pátek 27. května 2016

Recenze - Amnézie

Autor:                         Michael Robotham
Překlad:                     Alexandr Neuman
Nakladatelství:       Moba
Rok vydání v ČR:   2016
Počet stran:              440

Jeden postřelený detektiv.
Jeden případ z minulosti.
A tajemství, které je skryto v hlubinách paměti...


Anotace:
Jedné studené londýnské noci je z Temže vytažen detektiv oddělení vražd Vincent Ruiz. V noze má kulku a v paměti mu zeje obří propast. Nevzpomíná si ani na střelbu, ani na to, jak se ocitl v řece. Jediným vodítkem je fotografie nalezená v jeho kapse. Je na ní Mickey Carlyleová, sedmiletá dívka, pohřešovaná už celé tři roky… Co když to ale policie celé špatně pochopila? Ruizovou jedinou nadějí, jak celou záhadu vyřešit, je vydat se po svých vlastních stopách a rozpomenout
se, co se tu noc vlastně stalo. Pomoci mu může jediný muž – psycholog Joe O’Loughlin. U románu Amnézie nestačíte otáčet stránky. A zvraty v ději jsou smrtonosné.

Hlavní postavou této knihy je detektiv inspektor Londýnské metropolitní policie a šéf Útvaru pro vyšetřování závažné trestní činnosti, celým jménem Vincent Yanko Ruiz. Jen poznámka na okraj, tento muž mi byl v předchozí knize V podezření dost nesympatický. Ne však v tomto příběhu.

Takže Vincent Yanko Ruiz, narozen 11. prosince 1945, bytem na Rainville Road ve Fulhumu. Zaměstnání jsem zmínila. Toto vše si inspektor pamatuje, když se 3. října probudí v nemocnici po osmi dnes strávených v kómatu, s prostřeleným stehnem a chybějícím prsteníčkem na levé ruce. Kdo po něm ale střílel a proč? A jak se dostal do řeky, ze které ho vylovili? 
Inspektor si na poslední události vůbec nevzpomíná. Dozvídá se, že nešlo o žádnou policejní akci. Na řece byla také nalezena loď potřísněná krví a vypálené nábojnice. Mohl on sám někoho zastřelit? 
Inspektora navštíví jeho přítel Joseph O´Loughlin, klinický psycholog. Možná by mu mohl pomoci si vzpomenout, co se stalo předtím, než ho postřelili. Profesor O´Loughlin podává inspektorovi zmačkanou fotografii malé dívky, kterou u něj našli. Inspektor Ruiz poznává sedmiletou Mickey Carlyleovou, dívku, která se před třemi lety ztratila přímo ze schodiště domu, ve kterém bydlela. Její tělo se nikdy nenašlo. Byl však nalezen zakrvácený ručník a z vraždy dívky obviněn a odsouzen Howard Wavell, muž, který také bydlel ve stejném domě.
Inspektor Ruiz však stále věří, že Mickey žije. Nebo má alespoň ten pocit. Zdravotní sestra říkala, že o nějaké dívce stále mluvil ze spaní. Mohl se na Temži ocitnout kvůli ní? Potřebuje se rozpomenout, co se stalo, než se ocitl v řece mezi životem a smrtí. Kolegové mu to však vůbec neusnadňují a nehodlají mu s pátráním pomáhat, protože z jejich pohledu je vrah ve vězení a případ je uzavřen. Ruize považují za blázna s bujnou fantazií. Ale jak se u něj doma mohly objevit diamanty? To rozhodně není žádný výplod mysli, ale realita. Něco zásadního se muselo stát a on si musí vzpomenout!!!


V této knize poznáváme podrobněji postavu detektiva Vincenta Ruize, profesor O´Loughlin, se kterým jsme se seznámili v prvním dílu série s názvem V podezření, zde zastupuje tentokrát vedlejší roli, nicméně také důležitou. Příběh je tedy vyprávěn v první osobě detektivem Ruizem. 

Kniha se mi četla dobře, je hodně psychologická, což mám ráda. Autor umí dokonale propracovat postavy. Inspektora Ruize poznáváme dokonale jak z pohledu profesního, tak soukromého. Procházíme jeho myšlenkovými pochody, autor nás zavádí do vzpomínek, také do jeho vzdálené minulosti. V tom jsem se malinko občas ztrácela, kde končí současnost a začínají vzpomínky na minulost. Ale zase jsem se rychle zorientovala, takže nijak velký problém mi to nepůsobilo.

Opět jsem však jako u předešlého příběhu měla pocit, že by mu neuškodilo ubrat několik stran. Zpočátku je děj poměrně pomalý, rozvláčný, ovšem v poslední třetině knihy dochází k několika překvapivým zvratům, že nestačíte sledovat :) Já bych však možná ocenila trošku svižnější děj už od počátku, ale zase by se možná tolik neprojevila závěrečná gradace příběhu, děj by byl tedy spíše vyvážený. Teď, co je lepší, že :)

Celkově tedy hodnotím knihu určitě pozitivně. Autorův styl mi sedí i přes ty rozvláčnější části, oceňuji jeho psychologickou stránku a výborné vykreslení postav. V první knize jsme detailně poznali život profesora O´Loughlina, tentokrát detektiva Ruize. Postavy jsou opravdu natolik reálné, že máte pocit, jako byste je znali.

Za mě tedy máte rozhodně doporučení. Přečtěte si knihu, a pokud vám nevadí pomalejší dějové rozjezdy a máte rádi psychologické detektivky či thrillery, budete nadšení.

O autorovi:
Dříve než se stal spisovatelem z povolání, živil se investigativní žurnalistikou. Pracoval ve spojených státech, v Austrálii i ve Velké Británii a pod pseudonymem vydal celkem deset knih o význačných osobnostech politiky, sportu, umění, vojenství či vědy. V současné době žije s manželkou a třemi dcerami v Sydney.



,
Hodnocení: 4/5 


Za poskytnutí recenzního výtisku velmi děkuji nakladatelství MOBA, jejichž knihy mám velmi ráda.

Amnézii můžete zakoupit zde.


6 komentářů:

  1. Pěkná recenze Šárko, už se na jeho knihy taky musím někdy vrhnout :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, děkuji :) Určitě se na něj vrhni, mě i přes nějaké drobné mouchy autor hodně baví :)

      Vymazat
  2. Moc hezká recenze, Šári. Úplně mě to sice nenalákalo, jelikož pomalejší rozjezdy nemusím, ale třeba se přeci jen k autorovi někdy v budoucnu dostanu :) Přeji pěkný den :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kristý, děkuji :) Autor má sice pomalejší rozjezdy, ale určitě nenudí, to rozhodně ne. Třeba si někdy vypůjč nejdříve knížku z knihovny a uvidíš, jestli ti jeho styl sedne.
      Krásný nadcházející víkend :)

      Vymazat
  3. Skvělá recenze! :)
    Od autora mám doma knihu Řekni lituji. Sice jsem ještě nečetla, ale snad se k ní brzy dostanu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Četla jsem od autora vše, co u nás vyšlo a oblíbila jsem si ho :) Věřím, že Řekni lituji se ti taky bude líbit :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥