středa 2. září 2015

Přečtené knihy za měsíc červenec a srpen

Protože jsem za měsíc červenec nedělala příspěvek o přečtených knihách, shrnu prázdninové měsíce dnes do jednoho. Těch knih zase tolik nebylo, tudíž si myslím, že to vůbec nebude vadit, naopak.

Za měsíc červenec jsem dočetla jednu rozečtenou knihu, přečetla tři celé a další knihu rozečetla. Respektive, nestihla dočíst, blížila jsem se ke konci.

Knihu, kterou jsem začala číst koncem měsíce června a v červenci dočetla, byl příběh od Charlieho  Lovetta První dojmy. Kniha se mi moc líbila a nalákala mě na autorku Jane Austenovou. Moc milé čtení pro parné letní dny. Ráda bych si od autora přečetla ještě Milovníka knih.

Anotace:
Ukradla Jane Austenová nápad na Pýchu a předsudek? Přesně taková otázka pronásleduje milovnici knih Sophii Collingwoodovou. Čerstvá absolventka Oxfordu si najde práci v jednom londýnském antikvariátu a brzy ji zaskočí zvláštní poptávka, když v jediný den do obchodu zavolají dva různí zákazníci a chtějí vzácný svazek alegorií z 18. století. Jejich autorem je Richard Mansfield, spisovatel a kněz, který se před více než dvěma stoletími spřátelil v jihoanglickém Hampshire s mladou Jane Austenovou a stal se prvním čtenářem jejích literárních pokusů. Neobvyklá žádost přivede Sophii na stopu tajemství, jak to vlastně bylo s původem slavné Pýchy a předsudku – a současně před ní otevře otázku milostné volby mezi dvěma nápadníky. Podobně jako v úspěšném Dobrodružství milovníka knih vypráví Charlie Lovett úchvatný příběh o lásce a literárních záhadách, který si vychutnají nejen obdivovatelé a obdivovatelky Jane Austenové, ale všichni ti, kdo propadli vášni zvané čtení.


Recenzi na knihu najdete ZDE.

Hodnocení: 4/5



Další knihou v červenci byla povídková kniha Alice Munro Láska dobré ženy. Pro mě neznámá autorka, nic jsem od ní dosud nečetla a bylo to velmi zajímavé a milé setkání.

Anotace:
Když se sedmatřicetiletá Enid dozví od umírající pacientky, kterou ošetřuje, že někdejší smrt místního optika doktora Willense, obecně považovanou za důsledek tragické nehody, má na svědomí její žárlivý manžel Rupert, netuší ještě, že vyprávění, které právě vyslechla, povede k zásadnímu zlomu v jejím osamělém životě a její touha konat dobro službou druhým se ocitne ve zcela novém světle.

Podobně jako v předchozích úspěšných knihách, i v mistrovské titulní povídce a dalších příbězích své nové sbírky vypráví Alice Munroová o sváru rozumu a citu v lidském nitru a osudných maličkostech, jež dokážou zvrátit běh našeho života. Náhlé podlehnutí rozmaru mysli, milostné vzplanutí, touha vzepřít se konvencím a tlaku okolí či přímo koketování s nebezpečím mohou otevřít cestu k nové životní zkušenosti, ale nezřídka mívají - jak zjišťuje nejedna z autorčiných hrdinek - i nepředvídané, ne-li přímo tragické důsledky.

Recenzi na knihu najdete ZDE. Na blogu najdete také medailonek o autorce.

Hodnocení: 4/5


Thriller Řekni lituji od Michaela Robothama je další knihou v pořadí. Výborné napínavé čtení, byla jsem opravdu spokojená. Doporučuji :)

Anotace:
Jedné letní nedělní noci se ve vesnici Bingham nedaleko Oxfordu ztratí dvě nejlepší patnáctileté kamarádky Piper Hadleyová a Natasha McBainová. Mnohadenní televizní přímý přenos zpátrání po nich upoutá celý národ. Dívky se ale nepodaří najít. O tři roky později, v průběhu nejhorší sněhové vichřice za posledních sto let, dojde k brutální vraždě manželského páru bydlícího na farmě, kde kdysi se svými rodiči žila iNatasha McBainová. A pod ledem zamrzlého jezera je po sněhové bouři nalezeno tělo mladé bosé ženy. Policie zadrží duševně narušeného mladíka, který slyší hlasy a tvrdí, že té noci viděl v bouři dívku, kterou pronásledoval sněhulák. Klinický psycholog a tvůrce zločineckých profilů pro policii Joseph O’Loughlin je přesvědčený, že dívky, které zmizely před třemi lety, stále žijí. Přesvědčuje policii, že je třeba obnovit vyšetřování, ale čím víc se blíží pravdě, tím nebezpečnější celá situace začíná být. Mysl jeho protivníka je chladnokrevná, rafinovaná a zvrácená.


Recenzi si můžete přečíst ZDE.

Hodnocení: 5/5



Následně jsem se začetla do humorné knihy Robin od Zdeňky Frýbové. Vtipná kniha nejen pro milovníky čtyřnohých miláčků. Pobaví zaručeně každého.

Anotace:
Robin je hrdina jedné z nejúspěšnějších knih Zdeny Frýbové – a je to hrubosrstý foxteriér. Toto nevinně vyhlížející štěně mělo být strážcem idylické pohody a radosti u rodinného krbu. Všechno se však vyvinulo úplně jinak a roztomilý Robin doslova rozhýbe „svou“ rodinu nejen toulkami po Praze a útěky do rozlehlých šumavských hvozdů. Je tvrdohlavý, rád se předvádí a vymýšlí rafinované kousky, aby prosadil svůj názor. A tak Robinova rodina proti své vůli začne žít úplně nový, nevšední život, kterým není vždycky nadšena.


Na recenzi můžete mrknout ZDE.

Hodnocení: 4/5



A poslední knihou měsíce července, kterou už jsem dočítala v srpnu, je román Kam patříme od Emily Giffin. Poutavý příběh dívky, která byla po narození dána k adopci a ženy, která celý život vzpomíná na malý uzlíček ve svém náručí. Jak dopadne jejich setkání?

Anotace:
Zrovna když si začneme myslet, že život držíme pevně v rukou, nás dozajista něco vyvede z omylu...


Marian může bez zaváhání prohlásit, že ve svých šestatřiceti letech dosáhla úplně všeho, o čem kdy snila. Má úspěšnou kariéru, krásný byt a úžasný vztah s mužem, kterého miluje. K úplnému štěstí jí chybí už jen maličkost: aby ji ten muž navlékl snubní prsten a založil s ní rodinu. Peter se ovšem k ničemu nemá a Marian cítí, že její biologické hodiny tikají stále hlasitěji.

To je ovšem jen jeden ze dvou problémů, které ji trápí. Už dlouhých osmnáct let skrývá před celým světem tajemství – a to tajemství se jednoho večera objeví u jejích dveří. Je to zlomový okamžik, kdy se Marianin perfektní život začne hroutit jako domeček z karet.

Osmnáctiletá Kirby vždy věděla, že je adoptovaná a nijak ji to netrápilo. Své rodiče i sestru Charlottu měla vždy upřímně ráda, ale zároveň v ní hlodal pocit, že se od nich liší. Že zkrátka nezapadá. Sotva dosáhla plnoletosti, vydala se do New Yorku najít svou pokrevní matku – a teď tedy stojí na jejím prahu...


Recenzi si přečtěte ZDE.

Hodnocení: 4/5



Měsíc srpen byl na přečtené knihy chudší, protože jsem začala chodit do práce na dlouhé směny a také jsem byla na dovolené. Dočetla jsem tedy již zmíněný román Kam patříme.

Jako další knihu jsem zvolila historickou romanci Nevěsta ze zámoří od Hany Marie Körnerové. Čekala jsem nějaký sladkobolný románek, ale čekalo mě úžasné čtení s napínavou zápletkou a z nádherného exotického prostředí. Můžu jen doporučit.

Anotace:
První světová válka vzala Julii nejen manžela a malého syna, ale i domov a chuť do života. Uchýlí se do domu své provdané sestry, ale dobře cítí, že je na obtíž. Z ciziny se na krátkou dobu vrací Juliin strýc a nabízí neteři zajištěnou budoucnost – sňatek s krajanem, který hledá manželku ze staré vlasti. Julie po krátkém váhání souhlasí a odjíždí z Čech na ostrov v Karibském moři. Netouží hledat novou lásku, ale jen útočiště a zapomnění. Čeká ji však daleko víc. Exotická příroda, zcela jiná společnost a manžel, jehož minulost je opředena tajemstvím. Navíc je tu i nebezpečná sokyně, která s Julií rozehraje hru na život a na smrt.


Pokud budete mít chuť si více přečíst v recenzi, odkaz je ZDE.

Hodnocení: 5/5



Následující srpnovou knihou, kterou jsem přečetla, byl thriller Běsni a zuř od Becky Masterman. Hlavní postavu ztvárňuje agentka ve výslužbě, stále však ve fyzické kondici a hledající spravedlnost. 

Anotace:
Brigid Quinnová dlouhá léta sloužila u FBI jako návnada na nebezpečné sexuální predátory a do předčasné výslužby si odnesla řadu nepěkných zkušeností a trpkých vzpomínek. Nyní se ve vyprahlém arizonském Tucsonu snaží nevyčnívat z davu a žít všední život snovým manželem Carlem a se dvěma psy. Vše se ovšem mění v okamžiku, kdy ji dostihne temná minulost a řidič dálkových kamionů Floyd Lynch se dozná k nechvalně proslulé sérii vražd na Route 66, Brigidině velkému nevyřešenému případu, při němž navíc došlo k únosu a zabití její mladé chráněnky Jessiky. Lynch výměnou za doživotí policii nabízí, že zavede vyšetřovatele k Jessičinu nikdy nenalezenému tělu…


Recenzi objevíte ZDE.

Hodnocení: 4/5



Poslední knihou měsíce srpna je Čas odejít od Jodi Picoult. Knihu mám ještě stále rozečtenou.

Anotace:
Jenna se nikdy nevzdala naděje, že jednou najde svoji mámu Alici. Ta totiž zmizela, když její kolegyni v rezervaci udupal slon. Anebo to bylo celé jinak? 

Alice studovala chování slonů v Africe, když však poznala Jennina otce, vrátila se s ním do Ameriky, kde společně vedli sloní rezervaci. A jednoho dne, když zemřela za záhadných okolností jejich kolegyně, Alice zmizela. Jenna byla tehdy ještě maličká, přesto celé ty roky touží matku najít. Nevěří totiž, že by ji jenom tak opustila. Jde za vědmou, najme si soukromého detektiva, zkouší cokoliv, jen aby celé záhadě přišla na kloub. Někdy se však i zdánlivě jasné odpovědi mohou docela zamotat a svět nemusí být takový, jaký se zdá.




Tak to je z mé četby za prázdniny vše. Kolik knih jste přečetli vy? Která byla ta nej... ? 

Budu se těšit na vaše komentáře :)


4 komentáře:

  1. Knihy síce nepoznám, ale prečítala si ich pomerne dosť, takže gratulujem :-) A podľa hodnotení sa dá usudzovať že sú to dobré ba až veľmi dobré knihy :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V srpnu jsem moc číst nestíhala, ale zas je pravda, že všechny knížky za oba měsíce byly skvělé. Asi nejlepší byla Nevěsta ze zámoří, byť jsem milovník thrillerů :)

      Vymazat
  2. Pěkné knihy. Frýbovou jsem taky nedávno četla - Malinkatého kreténa. Kdyby měl den víc hodin, tak bych si ráda přečetla všechny. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A Malinkatý kretén se líbil? Co je lepší? Robin nebo Kretén?

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥