pátek 30. září 2022

RECENZE – DOMEK V IRSKU

Autorka:
Julie Caplin
Překlad: Ivana Čejková
Nakladatelství: Cosmopolis
Rok vydání v ČR: 2022
Počet stran: 352
Vazba: měkká / brožovaná
ISBN: 978-80-271-3364-2

Anotace:
Hannah Cambellová se rozhodla pro velkou životní změnu a vyměnila kariéru úspěšné právničky z uspěchaného Manchesteru za studium na vyhlášené kulinářské škole v Irsku. První den si v Dublinu užívá všechno, co nové město nabízí – speciality, skvělé drinky a také společnost charismatického Conora, se kterým se náhodou seznámí. Když se další den přesune na malebný venkov, kde se škola nachází, zjistí, že „to, co se stane v Dublinu, nezůstane jen v Dublinu“… Kulinářská škola ukrytá mezi krásně zelenými kopci naučí Hannah mnohem víc než kuchařské základy.

Hannah se vydává do Irska do kuchařské školy. Je to v podstatě poprvé, kdy bude tak daleko od svého domova v Manchesteru. Hannah je totiž taková šedá myška, usedlá slečna, sice skvělá právnička, ale jinak se své extrovertní sestře Mině, kterou jsme poznali v knize Chata ve Švýcarsku, vůbec nepodobá. Hannah jednu noc před svým nástupem do kuchařské školy na venkově stráví v Dublinu. Večer se celkem groteskním způsobem seznámí se sympatickým Conorem a nezůstane pouze u sklenky vína. Hannah se nepoznává, nikdy se takhle nechová, známosti na jednu noc opravdu nejsou jejím hobby. Ráno se potají vykrade z Conorova pokoje a byť to není její způsob, odjede bez rozloučení. Však se už nikdy neuvidí.

Jaké je však její překvapení, když přijede do kuchařské školy a posléze zjistí, že je Conor syn její lektorky a navíc v kuchařském světě doslova celebrita. Jak jen tu teď šest týdnů vydrží? 


Knížky Julie Caplin jsou vždy pohlazením po duši. Sice jsou plné klišé jako všechny romantické příběhy, ale já to autorce odpouštím, protože jako bonus vždy dostanu výlet do nějaké země, do cizího města, poznám jeho kulturu, jídlo, památky a to se počítá.

Domek v Irsku byl plný dobrého jídla, takže jsem při jeho čtení měla neustále chutě na nějakou dobrou večeři. Čtu totiž většinou po večerech :)

Do každého příběhu autorka zakomponuje určitou zápletku, zvrat či vyhrocenou situaci. Nejinak tomu bylo i tady. 

Já za sebe určitě můžu knížku doporučit jako milou odpočinkovou četbu a budu se těšit na další díl série Romantické útěky, který by se měl jmenovat Hrad ve Skotsku. A vyjde ještě letos, jupí.

O autorce:
Julie Caplinová je závislá na cestování a dobrém jídle. Neustále se snaží vypátrat dokonalý gin a je až nezdravě vybíravá, co se sklenic, toniku a ozdob týče. Mezi ochutnávkami ginu napsala svůj první román, který se odehrává v jednom z mnoha měst, jež během života poznala. Jako PR ředitelka se několik let potloukala po Evropě…





Hodnocení: 85%

Za poskytnutí recenzního výtisku velmi děkuji nakladatelství Cosmopolis. Knihu zde můžete zakoupit.




2 komentáře:

Děkuji za tvůj komentář ♥