středa 5. prosince 2018

RECENZE – Temné říční proudy

Autorka: Sharon J. Bolton
Překlad: Martin Verner
Nakladatelství: Domino
Rok vydání v ČR: 2018
Počet stran: 496
ISBN: 978-80-7498-274-3

Anotace:
Mladá policistka Lacey Flintová si je velmi dobře vědoma, jak může být Temže nebezpečná – přesto na řece bydlí, pracuje a navzdory všem varováním v ní i plave. Podařilo se jí zotavit z traumat uplynulých měsíců a snad poprvé v životě má pocit, že by mohla být šťastná. Mýlí se.
Za horkého letního dne zahlédne na vodě mrtvé tělo. Lacey slouží u námořní jednotky Metropolitní policie, a proto ví, kolik tragických úmrtí má řeka na svědomí. Všechny instinkty jí ale napovídají, že tento případ je jiný. Kdo byla ta žena a proč je pečlivě zahalena do bílého pohřebního roucha? Proč má Lacey neodbytný pocit, že komusi záleželo na tom, aby mrtvou ženu spatřila? Nalhává si to, anebo někdo opravdu slídí kolem jejího hausbótu?
Inspektorka Dana Tullochová by to nikdy nepřiznala, ale pro záhadnou Lacey má slabost, i když se jí neustále vměšuje do vyšetřování toho podivného případu utonulé ženy. Dobře ví, jakým peklem si bývalá kolegyně prošla, a tak jí jen velmi nerada informuje o hrozícím nebezpečí. Ale Lacey už tuší, vlastně ví, že kolem její lodi se pohybuje vrah a nechává jí dárky, které by raději nikdy nedostala...

Lacey se pomalu otřepává ze stresů, které prožila v uplynulých měsících. Bydlí na řece, pracuje na řece, přestože sama na své kůži pocítila, jaká Temže dokáže být nebezpečná. Dokonce v řece i plave, což je víc než šílené, jak z hlediska bezpečí tak hygienického. Ale vysvětlujte to Lacey. Jednoho rána najde v řece mrtvolu ženy. Nevypadá však jako oběť náhodného utonutí, protože je zabalena do jakési látky a neplave na hladině. Někdo si dal tedy opravdu záležet, aby se mrtvola nenašla. Navíc má Lacey pocit, že ji někdo na hausbótu sleduje a nechává tam po sobě schválně i stopy. Souvisí to nějak s mrtvou ženou v řece?


S touto knihou jsem měla zpočátku stejný problém jako s prvním dílem série. Úplně mě nechytl námět, hůře jsem se začítala, ovšem končilo to stejně jako vždy... Od poloviny jsem četla s nadšením a poslední stránky hltala. Autorka si mě prostě pokaždé dovede získat. Dokáže příběh tak úžasně zamotat a proplést, že je to až neuvěřitelné. Nakonec, i když mi třeba nesedne úplně každý námět na první dobrou, oceňuji, že má S. J. Bolton neotřelé nápady. 

Jedna věc na této sérii je dost podstatná a sice, čtěte ji postupně. Například v tomto dílu je hodně odkazů do minulosti a kdo předešlé knihy nečetl, bude tápat. 

Jako všechny díly i tento čtvrtý rozhodně milovníkům napětí můžu doporučit. Celkově doporučuji autorku i s jejími samostatnými knihami. Píše bravurně.

O autorce:
Sharon Bolton vyrůstala v hrabství Lancashire a její raná kariéra zahrnovala příliš mnoho aktivit, z nichž některé jí dnes uvádějí do rozpaků. Všech svých mladistvých aktivit se ráda vzdala, aby se mohla stát matkou a spisovatelkou (v tomto pořadí).
Její knihy byly nominovány na všechny významné literární ceny, určené pro autory detektivek a thrillerů. Mnohé z těchto nominací proměnila ve vítězství, včetně mety nejvyšší, zisku prestižní ceny Dagger in the Library. Kolegové ze spisovatelské branže o Sharon Bolton hovoří bez výjimky s velkou úctou – za všechny ocitujme Tess Gerritsen: "S. J. Bolton mění tvář krimi románu, jak jsme ho znali doposud."

Hodnocení: 85%

Za poskytnutí recenzního výtisku velmi děkuji nakladatelství Domino. Knihu zde můžete zakoupit.


4 komentáře:

  1. Pěkná recenze, na autorku se už nějakou dobu chystám. Líbí se mi, že je děj zasazen do Londýna, který mám vážně ráda.. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Taky ji mám v knihovničce. A jsem na ni opravdu zvědavá, zatím mám s Dominem jen dobré zkušenosti...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lucy, sérii doporučuji číst od začátku kvůli osobnímu životu hl. hrdinky. Zrovna pro tento díl je to celkem zásadní. Ale možná už jsi četla, ale kdyby ne, tak jen rada :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥