neděle 10. února 2019

RECENZE – Lež

Autorka: C. L. Taylor
Překlad: Zuzana Pernicová
Nakladatelství: Domino
Rok vydání v ČR: 2016
Počet stran: 392
ISBN: 978-80-7498-128-9

Anotace:
Jane Hughesová je se svým životem naprosto spokojená. Bydlí v malé vesnici ve Walesu, má milujícího partnera a zajímavou práci ve zvířecím útulku. Taková idylka, řeklo by se. Věc má ale háček: celý její život je lež. Jane Hughesová ve skutečnosti neexistuje.
Před pěti lety se společně s přáteli vypravila na cestu do Nepálu. Od pobytu ve svobodomyslné komunitě vysoko v horách si každý z nich sliboval něco jiného, ale pro všechny to měl být důležitý životní milník. Vlastně se jím stal, ale v docela jiné podobě, než si představovali. Brzy po příjezdu začnou pozorovat znepokojivé věci a události gradují až k okamžiku, kdy začnou umírat lidé.
Jane se podařilo přežít. S novou identitou se snaží na děsivé události zapomenout, ale kdosi jí v tom chce zabránit. Ten člověk ji pronásleduje a děsí: zjevně ví, co se tenkrát v Nepálu stalo. A nenechává Jane na pochybách, že nepřestane, dokud nebude její život v troskách.

Jane Hughesová pracuje v jednom vesnickém zvířecím útulku a je se svým životem v podstatě spokojená. Najednou jí však začnou chodit vzkazy, ve kterých jí neznámý pisatel dává na vědomí, že on ví, že ona není ta, za kterou se vydává. Ano, je to tak, ještě před pěti lety se Jane jmenovala Emma Woolfeová. Vydala se se třemi kamarádkami na cestu do Nepálu, kde žily v jisté komunitě, která se však záhy začala projevovat jako nebezpečná sekta, kde šlo doslova o život. Kdo a proč se ale po takové době snaží Jane vyděsit a zničit její nově vybudovaný život? 


Námět této knihy je vskutku velice zajímavý a neotřelý. Neumím si představit, že bych se někdy dostala do podobné skupiny lidí a prožívala to, co se tam dělo, a vydávalo se za meditaci a duševní očistu. Autorka skvěle vykreslila psychologii postav, jejich charaktery, někdy jsem měla pocit, že se úplně dokážu vžít do pocitů Emmy/Jane. 

V příběhu se střídají dvě časové linie. Jedna nám popisuje Emmin současný život a práci v útulku a druhá pobyt v Nepálu před pěti lety. Knížka je napínavá od začátku do konce, děj má spád, rozhodně vás nenechá ani na chvilku vydechnout. Lež považuji za jednu z nejlepších knih autorky. Přečetla jsem všechny a Lež má moje veliké doporučení. 

O autorce:
C. L. Taylor poslala svůj první rukopis do nakladatelství, když jí bylo osm let. Odmítnutí ji nezlomilo; psala dál, ale dlouhá léta jen pro sebe. Teprve když BBC vyhlásila soutěž pro začínající autory, odhodlala se svou tvorbu předložit světu podruhé. Tentokrát uspěla a její povídka byla zařazena do antologie britských literárních talentů.
Během následujících dvou let byly její povídky publikovány tolikrát, až sama autorka ztratila přehled (k čemuž se nerada, ale dobrovolně přiznává). Stejně tak nedokáže říct, kolik nominací či literárních cen v tomto období své spisovatelské kariéry posbírala. S jistotou ví jediné: že teprve opakované úspěchy, které sklidila za povídkovou tvorbu, ji podnítily k napsání románu.
Bylo to velmi dobré rozhodnutí, protože její psychologické thrillery patří mezi to nejlepší, co v tomto žánru momentálně vychází. Kniha Lež dobyla první příčky všech významných žebříčků bestsellerů v Británii a byla přeložena do patnácti světových jazyků.

Hodnocení: 95%


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za tvůj komentář ♥