čtvrtek 17. března 2016

Návštěva knihovny 1

Všechny vás srdečně zdravím :)

Dnes je tak nádherné počasí, že se úplně rozplývám :)
Ale o tom tedy dnes příspěvek nebude, leda byste chtěli juknout na můj druhý blog, tam jsem přidala krátký fotočlánek s jarními květinkami, nemohla jsem vydržet a prošmejdila zahrádku s foťáčkem. Moc toho zatím není, ale i tak těch pár kvítků působí jako pohlazení po duši.

Ale zpět k našemu příspěvku. Tak si říkám, jestli já jsem normální. Mám spoustu, ale opravdu spoustu nepřečtených knih, přijde mi teď i dost recenzáků, ale já musela jít ještě do knihovny. To opravdu není normální :D Ale zase třeba... chci si přečíst Byl jsem Mengeleho asistentem a tu nikde neseženu. Chci si přečíst do výzvy Hrdého Budžese a nechci ho kupovat. A tak dále, že :) Takže já jsem tam vlastně musela jít a půjčit si jednu nebo dvě knihy, když už jedu do Pardubic, to se fakt nevyplatí. No nic :D Takže jich mám doma pět.



Továrna na smrt - Erich Kulka, Ota Kraus
Tato kniha vyšla poprvé v roce 1947, tedy dva roky po skončení druhé světové války, a ihned po svém uvedení na knižní trh způsobila hrůzu a šok. O genocidě v koncetračním táboře Osvětim se vědělo již za války, ale nikdo si zřejmě nedokázal představit, v jak hrozných podmínkách tam žily a hlavně umíraly miliony lidí. Kniha je doplněna o rozsáhlý obrazový materiál, plány celého komplexu Osvětimi, ale i fotografie zubožených vězňů a dokonce i mrtvol, které si nacističtí důstojníci v táboře pořizovali a dokumentovali tím tak své dílo. Tyto fotografie naštěstí nebyly při likvidaci tábora zničeny, a tak mohly posloužit jako důkaz vražedné mašinerie.
Autoři knihy Ota Kraus a Erich Kulka byli během protektorátního režimu politickými vězni. V Osvětimi začali pracovat jako zámečníci, dostávali tak lepší stravu a měli i lepší ubytovací podmínky. Díky své práci se mohli téměř volně pohybovat po rozsáhlém areálu tábora, pomáhali tedy při různých sabotážích i pokusech o útěk. Po skončení války se rozhodli sepsat tuto knihu jako hrůzné a děsivé svědectví nacistického režimu.

Byla jsem moc ráda, že měli knihu Byl jsem Mengeleho asistentem od Miklósze Nyiszliho.

Anotace:
Autor, lékař z oblasti Sedmihradska, byl jako maďarský žid deportován v roce 1944 do Osvětimi, kde strávil osm měsíců. Díky své odbornosti a znalosti němčiny byl při selekci vybrán Josefem Mengelem, aby prováděl pitvy obětí jeho zrůdných experimentů. Jako prominentní vězeň poznal zblízka nelidské praktiky „anděla smrti“ při pseudovědeckém výzkumu dvojčat i nepopsatelné peklo, které představovala práce tzv. sonderkomand v krematoriích. Hned po válce (1946), možná jako jeden z prvních, Nyiszli vydal své svědectví knižně. Nejde o literární zpracování v pravém slova smyslu, spíš o šokující, naléhavý deník, psaný s jediným záměrem: podat zprávu světu. Tak jako mnozí ani on dlouho „své přežití nepřežil“, deset let po osvobození umírá na infarkt.
Kniha byla přeložena do mnoha světových jazyků a rovněž zfilmována (Šedá zóna, 2001).

Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou - Arnošt Lustig
Dramaticky vypjatá novela o tragickém osudu židovské dívky, která povýšila pomstu za své soukmenovce na smysl vlastní existence.
Lustig ve své sugestivní novele zpracovává motiv sadistické léčky, s jejíž pomocí se nacističtí pohlaváři pokusili získat majetek od skupiny zajatých bohatých židovských obchodníků. V druhé rovině novely pak vypráví vlastní příběh hrdinky, dívky, která se na prahu smrti vzepře ponižování své lidské důstojnosti a dokáže v sobě zmobilizovat sílu, schopnou překonat strach i přirozený pud sebezáchovy.



Hrdý Budžes - Irena Dousková
Chcete se zasmát, zastydět a zavzpomínat? Prvními roky husákovské normalizace, tak jak se v řadě komických i méně veselých příhod a situací promítala do života dětí i dospělých z jednoho okresního města, nás v této knize provází bystrá, leč přiměřeně naivní žákyně druhé třídy ZDŠ v Ničíně Helenka Součková. 
Po mimořádném ohlasu vychází kniha v novém vydání a zároveň byla úspěšně uvedena jako divadelní hra.

Dívala jsem se na databázi, že Hrdý Budžes má hodně vysoká hodnocení, tak jsem zvědavá, jak mi sedne.

Podivný případ se psem - Mark Haddon
Výjimečný příběh o výjimečném světě autistického chlapce. Christopher Boon je patnáctiletý hoch, který nerozumí lidským citům a nemá rád, když se ho kdokoli dotkne, ale je to matematický génius a obdivovatel Sherlocka Holmese. Když jednoho dne najde za plotem zahrady vidlemi zapíchnutého psa, rozhodne se, že vypátrá pachatele.
Detektivní novela byla ve Velké Británii zvolena Knihou roku 2003 v rámci prestižní Whitbreadovy ceny.

Tato kniha je také hodně chválená, tak uvidím :)


Znáte některou z knih? Četli jste? Čtete válečnou literaturu?

Těším se na vaše komentáře, názory a dojmy :)

Ahoj Šárka ♥



12 komentářů:

  1. Ahoj. Žádné knihy jsem nečetla, ale knihu Podivný případ se psem jsem viděla jako divadelní představení Městského divadla Brno. A můžu říct že tak třetina divadla se smála. Nepochopila, že autista má svůj vlastní svět. Měli to velice citlive zpracovaný. Obecně, knihy použité jako předloha jsou mnohem lepší jak dílo co se z nich tvoří. Tak přeji pěkné čtení. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, moc děkuji :) Jsem zvědavá, jak mi kniha sedne. Doufám, že se mi bude líbit :)

      Vymazat
  2. Jé, Hrdý Budžes je výborná kniha, pak doporučuji Oněgin byl rusák :-)
    O všem? Ovšem!

    OdpovědětVymazat
  3. Krásný výběr, u tebe ani nemohu čekat nic jiného. Modlitba pro Kateřinu Horowitzovou je fenomenální. A samozřejmě, že lákavé jsou i knihy o druhé světové válce, upřímně se přiznám, že o Továrně na smrt z roku 1947 slyším poprvé. Moc díky za tip, určitě se po ní podívám. Za mě jedna z nejlepších knih o druhé světové válce, kterou napsali lidé, kteří ty hrůzy opravdu prožili, bylo Utekl jsem z Osvětimi od Rudolfa Vrby. Neskutečně mrazivý příběh, přečetla jsem tu knihu skoro hned a dodnes na ni vzpomínám.
    Ještě jednou krásný večer :)
    PS Nebyla jsem dlouho online a neviděla jsem spoustu nových článků, tak jsem ti to tu dnes zaspamovala komentáři. Promiň :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já moc děkuji za komentáře, mám z nich radost. Utekl jsem z Osvětimi mám taky na seznamu, tak zas někdy příště. Na Kateřinu Horovitzovou jsem hodně zvědavá a úplně nejvíc snad na Byl jsem Mengeleho asistentem. jen nevím, jak budu stíhat číst, nabrala jsem si ještě recenzáčky a nejradši bych se pustila do všeho najednou :D

      Vymazat
  4. Jo jo, přesně vím o čem mluvíš. Doma stohy knih, ale stejně mám spoustu rezervací v knihovně. Byl jsem Mengeleho asistentem mám na seznamu dlouho, ale zatím jsem se neodhodlala. Továrna na smrt je děsivé čtení, stejně jako všechny z tohoto období. Pokud jsi nečetla, tak doporučím i Smrt je mým řemeslem a jak je v komentáři výše, tak Utekl jsem z Osvětimi.
    Těším se na recenze!
    fiamorisrunning.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Smrt je mým řemeslem mám dokonce doma, ale zatím čeká na přečtení. Z Továrny mám docela strach, už jsem dnes četla dvakrát, že je to hodně děsivé, tak snad to dám. :)

      Vymazat
  5. Zaujal mě Podivný případ se psem, jdu se kouknout někam po netu a třeba i pořídím. Jinak máš moc pěkný blog a jsi srdečně včetně Tvých čtenářů zvána ke mně Můj blog

    OdpovědětVymazat
  6. Velice ráda čtu knihy z období druhé světové války, o židech a jejich vyhlazováním. V té době bych žít nechtěla, ale láká mě čím dál víc si o tom alespoň číst (snad je to věkem...). Děkuji za tipy na knihu Továrna na smrt a na knihu od Lustiga. Při další návštěvě knihovny budou u mě.

    S pozdravem z vpodhradi.blogspot.cz

    Jana

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥