pátek 4. srpna 2017

Srpnové knižní novinky

Zdravím vás všechny :)

Trošku se zpožděním, ale přece, přináším článek s knižními novinkami. Copak na nás čeká v srpnu na pultech knihkupectvích? Pojďme se podívat...

Psychiatr – Caleb Carr
nakladatel: Knižní klub, vydání 2.
historický román

Vstupte do jiné doby a zažijte nezapomenutelnou hrůzu.
Píše se rok 1896 a New York svírá děs.
Někde v metropoli se totiž skrývá záhadný nový druh zločince – sériový vrah. Šéfem newyorské policie je Theodore Roosevelt, budoucí prezident Spojených států. Vytvoří tajný, velmi netradiční vyšetřovací tým. Do jeho čela postaví doktora Kreizlera, který je jedním z prvních moderních amerických psychiatrů. Času je málo, neboť zabiják může každou chvíli udeřit znovu. A nebezpečí je mnohem větší, než se vůbec dalo tušit.


Než odejdeš – Clare Swatmanová
nakladatel: Ikar
romantika

Láska někdy přichází pozvolna. Zoe a Ed se znali od mládí, vždy si byli poblíž, ale nikdy spolu. Až po letech se mezi nimi cosi změní a jejich budoucnost se začne ubírat po stejné cestě. Ale kromě radosti je čeká nejedno klopýtnutí, a jednoho obyčejného dne Zoe řekne svému manželovi pár zlostných slov… Toho dne, který je Edův poslední. Zoe je zlomená žalem a lítostí nad tím, co Edovi řekla, a co mu naopak říct nestihla. Pak ale dostane zázračnou šanci postavit se s ním znovu na začátek. Poučí se ze svých chyb, anebo se minulost změnit nedá?

Byl jsem nechtěné dítě – Petr Hroch Binder
nakladatel: Klika
česká současná literatura

Skutečný příběh dítěte, které se nemělo narodit. Přesto se za dramatických okolností předčasně narodilo, bylo odloženo a čekalo na nové rodiče. 
Jak vnímá svět novorozenec, který si uvědomuje nespravedlnost a touží po lásce? Jaké vzpomínky si přináší z lůna cizí ženy? Kolik potenciálních rodičů musí odejít, aby přišli ti praví a skuteční? Kdy konečně získá svoje jméno?

Jak vyléčit zlomené srdce – Anna Bellová
nakladatel: Motto
humor, satira

Stačí splnit jen deset úkolů…

Od chvíle, kdy se Joseph rozešel s Abi se slovy, že se k sobě nehodí, samým žalem téměř nevylezla z postele. Pak ovšem na svém prahu našla krabici s věcmi, které si u něj zapomněla. Nějakým omylem se v ní ocitl i Josephův seznam deseti věcí, které by chtěl ještě stihnout, než mu bude čtyřicet. Abi se hned chopila příležitosti seslané osudem: Je snad lepší způsob, jak mu dokázat, že se k sobě oni dva hodí, než splnit vše, co si předsevzal? Ano, plán má pár úskalí, Abi nikdy nebyla žádný sportovec, a navíc se hrozně bojí výšek, takže absolvovat túru na kole kolem ostrova Wight, zvládnout windsurfing nebo slanit nejvyšší budovu ve městě, to může být problém. Pokud chce zvládnout celý seznam, musí zatnout zuby, posbírat všechnu odvahu a požádat o pomoc přátele. S každým dalším splněným úkolem léčí své zlomené srdce a získává ztracené sebevědomí. Podaří se jí ale získat svou životní lásku?

Vendeta – Catherine Doyle
nakladatel: Baronet
Young Adult

Strhující debutový román z temného podsvětí Chicaga!
Pro Sofii to mělo být jen další léto v Cedar Hill, kde pracuje v rodinném bistru a vídá se s kamarádkou Millie. Jenže potom se do opuštěného sídla nastěhuje italská rodina s pěti přitažlivými bratry. Jednomu z nich Sofie nedokáže odolat – a varovných znamení si nevšímá. Proč má Nicoli pořád odřené klouby na rukou? Proč s sebou všude nosí vystřelovací nůž s vyřezávanou rukojetí? A proč jí jeho arogantní a nesnesitelný bratr Luca nechce dovolit, aby se s ním vídala? Brzy začnou tajemství rodiny vycházet na světlo a Sofie tak nedobrovolně odhalí i palčivou pravdu o vlastní rodině. Náhle se ocitá ve válce dvou dynastií a brzy si bude muset vybrat, zda dá přednost loajalitě, nebo lásce. A až se tak stane, nic nebude jako dřív – protože v tomhle temném světě je čest to jediné, co stojí mezi životem a smrtí.

Katakomby – Madeleine Rouxová
nakladatel: Jota
světová současná literatura

Odkud není cesty zpět...

Poslední rok na střední škole je pryč. Po všem, co spolu prožili, se Dan, Abby a Jordan těší na společný výlet autem a nehodlají se trápit tím, co bude, až skončí léto. Ale cestou za Jordanovým strýcem do New Orleansu si naši tři přátelé všimnou, že je sleduje červený sporťák. Pak začnou Danovi přicházet zprávy od někoho, od koho by je vůbec nečekal – od člověka, který zemřel o loňském Halloweenu.
Jak se podivné události stupňují, Dan je nucen smířit se s faktem, že to, co se mu přihodilo loni, možná nebyla jen shoda okolností, ale osud – osud, který spojuje Dana se skupinou lidí, kteří si říkají Řezbáři kostí a jsou fascinováni známými zabijáky z minulosti. Dan musí udělat vše, co je v jeho silách, aby tento výlet přežil.
I v této třetí knize série Asylum se setkáme s třemi teenagery, kteří balancují na tenké hranici mezi minulostí a současností, mezi genialitou a šílenstvím… Celý strhující příběh opět dokreslují originální fotografie.
Vzrušující, děsivé zážitky a sugestivní fotografie, to jsou atributy, díky kterým Publishers Weekly nazval Asylum „silným debutem v rámci ‚young adult‘ literatury“. I třetí díl série, Katakomby, je tak jako stvořený pro fanoušky Sirotčince slečny Peregrinové pro podivné děti.

Růže mají trny – Sandra Byrdová
nakladatel: Knižní klub
historický román

Co si počít, když vás služba u královny může připravit o manželství i o život?

Roku 1565 se sedmnáctiletá Elin vydává ze Švédska na nebezpečnou cestu do Anglie. Před sebou má dobrodružství, kterým vystoupá do závratných výšek tudorovské moci – stane se nejvýše postavenou dvorní dámou královny Alžběty. Román bestsellerové autorky představuje napínavý příběh lásky, klamu a elegance. Působivě popisuje léta, která předcházela popravě skotské královny Marie Stuartovny, a brilantně ukazuje, co znamená zrada.

Znovuzrození vraha – A. J. Kazinski
nakladatel: Brána
thriller

V dánském detenčním ústavu netradičním způsobem zemře uznávaný psychiatr. Je otráven bolehlavem, což je nesmírně zdlouhavé a bolestivé umírání. Niels Bentzon, vyjednávač dánské policie, je pověřen vyšetřováním jeho smrti, ale všechno musí proběhnout pod přísným utajením. Niels místo vytoužené dovolené skončí v detenčním ústavu mezi nejnebezpečnějšími živly Dánska. Zaměří se především na neblaze proslulého Salomona Gašpara, přezdívaného „ředitel hotelu“, který v něm vzbuzuje od počátku podezření. Netuší však, že vše bude mnohem komplikovanější, než se zdá, a v hlavě se mu rodí čím dál více otázek. Co mají Solomon, jenž vraždil právě za pomoci bolehlavu, a Michael Bedford, který počátkem druhé světové války zemřel na otrávení touto rostlinou, společného? Co za tajemství skrývá dokument, jenž byl roku 1939 pečlivě uschován, a jak tohle vše souvisí se smrtí psychiatra Paludana?

Ztracený slib – Kate Morton
nakladatel: Ikar
romantika

Je červen 1933 a Loeanneth, venkovské sídlo Edevanových, se připravuje na tradiční oslavu letního slunovratu. Šestnáctiletá Alice Edevanová je jako na trní: nejenže vymyslela dokonalou zápletku pro svou detektivku, ale je také až po uši zamilovaná. Jenže než udeří půlnoc a noční oblohu rozzáří ohňostroj, utrpí Edevanovi bolestnou ztrátu, po níž opustí Loeanneth nadobro.
O sedmdesát let později je po jednom nepovedeném případu seržantka londýnské policie Sadie Sparrowová poslaná na nucenou dovolenou, a tak odjede ke svému dědečkovi do Cornwallu. Když uprostřed hlubokého lesa narazí na opuštěný dům obklopený zpustlou zahradou a dozví se o malém chlapci, který beze stopy zmizel, probudí se v ní profesní ctižádost. 
Tou dobou vede Alice Edevanová, nyní stará dáma, život uspořádaný téměř stejně pečlivě jako detektivky, které ji proslavily. Až jednou začne mladá policistka klást otázky o minulosti její rodiny a probudí zpět k životu složitý propletenec tajemství, před nimiž Alice celý život utíkala…

Půlnoční vrah – Veronika Černucká
nakladatel: Moba
detektivky

V poklidném městečku řádí masový vrah s perverzními choutkami. Místní jsou zděšení o to víc, že vrahem musí být jeden z nich. Ale kdo? Výbušný starosta, bodrý psychiatr, sympatická zubařka, uťápnutá zahradnice, slavný šéfkuchař, anebo bývalá kurtizána? A kdo je další na řadě? Kdo dostane dopis, ve kterém mu vrah oznámí, že o půlnoci zemře? Případu se ujímá soukromá vyšetřovatelka Tara.


Třicet sezon lásky – Inna Rottová
nakladatel: Moba
společenský román

Novinář a spisovatel Petr Toman, který trvale žije v New Yorku, přijel do Prahy, aby se zúčastnil prezentace českého překladu své knihy o bývalých profesionálních muzikantkách a zároveň aby shromáždil materiál o bývalých tanečnicích a baletkách, o nichž se se svou americkou manželkou chystá napsat další knihu. Hlavně chce vyhledat svou první, skoro dětskou platonickou lásku Marcelu Zelenou...

Pod nebem Cornwallu – Liz Fenwick
nakladatel: Moba
společenský román

Tajuplný romantický příběh z pera oblíbené spisovatelky, v němž se proplétají osudy dvou hrdinek, je opět zasazen do nádherné přírodní scenérie Cornwallu. Mladá smolařka Demi se po smrti matky a rozchodu s přítelem stěhuje k dědečkovi do Cornwallu, zatímco čerstvá vdova, bohatá záletná šedesátnice Victoria z panství Boscawen, si hodlá užívat života plnými doušky. Žádná z žen však netuší, že se jejich cesty nečekaně protnou a život se jim obrátí vzhůru nohama… 
Příběh plný tajemství, romantiky a nečekaných zvratů je po románech Dům v Cornwallu, Aféra v Cornwallu a Cizinec z Cornwallu již čtvrtým dílem Liz Fenwick.

Domov lásky – Barbara Cartland
nakladatel: Baronet
romantika

Po smrti svého otce žije Eugenia se svou ctižádostivou matkou u pratety Cloris v Londýně. V chudé a šetřivé domácnosti sní její matka o tom, že rodina bude stejně významná jako kdysi, když žila u markýze z Buckbury. Je proto na vrcholu blaha, když zjistí, že se markýz vrátil do rodné Anglie. A co víc – podle všeho se mu krásná Eugenia líbí!
Dívka je však rozhodnutá, že se provdá pouze z lásky, a markýzovy pozornosti odmítá. Čím více ji její matka přesvědčuje, že markýz je pro ni ten pravý, a čím laskavěji se k ní markýz chová, tím více její srdce hoří pro jiného. 
Dokáže Eugenia pochopit, koho miluje doopravdy? A podaří se jí to dřív, než síly zla zničí její mladý život? 
Uvěří, že opravdová láska na ni čeká tam, kde jako dítě bývala tak šťastná?

Dívka, která věděla příliš mnoho – Amanda Quick
nakladatel: Baronet
společenský román

Autorka známých románů se se svou nejnovější knížkou vydává do třicátých let minulého století do idylického městečka Burning Cove v Kalifornii, které se stalo útočištěm hollywoodských hvězd a milionářů hledajících soukromí pro své skandální románky a divoké večírky...
Irene Glassonová, nováček v novinářské branži, se pouští za sólokaprem do hotelu v Burning Cove, kde je na dně bazénu objeveno tělo krásné mladé herečky. Majitelem hotelu je kdysi světoznámý kouzelník Oliver Ward. Nesmí dovolit, aby takový skandál ohrozil jeho živobytí, i když to znamená, že musí důvěřovat Irene, ženě, která se zničehonic objevila v městečku. 
S Oliverovou pomocí Irene brzy zjistí, že okouzlující ráj Burning Cove skrývá velice nebezpečná tajemství. A že minulost může každého z nich dohonit a stáhnout pod hladinu...

Půlnoční kluk – Mark Hill
nakladatel: Knižní klub
společenský román

JEDEN DETEKTIV. JEDEN VRAH. JEDNO SPOLEČNÉ TAJEMSTVÍ.
Dětský domov Longrace, jehož chovanci byli vydáni na milost a nemilost krutým rozmarům nevypočitatelného ředitele Gordona Tallise, stával ve zpustlé londýnské ulici lemované chátrajícími viktoriánskými domy. Jediným, kdo se kdy dokázal Tallisově hrůzovládě vzepřít, byl Connor Laid, až uhrančivě chladnokrevný chlapec. Když pak jednoho dne domov zachvátí plameny a celá budova lehne popelem, o život při požáru přijde i její obávaný ředitel. Okolnosti oné hrůzné noci zůstanou na dlouho pohřbené pod příkrovem času.
Po třiceti letech začne záhadný zabiják, vystupující pod přezdívkou Půlnoční kluk, postupně vraždit všechny, kteří v domově svého času vyrůstali. Detektiv inspektor Ray Drake dělá, co může, aby vražednou sérii zastavil. Ještě víc dělá však proto, aby skutečné pozadí těchto zločinů nikdy nevyšlo najevo...

Prokletý rod Palmisanů – Rafel Nadal
nakladatel: Knižní klub
historický román

V malé jihoitalské vesničce se na sklonku první světové války dvě ženy rozhodnou změnit osud novorozeného Vitantonia z rodu Palmisanů, jehož všichni muži zemřeli ve válce. Chlapec je proto vychováván coby dvojče Giovanny Covertiniové. Jak se Itálie pomalu vzpamatovává z hrůz a bídy války, obě děti společně vyrůstají, aniž by zapochybovaly, že nejsou skutečnými sourozenci. Blíží se však další válka. Zatímco Vitantonio se začne skrývat, aby naplnil slib své matky, že nikdy nebude bojovat, Giovanna odchází do Španělska, aby podpořila tamní antifašistický odboj. Nakonec se však musí vrátit do rodného kraje, aby během bombardování a zvěrstev ustupujících nacistů našla bratra a skutečnou životní lásku…

Hadohlavec – Peter May
nakladatel: Host
krimi, thriller

Margaret Campbellová a Li Jen ve čtvrtém díle čínských thrillerů.

Americká patoložka Margaret Campbellová se vrací do Spojených státu, kde ji však čeká kamion plný mrtvých Číňanů a konfrontace s vlastní minulostí. Pekingský detektiv Li Jen působící na čínském velvyslanectví ve Washingtonu má zjistit, proč se jeho krajané udusili v uzavřeném chladicím voze v jižním Texasu. Navíc se opět setká se ženou, která utekla z Číny i z jeho života. Společně dostanou za úkol odhalit, kdo stojí za obchodem s ilegálními čínskými imigranty, který vedl k texaské tragédii. Zjistí, že imigranti se stali nedobrovolnými přenašeči smrticího nákladu. Li a Margaret, zápasící s démony společné minulosti, závodí s časem, aby zneškodnili biologickou časovanou bombu, která hrozí, že zničí nejen jejich budoucnost, ale i budoucnost celého lidstva.

Ve světle toho, co víme – Zia Haider Rahman
nakladatel: Host
světová současná literatura

Přátelství dvou mužů a zrada jednoho z nich na pozadí rozpadu států a stahujících se mraků ekonomické krize.
Čtyřicetiletý investiční bankéř, jehož kariéra i manželství jsou v troskách, má jednoho zářijového rána roku 2008 nečekanou návštěvu. Na prahu jeho domu v západním Londýně se objeví snědý muž zanedbaného vzhledu s batohem na zádech, v němž vypravěč poznává svého přítele, někdejší zázračné dítě matematiky, který před lety záhadně zmizel. Přítel má na srdci znepokojivé vyznání. Rahman nás bere na ohromující cestu přes Kábul, Londýn, New York, Islámábád, Oxford, Princeton a bangladéšský Silet, na které se zabývá tématy, jako je láska, sounáležitost, vykořeněnost, finančnictví, věda, náboženství a válka.

Moucha – Dominik Dán
nakladatel: Slovart
krimi, detektivky

Další z řady detektivek velmi úspěšného a oblíbeného slovenského spisovatele Dominika Dána nás zavádí na Slovensko rok po sametové revoluci. Nejen slovenští kriminalisté se v té době musí potýkat s nárůstem zločinů, brutality i vražd. Jedním z případů je i vražda mladého děvčete, jejíž tělo našli policisté ve stadiu značného rozkladu. Zdá se, že neexistují žádné důkazy, a tak detektiv Krauz i jeho kolegové začínají vyšetřování jako už tolikrát, od nuly. Objeví však jednu, na první pohled téměř nepostřehnutelnou stopu, kterou po sobě zanechala moucha…

Zmizela v mlze – Michaela Klevisová
nakladatel: Motto
krimi, detektivky

Severská krimi v českém provedení od držitelky ocenění za nejlepší českou detektivku.

Ann-Solveig žije v odlehlé vesnici u norského fjordu vysoko za polárním kruhem s mužem, ze kterého má strach. A nikdo jí to nevěří. Pod vlivem své sousedky, psychosomatičky Katrine se rozhodne partnera opustit… ale nakonec místo toho skočí z útesu do moře. Přesně o rok později začne Katrine dostávat výhrůžné vzkazy. Vzápětí zemře další její pacientka - rybáři ji najdou uškrcenou na opuštěném místě u řeky. Český kriminalista Josef Bergman chtěl na tomto místě strávit poklidnou rybářskou dovolenou a ujasnit si životní priority, ale místo toho se stane jedním z důležitých svědků v zamotaném případu. Postupně zjišťuje, že skoro každý obyvatel zdánlivě idylické vesnice má nějaké tajemství…

Navždy s láskou – Jenny Hanová
nakladatel: CooBoo
Young Adult

Třetí kniha z úspěšné série Všem klukům, které jsem milovala.
Lara Jean zažívá ten nejlepší maturitní ročník, který si dívka může přát. Je bláznivě zamilovaná do svého přítele Petera, její táta se znovu žení a Margot se na léto vrátila domů. Lara nechce, aby se něco změnilo, ale ví, že jinak to nepůjde. Čeká ji velké rozhodnutí: Kam půjde na vysokou a co to bude znamenat pro její vztah s Peterem? Měla by poslechnout spíše své srdce, anebo rozum?

Pod maskou – Mats Olsson
nakladatel: Kniah Zlín
krimi, detektivky

Do Harryho života vpadne jako blesk z čistého nebe vystrašená desetiletá Emma. Dramatické a netušené okolnosti jejího útěku odhaluje Mats Olsson v novém thrilleru s Harrym Svenssonem.
Uprostřed noci vzbudí Harryho Svenssona bušení na dveře. Otevře je, dovnitř vpadne zoufalá desetiletá dívka a schová se pod postel. Vzápětí se ukáže, že ji pronásledují dva muži. Co jsou zač? Proč dívku nikdo nehledá? Kam se poděli její rodiče? A co s tím má společného motorkářský gang, prodej drog, neonacismus a rodina z nejlepší společnosti? Harry Svensson je znovu vtažen do víru dramatických událostí a pouští se do pátrání na vlastní pěst.

Maska – Taylor Stevensová
nakladatel: Knižní klub
thriller

Vítejte zpět v drsném světě Vanessy Michael Munroové, nesmlouvavé lovkyně informací, a prožijte s ní další napínavý příběh – ověnčený mimo jiné čtenářskou Barry Award za nejlepší thriller roku 2016.
Vanessa odlétá za Milesem Bradfordem do Japonska, aby si odpočinula a konečně se zbavila následků akce v Somálsku. Jejich pokus o společný život však razantně ukončí Milesovo zatčení a obvinění z vraždy. Vanesse nezbývá než se znovu vydat hledat odpovědi – i na to, jak daleko je ochotná zajít, aby zachránila muže, kterého miluje. A který ji právě zradil. Se schopnostmi stratéga a instinkty predátora se Vanessa pouští do dalšího boje za nalezení pravdy, ať jsou cena, protivníci i nebezpečí jakékoli.

Panenka – Hollie Overtonová
nakladatel: Ikar
společenský román

Myslela si, že útěkem to všechno skončí. Tím to ale teprve začíná…

Lily poprvé za osm let neslyší cvaknutí zámku a hned ji to napadne: Taková šance už se nemusí opakovat! Po osmi letech se jí povede i s dcerou uprchnout ze spárů jejího učitele ze střední školy, který ji unesl, bil, znásilňoval a dokonce ji přivedl do jiného stavu. Když se však konečně dostane na svobodu, zjišťuje Lily, jak moc se za tu dobu svět změnil – otec mezitím zemřel, sestra, která si nikdy nepřestala zmizení svého dvojčete vyčítat, chodí s bývalým přítelem Lily, a jak se ukazuje, její věznitel si celá léta budoval dokonalé alibi.

Malinka – Dita Táborská
nakladatel: Host
česká současná literatura

Narodila se v porodnici, přesto je úředně nalezenec.

Když ji totiž Ina s Jaromírem ke svým dvěma biologicky vlastním synům adoptovali, měla téměř ve všech kolonkách rodného listu vepsán údaj Nezjištěno. Ina rozuměla trápením, která Malce její složitý příběh přinášel. Toužila stát při ní, ale mnohdy to zkrátka nevyšlo.
Dvaadvacetiletá Malka se dostává do nečekané životní situace, která ji nutí zaplnit prázdná místa svého života a odpovědět si na otázku, co vlastně dělá mámu mámou. Čtyřicetiletá Alice tohle promýšlet nepotřebuje — zřetelně to vnímá svou intuicí, avšak složité konstelace mateřství, do kterých se dostává, jsou i pro ni nečekanou výzvou. Otcem dítěte, které obě ženy spojí, je Alicin manžel Roman, jenž po dítěti hluboce touží.

Román Malinka je především svižně a vtipně vyprávěný příběh, který s nesmlouvavou naléhavostí zobrazuje krizi lidské identity, zamýšlí se nad její podstatou a právem na ni. Rodičovství v mnoha podobách se v něm vymyká definicím.
Postavy románu se navzájem potřebují k životu, ale ten je často škodolibě plácá přes prsty.

Láska bez pravidel – M. J. Summersová
nakladatel: Ikar
romantika

Harper Youngová žije přesně takový život, jaký vždy chtěla – je výtvarnou redaktorkou prestižního newyorského časopisu Style a srdcem každého večírku na Manhattanu. Tahle silná, divoká a nespoutaná žena, s níž se každý chce přinejmenším kamarádit, má ale za sebou také spoustu bolesti a trápení, na něž se snaží zapomenout. Vede se jí to přesně do chvíle, než zjistíí, že se bude muset vrátit zpátky do malého rodného městečka, aby se postarala o svého otce. 
Není-li Evan Donovan zrovna na staveništi, lze ho obvykle nalézt na nějakém skalním převisu. Lezení ho uklidňuje a už zase se mu v životě daří – po nepodařeném manželství se konečně postavil na nohy a jeho stavební firma právě získala obří zakázku. Jenomže pak se zničehonic objeví sestra jeho kamaráda a svět se mu rázem obrátí vzhůru nohama. 
Ona ho vždycky chtěla a nikdy si netroufla, on o ní dobře věděl, ale nedovolil si na ní ani pomyslet – a oběma jim život už přinesl hodně těžkostí. Pomohou jeden druhému najít cestu domů?

Snaž se nedýchat – Holly Seddon
nakladatel: Omega
thriller

Nezapomeňte dýchat..
Amy Stevenson byla největší novinová zpráva z roku 1995. Teprve patnáctiletá Amy zmizela, když se vracela ze školy, a o tři dny později byla nalezena v bezvědomí. Její útočník nebyl nikdy dopaden a její andělská tvář se objevila ve všech novinách i televizních zpravodajstvích.
O patnáct let později Amy stále leží v nemocnici, obklopena plakáty zpěváků z 90. Let. Jednoho dne ji objeví reportérka Alex Dale, když píše nudný článek o lidech ve vegetativním stadiu.
Vzpomene si na Amyin příběh a napadne jí, že by jí mohla pomoct obnovit zašlou novinářskou slávu.
Jediný problém je, že Alex je stejně ztracena jako Amy, protože její alkoholismus jí o vše připravil, včetně manžela a pověsti dobré novinářky.
Doufá, že když najde pachatele, postaví se zase na nohy, a tak se pouští do nebezpečného vyšetřování.

Soumrak – Dmitry Glukhovsky
nakladatel: Knižní klub
sci-fi

Nový kultovní román, v němž autor podobně jako ve svých předchozích románech geniálně spojuje stvoření a zánik světa se strhujícím dobrodružstvím.

V Moskvě se dějí podivuhodné věci. 
Anonymní zadavatel požádá překladatele Dmitrije Alexejeviče, aby přeložil do ruštiny deník španělského conquistadora ze 16. století. Dmitrij se domnívá, že půjde o ryzí rutinu, ale bizarní události popsané v historickém textu se náhle stávají součástí jeho vlastní reality. Je vtažen do víru neuvěřitelných událostí, které mu mají pomoci rozluštit proroctví a nahlédnout do budoucnosti – možná za cenu vlastního života. 
Začíná dramatický závod s časem...

Jantarové dědictví – Heidi Rehnová
nakladatel: Knižní klub
historický román

Podzim 1662 
Ve víru königsberského povstání se dcera bývalé ranhojičky Magdaleny, Carlotta, znovu setká se svou první láskou Mathiasem. Jako důstojník kurfiřtské armády patří k obléhatelům města. Jejich vztah tedy nestojí pod šťastnou hvězdou.
Když se politická situace v Königsbergu vyostří, upadnou Carlotta a její matka do podezření, že prozradily obléhatelům důležitá tajemství. Nezbývá jim proto nic jiného než utéct z města…

Závěrečný díl trilogie Vojenská felčarka – Čarodějnické zlato – Jantarové dědictví

Ta přede mnou – J. P. Delaney
nakladatel: Ikar
thriller

Temný psychologický thriller, který byl ještě před vydáním prodán do více než 30 zemí po celém světě a jehož autorem je úspěšný spisovatel, vystupujícího pod pseudonymem J. P. Delaney.

EMMA
se snaží vzpamatovat z traumatického přepadení a se snoubencem hledá místo, kde by mohla začít nový život. Ovšem žádný z bytů, které navštíví, pro ni není cenově dostupný – anebo se v něm necítí bezpečně. Dokud nenavštíví ten dům na Folgate Street. Je to mistrovské architektonické dílo – minimalistický design ze světlého kamene a skla se vzdušnými, otevřenými prostory. Ten dům má ovšem také svá pravidla. Tajemný architekt, který ho projektoval pro svou rodinu, má totiž pro nájemníky celou řadu nařízení a restrikcí – nesmí mít např. žádné knihy, ozdobné polštáře či jiné dekorativní předměty, dokonce ani fotografie. Tenhle prostor má totiž své nájemníky změnit – a také to udělá.

JANE
prožila osobní tragédii a také ona potřebuje nový začátek. Když objeví dům na Folgate Street, okamžitě ji uchvátí – stejně jako jeho sice trochu odměřený, ale přitažlivý tvůrce. Brzy po nastěhování se však Jane dozvídá o záhadném předčasném úmrtí předchozí nájemnice – ženě, která byla Jane podobná jak vzhledem, tak věkem. Čím více se Jane snaží v onom příběhu rozlišit pravdu od lží, tím více je nucena podřídit se stejným pravidlům, dělat stejná rozhodnutí, stýkat se s těmi samými lidmi a zažívat stejný teror jako ta předešlá…

Benátský proces – Roberta Richová
nakladatel: Knižní klub
historický román

Pět let po událostech předchozího dílu se musí Hanna vrátit zpět do Benátek, z kterých kdysi s nasazením života uprchla. Její milovaný adoptivní syn Matteo byl totiž unesen. Ve hře je totiž stále dědictví rodiny di Padovani. V honosných palácích stejně jako v zbídačeném židovském ghettu však na Hannu nečekají pouze noví nepřátelé, ale především osudové následky jejích dávných činů…


Tání – Lize Spitová
nakladatel: Host
světová současná literatura

"Oprátka, led a stíny minulosti plné problémů. To jsou hnací motory debutového coming-of-age románu vlámské spisovatelky Lize Spitové.
Co když se můžete pomstít celé vesnici?
V roce 1988 se v malé vlámské vesnici Bovenmeer narodily tři děti, dva chlapci a dívka Eva. Až do puberty spolu vyrůstali bez problémů. Pak se jejich vztah náhle změnil. Kluci vymysleli krutý plán a na Evě bylo, jestli se k nim přidá, nebo společné přátelství zradí. Vlastně neměla na výběr.
Po třinácti letech od onoho horkého léta, kdy se všechno vymklo z rukou, se Eva vrací do vesnice s velkým kusem ledu v kufru auta. Tentokrát to však má pod kontrolou.
Lize Spitová vtáhne čtenáře do děje hned od první věty a je odhodlaná udržet si jeho pozornost po celou dobu. Nemilosrdně, ale s láskou. Román Tání vás vyvede z míry.

Sny andělů a chimér – Laini Taylorová
nakladatel: Knižní klub
fantasy

Třetí a závěrečný díl epické trilogie o boji chimér a andělů, kteří se ve své nesmiřitelné válce neohlížejí na to, jestli při ní zničí také svět lidí. – Karou převzala kontrolu nad povstáním chimér a snaží se je odvrátit od pomsty, která by znamenala jejich zkázu. Když krutý vládce andělů vnese zmar i do lidského světa, Karou a Akiva, dřívější nepřátelé, jsou nuceni uzavřít spojenectví. Jejich nové pouto je jen pokřivenou ozvěnou jejich dávného slibu, ale přesto v sobě nese naději – pro jejich národy i pro ně samotné.

Poslední interview – Sandra Brown
nakladatel: Ikar 3. vydání
romantika

Krásná Andrea Maloneová touží získat vysněné místo ve významné televizní stanici. K tomu jí může dopomoci interview s jedním z posledních žijících amerických generálů druhé světové války. Generálův syn, Lyon Ratliff, ale nikomu nedovolí, aby rušil klid nemocného otce. Andrea musí svést těžký vnitřní boj mezi reportérkou neznající ohledy, za kterou se dosud pokládala, a laskavou ženou plnou účasti, kterou ve svém nitru vlastně je. Lyon Ratliff nečekaně změní celý její život, a Andy se tomu nedokáže ubránit. Oba se zmítají v rozporných pocitech vzájemné nedůvěry, zklamání a lásky.

Zahrada kostí – Tess Gerritsen
nakladatel: Knižní klu 2. vydání
thriller

Boston, současnost. Julia Hamillová zvelebuje zahradu svého starobylého domu a v kamenité půdě objeví zakopanou lidskou lebku. Patřila ženě a její kostra nese jasné známky násilné smrti. Kdo byla ta neznámá a co se jí přihodilo, však zůstává skryto v minulosti. 
Boston, 1830. Norris Marshall, nadaný, ale nemajetný posluchač lékařské fakulty, je podezřelý z brutálních vražd dvou ošetřovatelek a lékaře. Aby prokázal nevinu, musí vyhledat jedinou svědkyni, která stejně jako on tajemného pachatele zahlédla. Rose Connollyová, půvabná sedmnáctiletá švadlena z chudinské čtvrti, se ale právem obává, že bude další obětí...

Ta druhá – Michelle Adams
nakladatel: Baronet
thriller

Irini Harringfordové se rodiče vzdali krátce před jejími čtvrtými narozeninami, aby si mohli nechat doma její starší a psychicky labilní sestru s destruktivními sklony. O mnoho let později jí tato sestra oznamuje, že jejich matka zemřela, a vyzve Irini, aby se po létech vypravila domů.
Návrat se ale promění v cosi jiného než v pietní rozloučení se zesnulou matkou. Irinin otec spáchá krátce nato sebevraždu a jeho závěť odstartuje nezadržitelný sled událostí, na jejichž konci čeká Irini šokující odhalení.

Co by můj syn měl vědět o světě – Fredrik Backman
nakladatel: Host
humor, satira

Vrávoravý pokus otce vysvětlit dvouletému synovi, jak funguje svět. Od autora bestselleru Muž jménem Ove.
Fredrik Backman vtipně stírá všechny úzkosti a nedostatky rodičů jednadvacátého století v půvabné knize plné upřímných obav a nepodmíněných vyznání lásky, která zasáhnou čtenářovo srdce.
Mému synovi. Už teď se ti omlouvám. Za všechno, co udělám špatně. Za všechno, k čemu se nedostanu. Za minibus. Za kraťasy. Za tričko s nápisem „Správní chlapi váží přes 90 kilo“. Za snahu dát si „high five“ s tvými kamarády. Za tuto knihu. Knihu o věcech, které bys měl podle mě vědět o světě. O fotbalu, IKEA, o tom, jaké to je být mužem, o Bohu a smažené snickersové zmrzlině. O tom, jaké to je ztratit klíčky od auta a proč musel táta zabít zpívající plastovou žirafu.
Tato kniha je především o snaze být dobrým rodičem. Protože chci, abys věděl, že jsem se vážně snažil úplně nejvíc, jak jsem uměl. Nikdo negooglil tolik jako já.

Bílí havrani – Luisa Nováková
nakladatel: Argo
fantasy

Historický fantasy příběh se odehrává ve smyšlené zemi a v čase odpovídajícím středověku. Neobyčejně strhující děj se točí kolem války o trůn, který pro sebe uchvátil lstivý a intrikánský regent Tyryver. Po smrti krále si totiž vzal za manželku královnu vdovu a stal se otčímem jejích dětí, prince Daérhana a princezny Antaré. Když pak zemře i královna a princ se blíží plnoletosti, která ho opravňuje k převzetí trůnu, Tyryver se ho rozhodne zabít a princeznu Antaré pojmout za ženu. Starý věrný sluha však princi regentův podlý plán prozradí a oba sourozenci uprchnou na sever do skalního sídla zvaného Věže. Tam je čeká jen hrstka zbídačelých obyvatel. Mladý kralevic, který se zatím věnoval pouze lovu a měl pověst lehkomyslného floutka, se postupně dozvídá, jak krutá byla vláda jeho otčíma. Kralevice trápí výčitky, že jeho nezájem přinesl zemi a lidu tolik bídy a strádání, a rozhodne se získat zpět trůn i ztracenou čest. Regent totiž o něm mezitím rozšířil zvěst, že se princ pomátl a unesl svou sestru, do které se zamiloval.

To je pro srpnové knižní novinky ode mě vše. Jaké tipy na knihy vás zaujaly? Mě určitě Caleb Carr a jeho Psychiatr, Ztracený slib od Kate Morton, ale třeba i Byl jsem nechtěné dítě, Malinka a Ta přede mnou.

Mějte se krásně a čtěte :)

Vaše Šárka ♥

13 komentářů:

  1. Srpen bude na nové knihy bohatý :) Vyhlížím YA kousky jako Sníh nebo Popel, Cestovatelku a Ledovou krev :) Ale dobře vypadá i Vendeta, Ta přede mnou nebo Bílí havrani :) Ach jo, moje peněženka bude trpět :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, vždycky je nějaká kráska k výběru, ať už jich je míň, či víc :)

      Vymazat
  2. Ze jsem to vubec otvirala...ja moc dobre vim, proc tyhle clanky nedelam. :D i kdyz uz jsem o nich uvazovala... no sest knizek pribylo na seznam.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Člověk má přehled při tvrbě těchto článků, i když taky úplně nevím, zda je to dobré :D

      Vymazat
  3. no na cely ten seznam toho chces docela malo :-P ale tim lip, ze :-D

    OdpovědětVymazat
  4. Krásné knihy jsi vybrala, Šárko.
    U mě je jasný jako facka Pan Backman! Na toho se těším od doby co vím, že má vyjít (a pak na tu jeho prosincovou). Hodně mě láká obálkou Ztracený slib. Pak mě zaujaly Láska bez pravidel a Ta druhá.
    Tak uvidím, co nakonec pořídím .)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem strašná ostuda, co se Backmana týče. Muž jménem Ove na mě čeká už strašně dlouho a stále je nepřečtený. Ale jednou to napravím :)

      Vymazat
  5. Ehm, tak díky, Šári. Myslela jsem, že mě tento měsíc vlastně nic moc zajímá vyjma nového Kinga, ale asi jsem se pěkně zmýlila :D
    Z tvého výběru mě toho zaujalo docela dost - nejvíce asi Prokletý rod Palmisanů a Ve světle toho, co víme. Vzhledem k tomu, že už vychází čtvrtý díl série čínských thrillerů od Maye bych se možná mohla pustit aspoň do toho prvního, byť mě stejně asi víc láká série Akta Enzo. No a novinka od Klevisové taky nevypadá úplně špatně, autorku jsem měla možnost "poznat" na Světě knihy a přidala mi velmi sympatická, tak doufám, že už je dostatečně vypsaná a třeba mě její kniha zaujme :)
    Díky za tipy a měj se krásně

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, taky si někdy myslím, že vlastně dobré, nic nepotřebuju, ale najednou se to začne rojit a tříbit :) Měj se krásně :)

      Vymazat
  6. Jdu pryč a už se nikdy v životě nevrátím :-D :-D Ach jo!!!

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥