neděle 10. dubna 2016

Recenze - Prach a stín

Autorka:                    Lyndsay Fayeová
Překlad:                    Michal Prokop
Nakladatelství:       Paseka
Rok vydání v ČR:   2016
Počet stran:              328

Anotace:
Před více než sto dvaceti lety zalehla londýnský Whitechapel noční můra. Zvěrstva, která páchá tajemný zabiják na prostitutkách, jsou neslýchaná a bezradný Scotland Yard hledá pomoc u Sherlocka Holmese. Jedině výstřední detektiv z Baker Street, chladnokrevný podivín s geniálním mozkem, se může postavit Jacku Rozparovači a rozluštit jeho tajemství. Ani v nejčernějším snu by ho však nenapadlo, že při svém pátrání bude muset bojovat s podezřením, že Jack Rozparovač je – on sám. Mrazivý příběh zaznamenaný z pohledu dr. Watsona není jen mimořádnou a věrnou poctou holmesovskému kánonu, ale především živoucím vyprávěním a atmosférickou detektivkou, odehrávající se ve stínu londýnských ulic a přísvitu plynových lamp. 
Lyndsay Fayeová dokonale propojila mýtus Velkého detektiva se skutečnými krvavými událostmi, k nimž kriminalistika dodnes hledá klíč.

Geniálního, soukromého detektiva Sherlocka Holmese a jeho nejlepšího přítele, spolupracovníka a životopisce doktora Johna Watsona jistě není třeba představovat. Dvojice mužů žije v Londýně v podnájmu u paní Hudsonové a spolu se Scotland Yardem se pouští do pátrání po brutálním vrahovi, řečeném Jack Rozparovač. Onen muž si pro své vraždy vybírá chudé ženy, živící se prostitucí. Obětem prořízne hrdlo, některé mají také vyjmuty vnitřnosti a zohavený obličej. Sám Sherlock je během jedné noční akce zraněn a dokonce později podezříván z toho, že snad on sám je ten zvrhlý, sériový vrah. Navzdory poranění nepřestává po skutečném Jacku Rozparovačovi pátrat. Nemalou roli v příběhu hraje také výřečná a bystrá slečna Monková, která se po jistou dobu stane dalším Holmesovým spolupracovníkem.

„Je to jako stavět pyramidu z písku,“ pravil otráveně. „Nic nedrží pohromadě. Nemůžu uvěřit, že se v Londýně najednou vyskytli tři suroví zabijáci a všichni se toulají Whitechapelem. O nic pravděpodobnější není ani možnost, že by gang násilníků mohl tajně provádět svoje neskutečně zvrácené skutky v tak hustě obydleném terénu, o stísněném prostoru dvorku v Hanbury Street ani nemluvě. Všechno zkrátka hovoří proti.“ Prudce vstal. „Jdu ven, Watsone. Pokud nějak souvisejí zločiny, musí existovat spojitost mezi těmi ženami. Zatím ani neznáme totožnost poslední oběti. Je absurdní spekulovat ve vzduchoprázdnu.“
„Kdy se vrátíte?“ zavolal jsem, když zmizel ve své ložnici.
„Řešení této hádanky, příteli Watsone, si netroufám odhadovat,“ zněla odpověď.
„Kdybyste mě potřeboval - “
„Žádné strachy. Vyšplhám na strom a  vyvěsím vlajku. Anglie očekává, že každý muž splní svou povinnost.“ S kývnutím a zamáváním neoficiální vyšetřovatel odešel a toho dne jsem jej již neviděl.
(str. 65)



Jack Rozparovač řádil v Londýně koncem 19. století, konkrétně v roce 1888. Bohužel jsem nečetla knihy Arthura Conana Doyla, který vytvořil postavu Sherlocka Holmese, abych mohla porovnat, jak se s příběhem autorka popasovala. Viděla jsem pouze několikero filmové zpracování.

Kniha je napsaná čtivě, děj je svižný. Vypravěčem příběhu je sám doktor Watson. Sedlo mi období 19. století, ve kterém se příběh odehrává, i dobové vyjadřování. Příběh byl napínavý, byla jsem zvědavá na rozuzlení, i když se dalo vytušit poměrně brzy, kdo za hrůzným činem stojí. Ale stejně mě zajímala zápletka a celkové odhalení vraha.
Protože jsem dosud nečetla knihy o Sherlocku Holmesovi, jak jsem se již zmínila, byla to pro mě v podstatě nová knižní postava, kterou jsem poprvé pořádně poznávala. Když pominu filmová zpracování. A musím říct, že mi oba dva pánové, Sherlock i Watson, byli moc sympatičtí.

Pokud tedy hledáte detektivní příběh se Sherlockem Holmesem a chcete zkusit jiného autora než Arthura Conana Doyla, určitě sáhněte po knize Lyndsay Fayeové.

Velké plus ode mne získává obálka knihy, která je moc povedená, a celkové grafické zpracování knihy. Také chválím překlad.

O autorce:

Americká prozaička Lyndsay Fayeová debutovala roku 2009 holmesovskou poctou Prach a stín - Zpráva dr. Watsona o vraždách Jacka Rozparovače. V roce 2012 vydala historickou detektivku Bohové Gothamu (č. Paseka 2014), na kterou o rok později navázala úspěšným pokračováním Lovci vran, nominovaným na prestižní cenu Edgar. Sérii s netradičním detektivem Timothym Wildem uzavřela svazkem Osudový plamen (2015). V současnosti připravuje k vydání román o viktoriánské vražednici Jane Steeleová.





Hodnocení: 4/5 


Za poskytnutí recenzního výtisku velmi děkuji nakladatelství Paseka.

Knihu můžete zakoupit zde.

„Tam, kde ostatní autoři pohořeli, Lyndsay Fayeová ve svém úchvatném debutu na všech frontách vítězí - nabídla napínavou zábavu, aniž by se uchýlila k laciné nápodobě. Svou knihou se řadí na čelné místo mezi nejlepší současné autory, kteří pokračují v díle Arthura Conana Doyla.“
(Caleb Carr)




13 komentářů:

  1. Pěkná recenze, kniha mě láká :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Marcel :) Četla se pěkně, jen mě štvalo, že jsem ji měla tak rozkouskovanou. No, co se dá dělat :)

      Vymazat
  2. Moc pekná recenzia. Prajem ti príjemný večer Šárko. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Jako vždy povedená recenze a pro mě další ujištění, že si knihu musím pořídit :) Přeji příjemné pondělí :)

    OdpovědětVymazat
  4. Tuhle knížku prostě potřebuju už jenom kvůli té grafice! Děkuji za další pozitivní recenzi, moje peněženka bude jistě šťastná :D
    Jinak původního Sherlocka vřele doporučuji, většina příběhů je napsaná vážně skvěle! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za krásný komentář. Knížka je opravdu moc pěkně zpracovaná. A původního Sherlocka určitě mám v plánu číst, dokonce jsem u taťky několik knih objevila :)

      Vymazat
    2. Taky dík za recenzi :)
      s pozdravem
      autorka obálky a grafiky.

      Vymazat
  5. Uzasna graficka uprava, skvela recenze a ja vazne uvazuji, ze si tuto knihu poridim:-) :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, já myslím, že určitě stojí za přečtení a potom bude ozdobou knihovny :)

      Vymazat
  6. Super recenze a moc pěkně nafocená knížka :) S hodnocením souhlasím, taky se mi Prach a stín moc líbila, a rozhodně Ti doporučuju zkusit i klasické Doylovy příběhy :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥