pondělí 28. září 2015

Můj knižní tip #12

Vítám vás u nového knižního tipu :) Je sváteční den, jak ho trávíte? Jste někde na výletě... venku je nádherně, nebo u čajíčku a s knížkou v ruce? Pak by se vám i nějaký tip ode mne mohl určitě hodit.

Z přečtených knih bych vám dnes ráda představila Hru na lež od spisovatelky Tess Stimson. Autorku určitě hodně z vás zná. Knížka se mi četla skvěle, i když jsem si nejdřív musela zvykat, že každá kapitola je vyprávěna z pohledu jiné postavy. Ovšem nakonec mi to vůbec nevadilo a knihu jsem zhltala.

Anotace:
Harriet Lockwoodová vždy věděla, že své dceři Florence nerozumí. Že si jedna k druhé neumí najít cestu a jejich pokusy o dialog jsou vlastně dvěma nesourodými monology. Nekonečný sled nedorozumění, trvalá rozladěnost. A pak jednoho dne Harriet zjistí, proč to tak je: dívka, kterou patnáct let vychovávala, není její biologická dcera.
Zoey Sandsová je pravým opakem energické Harriet. Ve svém chaotickém životě plném nejistot má jediný pevný bod: dceru Nell. A teď na jejím prahu stojí nějaká cizí ženská a tvrdí, že Nell není její? To přece nemůže být pravda!
Ukáže se, že je to pravda. Ale co teď s ní? Nešťastná shoda okolností, která se odehrála před patnácti lety, teď zásadním způsobem ovlivní životy dvou rodin. Nic už nebude jako dřív. A nikdo vlastně nebude vědět, jestli se on sám zachoval správně...



Z knih, které mám ve svém hledáčku, bych dnes zmínila spíše autorku, než konkrétní knihu. Chtěla bych si něco přečíst od české spisovatelky, která už, bohužel, není mezi námi, Simony Monyové. Na databázi jsem si zaklikla tyto tři knihy:

Deník citového vyděrače
Srbský spisovatel Dušan Radovič řekl: ,,Jsou muži a muži. Někteří dokáží udělat štastnými mnoho žen, a některým se s bídou povede udělat nešťastnou jen jedinou." František, hlavní hrdina knihy Deník citového vyděrače, se této teorii vymyká, a úspěšně ničí život své (v pořadí již čtvrté) manželky.

Tchyně a uzený...
,,Netvrdím, že by se matkám mělo bránit v lásce k dětem. Říkám jen, že je lepší, když matky milují ještě někoho jiného", konstatuje R. Gary. Hrdinka knihy Tchýně a uzený ... si tento výrok ověřuje na vlastní kůži - bere si za muže jedináčka. Zaslouží si muž, který se ve čtyřiatřiceti nedokáže vzepřít své matce, manželku nebo jen soucit? Je snazší bojovat s opičí láskou, anebo s větrnými mlýny?

Střípky z ložnic
Ve Střípkách z ložnic se dočtete, jak se mění vztah, když se z manželkých ložnic namísto milostných vzdechů začně ozývat dětský pláč.

... a zařadím ještě jednu...

Srdceboly
„Svatební pochod mi vždy připomíná hudbu, která se hraje, když vojáci táhnou do boje,“ řekl lyrický básník Heinrich Heine a nevědomky tak s předstihem naprosto dokonale vystihl obsah knihy Srdceboly. Je to příběh o manželství, které začíná okázale se vší parádou a končí na bojišti, je to příběh plný vášně, intrik, touhy, žárlivosti, sexu, paniky ze stárnutí, osobní nezralosti, lží a pomstychtivosti. Je to příběh pro všechny z Vás, kteří už vědí, že manželství není souboj. V souboji se totiž dá vyhrát.



Znáte některou z knih v dnešním knižním tipu? Čtete knihy Simony Monyové? Jaká se vám líbila a jakou byste mi naopak vůbec nedoporučily?

Budu se těšit na vaše komentáře :)
Noel...

Tak teď koukám, že se vás na začátku ptám, jestli jste na výletě a než jsem příspěvek dodělala, protože jsem od něj odbíhala k jiným činnostem, je večer :)



2 komentáře:

  1. Tak tento tip se Ti vážně vyvedl. K první knize mohu říci jediné. Myslím si, že autorka je asi tímto stylem psaní proslulá. Četla jsem od ní knihu Co je moje, je i tvoje a je vyprávěna též z mnoha pohledů. Každé postavě se tam dostane minimálně jedna kapitola a kniha je celkem dojemná. Určitě mohu vřele doporučit. A k Simoně Monyové mohu říci jen to, že se na její knihy též chystám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak Co je moje, je i tvoje bych si chtěla taky pořídit. Četla jsem od Tess ještě Otevřené manželství, ale to mě tak nějak zklamalo. A máš pravdu, autorka si udržuje svůj styl psaní. Mám doma taky Kdo miluje nejvíc, ale ta zatím čeká na přečtení. A jednu dobu jsem hodně měla zálusk na Manželku, která utekla, ale zatím jsem ji nepořídila :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥