíněných 30% slevu na nákup, nemohla jsem tam nejít. A nekoupit. Vybrala jsem si čtyři krásné kousky. Bojovnici od L. Pearse, což je třetí díl série a první dva jsem už četla. Potom jsem si vybrala Dědinu od P. Dvořákové, Tajemství modrých dopisů od E. Bleeker a Život zn.: Hygge od R. Blakeové.

Bojovnice
Mariette je vzdorovitá, neústupná a sebestředná sedmnáctiletá dívka. Malé město Russell na Novém Zélandu, plné klepů, nevytváří dostatečný prostor pro Mariettiny ambice a její oddaní rodiče se obávají o dceřinu reputaci. Svět je na pokraji války a výlet do Evropy se stává riskantním, ale jiné možnosti se zdají ještě horší, a tak je Mari poslána do Londýna na návštěvu ke strýci Noahovi. Mari, které byla od dětství poskytována neobvyklá svoboda, se rychle zamiluje do Morgana, pohledného stevarda na lodi. Jakmile však dorazí do Londýna, objeví se další pokušení...


Dědina
Lehce humorný příběh jedné současné vesnice.
Hranice rozorané mezi poli i lidmi. Hospoda, malá prodejna, zabíjačky… a sám život. Nevěra a jeden nezdařený pohřeb. Nemoderní výchovné metody a rozšlápnuté kuře. Babka s dědkem srostlí jak dva stromy. Život, tady ještě stále spjatý s půdou, zvířaty a hospodařením. To všechno je Dědina, tragikomický příběh vyprávěný očima jejích obyvatel.
Sedlák Josef se marně trápí, proč jeho syn Zbyňa odmítá převzít hospodářství, když je tolik co napravovat na polích zničených v družstvu. Vavirci počítají, kde by mohla ukápnout další koruna, dobrosrdečná prodavačka Maruna se snaží být s každým zadobře a řezník Láďa se dobývá pod cizí sukni a přitom řeší, jak uživit rodinu. A malá Petruna? Ta chvilku neposedí.
Na pozadí lehce humorného vyprávění se před čtenářem odkrývá venkovské hemžení v nepřikrášlené nahotě. Přirozená fyzická blízkost hrdinů, jejich společná práce, jejich touha po lepším živobytí až vypočítavost jsou zdrojem věčných svárů i svázanosti a také marné snahy vyléčit minulé rány. Svižné vyprávění formanovského střihu, které však není cynické; nikoho nesoudí a co je podstatné — nenudí.


Tajemství modrých dopisů
Luke si připadá v koncích. Nejenže se vyrovnává se ztrátou milované manželky Natalie, ale také se musí postarat o své tři děti. Pak mu jednoho dne začnou chodit dopisy v modré obálce, jež Natalie napsala ještě před svou smrtí a v nichž mu radí, jak má dál žít. Její nejlepší kamarádka Annie, která Lukovi pomáhá s dětmi, se obává, že jejich čtení jen prodlužuje zármutek, Luke se však nedokáže odtrhnout. A pak narazí na tajemství, které možná obrátí celý jeho dosavadní život v prach – lhala mu Natalie o jejich dětech? A kdo je ten neznámý člověk, jenž dopisy posílá.


Život zn.: Hygge
Venkovské městečko Yulethorpe zažívá pošmourný, nevlídný podzim. Klára chce původně zůstat jen pár dní, aby si na vlastní oči prohlédla malebné okolí, které dosud zná jen z detektivního seriálu Vraždy v Midsommeru, který Dánové milují. Pak se však v Yulethorpu nečekaně objevuje Joe. Joeův život je pravý opak hygge – je pragmatický a výkonný a už dávno zapomněl, jaké to je radovat se z drobných životních potěšení. Joe a Klára nemají na první pohled téměř nic společného, přesto začne být brzy oběma jasné, že je k sobě něco přitahuje…


Dále tady mám objednávku z Levných učebnic. Tam jsem sáhla po dalším dílu série od S. J. Bolton Tak to je, tak to bude a po knize M. Viewegha Vybíjená.

Tak to je, tak to bude
Když jde o sérii vražd, kdo by věřil jedenáctiletému klukovi?
Ví to každý, ví to tedy i jedenáctiletý Barney: momentálně nejobávanější londýnský vrah brzy udeří znovu. Obětí bude další chlapec přibližně v jeho věku. Bezkrevné tělo bude nalezeno na břehu Temže. Vyšetřovatelé se nebudou mít čeho chytit, protože nenaleznou žádné stopy. Ze stejného důvodu nedokážou ani vydedukovat, kdy vrah udeří zas.
Barney je těmi vraždami posedlý. Kromě toho má ale další děsivé tajemství, které mu nedá spát. Dost na jednoho jedenáctiletého kluka... A tak se svěří sousedce Lacey Flintové, která se zotavuje z traumatického zážitku předchozího případu.
Lacey nemá jediný rozumný důvod, proč do tohoto případu strkat nos. Zároveň ale nemá ani nejmenší šanci na to, aby dokázala zůstat stranou. Čas běží až příliš rychle, vrahova brutalita se stupňuje a Lacey s Barneym vědí, že stačí tak hrozivě málo, aby z toho všeho nevyšli živí...


Vybíjená
Román ztvárňuje v rozsáhlém časovém oblouku pestré osudy několika spolužáků z gymnázia od dob jejich dospívání až na práh čtyřicítky. Znalci díla nejčtenějšího českého autora se tu opět setkají s dobře známou, melancholicky laděnou groteskou, tentokrát o přátelství, osudových láskách, alkoholu, kráse i ošklivosti, ale především o smutku, který se s přibývajícími léty vkrádá do životů stárnoucích hrdinů.


Mám tady také jednu výhru a sice Lagom – tajemství spokojeného života od N. Brantmark.

Lagom
"Stačí pár drobných změn v každodenním rytmu a získáte čas na věci, které jsou pro vás v životě nejcennější."
Lagom, švédské slovo, které znamená ani moc, ani málo, nebo také všeho s mírou. Zkrátka akorát. Lagom není jen obyčejné slovo, je to životní styl. Představuje filozofii, jež prostupuje všechny sféry života – promítá se do rodiny, partnerských vztahů, práce, výchovy dětí a také do vztahu k přírodě. Lagom vás naučí nacházet potěšení a krásu ve zdánlivě jednoduchých věcech. Zjistíte, že k vychutnávání radostí života nepotřebujete přepychové kulisy. Když budete vědomě usilovat o větší klid a rovnováhu, začnete nacházet dokonalost v nedokonalosti, zvolníte a získáte to nejvzácnější – čas pro sebe i své blízké.


Potom tady mám ještě dva úlovky od Dobrovského a sice ze slev... Román pro ženy od M. Viewegha a Vojenskou felčarku od H. Rehn.

Román pro ženy
Žena, která sní o velké lásce a po mnoha peripetiích ji konečně nachází, to je nejčastější téma čtiva zvaného červená knihovna… Román pro ženy není vlastně o ničem jiném. Laura, redaktorka časopisu Vyrovnaná žena, a její předčasně ovdovělá matka Jana, povoláním překladatelka, také touží po vysněné lásce. Aby dosáhly svého, musí ovšem ze svých představ slevit. Michalu Vieweghovi se tento důvěrně známý námět podařilo povýšit na moderní, inteligentní a zábavnou prózu, určenou samozřejmě nejen ženám.


Vojenská felčarka
Německo ve třicetileté válce.
Chytrá žoldnéřská dcerka Magdalena pracuje jako ranhojička v císařském vojsku. Brzy zahoří velkou láskou ke kupeckému synovi Erikovi, který od smrti svých rodičů žije sám. Je to ale zakázaná láska, protože otcové milenců kdysi proti sobě stáli jako nepřátelé.
Po jedné bitvě Erik beze stopy zmizí – a Magdalenu čeká osudové rozhodnutí…


Dále tady mám dva dárečky od Káti. Dostala jsem od ní Pohřešovanou manželku od S. O´Flanagan a Dívku, již jsi tu zanechal od Jojo Moyes.

Pohřešovaná manželka
Když se Imogen Naughtonová ztratí, všichni, kdo ji znali, jsou v šoku. Má perfektní manželství. Její přitažlivý muž s ní zachází jako s princeznou. Vždycky tvrdila, jaké měla štěstí, že ho našla. Tak proč odešla? A jak bude schopna přežít bez Vince? Co se odehrává za zavřenými dveřmi, může často překvapit, ale také Imogen překvapí sebe samu, když udělá rozhodný krok, o jehož správnosti je přesvědčena. Ale když se vydá na cestu po stopách ženy, kterou kdysi byla, její minulost ji pronásleduje… Dostihne ji? A bude dostatečně připravena jí čelit?


Dívka, již jsi tu zanechal
Píše se rok 1916, když francouzský malíř Édouard Lefevre odchází bojovat na frontu. Jeho mladé manželce Sophii zůstává na památku její portrét, na svou dobu poněkud nezvyklý. Poté co městečko, kde Sophie žije, padne do rukou Němcům, ocitají se jeho obyvatelé na samé hranici absolutní bídy a pro kousek chleba musejí často dát všanc i holý život. A tehdy Sophiin portrét upoutá pozornost nového Kommandanta. Německý důstojník je obrazem doslova posedlý a Sophie je odhodlaná riskovat cokoliv – rodinu, svou pověst i život –, jen aby mohla znovu spatřit svého muže... O bezmála sto let později dostane Liv Halstonová od svého muže darem působivý portrét mladé ženy, který koupil za pár šupů na ulici. Posléze se ovšem ukáže, že obraz má nesmírnou cenu, a rozhoří se boj o to, kdo je jeho skutečným vlastníkem. A Livino přesvědčení o správnosti věcí podstoupí náročnou zkoušku. Stejně jako Sophie je však pevně odhodlaná bojovat za to, co má na světě nejraději...


A nakonec jsem si nechala recenzní výtisk z nakladatelství Grada. Barunka mi poslala další příběhy bígla Bertíka od M. Čápa s názvem Můj psí život 2.

Můj psí život 2
„Dovolte, abych se představil: Jsem bígl a mé celé jméno zní Alberto z Rododendronu. Jméno začínající na A znamená, že pocházím z prvního vrhu naší mámy, a onen šlechticky znějící přídomek je pojmenování chovatelské stanice. Ale to už víte z mé první knížky, která se vám tolik líbila. Od vydání se mi stalo spoustu dalších veselých příhod, tak jsem je pro vás znovu sepsal. Vlastní tlapkou.“ Pokračování úspěšného psího „deníčku“. Náš oblíbený psí hrdina Bertík se stane otcem, což je situace, která přináší další humorné i dojemné příběhy.


Tak to je mých nových 12 kousků. Ach jo :)))

Četli jste některou z knih? Chystáte se na některé? Určitě mi napište.

Mějte se krásně...

Vaše Šárka ♥

6 komentářů:

  1. Ty mi zase dáváš. Samý skvělý kousky .:)

    OdpovědětVymazat
  2. pekna hromadka :-D ja bojovala a snazila se moc neutratit :-P jako 30% sleva uz je docela zabijacka...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se taky chtěla už v červenci uklidnit, ale nějak to nevyšlo :))

      Vymazat
    2. nepraska ti ta knihovnicka ve sveh? :-D

      Vymazat
    3. Noooo, ale ještě se malinko místa najde :))

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥