neděle 29. května 2016

Knižní novinky - červen 2016 - část 2.

Přeji vám krásný nedělní podvečer :)

Mám pro vás další hromadu novinek, které se objeví na pultech knihkupectví v červnu.

Dítě z Apulie - Ludmila Vaňková
nakladatel: Šulc-Švarc
historický román

Nový historický román zachycuje významné události v českých zemích i Evropě za císaře Fridricha II., nazývaného Dítě z Apulie. Při budování své středomořské říše měl za Alpami silného a věrného spojence v českém králi Přemyslovi a velice si přál získat ruku jeho dcery Anežky České. Ale ani obnovení Jeruzalémského království, ovládnutí Itálie a vybudování velkého loďstva nezmohly nic proti zlým intrikám, které sňatek zmařily a Anežku přivedly na cestu světice.

Rychlé šípy - Jaroslav Foglar
nakladatel: Olympia
komiksové vydání

Romantická dobrodružství a veselé příhody, které chtějí prožívat snad všechny děti. Rychlé Šípy vás pobaví i poučí. Aniž si to v prvé chvíli uvědomíte, budete se snažit je napodobovat, stanou se vaší učebnicí kamarádství, svornosti, odvahy, pochopení druhých, umění si za každé situace poradit. Některé příběhy se vám hlouběji vryjí do paměti. Řadu let se ke knize můžete vracet, abyste ji pak uschovali pro své děti, tak jako to dělávali vaši otcové a dědové pro vás. Můžete si ji předávat z generace na generaci jako poselství nádherného dětství, jako poklad z ryzího zlata, jako truhlu plnou dobrodružství a ušlechtilosti.

Děvčata z pokoje 28 - Hannelore Brenner-Wonschicková
nakladatel: Barrister & Principal
biografie

Věříš mi - věřím ti, víš a vím, buď jak buď, nezradíš - nezradím.“ Tuto tajnou přísahu svěřila Helga Pollaková jako dvanáctiletá svému deníku. Jí i dalším děvčatům z pokoje 28 v koncentračním táboře v Terezíně skýtala tato přísaha v nejobtížnější etapě jejich života důvěru, naději a sílu přežít. Jen patnáct dívek z šedesáti, které obývaly pokoj 28, přežilo. Deset z nich se každoročně schází. Dbají na to, aby vzpomínka na ně všechny žila dál. Hannelore Brenner-Wonschicková, narozená v roce 1951, byla po studiích dlouholetou spolupracovnicí amerického autora Petera Wydena a pracovala mj. i v rozhlase. V roce 1997 vznikl rozhlasový pořad Brundibár a děti z Terezína, který v roce 1998 vyšel na CD. Vytvořila i řadu dalších pořadů na téma holocaustu a navrhla hudebně-divadelní program o „děvčatech z pokoje 28“. Hannelore Brenner-Wonschicková žije v Berlíně.

Alibi - Sandra Brown
nakladatel: Ikar - 2. vydání
společenský román

Letní atmosféru Charlestonu rozvíří vražda vlivného obchodníka s realitami Lutea Pettijohna. Případ se stává velkou příležitostí pro ctižádostivého žalobce Hammonda Crosse, neboť mu otevírá cestu do křesla okresního státního zástupce. Ovšem jenom tehdy, pokud případ zvládne. Brzy se ukazuje, že je nemálo lidí, kteří si přáli vidět Pettijohna mrtvého. Hlavní podezřelou se však stane žena, jež skrývá tajemství, které by mohlo otřást Hammondovou kariérou, osobním životem i prominentním postavením. A tehdy sii Hammond musí položit otázku, zda se nestal obětí machinací, aby posloužil jako alibi.

Jak to bylo doopravdy s Pinokiovým nosem - Leif G.W. Perrsson 
nakladatel: Moba
román

Tento román je ošklivá pohádka pro dospělé děti, která by se nikdy neodehrála, nebýt posledního ruského cara Mikuláše II., britského premiéra sira Winstona Churchilla, ruského prezidenta Vladimíra Putina a kriminálního komisaře Everta Bäckströma ze Stockholmu. Každý žil ve svém světě, nikdy se nesetkali (nejstarší z nich byl zavražděn o čtyřicet let dříve, než se narodil nejmladší z nich, a jejich životy dohromady pokrývají více než sto let). Příběh je vyústěním událostí, které uvedli do pohybu právě tito čtyři muži...

Jak to mají holky - Lauren Saftová
nakladatel: Yoli
Young Adult

Alex, Mollie a Veronika jsou nejlepší kamarádky už od základní školy. Vždycky bývaly nerozlučné, jenže teď na střední se čím dál víc začínají projevovat odlišnosti jejich povah i životních cílů. Navenek to vypadá pořád stejně: společný stůl v jídelně, propařené večery, vzájemné svěřování. Jenže je to opravdové přátelství, nebo jen spojenectví proti nepřátelskému světu dospělých a jiných dívčích part?
Když se spletitými vztahy v jejich trojici pořádně zamíchají kluci, je to pro dívčí kamarádství pořádně těžká zkouška. Dokážou se Alex, Mollie a Veronika oprostit od svých nevraživostí, závisti a pomstychtivosti, nebo je s jejich přátelstvím konec?

Dvojí život - Diane Chamberlainová
nakladatel: Ikar
společenský román

Když Tara a Emerson najdou dopis jejich blízké přítelkyně Noelle, která se dobrovolně rozhodla opustit tento svět, uvědomí si, že celé roky vedla druhý život, o kterém ony ani Noellini nejbližší neměli ani tušení. Proč se rozhodla odejít? Vždyť dávala lidem život – pracovala léta jako porodní asistentka a zdála se všem okolo spokojená a šťastná. Co ji vedlo k tomu, aby dlouhá léta tajila, že byla náhradní matkou jiným párům? A mohla tahle podoba jejího pokání napravit pocity viny? Kniha rozplétá soukromá dramata čtyř žen a jejich rodinných tajemství, která měla zůstat navždy skryta.

Pyramida - Henning Mankell
nakladatel: Host
thriller, detektivka
9. díl série Případy komisaře Wallandera

Příběhy Wallanderových začátků.
Kniha Pyramida tvoří v sérii románů o komisaři Wallanderovi krok zpět do minulosti a odhaluje ystadského komisaře tak, jak jsme ho ještě neviděli. První případ vraždy řeší Wallander coby jednadvacetiletý pochůzkář v Malmö, poté ho vidíme jako mladého otce čelícího nečekanému nebezpečí na Štědrý večer, jako detektiva ve středním věku na pokraji rozpadu manželství i jako čerstvě samostatného vyšetřovatele řešícího brutální vraždu místního fotografa. V titulním příběhu se Wallander představuje již v roli zkušeného detektiva se svým typickým stylem instinktivní a zároveň metodické práce, který objevuje nečekané spojení mezi sestřeleným letadlem a vraždou dvojice osamělých sester.
V těchto pěti úžasných příbězích odehrávajících se před úvodním dílem série Vrazi bez tváře sledujeme Kurta Wallandera na jeho cestě k sobě samému nejen jakožto detektivovi, ale také jako člověku.

Děti hněvu - Nela Rywiková
nakladatel: Host
krimi, detektivky

Druhá detektivní kniha ostravské spisovatelky
Příběh s detektivní zápletkou zavádí čtenáře do neutěšeného prostředí ostravské periferie, kde je nalezeno tělo zavražděného a profesionálně vypreparovaného muže. Ačkoli první stopy policejního vyšetřování vedou téměř neomylně k místnímu profesionálnímu preparátorovi, vyšetřovatelé začínají postupně rozkrývat složitě spletenou síť mezi lidmi ze zcela odlišných společenských vrstev. Na jedné straně tak stojí novodobá „elita“ v podobě podnikatele Gavly a Pavly Bittnerové, proti nim pak gambler Pavel se svou sestrou a otcem. Přestože by se mohlo zdát, že jediným pojítkem mezi těmito postavami je více či méně zdařilé balancování na hraně zákona, čtenář brzy začíná tušit, že je spojuje daleko víc. Děj doplňuje třetí vyprávěcí linie, sahající až do předválečných časů. Díky tomu můžeme sledovat nejen postupné rozuzlení detektivní zápletky, ale především to, jak snadno se člověk stává obětí lhostejnosti, hněvu a dějinných událostí a jak fatálními důsledky může končit promlčená spravedlnost.

Mrtvé duše - N. V. Gogol
nakladatel: Odeon
světová klasika

Příběh drobného podvodníčka Čičikova, který navštěvuje ruské statkáře, aby je přiměl ke geniálně prostoduché finanční spekulaci s prodejem „mrtvých duší“ zemřelých nevolníků, nelítostně zachycuje tehdejší realitu carského Ruska, kritizuje všechny složky ruské společenské i ekonomické struktury. Po svém vydání (1842) měla kniha velký úspěch a kritiky byla přijata s nadšením. O tom, že je téma dodnes živé a nadále aktuální, svědčí řada divadelních adaptací.

Osvobozená - Sylvia Day
nakladatel: Fortuna Libri
romantika, erotika

Dvě zraněné duše se spojily do jedné...

ZÁVĚREČNÝ DÍL CELOSVĚTOVĚ PROSLAVENÉ ROMANTICKÉ SÁGY CROSSFIRE

Gideon Cross. Zamilovat se do něj byla ta nejjednodušší věc na světě. Stalo se to okamžitě. Úplně. A nezvratně. 
Vdát se za něj bylo jako uskutečnit si nejsmělejší sen. Ale zůstat v manželství s ním, to je boj. Láska se mění. Ta naše se stala přístavem, kde se ukrýváme před nečasem, a sama je zároveň děsivou bouří. Dvě zraněné duše se spojily do jedné. 
Prozradili jsme jeden druhému svá nejhlubší a nejhorší tajemství. Gideon je zrcadlo, v němž se odráží moje nedostatky… a taky krása, kterou jsem sama v sobě neviděla. Dal mi všechno. Teď musím dokázat, že dovedu být jeho skálou a útočištěm, tím, čím je on pro mě. Společně jsme schopni čelit lidem, kteří se nás zlomyslně pokoušejí rozdělit. 
Nejtěžší je však pro nás zápas o přísahu, kterou jsme se jeden druhému zavázali. Slib věčné lásky, to byl pouhý začátek. O lásku se musí bojovat, a to nás buď osvobodí, nebo… navěky rozdělí.

Kariéristky v akci - Louise Bagshawe
nakladatel: BB/art
společenský román
2. díl série Kariéristky

Rowena a Topaz, kamarádky ze studií, pozdější rivalky na život a na smrt a posléze znovu nejlepší přítelkyně, si vybudovaly skvělou kariéru a ocitly se na vrcholu. 
Rowena je žijící legendou v hudební branži, Topaz vládne ve světě časopisů. Obě jsou šťastně vdané a žijí v přepychu. Zničehonic se však nad oběma začnou stahovat mračna. Rowena pociťuje nepříjemné změny v pracovním životě a vážné problémy se objeví i na domácí frontě. Topaz je na tom ještě hůř a její manželství najednou stojí před krachem. 
Obě dosud úspěšné ženy musí čelit hořké pravdě, že když se člověk dostane na výsluní, nepřátelé skrytí ve stínu jen čekají na svou příležitost, a jakmile se jim naskytne, neváhají ji využít. Rowena ani Topaz však nejsou z těch, kdo složí ruce do klína a vzdají se bez boje. Podaří se jim zvítězit i tentokrát?

Štěstí je zadarmo - Michaela Klevisová
nakladatel: Motto
česká současná

Kamila rozpoutala válku se svými příšernými sousedy. Táňa už se nemůže dívat, jak si její máma ničí život. Aneta se asi zamilovala – jenže do nesprávného muže. A Jiří se ze všech sil snaží, aby ho dcera měla aspoň trochu raději... Hlavní postavy povídek mají společný cíl: být alespoň trochu šťastnější. Na štěstí má přece právo každý, ne? V jejich příbězích o důležitých náhodách a životních prozřeních potom sehrají roli kočičí (a někdy i psí) hrdinové... Autorka ke knize dodává: Opravdový úspěch přece nemusí nutně být to, co vás nejvíc pozvedne v očích ostatních. Může to být něco, za co si sami sebe vážíte, co vás naplňuje. Jen vás samotné. nemusí nikdo další vědět...“

Zabiják Anders a jeho přátelé (a sem tam nepřítel) - Jonas Jonasson
nakladatel: Panteon
humoristický román

Třetí humoristický román světového bestselleristy a autora nejoblíbenějšího románu roku 2014 v Česku.
Johan Andersson – díky svým nesčetným pobytům v base nazývaný jednoduše „zabiják Anders“ – je čerstvě na svobodě. Potřebuje novou práci a stejně tak přátele. Do rány mu přijde vychytralá pastorka Johanna Kjellanderová, která se kvůli svému ateistickému smýšlení ocitne na dlažbě. Společně s hotelovým recepčním Perem Perssonem založí „Agenturu pro ubližování na zdraví“ se zabijákem Andersem v roli smluvního násilníka. Kšefty běží báječně. Dokud se zabiják Anders nezačne ptát po vyšším smyslu toho všeho, nezačne se najednou zajímat o boha a nezačne být laskavý a mírumilovný. Jenže bossové stockholmského podsvětí s ním mají nevyřízené účty a zabijáka Anderse i s jeho přáteli pořádně zmáčknou…
Jonas Jonasson si šibalsky a neuctivě bere na mušku lidskou chamtivosti a zabijákem Andersem vytvořil nezapomenutelnou postavu antihrdiny.

Lež - C. L. Taylor
nakladatel: Domino
thriller

“Tato kniha mi připomíná Pláž. Jen je temnější a napínavější. Na člověka až padne klaustrofobie.” Čtenářská recenze z Británie

Jane Hughesová je se svým životem naprosto spokojená. Bydlí v malé vesnici ve Walesu, má milujícího partnera a zajímavou práci ve zvířecím útulku. Taková idylka, řeklo by se. Věc má ale háček: celý její život je lež. Jane Hughesová ve skutečnosti neexistuje.
Před pěti lety se společně s přáteli vypravila na cestu do Nepálu. Od pobytu ve svobodomyslné komunitě vysoko v horách si každý z nich sliboval něco jiného, ale pro všechny to měl být důležitý životní milník. Vlastně se jím stal, ale v docela jiné podobě, než si představovali. Brzy po příjezdu začnou pozorovat znepokojivé věci a události gradují až k okamžiku, kdy začnou umírat lidé.
Jane se podařilo přežít. S novou identitou se snaží na děsivé události zapomenout, ale kdosi jí v tom chce zabránit. Ten člověk ji pronásleduje a děsí: zjevně ví, co se tenkrát v Nepálu stalo. A nenechává Jane na pochybách, že nepřestane, dokud nebude její život v troskách.

Arrow 1 - Pomsta - Oscar Balderram, Lauren Certo
nakladatel: Baronet
fantasy

Slade Wilson. Sebastian Blood. Isabel Rochevová. Jejich akce určují cestu hrdiny.

TAJNÉ POČÁTKY
Oliver Queen vstává z mrtvých, aby vytvořil postavu jménem Arrow. Ostatní však potajmu pracují na jeho pádu… a mají v plánu zničit i všechno, co je mu drahé.
Konečným cílem Sladea Wilsona, dalšího přeživšího z ostrova Lian Ju, je Oliverova zhouba, a proto naverbuje Isabel Rochevovou, jejíž nenávist k rodině Queenových nezná hranic. Zatímco si Sebastian Blood myslí, že dělá to, co je správné, komplikovaně se do Wilsonových machinací zaplete také.
Toto je dosud nevyřčený příběh o vzestupu a pádu Arrowa.

Já se vrátím - Adriaan van Dis
nakladatel: Host
společenský román

Podivná matka, po lásce lačnící syn a touha po snadné smrti
Po letech chladu a odmítání se matka otevře svému synovi romanopisci. Dovolí mu, aby sepsal její životní příběh, pod podmínkou, že jí pomůže k snadnému odchodu.
Dodrží oba svůj slib? Mohou si důvěřovat? Matka se synovi vysmívá lžemi a polopravdami. A jak vypráví, syn se od ní stále více odtahuje.
Kdo je vlastně jeho matka? Jako dcera brabantského farmáře se ke zděšení své protestantské rodiny vdala za indonéského úředníka koloniální armády. Poté, co se svými třemi dcerami strávila válku v japonském zajateckém táboře, se dozvěděla, že jejího manžela popravili. Zcela bez prostředků a těhotná s jiným mužem se vrátila do Holandska. Zde se usadila, usmířila se se zámožnou rodinou a pečovala o svého šíleného muže — spisovatelova otce.
Syn se ptá, zapisuje a čas od času nad ní láme hůl, zoufalý z nepřehledné směsice pravdy a lží. Román Já se vrátím je tragikomedií o chladné, leč fascinující matce, po lásce toužícím synovi a napínavé hře, kterou spolu hrají.

Láska z Paříže - Alexandra Potter
nakladatel: Kristián
společenský román

Pařížský byt, co zůstal sedmdesát let zavřený. Balíček dopisů, v nichž si milenci slibují věčnou lásku, vůně starého parfému, gramofonová deska s nostalgickým šansonem J´attendrei (Budu na tebe čekat). Tajemství, které čeká, až je někdo odhalí. 
Tajemství, které čeká na Ruby Millerovou, přijíždějící do Paříže s dvojí misí: 1. zapomenout na čerstvé zklamání v lásce; 2. morálně podpořit kamarádku Harriet, co má samoty už plné zuby.
Paříž ji vtáhne do svého kouzla hned první večer a Ruby už ví, že sem nepřijela náhodou. Osud ji zavedl do Paříže, aby odhalila jedno velké rodinné tajemství.
Čeká ji klopýtání po pařížských uličkách i bulvárech, pátrání ji zavede až do Provence, ale nakonec je klíčem k záhadě něco úplně obyčejného. Velký plyšový medvěd, který jde do aukce. Co na tom, že se vyvolávací cena vyšplhá na patnáct tisíc euro? Ruby nic nezastaví.
Pro lásku by obětovala všechno. Dávní milenci čekali příliš dlouho. Čeká i jedna stará paní s rodinou. Ale je tu i jeden válečný veterán, co celý život čeká na osudový telefonát.

Láska podle Shakespeara 2 - Marná touhy snaha - Georgina Guthrie
nakladatel: Cosmopolis
romantika

Aubrey Priceová má před sebou posledních pár týdnů studia na Torontské univerzitě. To, co mělo být nejkrásnějším obdobím jejího života, se pro ni ale stává utrpením. Tajný vztah s Danielem Grantem, asistentem na katedře angličtiny, čelí mnoha překážkám. Jeho odhalení by obzvláště Daniela stálo nejen pověst, ale i celou kariéru. Oba doslova odpočítávají minuty, než budou moci být konečně otevřeně spolu. Mezitím hledají útěchu v tajných vzkazech a tolik výmluvných slovech Shakespearových dramat a sonetů. Dokážou svou zakázanou lásku udržet v tajnosti?

Matné zlato - Virginia Cleo Andrewsová
nakladatel: Moba
společenský román

Začarovaný kruh se uzavírá.
V poslední části slavné románové ságy se přeneseme na samý počátek dramatických událostí, do doby mládí Gabrielle Landryové – matky Paula a dvojčat Ruby a Gisselle. Život krásné dívky, nevinné stejně jako příroda v milované zátoce, poznamená krutý a nečekaný střet se světem plným lží, přetvářky a moci peněz. Zasažena krutou realitou se Gabrielle propadá do osamělosti a apatie, okolní svět ji zcela přestává zajímat. Z letargie procitá, když se bláznivě a bezhlavě zamiluje...

Hříšná světice - Jan Bauer
nakladatel: Moba
historický román

O počátcích českého státu toho víme pramálo, naše vědomosti se opírají jen o drobné zmínky ve starých kronikách a útržkovité archeologické nálezy, které připouštějí různý výklad. Známý český autor se v této knize pokusil představit dávnou minulost jako strhující román, v němž se zvolna dostává do popředí postava kněžny Ludmily, manželky prvního pokřtěného českého knížete Bořivoje. Není zde vylíčena tak, jak ji známe z legend, ztrácí aureolu světice, zato se projevuje jako pragmatická vládkyně, která podle příkladu svého někdejšího patrona, moravského krále Svatopluka, podřizuje vše, včetně svého rodinného života, zájmům knížectví…

Matčiny dary - Cecilie Enger
nakladatel: Moba
společenský román

Když Ceciliina matka skončí v důsledku zákeřné Alzheimerovy choroby v pečovatelském ústavu, rozhodne se Cecilie dát do pořádku rodný dům. Během úklidu narazí na matčiny úhledně zaznamenané seznamy všech vánočních dárků, které rodina v průběhu čtyř desetiletí nejen darovala, ale také dostala. A ke každému dárku se váže životní příběh nějakého člověka. Tyto seznamy jsou pro Cecilii určitým vodítkem pro sepsání rodinné historie od konce 19. století až po současnost…
Jedinečná kniha, která se stala v Norsku bestsellerem, je úžasnou cestou časem i obrazem jedné neobyčejné rodiny.

Když se rojí smrt - Jarmila Pospíšilová
nakladatel: Moba
detektivka

Netrpělivě očekávaný detektivní román známé české autorky zavádí čtenáře do prostředí včelařů. A rozhodně nepůjde o žádnou idylku. 
Na počátku letních prázdnin je totiž nalezena mrtvola včelaře, který zemřel na anafylaktický šok, když byl pobodán stovkami zdivočelých a zmatených včel. Záhy je jasné, že se jedná o vraždu, včelař byl připoutaný ke stromu v bezprostřední blízkosti úlů.
Podezřelých je hned několik, neboť nepřátel měl tento muž více než dost… Kdo by byl ale schopen tak hrůzného činu?

Svědectví kostí - Kathy Reichs
nakladatel: BB/art
krimi, detektivky

Za zmizením vězněné a mučené dívky jako by stál sám ďábel...
Jen málokdo rozumí řeči kostí lépe než tvrdohlavá soudní antropoložka Temperance Brennanová. A když se zakousne do nějaké záhady, nepřestane pátrat, dokud jí nepřijde na kloub. Kvůli mrtvým, jejichž ostatky se jí v pitevně dostávají na stůl, ale zejména pro záchranu živých, je ochotná udělat téměř cokoli. Třeba i zrušit cestu za přítelem Andrewem Ryanem, který ji požádal o ruku. Protože když jde o vraždu, osobní život musí počkat. Na Tempe se obrátila Hazel „Lucky“ Strikeová, která se věnuje amatérskému vyšetřování neobjasněných zločinů. Hazel se domnívá, že vězněná a mučená dívka, jejíž hlas se ozývá na zvukovém záznamu, je několik let pohřešovaná osmnáctiletá Cora Teagueová. A navíc se ukazuje, že Tempe má nejspíš Cořiny ostatky ve své laboratoři. Tempe se pouští do vyšetřování, které ji přivádí do odlehlých venkovských končin, odhaluje další záhadná zmizení i nepřirozená úmrtí. Přišla právě zde Cora o život? Kam se poděl její „divný“ kamarád? A kolik toho ví fanatický kněz, který u svých oveček bojuje se Satanem? To jsou jen některé z mnoha otázek, na které Tempe hledá odpověď v místní náboženské komunitě. Ovšem v ní se setkává jen s nedůvěrou, mlčením a všudypřítomným ďáblem, kterého je třeba vymýtit.
Osmnáctý příběh soudní antropoložky Tempe Brennanovy, hrdinky románů spisovatelky Kathy Reichs a také televizního seriálu Sběratelé kostí.

Poselství růží - Leila Meachamová
nakladatel: Knižní klub - vydání 2.
společenský román

Mimořádně oblíbená autorka stvořila nesmírně poutavý román, připomínající slavný Jih proti Severu Margaret Mitchellové. Její romantická rodová sága se odehrává v Texasu v letech 1914– 1985 a čte se jedním dechem. S vypravěčským mistrovstvím román líčí životní příběh Mary Toliverové, majitelky bavlníkových plantáží, a přibližuje životní osudy tří generací.


Eclipse Bay - Rodinná msta - Amanda Quick
nakladatel: Baronet
společenský román

Rodiny Harteů a Madisonů se vždy nenáviděly. Nenáviděli se jejich dědečkové. Nenáviděli se jejich otcové. Jako další generace by se Hannah a Rafe měli nenávidět také, jenže Hannah Harteová – úspěšná svatební koordinátorka se skeptickým pohledem na manželství – si moc dobře pamatuje na dávnou noc na pláži, kdy se z Rafea stalo mnohem víc než jen „ten pitomý Madisonův kluk“. A Rafe si vzpomíná na hrdinské gesto, jež prokázalo, že nespoutaný duch Hannah je silnější než jakákoliv nenávist – a zachránilo ho před téměř jistým zatčením.
Nyní se Rafe a Hannah po letech opět shledávají díky překvapivému dědictví a vracejí se do Eclipse Bay a k nepřátelství, jež stále rozděluje a zároveň spojuje jejich rodiny. A objevují cosi, co je příjemné a znepokojující zároveň. Rafe a Hannah nenávist necítí. To ani zdaleka...

Kylandovo vykoupení - Mia Sheridan
nakladatelství: Baronet
společenský román

Pro Tenleigh Falynovou je každý den v chudém hornickém městečku bojem o přežití, proto doufá, že získá vysokoškolské stipendium a unikne tak krutému životu. O stipendium, které místní těžební společnost udílí jen jednomu studentovi, bojuje i Kyland Barrett, jenž nade vše touží odejít z města, které mu nepřineslo nic než bolest.
Ani jeden z nich se nechce k ničemu uvazovat, jediný okamžik ale vše změní. Co se stane, když vyhrát může jenom jeden? Když jen jeden bude moci odejít? A co se stane s tím, který zůstane?
Kylandovo vykoupení je příběh o zoufalství a naději, ztrátě a oběti, o bolesti a odpuštění, ale především je to příběh o hluboké a nekonečné lásce...

Poslední píseň - Nicholas Sparks
nakladatel: Ikar - vydání 2.
společenský román

Život vzpurné sedmnáctileté Ronnie se obrátí vzhůru nohama, když musí odjet na letní prázdniny za svým otcem do ospalého městečka u moře. Na městské pouti se Ronnie seznámí s výstřední dívkou Blaze, která by mohla být skvělou kamarádkou nebýt jejího násilnického kluka Marcuse, a potká pohledného Willa. Ronnie ho považuje za hloupého frajírka, ale brzy bude muset svůj názor změnit. Ostatně o těchhle prázdninách na ni čeká krom velké první lásky i mnohem větší a osudovější překvapení. Na konci léta bude Ronnie dospělejší, moudřejší, o trochu smutnější a – zamilovaná.

Kolo štěstěny - Ken Follett
nakladatel: Knižní klub
historický román

Rozvětvený příběh na pozadí dějin 19. století a barvitý kolotoč vášní, nenávisti, intrik a zločinů – Kolo štěstěny je dalším důkazem mistrovství celosvětového bestselleristy Kena Folletta. 
Windfieldskou školu, elitní anglický ústav pro nadějné mladé muže, zasáhne roku 1866 tragédie: jeden ze studentů se za záhadných okolností utopí. Jen několik žáků bylo události přítomno a pouze někteří vědí, co se skutečně stalo. Nikdo však netuší, jak osudově tato smrt propojí po následující tři desetiletí jejich životy – Edwarda a Hugha Pilasterových z vlivného rodu londýnských bankéřů, Mickyho Mirandy a Tonia Silvy z divoké jihoamerické Kordovy, jejich rodiny, přátele, lásky… a jak jejich vzájemné vztahy, náklonnosti a zášti zasáhnou do historie. 

Svátek hojnosti - Lindsey Davisová
nakladatel: BB/art
historický román

Vlády nad Římem se ujal paranoidní císař Domicián a věčné město zachvátila epidemie podivných úmrtí. A blíží se oslavy bohyně Cerery, které pro nepředvídatelného, vypočítavého a chytrého vraha představují přímo roh hojnosti. Vraždám se snaží přijít na kloub Flavia Albia, soukromá informátorka, která to v Římě rozhodně nemá lehké: jedni se ji snaží zmást, další svést, jiní využít pro své zájmy. Neúnavná Albia se stává nepohodlnou a ocitá se ve smrtelném nebezpečí. Nastraží úchylnému vrahovi past, v níž může uvíznout kdokoli…

Bourneovo ultimátum - Robert Ludlum
nakladatel: Domino - paperback
thriller
3. díl série Jason Bourne

Během slavnosti v malém městečku, kam byli pozváni záhadným telegramem, se dva muži stávají svědky brutální vraždy. Telegram byl podepsán jménem Jason Bourne, a protože oba muži znají pravou Bourneovu totožnost, uvědomí si, že vraždil jeho zapřisáhlý nepřítel Carlos zvaný Šakal. Je zřejmé, že nejhledanější terorista světa vyzývá svého soka k závěrečnému zúčtování.
Univerzitní professor David Webb musí znovu udělat to, co už nikdy udělat nechtěl – převtělit se do nenáviděné postavy zabijáka a stát se Bournem. Hodlá se infiltrovat do ekonomicky a politicky všemocné organizace zvané Medusa a stát se vnadidlem, které přiláká Šakala do smrtelné pasti. Z nastražené léčky ovšem může vyváznout živý pouze jeden z nich...

Řezník - Jennifer Hillier
nakladatel: Baronet
dobrodružství, napětí

Před třiceti lety policejní náčelník Edward Shank dopadl a zastřelil nejproslulejšího sériového vraha v historii Seattlu: Řezníka z Beacon Hill. Nyní, ve věku osmdesáti let, přenechává svůj viktoriánský dům vnuku Mattovi, nadanému kuchaři.
Během rekonstrukce, kterou Matt v domě provádí, dojde k hrůznému objevu. Matt se musí rozhodnout, zda bude ignorovat děsivé tajemství, půjde na policii či zda vezme věci do vlastních rukou. Minulost jeho rodiny si ale vybírá svou daň i na něm a on sám se začíná zneklidňujícím způsobem měnit.
Jeho přítelkyně Sam věří, že její matka byla zavražděna Řezníkem, třebaže k její smrti došlo dva roky poté, co Edward Shank vraha zastřelil. Sam nicméně její pátrání přivádí stále blíž k pravdě… a také rovnou k Mattovu hroznému tajemství.

Láska k nepříteli - Suzanne Enoch
nakladatel: Baronet
romantika
2. díl série Bancroft Brothers

Rafe Bancroft je jednoznačně darebák! Jenže tenhle sexy a nesnesitelný člověk se stal majitelem Forton Hallu, domova předků Felicity Harringtonové. Temperamentní kráska se rozhodla zachránit svou rodinu i sebe před zkázou, která jim od tohoto hezkého ničemy hrozí. Ale copak to jde, když noc co noc touží po doteku neodolatelného nepřítele?
Rafe sice vyhrál Forton Hall v kartách, ovšem nemá v úmyslu se usadit. Ne, rád by sídlo prodal a vydal se za dalším dobrodružstvím – jenomže pozná Felicity. Zčistajasna je pro něj její náruč lákavější než všechny exotické země světa. Jeho přelétavé srdce to nechápe… Láska je však největším dobrodružstvím ve vesmíru!

Nikdy neříkej, že se bojíš - Giuseppe Catozzella
nakladatel: Barrister & Principal
biografie

Giuseppe Catozzella vypráví skutečný příběh mladé statečné Somálky. Jejíma očima prožijeme hrůzy fanatického náboženského běsnění, ztrátu blízkých, zradu, ale také touhu vyhrávat a vzepřít se osudu i za cenu ztráty vlastního života. Lidské drama je vylíčeno jednoduchým a čtivým jazykem, který chytne čtenáře za srdce. Mladistvé i ty dospělé.
Somálsko je nebezpečná země zmítaná politickými a náboženskými nepokoji, střelba a výbuchy jsou slyšet čím dál blíž a čím dál hlasitěji. 
Samia je dívka z Mogadiša. Běhá stejně přirozeně, jako dýchá. Sní o budoucnosti a zarytě trénuje společně se svým kamarádem Alím. Boj za svou zmučenou zemi a všechny trpící somálské ženy chce vyhrát svýma hubenýma a rychlýma nohama.
Skrytá před radikály trénuje tajně v noci na opuštěném stadionu a v sedmnácti se jí podaří dostat až na olympijské hry v Pekingu. Doběhne sice poslední, ale stane se symbolem islámských žen na celém světě. Nevzdává to. Jejím velkým snem je vyhrát na příští olympiádě v Londýně. 
Všechno se ale zkomplikuje. Muslimští radikálové jsou stále mocnější. Samia musí běhat uvězněná v burce. A k radikálům se dá i Alí, její největší přítel.
Zůstávat v rozvrácené zemi už nemá žádný smysl. Jedné noci se proto Samia vydá na dlouhou a strastiplnou cestu za svým snem o svobodě a vítězství na olympiádě. Je před ní pouť dlouhá osm tisíc kilometrů, odysea všech migrantů, kteří přes Saharu a Libyi míří ke břehům Itálie.

Nahá s Davidovou hvězdou - Petr Eidler
nakladatel: Moba
detektivka

Když je v pražské Šárce nalezena druhá nahá mrtvá žena, stojí kriminalisté před otázkou, zda existuje nějaká spojitost s předchozí neobjasněnou vraždou mladé dívky. Oproti prvnímu nálezu v krčském lesoparku, kde se na místě činu nenašly žádné stopy, tentokrát pachatel jeden předmět zanechal – na větvi poblíž místa činu byl totiž nalezen zlatý řetízek s Davidovou hvězdou.
Vyšetřovatele zavádí tato stopa do židovské komunity…

Tess z d´Ubervillů - Thomas Hardy
nakladatel: Argo
historický román

Román Thomase Hardyho Tess z D’Urbervillů patří k nejslavnějším viktoriánským románům a na čtenářské oblibě neztratil dodnes. Ve své době vzbudil obrovský rozruch a náležitě bouřlivou odezvu, zvláště díky autorově vášnivé obžalobě puritánské viktoriánské morálky. Podobně jako většina Hardyho ostatních románů se i Tess z D’Urbervillů odehrává ve fiktivním jihoanglickém hrabství Wessex; jeho hlavní hrdinkou je venkovská dívka Tess, jejíž upřímnost, citlivost a mravní nesmlouvavost naráží na pokrytecké konvence okolí a postupně vede k hrdinčině tragédii. Baladický příběh navíc působivě dokresluje časový rámec knihy: do poklidných venkovských končin začínají doléhat ozvěny společenských změn vyvolaných industrializací; lidé začínají ztrácet staré jistoty a mají před sebou náhle budoucnost zbavenou opor – ale zároveň i nové možnosti. Tato situace dává autorovi podnět k filosofickému zamyšlení nad osudovými silami, ovlivňujícími úděl člověka.

Jelito - Charles Bukowski
nakladatel: Argo
román

Román Jelito původně vyšel v češtině pod názvem Šunkový nářez, což ovšem nevystihovalo ironický rozměr originální slovní hříčky. Jelito se v Bukowského tvorbě vymyká svým tematickým zaměřením: autor zachycuje chmurná léta svého dětství a mládí, poznamenaná despotickým otcem, šikanou ve škole, bídou za hospodářské krize, celkovým odcizením a osaměním. Melancholické memoáry, z nichž odkapává krev, hnis a něžný humor.
Do širšího povědomí čtenářů se dostal v 60. letech, s nástupem tzv. malých časopisů, které dávaly prostor nezávislé, proti establishmentu zaměřené tvorbě. Svým bohémským životním stylem a nevybíravým politickým slovníkem si vysloužil pozornost agentů FBI a několikrát pobyl ve vězení, především za výtržnictví. Zemřel roku 1994 jako kultovní a světově uznávaný autor a počet jeho čtenářů po celém světě stále roste.

Tak to je ode mne z novinek na měsíc červen všechno. Určitě si každý vybere a přidá nějaký skvělý kousek na svůj seznam :)

Krásný zbytek neděle :)

Šárka ♥


23 komentářů:

  1. Panebože!! Moje peněženka tyhle tvoje články nenávidí stejně, jako já je miluju :) už jsem si zase tři kousky vybrala :D Tess, nová Hillier, Follett...
    Kateřina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neboj Káťo, to je všechno, už jsem se vyčerpala :D Ale i tak to stačí, že?

      Vymazat
  2. No tak teď teda nevím čím začít. Skvostná nabídka. Napíšu pět titulů - Dvojí život, Kariéristky v akci, Lež, Já se vrátím, Láska podle Shakespeara. :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S těmi novinkami je to opravdu těžké, je jich vždy tolik, co člověka zaujmou :))

      Vymazat
  3. To je tedy pořádné množství novinek.:) O Děvčatech z pokoje 28 slyším prvně, ale rozhodně se po knize podívám. Moc se těším na Lež, Kylandovo vykoupení a na nové vydání Tess z D´Ubervillů.:)

    OdpovědětVymazat
  4. Za mě rozhodně Jonassonův Zabiják Anders a Svátek hojnosti od Lindsey Davis, po jehož vydání toužím už tři roky... :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Od Jonase Jonassona jsem zatím nic nečetla, trošku mám strach, že by mi jeho humor nesedl. Pokud si knížky pořídíš, ať se líbí :)

      Vymazat
  5. Spousta zajimavých knížek, hlavně Děvčata z pokoje 28, ty mě zaujala hodně. A Řezníka mám objednaného :-)
    O všem? Ovšem!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě taky Děvčata z pokoje 28 zaujala, koukala jsem na ně už před časem, když jsem je v předprodeji objevila. Lákají mě i Matčiny dary, Lež, no bude to těžké :) Opět :))

      Vymazat
  6. Mě zaujala Děvčata z pokoje 28 a Poselství růží :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Poselství růží mám doma 1. vydání - vlastně celou ságu a Děvčata z pokoje mám taky v plánu :)

      Vymazat
  7. Tak to sbírka u které mé srdce pláče :D
    Katy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No taky se budu muset krotit a vybrat jen něco málo. Ovšem... jako pokaždé to bude těžké :D

      Vymazat
  8. Páni, tomu říkám nádherná smršť... :-)
    Přeji krásné dny, Klárka.

    OdpovědětVymazat
  9. Z těchhle knih se nejvíce těším asi na Řezníka a Tak to mají holky :)
    Super článek! :)

    OdpovědětVymazat
  10. Ta tady mne asi nejvice zaujala kniha Lež - C. L. Taylor :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky ji mám na seznamu, musím ještě ty novinky červnové pořádně promyslet :)

      Vymazat
  11. Další super tituly! Z této části novinek si určitě nenechám ujít Děvčata z pokoje 28, slyšela jsem o knize již před časem a hned mě zaujala. Mrknu také po Štěstí je zadarmo, mamka od autorky už jednu knihu četla a říkala, že je to docela pěkné :) Byť mě Jonasson nijak zvlášť neuchvátil, něco na něm asi i tak bude, protože neodolám ani Andersovi. No a na Poslední píseň se doslova klepu, té se fakt nemůžu vůbec dočkat :) Nakonec je to zase pěkně bohaté koukám :) Měj se krásně, Šári :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ony se ty knihy nashromáždí :) Děvčata mě taky moc lákají, mám ji na seznamu :) Jonassonovi zatím odolávám, mám strach, že bych jeho humoru nepřišla na chuť. Alespoň někde ušetřím :)
      Taky se měj krásně, Kristý :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥