pondělí 28. září 2015

Recenze: Nataša

Autor:                          Matěj Novobilský

Nakladatelství:        Mafra
Rok vydání:              2015
Počet stran:               133
Formáty e-knihy:    EPUB, MOBI, PDF

Anotace:
Chladná a temná noc. Od úst se kouří a konečky prstů rudnou následkem zimy. Na vlakovém nádraží v cizí zemi se potuluje spousta nepředvídatelných lidí. Mladá a krásná Nataša právě vykráčela z vlaku, který ji měl dopravit z Ukrajiny za studiem medicíny v Ostravě. Chvíle nepozornosti pramenící z vyčerpanosti po dlouhé cestě zaviní, že Nataša ztrácí zavazadlo, ve kterém má doklady i peníze. V okolí jen lidé, kteří o Natašin osud nejeví zájem. Z neznámého prostředí přichází člověk, který chce nádherně ženě pomoct. Ovšem není všechno zlato, co se třpytí… Je možnost volby, když vpadnete do pasti? Nebo je příliš pozdě na cestu zpět?
Čtyři muži, z toho dva bratři, se vrací z dovolené na Ukrajině. Zastaví u silnice na krátkou přestávku. Po poli přichází dívka. I přestože je oblečena do starých šatů, je moc krásná.
Něco zvláštního z ní vyzařuje, cítí jeden ze čtveřice a jako jediný se dívce zadívá do očí.

venkov na Ukrajině
Nataša žije ve vesničce Chomutec se svým otcem, babičkou a tetou. Celá rodina si přeje pro Natašu lepší život, než strádání na ukrajinském venkově. Pošle ji tedy do České republiky studovat medicínu. Jako lékařka pracovala její matka, která zemřela na nemoc z ozáření, když byla Nataša ještě miminko. Ošetřovala tehdy nemocné zasažené výbuchem Černobylu.

Nataša se tedy vydává na cestu do neznáma... do Ostravy, kde se má setkat se známými své babičky.  Ovšem na nádraží na mladou, nezkušenou dívku nikdo nečeká. Zakrátko je navíc okradena o všechny své věci, včetně dokladů a peněz. Je nešťastná, protože ani policie nemá zájem jí pomoci. Zůstane sama v cizí zemi bez pomoci, v zimě a bez střechy nad hlavou?

Vzápětí Nataše nabídne pomoc muž, který zpovzdálí vše sleduje. Dívka přijímá, ve své naivitě vůbec netuší, že by jí mohlo hrozit nebezpečí. Muž je totiž pasák a jen se třese na to, jak si díky Nataše přijde k velkým penězům. Je přece tak krásná...


Nataša nevěděla, co dělat. Vydala se po nádražní hale a hledala pomoc. Při nežádoucí procházce narážela na čím dál podivnější lidi.
Pozornost upoutala u dvou mladíků opřených o sloup. Oba měli v ruce cigaretu a na hlavě kapuci.
„Tak co? Nechceš si užít?“ zeptal se jí jeden z mladíků. Nataša se na děj podívala a přidala do kroku. Prostředí, kterým se takhle v noci procházela, v ní vyvolávalo hrůzu.
Mladíci šli za ní. Nataša o nich věděla a dokonce je i slyšela.
„Dívej na ni. Tak na tu se těším,“ říkali si mezi sebou mladíci. Teď už Nataša skoro utíkala a uviděla dva strážníky. Konečně, řekla si. Když je ta vystrašená dívka zastavila, mladíci už kolem ní jen prošli s nemilostným pohledem. Myslela si, že teď snad konečně něco pozitivního – muži v uniformách jí přece pomohou. Nakonec muži pomáhají a chrání!

Kniha je napsána čtivě, ale určité výhrady přece jen mám. 
Především by jí prospělo, kdyby měla o několik kapitol více. Příběh, jehož námět je velmi zajímavý, mohl být mnohem atraktivnější, kdyby byl více rozvinut. Seděla by mu větší syrovost, drsnost, autenticita, zvraty. To vše jsem očekávala po přečtení anotace v plné míře, ale myslím, že potenciál námětu nebyl plně využit. Příběh se tváří jako „pohádka“ se šťastným koncem... úplně mám chuť říct: „Jak chudá Nataša ke štěstí přišla.“ Tak to ale ve většině případů vůbec nebývá, naopak. Pokud bych chtěla poukázat na zneužívání bezbranných lidí, kteří k tomu okolí sami neúmyslně a bezděčně vybízejí, asi bych zvolila trošku jiný způsob, tvrdší, realističtější.

I přesto jsem ráda, že jsem si knížku přečetla, že mi ji autor nabídl a určitě si ji přečtěte i vy. Třeba na ni budete zase pohlížet jinak. Toto je pouze můj vlastní názor, moje pocity z knihy a určitě nechci nikoho odradit, naopak. Je velmi dobře, že se autor rozhodl poukázat právě na toto téma.

Autor: 
Matěj Novobilský (*1990) se narodil na Čeladné, ale celý život strávil ve Frenštátě pod Radhoštěm, pro který si udělal ve svém srdci zvláštní místo. I když vystudoval v oboru elektrotechnika, vždy si liboval v psaní různých povídek. Díky početným návštěvám Ukrajiny investoval svůj čas psaní svých postřehů na téma života na východě, mentalita lidí, ale otevřeně se vyjadřuje i k právě probíhajícímu převratu v zemi. 

Jeho aktuálním vrcholem má být e-kniha Nataša, která pojednává o ukrajinské dívce, jež je v naší zemi zneužívána k prostituci. Tuto prózu pro dospělé napsal pro vydavatelství Mafra. Sám autor prosil nakladatele o nízkou cenu, v čemž mu také bylo vyhověno.

Další připravovaná kniha, kterou by rád vydal, bude pojednávat o fotbalistovi z Frenštátu procházejícím zvláštním životním obdobím, kdy přemýšlí, zda má nějakou budoucnost zůstat u fotbalu. Příběh byl již posvěcen ostravským "Baníkem", neboť v něm bude hrát nemalou roli.

Kromě psaní se autor věnuje zvířatům. Je aktivním členem Moravskoslezského spolku na ochranu zvířat. Kromě tohoto občanského sdružení pomáhá i občanskému sdružení Pomoc psům Novojičínsko, a to především získávat peníze na provoz. Ve volném čase rád čte a tráví čas s přáteli. Jeho největším snem je nikdy nezradit svou partnerku a rodinu.


E-kniha Nataša má i své stránky.


Děkuji autorovi Matěji Novobilskému, že mi knihu nabídl k přečtení a následné recenzi.

Knihu můžete zakoupit ZDE.

Hodnocení: 3/5







2 komentáře:

  1. Dnes ji nejspíš dočtu a napíšu recenzi :) Já jsem knihou mile překvapena, i když nějaké mušky jsem taky našla :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥