sobota 16. dubna 2016

Recenze - Farma

Autor:                          Tom Rob Smith
Překlad:                      Drahomíra Michnová
Nakladatelství:        Knižní klub
Rok vydání v ČR:    2016
Počet stran:               320

„Farma je tak dobrá, že až ji dočtete (...), budete závidět každému, kdo ji ještě nečetl.“
(Independent on Sunday)

Anotace:
Autor celosvětového a oceňovaného bestselleru Dítě číslo 44 se tentokrát ponořil do temných vod rodinného psychothrilleru.
Daniel je přesvědčen, že jeho rodiče si po odchodu z Londýna užívají klidný důchod na odlehlé farmě v matčině rodném Švédsku. A pak mu jednoho dne zatelefonuje otec. „Volám kvůli matce… Není v pořádku… Fantazíruje – vidí hrozné, hrozné věci.“ Daniel si okamžitě zarezervuje letenku do Švédska, když vtom má další hovor. „Tvůj otec s tebou už určitě mluvil,“ ozve se matčin hlas. „Všechno, co ti ten člověk řekl, je lež… Počkej na mě na Heathrow…“ Daniel je zničehonic nucen rozhodnout se, komu věřit. Matčinu tvrzení o děsivém zločinu, o spiknutí, na němž se podílí i jeho otec? Otcově přesvědčení o matčině duševní nemoci? Klíčem je příběh plný znepokojivých detailů a hlubokých tajemství z minulosti – navíc Daniel skrývá jedno čerstvé, současné…


Daniel je jediné dítě Tilde a Chrise. Dnes je mu už devětadvacet let a žije v Londýně. Rodiče se před několika měsíci odstěhovali do matčina rodného Švédska, aby si na stáří užili přírody a farmařili. (Ve skutečnosti je také autorova matka Švédka a otec Angličan jako v příběhu.) Daniel měl s rodiči vždy skvělý vztah. Doma vládla pohoda, žádné hádky. Ovšem teď bych mohla napsat jedno velké ALE. Bylo vše v tak perfektním pořádku, jak si Daniel celé roky myslel? Opravdu vládla mezi jím a rodiči vzájemná upřímnost a důvěra? Proč se tedy vlastní syn bojí rodičům svěřit se svou homosexuální orientací? Proč se až teď dozvídá, že rodiče se neodstěhovali z důvodu toho, aby byli blíž přírodě, ale protože zbankrotovali a život v Londýně byl pro ně nadále drahý a nemožný. Ale nebudu předbíhat...

Jednoho dne Danielovi telefonuje otec, aby mu celý rozrušený řekl, že matka onemocněla. Trpí bludy a je hospitalizována na psychiatrii. Daniel tedy tentokrát neváhá a zarezervuje si letenku do Švédska. Krátce na to se dozvídá, že byla matka z nemocnice propuštěna a zmizela. Utekla před svým manželem, kterého podezírá z ošklivého zločinu. To a mnohem víc se Daniel dozvídá z vyprávění své matky, která přiletí do Londýna, aby se před Chrisem ukryla. Daniel je poslední a jediný člověk, kterému může důvěřovat. Vypráví svému synovi vše do detailů od prvního dne, co se na farmu přistěhovali. Daniel se nestačí divit a dochází mu, že mezi ním a rodiči vlastně žádný skvělý vztah nikdy neexistoval. To jen on si to myslel. Matka se ho sice snažila uchránit před traumatizujícími záležitostmi, ale on byl už přece dávno dospělý muž. Podceňovala ho? Myslela si, že by jim stejně nedokázal pomoci? A dokázal by snad? Vždyť nebyl ani schopen se svému soukromému životu postavit čelem jako muž.

Vstali jsme oba naráz, byla to reakce na hluk, jak se někdo pokoušel dostat do bytu. Někdo otevřel vstupní dveře. Slyšeli jsme, jak se zarazily o řetízek, nejdříve hlasitě, pak už tiše, druhý pokus o vstup byl opatrnější. Předtím jsem viděl, jak máma na mou žádost řetízek sundala, ale musela ho tam zase dát, když jsem se otočil, byla přesvědčená, že se táta objeví bez ohlášení. Zezdola bylo slyšet, jak něčí ruka zápolí s řetízkem, šátrá po dveřích a snaží se ho vyháčit. Máma vykřikla:
„Je tady!“
Spěšně začala balit své důkazy. Rychlými pohyby vrátila každý na své místo v tašce. Malé předměty zastrčila do předních kapes, větší včetně rezavé krabice do zadní, měla vše uspořádané tak, aby neplýtvala místem. Bylo jasné, že to nedělá poprvé, měla svůj důkazní materiál mobilní a připravený k rychlému přemístění.



Nechci dál prozrazovat více z děje. Řeknu jen, že mě autor opravdu překvapil. Napsat tak dokonale do detailů promyšlený příběh, propracovat zápletku natolik, že po jejím rozuzlení jen mlčky zíráte před sebe... Tedy klobouk dolů.

Farma je opravdu vynikající, psychologický thriller. Má možná pozvolnější nástup a děj není natolik svižný, jak byste od thrilleru mohli očekávat, ale přesto je výborný. A ten konec...

Kniha obsahuje spoustu záhad, tajů a také špetku mystiky. Jak jinak si vysvětlit hrozivého trolla, který se schovává poblíž osamělé farmy? Je to skutečnost? Manipulace? Či snad výplod choré mysli?

Netvrdím, že mě kniha chytla hned od první stránky. Tak to nebylo. Ale bavila mě. Příběh je napínavý a jen po částech nám odkrývá další a další indicie. Autor na mě udělal opravdu velký dojem. Je to první kniha od něj a opravdu wow. Tom Rob Smith má tu schopnost, že vám nedovolí rozluštit pointu dřív, dokud sám neuzná za vhodné. Pěkně si s vámi pohraje a vy tu hru s ním budete hrát... A rádi. 
Takže mě vlastně chytila... A pustila až s poslední stranou.

Přečtěte si Farmu a budete vědět, o čem mluvím. Já vám už víc neprozradím. Jenom nečekejte brutální, krvavý thriller, vyvražďovačku či něco podobného. Příběh je postaven především na psychologické stránce, zobrazuje vztahy mezi dětmi a rodiči a někdy mohou být opravdu až nebezpečné.

Příběh vypráví jak Daniel v první osobě, tak matčino líčení minulosti je také vyprávěno přímo z jejího pohledu. 

Nesmím zapomenout také na skvělou obálku a celkovou grafickou stránku knihy, která se opravdu povedla.

O autorovi:
Tom Rob Smith, narozený roku 1979 švédské matce a anglickému otci, vyrůstal a nyní i žije v Londýně. Absolvent Cambridge pokračoval ve studiích v Itálii a rok navštěvoval kurzy tvůrčího psaní. Poté začal pracovat jako scénárista. Dráhu prozaika nastoupil v roce 2008 titulem Dítě číslo 44 (česky 2009), prvním ze zamýšlené série thrillerů situovaných do Ruska minulého století. Román s reálným pozadím (vychází ze skutečného případu sériového vraha Andreje Čikatila), v němž Smith zachytil zachytil kromě strhujícího kriminálního příběhu i děsivý obraz diktatury, jež se drží u moci jen díky stupňovanému teroru, okamžitě zaujal čtenářskou i kritickou obec a obdržel celou řadu ocenění - byl přeložen do 36 jazyků, nominován na 17 mezinárodních cen (mimo jiné také= na Man Bookerovu cenu) a ověnčen sedmi z nich; v roce 2015 vznikla i jeho filmová adaptace v produkci Ridleyho Scotta.
Nastavenou laťku kvality se autorovi podařilo udržet i v obou volných pokračováních životních osudů rodiny Děmidovových, prózách Utajovaný projev (česky 2011) a Agent 6 (česky 2013). Poté Smith toto téma opustil a vydal samostatný příběh - komorní rodinný psychothriller Farma, jejž mnozí kritici hodnotí ještě lépe než autorův bestsellerový debut.
(čerpáno z obálky knihy Farma)

Hodnocení: 5/5 


Za poskytnutí recenzního výtisku a tím skvělého zážitku velmi děkuji knihkupectví Knihy Dobrovský.

Knihu můžete zakoupit zde.





26 komentářů:

  1. Skvělá recenze :-) přesvědčila mě, že ji zkrátka musím mít :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Krásna recenzia Šárko! :) Aj keď ja na takýto žáner veľmi nie som, ale tvoja recenzia sa mi veľmi páčila. :) "Farma je tak dobrá, že až ji dočtete (...), budete závidět každému, kdo ji ještě nečetl." Tiež si z toho mala taký pocit ? :) Prajem pekný večer. ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji :) Pro mě zásadní zvrat a vlastně celkové utvoření si názoru na knížku, i když jsem si ho samozřejmě několikrát během čtení vytvářela, přišel opravdu až na konci. A v tu chvíli s tím, co jsem už věděla, jsem měla chuť si ji přečíst znovu a říkat si... jo tak takhle to bylo. Ale nezávidím, protože bych stejně šla zase od té neznámé a čekala na to pověstné „wow“, které tedy opravdu přišlo. Jen si myslím, že se na tuto knihu budou názory možná různit. Já jsem také nejásala úplně od samého začátku. Ale potom zpětně, když se nad tím člověk zamyslí... opravdu skvěle si autor s příběhem pohrál. Má můj obdiv :)

      Vymazat
  3. Nooo, panečku! Zní to dobře. Škoda, že nemám více času na čtení, abych mohla přečíst všechny knihy, na které mě recenze nalákají :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky bych potřebovala den o pár hodin nastavit a bylo by to fajn :)

      Vymazat
  4. Tuhle knihu mám na seznamu a snad k ní brzy dojdu ;-)

    OdpovědětVymazat
  5. knížku mám doma, musím si ji brzy přečíst

    OdpovědětVymazat
  6. Výborná recenze. Knihu už mám objednanou a nemůžu se dočkat, až už mi konečně dorazí a budu se do ní také moci pustit...
    Krásný den :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Hanko, přeji pěkné čtení a krásnou neděli :)

      Vymazat
  7. Tak na tuto knihu se opravdu tesim:-)skvela recenze,krasnou nedeli preji:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Jani, přeji pěkné čtení a ať se líbí :)

      Vymazat
  8. Zní to zajímavě, pomalé thrillery mám ráda, je pak spousta času na vymýšlení konspirací a možných pokračování :) Děkuji za recenzi, Farmu píšu na seznam!
    fiamorisrunning.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já děkuji za komentář :) Myslím, že by Farma byla v tom případě pro tebe jako stvořená :)

      Vymazat
  9. Krásná recenze :) Na Farmu se určitě chystám, jen musím najít to odhodlání překonat na mě asi poněkud pomalejší plynutí děje. Věřím ale, že to bude stát za to. Přeji hezký den :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Taky mám raději svižnější děj, ale tady mi to nakonec vůbec nevadilo, autor mě prostě dostal. Určitě si musím brzy přečíst jeho Dítě číslo 44, na které se chystám hodně dlouho. Hezký večer :)

      Vymazat
  10. Přes databazeknih.cz jsem se dostala k Vaší recenzi Dokonalý cizinec a objevila tyto stránky. Nad touto knihou jsem váhala, ale Vaše recenze mne přesvědčila, takže jdu do toho. Děkuji :-)

    OdpovědětVymazat
  11. Moc pěkná recenze. :)
    Knížku už mám objednanou, tak snad se mi bude taky líbit. :)

    http://fandombeforebloodcz.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Verčo, děkuji :) Věřím, že se ti líbit bude :) Přeji pěkné čtení :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥