sobota 15. října 2022

RECENZE – ŠUMAVSKÁ KUCHAŘKA

Autor:
Radek Pálka
Nakladatelství: Grada
Rok vydání: 2022
Počet stran: 136
Vazba: pevná / vázaná
ISBN: 978-80-271-3540-0

Krásy Šumavy na talíři

Anotace:
Vydejte se s Radkem Pálkou na procházku šumavskými hvozdy, plnými hub a borůvek, okolo zurčících vod, přes malebná údolí a pastviny. Čeká tam na vás houbová polévka, hovězí líčka na pivu, škvarkové brambory, marinovaný lín nebo sladký povidloň. A nejen to. Poznejte všechny krásy Šumavy – NA TALÍŘI!

Houby, knedlíky, lesní ovoce, polévky, ryby, vepřové i zvěřina... spousta delikátních receptů na slaná a sladká jídla doplněná úžasnými fotografiemi Lucie Chramostové, z nichž se vám budou sbíhat sliny.

Pojďte s námi ochutnat Šumavu a poznat trochu jinak tento krásný, svébytný kus Česka.

Autor, který sice pochází z Podkrkonoší, si díky své manželce velice oblíbil Šumavu a napsal o ní tuto kuchařskou knihu. Stará, tradiční šumavská kuchyně byla velmi prostá. Skládala se především z brambor, hutných polévek, zelí a hub. Maso se na talíři objevovalo výjimečně, v podstatě pouze v neděli a ve svátky. V kuchařce nám autor připomíná i některá už téměř zapomenutá jídla, jako třeba vošouch, povidloň, volarské koláče a další. Šumava je také označována jako knedlíkový kraj, tudíž nechybí ani recepty na různé druhy knedlíků. V šumavských lesích najdete kromě hub po celé léto báječné borůvky, takže určitě nechybí sladká jídla s těmito modrými bobulkami. Takový kynutý knedlík s borůvkovým žahourem, to je prostě báseň.


Kniha je rozdělená tematicky na pět částí a sice na houby, polévky, maso, ryby a zvěřinu, přílohy a sladká jídla. Nyní na podzim je aktuální hned první část kuchařky, která se věnuje právě houbovým pokrmům. Na své si přijdou také milovníci zvěřiny, protože tato kniha ukrývá několik lákavých receptů na zpracování tohoto druhu masa. Jinak zde najdete vepřové, hovězí, kuřecí, jehněčí, skopové, ryby, no myslím, že na své si přijde úplně každý.


Recepty jsou z mého pohledu dobře zpracované a vhodné i pro kuchařské začátečníky. Rozpis a poměr surovin je určen vždy pro čtyři porce a následuje podrobný postup přípravy pokrmu. Nechybí samozřejmě fotografie.

Těším se, až z knihy vyzkouším spoustu těch úžasně lákavých receptů. Mám ráda, když se recepty skládají z dostupných surovin a nemusím kvůli vaření trávit hodiny běháním po obchodech, abych sehnala potřebné ingredience. Jelikož jsme za poslední měsíc nasbírali spoustu hub, uvařila jsem nám podle kuchařky šumavské kyselo, které máme moc rádi. 

Za mě má Šumavská kuchařka vše, co správná kuchařka má mít. Nenašla jsem nic, co by mi chybělo, co se týče receptů a jejich zpracování. Takže já knihu ráda doporučím. Jen upozorním, že jde opravdu o klasickou kuchařku, pro milovníky a vyznavače diet a zdravějšího životního stylu to nebude to pravé ořechové.

Hodnocení: 100%

Za poskytnutí recenzního výtisku velmi děkuji nakladatelství Grada. Knihu zde můžete zakoupit.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za tvůj komentář ♥