neděle 21. června 2015

Recenze: Údolí slz

Autor:                          Kevin O´Brien

Překlad:                     Lucie Černá
Nakladatelství:        Baronet
Rok vydání v ČR:    2013
Počet stran:               390

Anotace:
   Otec Murphy je kněz a učitel v chlapeckém semináři, a když je jeden z chlapců, Johnny, nalezen mrtvý, Murphy dojde k závěru, že to nebyla jen pouhá náhoda. Johnnyho sestra a jeho nejlepší kamarád jsou přesvědčeni o tomtéž. Všichni se snaží najít nějaká vodítka, jež by propojila Johnnyho smrt s dalšími, ke kterým zde došlo. Seminář je však plný možných podezřelých a je těžké zjistit, komu lze věřit a kdo může být nebezpečným nepřítelem.


KAŽDÝ MÁ NĚJAKÉ SVÉ TAJEMSTVÍ...
   Mladá krásná soudkyně. Těžce pracující číšnice. Pohledný student.

NĚKTERÁ MAJÍ ZŮSTAT NEVYSLOVENA...
   Každá oběť je jiná... ale jednu hrůznou věc mají společnou...

ALE JINÁ MOHOU ZABÍJET...
   Rafinovaný sériový vrah prochází ulicemi Seattlu. Hledá další oběť. Vytváří pomník šílenství a sestavuje ho z jednotlivých obětí...kus po kusu... kost po kosti...


„Otče Murphy! Ach, bože, otče Murphy!“
Zastavil se a předklonil se. S rukama opřenýma o kolena se pokoušel chytit dech. Hleděl na Ernesta Rodrigueze, který k němu klopýtal po cestě z lesa. „Otče Murphy, tam je nějaký tělo!“ volal a ukazoval k jezeru. „Někdo se utopil... Pojďte rychle...“
Jack se rozeběhl k němu. „Kde?“ Podíval se na úzkou cestu mezi stromy a spatřil hekticky mávajícího Arta Vargase.
Poklepal Ernestovi na rameno. „Ernie, běž dovnitř a zavolej devět set jedenáct!“ Pak vyrazil po pěšině k Artovi.
„Tudy, otče!“ vykřikl Art. Vedl ho po stezce mezi stromy až ke břehu Leroyského jezera. Větvičky mu praskaly pod nohama, jak se Arta snažil dostihnout a přitom se vyhýbal kamenům a křoviskům. Mladý muž ukázal kupředu na bledý, namodralý předmět, vyplavený na skalnatém pobřeží. „Ernie ho uviděl jako první,“ vysvětloval bez dechu. „Myslím, že to je ten... jak se jmenuje... Costello.“
Jack si pomyslel, že se asi přeslechl. To nebyl Johnny! Tohle stvoření bez života zaklesnuté v bahně mezi skalisky nemohlo být jeho mladý přítel. Ale něco v něm vědělo, že je to tak, neboť se mu oči naplnily slzami a náhlá úzkost mu sevřela hrdlo.


   Pohřešuje se soudkyně Dorothy McShaneová. Irene McShaneová, matka zemřelého manžela Dorothy, nachází na dně skříně ukryté deníky. Deníky její snachy Dorothy. Po letmém pročtení zápisků zjišťuje, že její snacha nežila pouze život svědomité soudkyně a matky dvou chlapců. Některé stránky z poslední doby jsou dokonce vytržené. Irene začne tušit, že se se svou snachou už pravděpodobně nesetká.
   Otec Jack Murphy vyučuje na chlapeckém semináři Panny Marie Bolestné. Nechal se vysvětit na kněze po tragické nehodě, při níž zahynuli jeho manželka a syn. S nehodou se nedokázal vypořádat dosud, stále si ji klade za vinu. Jednoho brzkého rána Leroyské jezero vyplaví mrtvé tělo mladého muže. V mrtvole je poznán seminarista 1. ročníku Johnny Costello. Otcem Murphym toto zjištění otřese, protože Johnny nebyl pouze jeho student, ale také přítel. Nahrazoval Jackovi svým způsobem jeho mrtvého syna Lea. A teď je mrtvý i Johnny. Přestože je případ uzavřen jako nešťastná náhoda... smrt utonutím, otec Murphy tomu nevěří. Není to totiž první smrt ve zdejším semináři. I přes nelibost nadřízeného otce Garcii se Jack pouští do pátrání po vrahovi. Také Johnnyho nejlepší přítel Peter Tobin nevěří, že se jeho kamarád utopil. Byl prý výborný plavec. Rovněž pátrá na vlastní pěst, později s pomocí staršího studenta Antona Sorensona.
   Otec Murphy se během pátrání dozvídá spoustu nepříjemných věcí, týkajících se jeho přítele Johnnyho. Seznamuje se také s Johnnyho sestrou Maggie. Během této doby zemřou brutální smrtí další dva lidé, dvě ženy, kadeřnice Jonnie a servírka Lucy. Souvisí spolu všechny tyto případy a vraždy a sebevraždy z minulosti? Vše nasvědčuje tomu, že ano. Mrtvým totiž vždy chybí nějaká část jejich těla, ucho, prsty na noze, prsty na ruce, zuby. Jde snad o nějaký rituál?
   Kniha byla pro mě zvláštní už jenom samotným prostředím, ve kterém se odehrávala. Byla čtivá, napínavá, ale přesto jsem občas měla pocit, že mi od ní myšlenky dokážou utíkat. Naopak některé stránky jsem doslova hltala. Jedna drobná věc, která mi vadila, byly občasné chyby v textu.

O autorovi:
   Kevin O’Brien vystudoval žurnalistiku na jezuitské univerzitě v Marquette v Milwaukee. Původně pracoval jako inspektor u železničních drah a po nocích se věnoval psaní románů. Již jeho prvotina Actors (1987) byla přeložena do tří jazyků. Autor se však dál držel rady spisovatele Terryho Brookse, aby se zaměstnání u drah nevzdával, dokud si psaním nevydělá tolik peněz, že bude schopen překlenout období dvou let bez jakýchkoli dalších příjmů. Druhá kniha následovala až za deset let po vydání prvotiny, ale brzy poté odešel autor na volnou nohu. Další romány pak již vznikaly v rychlejším sledu a zařadily se na seznam bestsellerů.




Hodnocení: 4/5


Knihu koupíte na bux.cz



Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za tvůj komentář ♥