středa 6. dubna 2022

RECENZE – ČAJOVNA V TOKIU

Autorka:
Julie Caplinová

Překlad: Michaela Klevisová
Nakladatelství: Cosmopolis
Rok vydání v ČR: 2021
Vazba: měkká/paperback
Počet stran: 328
ISBN: 978-80-271-1232-6

Anotace:
Popadněte cestovní pas a vydejte se do země mrakodrapů, tradičních chrámů, čajových rituálů a rozkvetlých sakur. Užijte si romantiku s šálkem lahodného čaje a nechte se unášet příběhem, který si vás získá od první stránky.

Fiona je vášnivá fotografka, má cestovatelský blog a už dlouho se touží podívat do Japonska. Když vyhraje čtrnáctidenní cestu do Tokia, má pocit, že se jí splnil sen.

Jenže na místě s hrůzou zjistí, že jejím průvodcem je muž, který jí před deseti lety zlomil srdce – přitažlivý a úspěšný fotograf Gabe.

Čas strávený s Gabem je pro Fionu zpočátku za trest. Fotograf jí dává najevo, jak ho obtěžuje, že se jí musí věnovat. Tři generace místních žen ji ale přijmou mezi sebe a Fiona v jejich domě a rodinné čajovně nachází lásku a vřelost, která jí schází. Užívá si s nimi piknik pod sakurami, poznává japonský čajový obřad. A právě díky nim se jí postupně vrací sebevědomí, které jí dávný incident pořádně pochroumal.

Mezitím k sobě s Gabem při toulkách Tokiem pomalu nacházejí cestu a začíná to mezi nimi znovu jiskřit…

Osmadvacetiletá Fiona vyhraje čtrnáctidenní pobyt v Japonsku navíc obohacený o přítomnost mentora, díky kterému by se měla Fiona zdokonalit ve fotografování a po návratu uspořádat v Londýně vlastní výstavu fotografií. Fiona je totiž zapálená fotografka a autorka úspěšného blogu.

Fiona se nesmírně těší, mentora jí má totiž dělat slavný fotograf Jutaka Araki. Jaké je však překvapení, když Fionu na letišti vyzvedne populární fotograf Gabriel Burnett. Fiona ho moc dobře zná, bohužel. Před deseti lety byl jejím učitelem a Fiona k o šest let staršímu muži zahořela platonickou láskou. Došlo to dokonce tak daleko, že ho políbila. Zesměšnila se tak přede všemi spolužáky a zažívala posléze nepěkné časy hraničící až se šikanou.

Gabe ji však nepozná, jenom jí oznámí, že bude jejím mentorem místo Jutaka Arakiho, který se z vážných rodinných důvodů omlouvá. Odveze Fionu do domu ke třem ženám, kde bude následující dva týdny bydlet. Fiona je nadšená, neboť majitelka Haruka se svou dcerou provozuje vlastní čajovnu a dokonce provádí čajové obřady. A to si Fiona přála zažít. Nahlédne také do vztahů tří generací japonských žen, babičky, matky a dospívající dcery.

Méně nadšená je však z Gabeho, který je viditelně otrávený, že má dělat Fioně průvodce. Není však všem dnům konec a vše se může nakonec v zemi rozkvetlých sakur změnit. Gabe totiž nemá tak úplně špatnou paměť a na události staré deset let se rozpomene.

Od autorky je to již šestá kniha, kterou jsem četla a opět mi byl její příběh pohlazením po duši. Tentokrát jsem mohla trošku nakouknout do japonské kultury a v duchu a představách se přenést mezi rozkvetlé sakury, na horu Fudži nebo ikonickou křižovatku Šibuji jako protikladu k přírodě. 

Fiona mi byla sympatická a trošku mi připomněla mě samotnou svým vztahem s matkou. Samozřejmě nechyběla rozumná dávka romantiky. Já na ni moc nejsem, ale v přiměřené dávce neprotestuji a v podání Julie Caplin je naprosto vyhovující.

Pokud máte chuť přenést se na pár hodin do Japonska, poznat pár zvyků, japonská jídla, rodinné vztahy a užít si romantické chvilky, určitě si Čajovnu v Tokiu přečtěte.

O autorce:

Julie Caplinová je závislá na cestování a dobrém jídle. Neustále se snaží vypátrat dokonalý gin a je až nezdravě vybíravá, co se sklenic, toniku a ozdob týče. Mezi ochutnávkami ginu napsala svůj první román, který se odehrává v jednom z mnoha měst, jež během života poznala. Jako PR ředitelka se několik let potloukala po Evropě…


Hodnocení: 92%

Za poskytnutí recenzního výtisku velmi děkuji nakladatelství Cosmopolis. Knihu zde můžete zakoupit.



2 komentáře:

  1. Tento díl jsem ještě nečetla. Zatím mám přečtenou Kavárnu v Kodani a Chatu ve Švýcarsku a super ♥ Chci přečíst všechny. :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥