sobota 26. září 2015

Recenze: Poslední nádech

Autorka:                  Lucy Clarkeová         

Překlad:                   Eva Štěpánková
Nakladatelství:      Grada
Rok vydání v ČR:   2015
Počet stran:             304

Devětadvacetiletá Eva několik měsíců po svatbě zjišťuje, že její manžel Jackson nebyl tím, kým tvrdil, že je, a uvědomuje si, že se zamilovala do muže, kterého vlastně vůbec neznala...

Anotace:
Eva je vdaná pouhých deset měsíců, když její manžel Jackson při jednom ze svých rybářských výletů tragicky zemře. Jeho tělo však není nalezeno…

Sklíčená Eva se rozhodne vzít si dlouhou dovolenou a odhodlá se k návštěvě Jacksonovy rodiny v Tasmánii, s níž se do té doby nikdy nesetkala. Doufá, že budou truchlit společně a že se tím její zármutek zmírní. Místo toho však zjistí, že muž, kterého tak hluboce milovala, byl ve skutečnosti někým úplně jiným. 

Jacksonův otec a bratr jí postupně odhalí Jacksonovu temnou minulost i dávné události jejich rodiny. Eva s hrůzou zjišťuje, že jejich manželství bylo postaveno na podvodu. Že vše byla jedna velká lež… Dokáže jít Eva dál, nebo ji lži jejího manžela budou pronásledovat navždy?


Zase to slovo, pravda. Je to Jackson, komu věřila. Její manžel. Muž, kterého milovala a chtěla s ním strávit celý život. Muž, kterého ztratila. „Proč to děláš, Saule? Jackson mi vyprávěl o Jižní Americe - o Chile, poušti Atacama, Peru, Brazílii - , vím o té cestě.“
„On na těch místech nikdy nebyl.“
„A ty ano?“

Tajemstvím opředený příběh napsaný Lucy Clarkeovou začíná jednoho chladného, větrného rána v Dorsetu, bydlišti Eviny matky. Eva se vydává na skalnaté pobřeží za svým mužem, který tam chodí rybařit. S hrůzou však zjistí, že Jacksona strhly rozbouřené vlny do moře a pravděpodobně nehodu nepřežil. Přivolaná pobřežní stráž pátrala po těle, ale bylo nejspíše silnými proudy uneseno daleko od místa tragické události.
Evě se zhroutí svět. Byla vdaná tak krátce... pouhých deset měsíců. A nyní je vdova. Jak bude bez Jacksona žít? Velkou oporou jí je nejlepší přítelkyně Callie a matka.
I přes péči a podporu obou žen se Eva rozhodne, že navštíví Jacksonovu rodinu, se kterou se dosud neseznámila, jeho otce a bratra. S bratrem Saulem se Jackson dlouho nestýkal. Matka tragicky zemřela při lesním požáru před mnoha lety. Jejich otec se s neštěstím dosud nevyrovnal a propadl alkoholu. Eva je přesvědčená, že pokud bude moci svůj žal sdílet s Jacksonovými nejbližšími, bude ho lépe snášet.
Opustí tedy na čas práci porodní asistentky a odlétá do Tasmánie.

Setkání s otcem však není pro Evu vůbec příjemné. Dirk je mrzutý, nechce s ní o synovi vůbec mluvit, je naštvaný, že se s Evou vůbec oženil. Eva jemu postoji vůbec nerozumí. Rozhodne se tedy vyhledat Jacksonova bratra Saula, ale u něj také narazí na odpor. Navíc se začíná dovídat podivné věci z manželovy minulosti. Vše se jeví, že si Jackson spoustu věcí o sobě vylhal, ba je přímo doslova převzal od svého bratra. Nemůže tomu uvěřit. Dokázal by jí Jackson od začátku takhle lhát? Miloval ji vůbec nebo to byla také jenom lež? Eva je otřesená a snaží se pátrat dál. Musí se dozvědět celou pravdu.




Mám sto chutí psát dál a rozebrat s vámi různé detaily a postřehy, protože mě kniha opravdu pohltila. Ale nemohu, jelikož bych vás ochudila o překvapivé zvraty, kterých je v příběhu opravdu hodně.

Kniha mě polapila do svých sítí od samého začátku. Autorka dokáže skvěle vykreslit postavy, jejich psychiku, pocity, emoce, myšlenky. V pasážích o volném potápění máte chuť sami zadržovat dech a cítíte, jak vás objímá voda. Přímo právě části vyprávění odehrávající se v Tasmánii vás doslova vtáhnou, příroda, podmořský svět tam musí být úžasné. Děj opravdu  naplno prožíváte spolu s postavami, dokážete se do nich vcítit, i když příběh není vyprávěn pouze z pohledu jedné postavy, kdy se člověk do hlavních hrdinů vžívá ještě mnohem lépe. Ovšem já do děje vplula absolutně i u vyprávění v er-formě.

Knížka mě nadchla, moc doporučuji k přečtení. Autorka nás udržuje v napětí až do konce, protože rozuzlení a úplné prozrazení celého příběhu, přijde opravdu až s posledními stranami.

Je to jedna z nejlepších knih, které jsem za poslední dobu četla a jsem moc ráda, že mi byla jako recenzní výtisk nabídnuta.



Byl bych ti rád ukázal každý kout Tasmánie, protože vím, že by sis ten ostrůvek zamilovala. Ale ve skutečnosti jsem tě tam nikdy nechtěl vzít. Jak bych mohl?

Autorka:
Lucy Clarkeová vystudovala anglickou literaturu, nějaký čas pracovala jako moderátorka společenských akcí a také vyučovala tvůrčí psaní. V současné chvíli je spisovatelkou na plný úvazek. Miluje cestování a psaní deníků. Její debut The Sea Sisters se objevil v prestižním výběru Book Club Choise 2013 a vyšel v deseti zemích světa.
Je vdaná za za Jamese Coxe, profesionálního surfaře, se kterým společně tráví zimy cestováním a letní měsíce pak v jejich domě na jižním pobřeží Anglie.

Hodnocení: 5/5


Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Grada Knihy Dobrovský.





8 komentářů:

  1. Fotky sú nádherné a kniha ma podľa Tvojej recenzie veľmi zaujala :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc. Fotografování je můj druhý nejoblíbenější koníček hned po čtení, ale nějak mi na něj nezbývá moc času. Taky bych si ráda jednou pořídila lepší foťáček. A kniha se mi opravdu moc líbila, čtivě napsaná, určitě doporučuji.

      Vymazat
  2. O knize už jsem párkrát slyšela, ale nekoupila si ji. Ovšem tato tvá úžasná recenze mě donutila si ji přidat na seznam knih, které si musím co nejdřív koupit, na druhé místo, hned pod Odpusťte mi, váš Leonard. :)
    Mimochodem, fotky jsou naprosto božské!:)

    http://adiethereader.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji :) Doufám, že se bude knížka líbit jako mě.

      Vymazat
  3. Tahle knížka mě moc zaujala!!! Shodou okolností ji na ebux.cz nabízejí za 149 Kč, tak si ji nejspíš pořídím. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc se mi líbila, po delší době kniha, ze které jsem byla fakt nadšená :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥