čtvrtek 19. května 2016

Recenze - Řekni, kde ji najdu

Autor:                         Joy Fieldingová
Překlad:                    Milena Havlová
Nakladatelství:       Ikar
Rok vydání v ČR:   2016
Počet stran:              368

Anotace:
Ralph Fisher strávil rok ve vězení a na svůj první večer na svobodě si udělal velmi přesné plány: nastal čas odplaty. Nezastaví se ani před vraždou, aby získal adresu své bývalé manželky - ženy, kterou považuje za původkyni všech svých potíží a které přísahal pomstu. Proto zamíří z Floridy do Ohia, kde se jeho bývalá žena skrývá. Také na Floridě se Jamie Kelloggová probudí z příšerné noční můry o pohřbu své matky a bilancuje svůj život: hezká, ale nijak zvlášť schopná devětatřicetiletá žena v nudném zaměstnání, s exmanželem v Atlantě, se ženatým milencem v nemocnici a úplně cizím chlapem v posteli. Ten cizí chlap je ale všechno, co její bývalí muži nebyli: něžný, pozorný a se smyslem pro dobrodružství. Přesvědčí Jamii, aby zapomněla na práci a nestarala se o to, co si pomyslí její panovačná, příliš dokonalá sestra. A tak si spolu naplánují výlet do Ohia, kde údajně žije se svou matkou syn okouzlujícího neznámého... Řekni, kde ji najdu je román o odvaze, pravdě a síle, kterou člověka získá, jen když uvěří sám v sebe.


V příběhu Joy Fieldingové, jehož druhé vydání vyšlo u Ikaru s moc povedenou obálkou, sledujeme příběhy tří žen.

Jamie Kellogová pracuje jako likvidátorka u jedné pojišťovny. Práce ji nebaví, nenaplňuje. Je rozvedená, právě se dozvídá, že její přítel je ženatý. Koho by to nenaštvalo, že? V baru se seznámí s pohledným, charismatickým mužem s nejmodřejšíma očima na světě. Brad Fisher ji natolik okouzlí, že dá v práci výpověď a vydá se s ním do Ohia navštívit svého syna, který tam žije se svou matkou. Cestou se však něžný, pozorný Brad Fisher začne pomalu, ale jistě měnit v hrubého násilníka. Bože, jak mohla být tak naivní a vyrazit do neznáma s úplně cizím člověkem? Co o něm vlastně ví? Její sestra má asi pravdu, když o ní stále tvrdí, jak je nezodpovědná.

Emma Frostová žije se svým pětiletým synkem Dylanem v levném pronájmu na Mad River Road. Emma se vlastně nejmenuje Emma a Dylan není Dylan. Mladá žena prchla se svým synkem před bývalým manželem, změnila jim jména a ukrývají se právě v této nenápadné ulici plné starých domků. Nemá moc peněz a hlavně má jeden velký problém sama se sebou. A sice lže. Nebo si jen nevinně vymýšlí? Když ono je tak lehké začít, ale potom se lži začnou nabalovat jedna na druhou a už nejde z kruhu ven. A nejsou to jen lži, s čím se Emma potýká.

Třetí žena se jmenuje Lily Rogersová. Je to vdova s malým synkem a pracuje ve fitness centru, které vede její kamarádka Jan. Snaží se také psát povídky, ale, bohužel, jí je nikdo nechce vydat. Vede čtenářský klub, do kterého pozve i Emmu, když se jednoho dne díky záměně pošty obě ženy více sblíží.



Joy Fieldingová byla moje oblíbená autorka. Díky ní jsem se před pár lety vrátila zpět ke knihám. Toto byla dvanáctá kniha, kterou jsem četla a řekla bych, že asi mé nadšení z autorky malinko opadává. Možná jsem za ty roky přesycená, přestože jsem si nyní dávala už mezi knihami dost velké odstupy. Nevím...

Na můj vkus se v knize odehrává hodně osudů najednou, přijde mi to překombinované. Žádná z hlavních postav mi nepřirostla k srdci, nebyla mi nijak zvlášť sympatická. Nicméně se kniha četla dobře, nenudila mě. Určitě ji můžu k přečtení doporučit, ale asi spíše těm čtenářům, kteří ještě nemají autorku tolik načtenou nebo nejsou zmlsaní opravdu nervy drásajícími thrillery. Tato kniha je mezi thrillery také řazena, ale já bych ji spíš zařadila mezi napínavé romány či dramata. Ale zase naopak, kdo není zvyklý na drsnější čtení, rozhodně mu v této knize bude autorka připadat drsná dost. Nevyhýbá se znásilnění, agresi, brutalitě.

Emma si okamžitě před syna klekla a zabořila prsty do jemného masa jeho hubených paží. „Ale ano, jmenuješ. Jsi Dylan Frost. Zopakuj to.“
„Ne.“
„Pamatuješ, o čem jsme spolu mluvili? Pamatuješ, jak je důležité, že jsi Dylan Frost. Ještě alespoň na nějakou dobu.“
„Nechci být Dylan Frost.“
„Chceš, aby přišli a vzali mi tě? To chceš?“
Její syn zavrtěl energicky hlavou a strachem vykulil oči.
Emma věděla, že by toho měla nechat, ale nešlo to. Musí synovi vysvětlit, jak je pro něj důležité, aby v téhle komedii pokračovali, že na tom závisí jejich štěstí a pohoda.

Přestože já z knihy nejsem úplně nadšená, rozhodně ji doporučuji, čte se dobře, nebudete se nudit. A jako plus nemůžu opomenout moc pěknou obálku.

O autorce: 
JOY FIELDINGOVÁ (*1945 Toronto) po ukončení univerzity se stala herečkou, působila na kanadských divadelních scénách a v televizi. Ambice ji zavedly do Hollywoodu, ale rozčarování urychlily její návrat domů. Po několika scénářích se pustila do psaní románů a rychle si získala nadšené čtenáře. Její knihy, jejichž hrdinkami jsou převážně ženy v okamžiku životní krize, se vyšplhaly na žebříčky bestsellerů a byly přeloženy do více než 25 jazyků. Mnohé se dočkaly filmového zpracování. Joy Fieldingová žije s manželem a dvěma dcerami v Torontu.





Hodnocení: 3,5/5 


Za poskytnutí recenzního výtisku velmi děkuji internetovému knihkupectví Martinus.cz, kde knihu také zakoupíte.


26 komentářů:

  1. Knihu jsem dosud nečetla, ani jinou od paní autorky, ale už jsem o ní dost slyšela. Ani nevím, jestli by mě lákala, ale obálku má kniha skutečně pěknou.
    Kateřina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně se třeba od autorky hodně líbilo Ještě mě nezabíjej a Panenka. Třeba někdy zkusit půjčit v knihovně, jak by ti sedl autorčin styl :)

      Vymazat
  2. Mě už přijde taková zmatená i ta anotace. Dřív jsem Joy hodně četla, ale už je to dávno a teď mě nijak moc neláká. Ani když ji vidím v knihovně. Na této knize se mi líbí obálka :) Ale hezká recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) A naprosto souhlasím i s názorem, co se týče anotace :)

      Vymazat
  3. Recenze je pěkná a krásné fotky :-) Ale nejsem si jistá jestli by mě kniha bavila, asi potřebuji ty svoje krváky :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Marcel :) Jojo, já vím, ty musíš mít střeva a mozky venku :) No já mám taky pocit, že bych docela něco drsnějšího i po delší době zkusila. Že by krize změkčilosti ustupovala? :D

      Vymazat
  4. I já mluvím o této spisovatelce v minulém čase...měla jsem jí koc ráda, ale její knihy jsou, pro mě, čím dál slabší. Například tuhle jsem četla, mám ji doma (jako skoro vsechny její knihy), ale nepamatuji si i. A to je znàmka tuctovosti.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Něco na tom asi bude, protože tento názor sdílí dost jejích bývalých spokojených a nadšených čtenářek.

      Vymazat
    2. Na druhou stranu... tato knížka patří mezi její starší, pouze teď vyšlo další vydání. No, mám doma ještě několik nepřečtených knih, tak určitě je časem dám, ale asi už Joy nebudu jinak záměrně vyhledávat.

      Vymazat
  5. Podle recenze to vypadá na velké dobrodrůžo.

    OdpovědětVymazat
  6. O téhle knize jsem zatím neslyšela, ale vypadá zajímavě. :) Až zase budu někdy objednávat knihy, tak nad ní popřemýšlím. :)
    Find joy in the ordinary

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodně není špatná, jen já už jsem asi toho od autorky přečetla hodně :)

      Vymazat
  7. Skvělá recenze! :)
    Kniha mě docela láká! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Pokud jsi ještě od Joy Fielding nic nečetla, zkus si třeba knihu vypůjčit, aby jsi věděla, jestli ti sedne styl psaní. Byly doby, kdy jsem byla z autorčin knih nadšená. Ale asi vše má svůj čas a nejspíš jsem se už posunula trošku jinam. Ale knížka je určitě čtivá.

      Vymazat
  8. Knihu jsem nečetla, dokonce nic od autorky, ale stále se chystám. Jsem jako kolovrátek - skvělá recenze, Šári, ale dnes musím také obdivovat fotografie. Máš je vydařené vždy, ale dnes jsou tedy famózní, moc se mi líbí :) Krásný večer s dobrou knihou přeji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kristý, moc děkuji :) Tulipány miluji a když jsem je měla, musela jsem toho využít :) Určitě budou ještě někdy k vidění :)

      Vymazat
  9. Byla jsem zvedava, co na ni reknes. Ja moc na tohle nejsem, ale par knih jsem od ni cetla. Mame to podobne,... nejak me omrzela. No, me tedy driv, tak cca po dvou knihach. Pise krasne, ale ne pro mne,..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě to docela mrzí, mám doma ještě několik nepřečtených knih, tak zase s odstupem času nějakou dám. Autorka píše určitě dobře, ale už jsem se asi posunula trošku jinam, jak jsem psala v jednom komentu výše. :)

      Vymazat
  10. Tak já jsem od ní nic nečetla. Občas jsem měla nutkání si přečíst nějakou její knihu, ale vždy zvítězila jiná. Přesto se mi recenze líbila (krásně napsaná) a docela mě navnadila a ráda bych autorku vyzkoušela.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Veroniko, určitě autorku vyzkoušej, píše pěkně, jen já už jsem asi přečetla hodně knih nebo čekám něco jiného... je to čistě subjektivní. A byly doby, kdy jsem Joy fakt měla moc ráda a vděčím jí za svůj návrat ke knihám :)

      Vymazat
  11. Knihu ani autorku neznám :) Přesto já naopak miluju překombinované děje :) Určitě je na mém wish listě :)
    Katy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přeji Katy, ať se ti líbí :) Je jasné, že každému sedne něco jiného :) Krásný víkend :)

      Vymazat
  12. Ja jsem od ni cetla zatim jednu knihu a to Jane utika.Ta se mi libila hodne :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, věřím, že i další knihy se ti budou líbit, pokud se k autorce vrátíš, se spoustou knih jsem byla spokojená :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥