středa 31. října 2018

RECENZE – V dobrém i zlém

Autorka: Michelle Sacksová
Překlad: Milan Lžička
Nakladatelství: Grada/Cosmopolis
Rok vydání v ČR: 2018
Počet stran: 296
ISBN: 978-80-271-0763-6

Anotace:
Napínavý psychothriller plný nečekaných zvratů, který provokativně odhaluje temnou stranu manželství, mateřství a přátelství. Bezmezně milující manželka, oddaný manžel, opečovávané dítě. Američané Merry, Sam a Conor jsou perfektní rodina, žijící na perfektním místě. Merry si domácký život nemůže vynachválit – pečení, práce na zahradě, péče o malého syna. Sam začíná po odchodu z univerzity s novou kariérou filmaře. Občas se přistihnou, že sami nevěří tomu, jak šťastní jsou. Tady na švédském venkově, kde začínají žít svůj nový perfektní život. Když je v jejich švédském ráji navštíví Merryina kamarádka Frank, stane se okamžitě součástí rodiny. Sblíží se s malým Conorem. A se Samem. Frank a Merry jsou skoro jako sestry, proto Frank okamžitě odhalí věci, které ostatním unikají. Faleš a zradu, kterým se dá při pohledu na tuhle pohádkovou rodinku těžko věřit. Ale jenom Frank ví, co se tady skutečně odehrává… . Kdo je manipulátor a kdo oběť?

Merry a Sam se přestěhují z Ameriky do Švédska a spolu se svým malým synkem Conorem žijí ideální život v krásném domě. Merry pěstuje zeleninu, vaří domácí marmelády, stará se o synka i o manžela, který se pokouší uchytit v novém zaměstnání. No zkrátka opravdu idylka. Jednoho dne se ozve Merryina kamarádka Frank. Cestuje do Švédska a ráda by u Merry a Sama nějakou dobu pobyla. Je překvapená, jak se Merry změnila, nikdy by nevěřila, že se najde v péči o rodinu, vyvařování a zahradničení. Když však pozná malého Conora, ke kterému doslova zahoří téměř mateřskou láskou, začíná kamarádku asi chápat. Ovšem čím víc se dívá kolem sebe, začíná pomalu o této venkovské idyle pochybovat.


Zpočátku jsem byla překvapená, jak jednoduše až stroze je kniha psaná. Později jsem však pochopila záměr autorky. V tom jednoduchém stylu, kdy Michelle Sacksová až lhostejně popisuje velice citlivé a emotivní situace, je totiž obrovská síla a stojí na ní celý román. Kniha neobsahuje klasickou přímou řeč, nicméně jsem neměla problém rozpoznat, kdy šlo pouze o myšlenky našich hlavních hrdinů a kdy o dialog. Spíš než thriller bych dílo označila jako psychologický román či drama. Jde o psychologickou sondu do života několika lidí, jejichž charaktery jsou všemožně pokřivené. Celý příběh je vlastně souhrn myšlenkových pochodů Merry, Sama a Frank. 

Kniha sama o sobě je neskutečně negativní. Opravdu nic pozitivního v ní nenajdete. Přesto jde o výborný spisovatelský počin a já ho ráda doporučím. Ovšem upozorňuji, že kniha není úplně vhodná pro citlivější jedince. Nad některými pasážemi vám totiž bude běhat mráz po zádech, budete se cítit znechucení a otřesení.

O autorce:
Michelle Sacksová se narodila v Jižní Africe. Vystudovala literaturu a filmovou vědu na Univerzitě v Kapském Městě. Dvakrát byla v užší nominaci na South African PEN Literary Award a v roce 2014 byla nominována na cenu Commonwealth Short Story Prize.
Debutovou sbírku povídek Stone Baby vydala v roce 2017 v nakladatelství Northwestern University Press. Její první román V dobrém i zlém (You were made for this) vyšel v létě 2018 v nakladatelství Little, Brown.
V současné době žije ve Švýcarsku.


Hodnocení: 95%

Za poskytnutí recenzního výtisku velmi děkuji nakladatelství Grada/Cosmopolis. Knihu zde můžete zakoupit.

8 komentářů:

  1. Jo to už jsem četla u více lidí, že to není pro každého. Takže nevím, jestli bych na to měla žaludek :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je tam miminko a matka se nechová zrovna jako matka, tak je to dost na city. Není to něco, z čeho by se člověku zvedal žaludek, ale je to na ty pocity a emoce. Víc nemůžu prozradit :D

      Vymazat
  2. Tak teď jsi mě nalákala úplně maximálně :) poslední dobou mě podobné charaktery baví. Čím pokřivenější, tím lepší. Asi už jsem se taky definitivně zbláznila :D a nebo mám kladných hrdinů plné zuby. Díky za doporučení.

    OdpovědětVymazat
  3. Presne na takéto psycho-drámy som teraz naladená...len sa bojím, aby sa tam niečo zlé nedialo dieťaťu, to vždy ťažko predýchavam a bola by som rada vopred varovaná :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O miminku to určitě je, ale myslím, že se to dá zvládnout, i když mě taky mrazilo v zádech. Prostě jde o dítě, není to lehké čtení.

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥