čtvrtek 15. října 2015

Recenze: My, sex a podpatky

Autorky:               Kamila Tomsová, Lucie Müllerová
Nakladatelství:  Daranus
Rok vydání:         2011
Počte stran:         224

Anotace:
Inteligentní a lehce potrhlá rozvodová právnička Klára a úspěšná veterinářka s nebezpečně prořízlou pusou Anna jsou nejlepší kamarádky. Anna je chodící magnet na průšvihy a její život plný zmatků představuje dokonalý protiklad spořádané a vyrovnané Kláry žijící v poklidném a fungujícím manželství. Přesto si tyhle ženy byly souzeny. Spojují je roky skvělého přátelství, peripetie v lásce i sexu, botník plný krásných lodiček na jehlových podpatcích a také jejich dva kamarádi: něžně hysterický gay Jára a Ivana – Casanova mezi holkami, co jsou na holky. Kniha My, sex a podpatky zachycuje zhruba dva roky jejich života, kdy se toho vážně hodně stalo. Každý z hrdinů něco hledá a každý se to pokouší najít svým vlastním, leckdy tragikomickým způsobem. Anně schází alespoň trochu „normální“ chlap, Kláře dítě a alespoň trochu „normální“ kamarádka, Ivana bojuje s finanční krizí a Jára se potýká s pološíleným otcem a až příliš dokonalým přítelem. Všichni se snaží urvat ze života to své, vzájemně se podporují a zachraňují. Autorky vsadily na břitký a ironický humor, lehký jazyk a spousty úsměvných příběhů. Popisují život, jaký skutečně je. Těžký a složitý, ale také neskutečně vtipný a táááák krásný!


Autorky ve své knize líčí radosti i strasti života jedné sympatické party lidí. Úspěšná rozvodová právnička Klára plánuje se svým mužem Tomášem miminko. První těhotenství, bohužel, skončilo potratem. Ovšem není všem dnům konec, Klára je zdravá žena a tak dalšímu těhotenství nic nebrání. Anna, brilantní veterinářka, milovnice značkových tepláků a drahých váz, je Klářina nejlepší kamarádka. Žije s pilotem Robertem, se kterým ovšem neustále řeší jeho nevěry. Robert si z toho moc hlavu nedělá, protože ví, že Anna sice udělá scénu, ale vždycky mu odpustí. Záhy se ale na scéně objevuje Daniel a nad Robertem se začnou stahovat mračna. Obě kamarádky, Klára i Anna mají jednu velkou vášeň a sice boty. A musí mít sakramentsky vysoké podpatky. Další do party je Ivana, lesbická novinářka. Se svojí láskou, učitelkou Terezkou, plánují společné bydlení. A nakonec Jára, homosexuální kadeřník, kterému nikdo neřekne jinak než Jaruna. Žije s charismatickým přítelem přezdívaným Zoban. Všechna děvčata jsou z něj paf, přestože je to homosexuál. Miluje luxusní módní značky, především Armaniho. Možná je  maličko snob, ale hlavně je to člověk se srdcem na dlani a pro kamarády by se rozdal. Musím říct, že ho jako kamaráda Kláře závidím :)

S touto partou sympatických lidí mi bylo naprosto skvěle. Příběh je vyprávěn v 1. osobě a sice Klárou. Je psán svižně, vtipně, opravdu jsem se bavila. Přiznám se ovšem, že knihu mám doma už delší dobu a jen jsem okolo ní s nedůvěrou kroužila. Teď vím, že to bylo zbytečné. Tato kniha vám zlepší náladu, vykouzlí úsměv na tváři a zahřeje u srdce. Takže pokud hledáte vtipné, nenáročné čtení, určitě se do knihy pusťte. Můžu jen doporučit.


„A jaký chcete?“ vyrukuje na mě lékárnice s nečekanou otázkou.
Vysílám nouzový signál a očekávám od ní pomoc.
„Chcete test ve formě proužku, nebo ve formě kazety? Chcete test, který se ponořuji do proudu moči, nebo který vkládáte do přibalené nádobky na zachycení moči?“ ptá se mě ta ježibaba bez známky pochopení. Proč proboha mluví tak nahlas? Jsem rudá a marně přemýšlím, jak z toho vybruslit.
„Dejte mi od každého typu jeden,“ vyhrknu a už chci být venku. Bez jediného hnutí mimických svalů mi lékárnice na pult vyskládá jednu krabičku za druhou. Je jako robot. Naštěstí brzy mizím, v kabelce mám jedenáct nejrůznějších testů a v peněžence o zhruba osm stovek míň.

Autorky: 

(zdroj)

Hodnocení: 5/5





5 komentářů:

  1. Moc pěkná recenze :) Knížka vypadá docela zajímavě :) Až budu mít chvilku, ráda se po ní podívám :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, je to opravdu příjemná oddechovka, u které se člověk pobaví, zasměje :)

      Vymazat
  2. Vypadá to skvěle - trochu mi to připomíná Přátele :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to fakt hezké, někdo to zase nazval Sex ve městě po česku :-) Postavy byly moc sympatické, opravdu doporučuji :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥