pondělí 3. srpna 2015

Můj knižní tip #4 a 5

Vítám vás u dnešního... tentokrát dvojitého knižního tipu... příští týden nebudu na internetu, jak jsem zmínila v příspěvku „Malinké změny“.

Jako první knížku, kterou vám představím, je krátká novela od Johna Steinbecka O myších a lidech. Než jsem si ji přečetla, pořád jsem si říkala, co na ní lidé mají, že ji tak chválí a jsou z ní nadšení. Když jsem ji dočetla, bylo mi to úplně jasné. Je to velice emotivní příběh, čtivě napsaný, jakmile jsem dočetla, měla jsem úplně chuť začít opět od začátku. V některých školách je zařazena i v povinné četbě (jak já tenhle název nesnáším). Určitě doporučuji k přečtení.

Anotace:
Dva nemajetní zemědělští dělníci přicházejí ve 30. letech 20. století pracovat na farmu do salinaského údolí. Každý z nich má jinou povahu, oba však spřádají sny a iluze, že jednou se jim podaří mít své vlastní hospodářství a budou tam chovat králíky. Doba je hodně zlá; a nejhorší se teprve rýsuje. Ochranářský a prozíravý George správně tuší, že slaboduchý silák Lennie by nechtě mohl způsobit katastrofu...




Knížku jsem měla půjčenou z knihovny, ale určitě bych si ji chtěla pořídit do své knihovny.

Druhou knížkou, kterou bych vás chtěla nalákat je kniha Saturnin od Zdeňka Jirotky.Myslím, že ani není třeba ji zvlášť představovat. Paradoxně jsem s ní měla při čtení trošku problém a sice z toho důvodu, protože s knihami žánru humorného mám potíže všeobecně. Neřežu se smíchy, jak většinou ostatní píší, ale spíše se usmívám. Po přečtení knihy jsem shlédla také filmové zpracování s panem Víznerem v hlavní roli a následně i audio, také namluvené panem Víznerem. Audio knihy moc nevyhledávám, ale Saturnina miluji. 
Knížku jsem měla také půjčenou z knihovny, ale určitě si pořídím vlastní.

Anotace:
Slavná humoristická kniha, která pobavila již několik generací čtenářů. Na jejích stránkách se čtenáři dozví, co se stane, když věrný sluha Saturnin přestěhuje svého pána z pohodlného bytu na loď, kde se pak objeví teta Kateřina se synem Miloušem, a co se přihodí při rodinné dovolené u dědečka, jehož dům je díky povodni načas odříznut od civilizace. Všem nepříjemnostem, katastrofám a přetvářce tety Kateřiny naštěstí umí s jiskřivým vtipem čelit Saturnin. Jeho schopnosti jsou téměř geniální, jak o něm píše v jednom dopise dědeček: „V bláznivých nápadech toho chlapíka je kus poezie, jeho humor, fantazie a podivuhodné myšlenkové přemety dovedou udělat detektivku z jízdního řádu."


A teď knihy, které pro změnu lákají mě, ale možná i někoho z vás. A nebo jste je už přečetli, potom budu ráda, když mi napíšete, jak se vám líbily :)

Díky knize První dojmy od Ch. Lovetta (recenzi na mém blogu najdete) jsem se nalákala na Jane Austenovou. Zatím jsem od ní nic nečetla, což je asi ostuda. Takže bych si chtěla pořídit knihu Rozum a cit, o které je právě v prvních dojmech také zmínka.

Anotace:
Marianne hledá muže, který by byl stejně temperamentní jako ona; Elinor je zamilovaná do kultivovaného, uhlazeného Edwarda Ferrarse. Jejich mladší sestra Margaret sleduje všechny radosti i strasti, kterými Elinor a Marianne procházejí. Je Marianne příliš vřelá, nebo Elinor příliš chladná? Čí příklad by měla Margaret následovat?


A další knihou, kterou mám v seznamu k přečtení a chtěla bych si ji pořídit, je Na co Alice zapomněla od Liane Moriarty. Manželovo tajemství od téže autorky se mi moc líbilo, takže rozhodně se chci pustit i do této druhé knihy.

Anotace:
Když se Alice probere na zemi v posilovně, má na hlavě pořádnou bouli a myslí si, že je jí dvacet devět a čeká první dítě se svým superúžasným manželem Nickem. Jenomže pak se dozví, že se jí z paměti právě vymazalo deset let života a že je ve skutečnosti devětatřicetiletá neurotička, která nejraději tráví svůj volný čas v posilovně nebo na poradách školního výboru se ženami, jež kdysi nesnášela. Jak se to stalo, že se její život tak radikálně změnil? Proč ji její manžel nenávidí? Co tak hrozného provedla, že s ní její milovaná sestra skoro nemluví? A do toho si není schopná vůbec vzpomenout na svoje tři děti – ne, Alice se najednou vidí jinýma očima a ta nová žena, o které jí vyprávějí, se jí vůbec nezamlouvá. Najde způsob, aby se znovu stala tím člověkem, kterým bývala?


Tak to je pro náš dvojitý knižní tip vše. Budu moc ráda za vaše komentáře s postřehy, názory, radami.

Přeji krásný tropický den :)

8 komentářů:

  1. Alici už jsem četla, i O myších a lidech:). SUper knihy:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alici si chci opravdu pořídit, tohle téma paměti mám v knížkách ráda :)

      Vymazat
  2. Odpovědi
    1. Mě právě taky, i Pýcha a předsudek. Tak snad se k nim nějak v dohledné době dostanu :)

      Vymazat
  3. Musím Ti tento článek velice pochválit. Není moc lidí, kteří se vrhnou do čtení klasiky, když je přeci tolik nových knižních titulů. Jsem však toho názoru, že klasika má své kouzlo a tudíž velice chválím krásný článek se zajímavou myšlenkou :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji. Jsem trošku s klasikou na štíru, ale ráda bych to postupně dohnala, alespoň nějaké zajímavé kousky, i když jich je rozhodně víc než dost. :)

      Vymazat
  4. Skvělé knihy. Nejvíce si chci přečíst Alici a Rozum a cit. Snad se mi budou líbit. :)
    Blog:Reading With Lucy

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥