neděle 16. srpna 2015

Měsíční shrnutí - červenec

Vítám vás u měsíčního shrnutí za měsíc červenec :)

V červenci jsem přečetla čtyři knihy a pátou nestihla dočíst. Dočetla jsem rozečtené První dojmy, potom Lásku dobré ženy, Řekni lituji, Robina a rozečetla Kam patříme. Recenze na všechny knihy najdete ZDE
Nejvíce mě asi oslovila kniha Michaela Robothama Řekni lituji. Jsem prostě na ty thrillery :) Ale První dojmy byla také moc pěkná knížka. Vlastně jsem byla spokojená se všemi. A to mě vždycky potěší.



Červenec byl na přírůstky trochu chudší než předchozí měsíc, ale i tak jsem si dopřála do své knihovny patnáct krásných kousků.

Některé knihy byly opět zakoupeny na bux.cz, některé v Levných knihách, jiné jsem dostala jako recenzní výtisk a nebo vyhrála.

Opět vám k jednotlivým fotografiím přidám anotace na některé knihy.


Tentokrát jsem na buxu pořídila pouhé čtyři kousky.




Nejvíc jsem zvědavá na Milosrdenství od Toni Morrison. Autorku vůbec neznám, takže to pro mě bude podobná cesta do neznáma jako například s Alicí Munro.

Anotace: 
Milosrdenství
Román Milosrdenství Toni Morrisonové v mnohém připomíná její nejlepší a nejvíc oceňovanou knihu - Milovanou. Shodné je nejen téma otroctví, ale i způsob, jakým ho prozaička zpracovává. Příběhy jednotlivých postav, jež jsou stejně jako v Milované zejména ženské, vypráví s neobyčejnou intenzitou, která čtenáře hluboce zasáhne. Děj románu zasadila spisovatelka do doby, kdy Američané práci otroků teprve začínali využívat. Skutečné břímě dějin i pohnuté osobní historie na svých bedrech nese úvodní a klíčová vypravěčka Milosrdenství: celý příběh zahajuje Florensina zpověď, jež rekapituluje svízelnou cestu černé otrokyně k vnitřní svobodě. Její doslova otrockou lásku k africkému kováři zapříčinilo někdejší upření lásky mateřské, a Florens se tudíž zbaví šance na budoucí štěstí zrovna ve chvíli, kdy se jí naskytla možnost jej dosáhnout. A krutou ironií osudu se s matkou v jistém slova smyslu opětovně setká pouze na závěrečných stránkách knihy...

Devátý román Toni Morrisonové je více než důstojným pokračováním toho, co John Updike nazval „vznešeným a nutným literárním projektem, jehož cílem je odhalení hrůz otroctví a potíží, s nimiž se potýkají Afroameričané". Autorka se tu sice zabývá tzv. velkými tématy jako rasové předsudky, ponížení a nesvoboda, ale v konečném efektu je Milosrdenství daleko poetičtější a mnohoznačnější, než by se na první pohled zdálo.


Další kniha z Odeonu, Noc nic nezadrží od Delphine de Vigan, mě také zaujala svou anotací.

Noc nic nezadrží
Noc nic nezadrží – na první pohled „obyčejné“ vyprávění o autorčině matce je ve skutečnosti biografií, rodinnou ságou i autorčinou intimní zpovědí. Delphine de Vigan s obrovskou dávkou citu a upřímnosti vypráví životní peripetie své matky, aniž by se byť jen na okamžik uchýlila k patetickému žalozpěvu. V příběhu hlavní postavy Lucile se střídají sebevraždy, incest, nevěra, smrt a nemoc, které by jistě mnoho rodin srazily na kolena. Právě síla, s jakou toto vše autorčina rodina překonává, tvoří ústřední myšlenku románu; moc temnoty je obrovská, avšak záleží také na nás, zda a jak se jí pokusíme vzepřít. Spisovatelka totiž nepíše pouze o své rodině; hluboce osobní vzpomínky a prožitky se v jejím podání dotýkají nás všech a odhalují nakolik prostředí, ve kterém vyrůstáme, utváří naši osobnost.


Pět knížek jsem zakoupila opravdu za pakatel v Levných knihách.


Asi nejvíc se těším na Dcery Lamače kostí. Doma už mám od Teda Dekkera Hřbitov pátera Hansena a taťkovi jsem darovala Sběratele nevěst. Smaragdový atlas je sice určen spíše pro mládež a můj žánr to rozhodně není, ale stejně jsem ji koupila. Třeba si ji přečte dcera a třeba já někdy budu mít chuť na nějakou změnu.

Anotace:
Dcery Lamače kostí
Říkají mu Lamač kostí. Je posedlý touhou mít dokonalou dceru, a protože žádná zatím nedokázala jeho nároky splnit, už sedm dívek odsoudil k smrti s polámanými kostmi.
Ryan Evans, důstojník zpravodajské služby, si s bolestí uvědomuje, že své dceři Bethany zřejmě nikdy nebude dobrým otcem. Osudy obou mužů se protnou ve chvíli, kdy si Lamač kostí vyhlédne další oběť: Bethany. Ryanův život se změní v noční můru. FBI totiž dojde k názoru, že Lamačem by mohl být on sám. Bestie v lidském těle rozehrává svou zvrácenou hru a láme nejen kosti, ale i lidská srdce...


Smaragdový atlas
Tři děti, Katka, Michael a Emma, jsou v noci vyhnány ze svých domovů do běsnící sněhové bouře. O deset let později nejsou ani o krok blíže k rozluštění záhady toho, co rozdělilo jejich rodinu. Odpověď je ukryta v kouzelném atlasu. Když jeho moc začne působit, děti jsou přeneseny do země, jíž vládne zlatovlasá panovnice a její nestvůrná armáda. Katka i její sourozenci prožívají úžasná dobrodružství – ocitají se v zajetí, získávají nečekané spojence, setkávají se s krvežíznivými vlky, svádějí bitvy v podzemí, navštíví ples přízraků, pozorují souboj obrů a přitom se stále snaží najít tři knihy nesmírné ceny. Kniha Smaragdový atlas, citlivě napsaná, akční a humorná zároveň, líčí první úsek putování tří sourozenců po tajuplných, nebezpečných krajích i po vlastním nitru. Katka, Michael a Emma se vypravili zachraňovat vlastní rodinu, ale nakonec musí zachránit celý svět!


Lakuna
Román vypráví o dramatických letech první poloviny 20. století, o obrovských proměnách, které zasáhly celý svět, a o tom, jak se dějiny mohou podepsat na osudu jednoho konkrétního člověka, který je do tohoto pohnutého děje zatažen a jemuž nezbývá než se s tím nějak vyrovnat. Protagonistou je fiktivní americký umělec Harrison Shepherd, který se vydává na obtížnou cestu za hledáním vlastní identity. Útočištěm jsou mu knihy a později i deník, do něhož si vše zapisuje. V Harrisonově životě by bylo nejspíš vše jinak, kdyby ho kdysi matka Mexičanka neodvezla do své rodné země, když opouštěla Harrisonova otce americké národnosti s jedním bohatým mexickým průmyslníkem. Putování mezi Mexikem a Spojenými státy americkými, k němuž jsou oba odsouzeni, je zároveň cestou mezi válkou a revolucí, fašismem a komunismem. A právě ve třicátých letech, kdy příběh začíná, obě země zasahují velké dějinné erupce. Mimořádně mistrně zkonstruované zápletky přivádějí hrdinu k výjimečným setkáním, zejména s umělci, ale i s politiky: Diegem Riverou, Fridou Kahlo, ale i Lvem Trockým ve chvílích revolučního vzepětí, později zase s Douglasem MacArthurem nebo Johnem Edgarem Hooverem během „mccarthyovského honu na čarodějnice“. Kniha tak přináší nezapomenutelný portrét několika umělců, ale i umění samotného. Harrison Shepherd je nakonec v Americe úspěšný, i když mu ke štěstí stále něco chybí. Třeba ten dávno ztracený deník, který si vedl a kvůli němuž nedokončil své poslední dílo. Tato zásadní „lakuna“ (mezera) se autorce stala klíčovou metaforou nejen pro „bílá místa“ v životě fiktivního umělce, ale i pro některé „mezery“ v našich životech a osudech.


Další tři knihy jsem dostala jako recenzní výtisk. Robina od nakladatelství Šulc-Švarc, Nevěstu ze zámoří a Běsni a zuř od nakladatelství Moba. 

Nevěstu ze zámoří právě čtu a moc se mi líbí. Robina už mám přečteného, recenze viz odkaz na začátku příspěvku.


Anotace:
Nevěsta ze zámoří
První světová válka vzala Julii nejen manžela a malého syna, ale i domov a chuť do života. Uchýlí se do domu své provdané sestry, ale dobře cítí, že je na obtíž. Z ciziny se na krátkou dobu vrací Juliin strýc a nabízí neteři zajištěnou budoucnost – sňatek s krajanem, který hledá manželku ze staré vlasti. Julie po krátkém váhání souhlasí a odjíždí z Čech na ostrov v Karibském moři. Netouží hledat novou lásku, ale jen útočiště a zapomnění. Čeká ji však daleko víc. Exotická příroda, zcela jiná společnost a manžel, jehož minulost je opředena tajemstvím. Navíc je tu i nebezpečná sokyně, která s Julií rozehraje hru na život a na smrt.


Běsni a zuř
Brigid Quinnová dlouhá léta sloužila u FBI jako návnada na nebezpečné sexuální predátory a do předčasné výslužby si odnesla řadu nepěkných zkušeností a trpkých vzpomínek. Nyní se ve vyprahlém arizonském Tucsonu snaží nevyčnívat z davu a žít všední život snovým manželem Carlem a se dvěma psy. Vše se ovšem mění v okamžiku, kdy ji dostihne temná minulost a řidič dálkových kamionů Floyd Lynch se dozná k nechvalně proslulé sérii vražd na Route 66, Brigidině velkému nevyřešenému případu, při němž navíc došlo k únosu a zabití její mladé chráněnky Jessiky. Lynch výměnou za doživotí policii nabízí, že zavede vyšetřovatele k Jessičinu nikdy nenalezenému tělu…


Poslední trojici knih jsem vlastně také dostala. Mráz od kamarádky, Divočinu jako odměnu za ibody a Dívku, která nesměla mít sny jsem vyhrála v soutěži nakladatelství Brána. 
Nejvíc se asi těším na Divočinu.


Anotace:
Dívka, která nesměla mít sny
Příběh dívky, která se narodila v zemi, kde žena nemá mít vlastní sny a nemá příliš možností. V zemi, jejíž zvyky jsou nám, Evropanům, úplně cizí. Dívky, která se rozhodla žít jinak a v jiném světě, než jí bylo původně předurčeno. Dívky, která je za tuto změnu osudu vděčná. Román plný bolesti, utrpení, ale i lásky a naděje.


Divočina
Pozoruhodně upřímný autobiografický příběh ženy, která se po traumatických událostech rozhodne vyrazit na 1 770 kilometrů dlouhou pěší pouť. V šestadvaceti letech si Cheryl Strayedová, po smrti své matky a krachu svého manželství, myslela, že přišla o vše. Měla pocit, že již nemá co ztratit a učinila nejimpulzivnější rozhodnutí svého života: odhodlala se sama ujít vysokohorskou trasu Pacifik Crest Trail od Mohavské pouště přes celou Kalifornii a Oregon až do státu Washington. Hrdinka, bez jakýchkoli znalostí o přežití v divoké přírodě, se nevyhne střetnutí s chřestýši a medvědy, překonává úmorná vedra či rekordní sníh. Napínavé vyprávění okořeněné humorem živě zachycuje strach i radost mladé ženy tvrdě si razící cestu k cíli navzdory mizivé šanci na úspěch. Pouť ji téměř dožene k šílenství.


Mráz
Atraktivní a ctižádostivá právnička se chce stát partnerkou v prestižní advokátní firmě v Nové Anglii. Jedné mrazivé noci je však její mrtvé tělo nalezeno v kufru auta nahé a na kost zmrzlé. Případ přebírá detektiv z oddělení vražd Michael McCabe a hned začíná s vyšetřováním. Kdo by mohl chtít ublížit krásné a inteligentní ženě? Ve chvíli, kdy zmizí i jediná svědkyně zločinu, začínají na povrch vyplouvat okolnosti ze života zavražděné právničky. Podaří se detektivovi včas odhalit vraha a vyřešit případ? Proč musela zmizet svědkyně?


Tak to máme za měsíc červenec vše. Budu se těšit, když mi napíšete, kolik knížek jste v červenci přečetli vy a hlavně, která vás nejvíce zaujala.

Krásný zbytek léta :)



2 komentáře:

  1. Krásné knihy. taky zrovna čtu Zdenu Frýbovou.

    OdpovědětVymazat
  2. Díky :) Robin byl skvělý, četla jsem ho už podruhé. Koukala jsem, že čteš Malinkého kreténa, líbí? Už jsem nad ním taky párkrát uvažovala.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥