sobota 2. ledna 2016

Nejlepší a nejslabší knihy za rok 2015

Všechny vás srdečně zdravím :)
Mám tady pro vás přehled pro mě nejlepších knih, které jsem za rok 2015 přečetla a na konci zmíním i knihy pro mě nejslabší.

Nebudu snad sestavovat žádné pořadí, protože se mi strašně špatně vybírá jedno nej..., když není třeba jednoznačné.

Takže tady je přehled knih, které mě minulý rok nadchly, pobavily, zaujaly, nějak na mě zapůsobily, rozesmály mě či rozplakaly, prostě se mi vryly do paměti. 

Přečetla jsem 41 knih, což není žádná sláva. Doufám, že letošní rok bude lepší, protože knižní zásoby mám opravdu obrovské.

Tedy 11 knih, které mě minulý rok opravdu zaujaly, líbily se mi, doporučovala jsem je :)
Bez pořadí...



1. Případ Amelia: Kimberly McCreight
Jeden z nejočekávanějších debutů loňského roku, který kritika přirovnává ke Zmizelé Gillian Flynnové. Ten den má Kate svou patnáctiletou dceru po vyučování vyzvednout. Když však (se zpožděním, jako obvykle) ke škole dorazí, je na místě už záchranka a policie. I oni jsou tu kvůli Amelii – Amelia totiž skočila ze střechy budovy… Několik týdnů po pohřbu se Kate vrací zpět k práci do advokátní kanceláře, když vtom jí přijde podivná zpráva z neznámého čísla, v níž se říká, že smrt Amelie nebyla sebevraždou. A Kate se rozhodne najít pravdu. Nejen o tom, co se doopravdy přihodilo, ale kdo její dcera vlastně ve skutečnosti byla.

2. Chemie smrti: Simon Beckett
V Norfolku nedaleko zapadlé vesničky Manham je nalezeno znetvořené ženské tělo. Doktora Davida Huntera, který se v těchto odlehlých končinách snaží zapomenout na tragickou smrt svých blízkých, se tento nález dotkne i proto, že oběť – Sally Palmerovou – znal osobně. Když ho osloví místní policie s prosbou o pomoc při pátrání po vrahovi, nejprve odmítne. Poté co se začnou objevovat v okolí další znetvořená těla, lidská i zvířecí, zasáhne vesnici vlna paniky a nikdo už nevěří nikomu. Podezření padne i na Huntera, jedině on však má dostatek znalostí na to, aby brutálního vraha odhalil a zastavil. Napínavý debut, který dovedně kombinuje metody forenzního vyšetřování ve stylu Patricie Cornwellové a žánr psychothrilleru. Autor už vydal dvě pokračování.
Krátkou recenzi najdete zde.




3. Manželovo tajemství: Liane Moriarty
Ceciliin manžel se poslední dobou chová rozhodně podivně, a Cecilia teď navíc najde na půdě tenhle záhadný dopis, nadepsaný jeho roztřesenou rukou. Otevřít jen v případě mé smrti. Tess zase manžel oznámí, že se právě zamiloval do její sestřenice; no ano, té sestřenice, se kterou byly až doteď nejlepší kamarádky, protože spolu vyrůstaly jako siamská dvojčata. Rachel před osmadvaceti lety zabili dceru, Conner Whitby, který v tom má určitě prsty, si běhá po svobodě, a jako by toho bylo málo, ta protivná snacha se chystá odvézt jejího vnuka, Rachelinu největší radost, na celé dva roky do New Yorku… Tři ženy, tři Pandořiny skříňky, jeden společný osud

4. ... a postarej se o Elišku: Lucie Müllerová
Laura je svobodná matka, která se živí jako překladatelka, a celý její svět se točí kolem pětileté dcery Elišky. Životem jdou spolu v báječné pohodě, až jednoho dne zasáhne osud. Laura je nevyléčitelně nemocná a ví, že jí zbývá jen pár měsíců života...
Lauřina nejlepší přítelkyně se jmenuje Adéla, je chytrá, hezká, schopná novinářka a právě stojí na prahu manželství. Laura věří, že jestli se někdo - a to už brzy - dokáže postarat o Elišku, pak je to právě Adéla, ale musí k tomu v sobě najít sílu. Čas nelítostně ukrajuje týden po týdnu, Laura ví, že na svoji kamarádku nemůže naléhat, a Adéla cítí, že stojí před životním rozhodnutím. A pětiletá holčička? Napětí visící ve vzduchu s dětskou bezelstností nevnímá. Přitom se už kolem ní rozběhla hra o její budoucnost s hlavní a jedinou otázkou: Kdo se postará o Elišku?
Lucie Müllerová, jedna z autorek knižního hitu My, sex a podpatky, vypráví příběh o síle mateřské lásky s mimořádnou empatií. Jako publicistka, která se zabývá mezilidskými vztahy a osudy žen v mezních životních situacích, má ostatně s podobnými tématy přímé zkušenosti. Osudy hrdinek románu ...a postarej se o Elišku jsou založeny na skutečných událostech.
Recenzi si můžete přečíst zde.




5. Unesená: Lesley Pearse
David Mitchell utrpí šok, když jde venčit sousedova psa a ten z moře vytáhne polomrtvou dívku v bezvědomí. Nešťastnice má na sobě zvláštně staromódní šaty, na zápěstí a u kotníků pohmožděniny – nepochybně stopy po poutech – a bezcitně oškubané vlasy. Protože trpí ztrátou paměti a nevzpomíná si, kdo je, otisknou její obrázek i s prosbou o pomoc v novinách. Poznává ji přítelkyně, s níž pracovala na zaoceánské lodi, a také bývalý spolubydlící, kadeřník Simone. Společně neznámou navštěvují v nemocnici a dívka se pomalu zotavuje. Po několika dnech ji však lékař šokuje konstatováním, že musela zhruba před třemi měsíci porodit…
Pokud by vás zajímala recenze, můžete se podívat zde.




6. Nevěsta ze zámoří: Hana Marie Körnerová
První světová válka vzala Julii nejen manžela a malého syna, ale i domov a chuť do života. Uchýlí se do domu své provdané sestry, ale dobře cítí, že je na obtíž. Z ciziny se na krátkou dobu vrací Juliin strýc a nabízí neteři zajištěnou budoucnost – sňatek s krajanem, který hledá manželku ze staré vlasti. Julie po krátkém váhání souhlasí a odjíždí z Čech na ostrov v Karibském moři. Netouží hledat novou lásku, ale jen útočiště a zapomnění. Čeká ji však daleko víc. Exotická příroda, zcela jiná společnost a manžel, jehož minulost je opředena tajemstvím. Navíc je tu i nebezpečná sokyně, která s Julií rozehraje hru na život a na smrt.
Recenzi najdete zde.



7. Poslední nádech: Lucy Clarkeová
Eva je vdaná pouhých deset měsíců, když její manžel Jackson při jednom ze svých rybářských výletů tragicky zemře. Jeho tělo však není nalezeno…

Sklíčená Eva se rozhodne vzít si dlouhou dovolenou a odhodlá se k návštěvě Jacksonovy rodiny v Tasmánii, s níž se do té doby nikdy nesetkala. Doufá, že budou truchlit společně a že se tím její zármutek zmírní. Místo toho však zjistí, že muž, kterého tak hluboce milovala, byl ve skutečnosti někým úplně jiným. 

Jacksonův otec a bratr jí postupně odhalí Jacksonovu temnou minulost i dávné události jejich rodiny. Eva s hrůzou zjišťuje, že jejich manželství bylo postaveno na podvodu. Že vše byla jedna velká lež… Dokáže jít Eva dál, nebo ji lži jejího manžela budou pronásledovat navždy?
I na tuto knihu najdete recenzi.




8. Tonutí: M. K. Krefeld
Populární detektiv Havran v novém kriminálním thrilleru bestsellerového dánského autora.
Jedenáct nahých mužů, utopených ve speciálních boxech. Děsivý případ z dob NDR. Odhalená nevěra a agent Stasi, který zešílel. Za Thomasem Ravnsholdtem, přezdívaným Havran, přichází mladá krásná Louise s žádostí, aby vypátral jejího zmizelého bratra. Osamělého expolicistu si podmaní nejen její půvaby, ale i naléhavost prosby. A tak se společně s Louise vydává do Berlína vstříc vzrušujícímu dobrodružství s neodolatelnou ženou... a vstříc sérii nepředstavitelně zvrácených zločinů.
Odkaz na recenzi najdete zde.

9. Čmeláci v srdci: Petra Hülsmann
„Hele, láska tě nesmí vodrovnat,“ moudře radí Leně taxikář Knut. To se sice moc snadno řekne, ale mnohem hůř udělá, obzvlášť když je její snoubenec pěkná nula a ona sama zničehonic přijde kvůli hloupé chybě o práci. Na sebelítost jí však nezbývá čas. Lena je nucena změnit svůj život od základů. Nastěhuje se do neuspořádaného bytu ke své nejlepší kamarádce, což ji, milovnici pořádku, pořádně vyvádí z rovnováhy. Navíc Leně leze na nervy spolubydlící Ben! Je totiž neuvěřitelně arogantní a k tomu sukničkář. Ale když na něj pomyslí, srdce jí okamžitě začne bít rychleji.
Recenzi si můžete přečíst tady.





10. Kavárna na pláži: Lucy Diamond
Je vám přes třicet a lezou vám na nervy poznámky o tom, že byste se už konečně měla usadit? Nejste v tom sama!
Evie byla odjakživa černou ovcí rodiny. Coby nenapravitelný snílek představovala příliš velký kontrast ke svým dvěma úspěšným sestrám. Zkusila se prosadit jako herečka, fotografka a zpěvačka, ale všechny tři směry se ukázaly být slepými uličkami. Jediným solidním bodem jejího neuspořádaného života je přítel – svědomitý a spolehlivý Matthew. Možná je ale na Eviin vkus až příliš solidní, a tak se občas neubrání dojmu, že jí život protéká mezi prsty.
A pak zemře její milovaná teta Jo a v závěti Evii odkáže nečekané dědictví – kavárnu na pláži v Cornwallu. Evie se vydá na cestu plná odhodlání alespoň jednou v životě něco dotáhnout do úspěšného konce. Není to lehký úkol, protože zaměstnanci kavárny po smrti původní majitelky značně povolili v pracovním úsilí, ale Evie chce světu dokázat, že není tak beznadějný případ, za jaký ji všichni považují. Tajně doufá, že když dá do pořádku kavárnu, navede vlak svého života konečně do správných kolejí. A kdo ví, třeba taky najde svou životní lásku...
Chcete si přečíst recenzi? Potom klikněte sem.




11. Pamatuji si vás všechny: Yrsa Sigurdardóttir
U ledového islandského fjordu leží vesnice duchů... královna islandské krimi přichází s mrazivým thrillerem, poprvé bez právničky Tóry, ale i tak naberete dech až na konci.
Když se tři mladí lidé z Reykjavíku rozhodnou, že koupí dům v opuštěné obci v pustých západních fjordech, netuší, co všechno je tam čeká. Co bude odhaleno a co probuzeno.
Gardar, jeho žena Katrín a společná kamarádka Líf se chtějí pustit do renovace domu, ale brzy se začnou dít divné věci. Na podlaze se objevují mokré šlápoty, někdo trousí po pokojích mořské mušle, ozývají se podivné zvuky. Mobily se jim záhadně vybijí a loď pro ně má přijet až za několik dní. Jiná cesta z oněch mrazivých pustin nevede. Jsou tu úplně sami. Nebo ne...?
V malém městečku na druhé straně fjordu vyšetřuje policistka Dagný spolu se svým kamarádem, psychiatrem Freyrem, sérii nepřirozených úmrtí. Stopa vede do zaprášených archivů s policejními složkami z minulého století. Jak by ale tehdejší zločiny mohly souviset s nedávným záhadným zmizením Freyrova malého syna?
Záhady se vrší jedna na druhou a pomalu se začínají propojovat do řetězce děsivých událostí. Příšerná pravda musí být odhalena. Mrtví si někdy pamatují víc, než bychom si přáli...
Recenzi najdete tady.


Těžko se rozhoduje a to jsem knih zase tolik nepřečetla. Ještě bych je ráda vypíchla do několika kategorií...

Kniha, do které se mi nejvíc nechtělo a příjemně překvapila...
Tonutí od M. K. Krefelda

Kniha, která mě emocionálně hodně zasáhla...
... a postarej se o Elišku Lucie Müllerové

Kniha, ve které najdete jak vtip, tak romantiku, u které se zasmějete i rozpláčete, zkrátka kolotoč emocí...
Čmeláci v srdci od Petry Hülsmann

Kniha, která ve mě vyvolala opravdové pocity strachu, mrazení v zádech...
Pamatuji si vás všechny od Yrsy Sigurdardóttir

Nejlepší oddechovka...
Kavárna na pláži od Lucy Diamond

Teď, když si tak projíždím databázi knih, hledám anotace a komentáře, úplně se k některým knihám v duchu vracím.

A podařilo se mi tedy vybrat tři ty úplně pro mě NEJ...
Bez pořadí...

TŘI NEJLEPŠÍ KNIHY

Pamatuji si vás všechny: Yrsa Sigurdardóttir
Čmeláci v srdci: Petra Hülsmann
Tonutí: M. K. Krefeld


A které knihy mě zklamaly, nezaujaly?

Přestože jsem knize dala v hodnocení čtyři hvězdičky, nedostala jsem od ní to, co jsem si představovala. Takže docela velké zklamání pro mě. A jedná se o knihu TY od Caroline Kepnes. 

Další dvě knihy také nesplnily má očekávání, která jsem si utvořila na základě anotací. Což samozřejmě vůbec nemusí být chyba knihy, ani autora, ale čistě moje zhodnocení na základě mých subjektivních pocitů.
Otevřené manželství od mé oblíbené autorky Tess Stimson a Měl to být hezký život Andrey Coddington.

Kniha s nejhorším překladem a velkým množstvím chyb v textu...
Modrá autorky Lucy Clarkeové

Úplně nejslabší knihou pro mě byla knížka, kterou jsem letos naposledy přečetla a sice erotický román Elegantní hřích od Kendall Ryan. Čas, který jsem věnovala této knize, považuji za celkem promarněný.

Na knihy Měl to být hezký život, Modrá a Elegantní hřích také najdete na blogu recenze.

To je ode mne pro dnešek vše. Jaká byla vaše nej... kniha loňského roku? Máte jich také více? Budu ráda, když mi napíšete do komentářů.

Mějte se krásně a ještě jednou vám přeji mnoho štěstí, zdraví a úspěchů v novém roce a samozřejmě spousty knih s krásnými příběhy.

Noel ♥

12 komentářů:

  1. Moc pěkný přehled Šárko, strašně se teď těším na Pamatuji si vás všechny :-).
    Co pro mě bylo nej? No, asi bych to taky nemohla uzavřít jen jednou knihou, takže jich bude víc :-). Ale taky si musím oživit paměť, takže si tu vedle musím otevřít svůj přehled, ty topky dám, ale ten zbytek už asi ne:-).
    Takže nejlepší:
    Zavři Očka svý
    Vypravěčka
    Stalker
    Hranice nevinnosti
    Čas odejít
    Bílé kosti
    Všechny malé zázraky
    Šantaram
    Má je vina
    Všechny staré nože

    Nejslabší:
    S láskou, Rosie
    Nemilovaní
    Laura
    Trable
    Duel

    Já to prostě neumím zúžit :-D. Hezký článek :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc, Míšo. Všechny malé zázraky a Má je vina mám objednané :) Jen mi dorazí asi všelijak, protože mám teď bux rozdělený do několika objednávek :-D Zavři očka svý mě už taky dlouho lákají. Nemilované jsem taky četla, celkem se mi líbilo, ale chtěla jsem se bát, ovšem nepovedlo se. Jsem zvědavá, jak se ti bude líbit Yrsa. :) Já trochu přemýšlím nad tím špionážním thrillerem, ale nevím, jestli by to bylo pro mě. Ovšem tvoje recenze je víc než lákavá :)

      Vymazat
  2. Tak mám další tipy na čtení pro letošní rok :) Pro Čmeláky v srdci si jdu v pondělí do knihovny a možná přiberu i něco dalšího z tvého seznamu :) Četla jsem Případ Amelia, Nevěstu ze zámoří a Manželovo tajemství a všechny tři se mi hodně líbily.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ćmeláci jsou opravdu moc milá knížka, přeji ať se ti také líbí :) Nic zvláštního jsem od knihy nečekala, ale byla jsem velmi mile překvapená :)

      Vymazat
  3. Zaujímavý zoznam kníh, väčšinu nepoznám, ale Tonutí mám doma, prednedávnom som ho dostala a teší ma, že ho hodnotíš dobre. Dúfam, že aj mňa kniha zaujme :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U Tonutí jsem měla strach z tématu totality, ale četlo se opravdu dobře, moc zajímavá kniha. Přeji, ať se i tobě líbí :)

      Vymazat
  4. Pěkný výběr. Když tak teď prohlížím seznam četby, tak si říkám, že velmi příjemné překvapení pro mě byl objev autorky Amandy Stevens a Kristiny Ohlssonové, a opravdu hodně se mi líbily knihy: Dcera sněhu, Literární spolek Laury sněžné, První dojmy, Ve stínu trůnu a Historička. Co pro mě byla ztráta času i peněz - kniha Tajemství kovového domu, to byl běs... Možná udělám také nějaký článek, i když jsem s tím nepočítala. Přece jen, knihy které zasáhnou chce člověk doporučit dál. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Po Kristině Ohlsson jsem už několikrát pokukovala, i po Amandě, ale nevím, jestli bych dala fantasy žánr. Vůbec ho nečtu, ale anotace Hřbitovní královny vypadá lákavě, tak to ještě promyslím. Dceru sněhu mám doma, ale zatím jsem nečetla. První dojmy se mi taky moc líbily, díky nim se chystám na Pýchu a předsudek :) Literární spolek mě taky docela láká. Určitě udělejte článek, ráda se podívám a inspiruji :)

      Vymazat
  5. Tak my dvě máme společné jen Manželovo tajemství:). S tou Modrou mě to mrzí, myslela jsem, že co do kvality bude jako Poslední nádech..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Těžko se mi vybíralo mezi knihami a to jsem jich tak moc nepřečetla. Modrá je dějově dobrá, zajímavá, jen ten překlad to zabil :-(

      Vymazat
  6. Hezký výčet, teším se na Čmeláky v srdci, které jsem dostala k Vánocům a uvažuji i o pořízení knihy Případ Amelia.
    Jinak jediné co jsem ze zmíněných knih četla je Manželovo tajemství, která je pro mne ze všech knih za rok 2015 NEJ, hned na to následuje oddechovka Levandulový pokoj (Nina George), a pak pro mne dost silný zížitek i četba od Jodi Picoult - Nejsem jako vy, která pojednává o aspergerově syndromu. Velmi zajímavá kniha a hlavně mne zaujal příběh knihy.
    Velké zklamání bylo u mé oblíbené autorky Anny Gavaldy v knize Billie a v darované knize od kamarádky Zráty a nálezy - Brooke Davis.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Od Jodi Picoult jsem zatím četla jen Čas odejít, který se mi líbil a tak určitě ráda vyzkouším i jinou knihu, taky mám v hledáčku už hodně dlouho Vypravěčku. Z Levandulového pokoje jsem nešťastná, rozečetla jsem a musela odložit. Nechytlo mě to, nemohla jsem se začíst a to jsem se na knihu tolik těšila. Ale já věřím, že její čas nastane, že jsem si její čtení jen špatně načasovala.
      Věřím, že Čmeláci v srdci se budou líbit :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥