úterý 23. srpna 2016

Knižní novinky – září 2016 – část 2.

Krásný večer všem knihomolům :)

Mám pro vás slibované pokračování v knižních novinkách na měsíc září. A jdeme hned na ně.

Sova – Samuel Björk
nakladatel: Plus
krimi a detektivky
2. díl série Holger Munch a Mia Krügerová

V lese kousek od Osla je v podivném hnízdě ze sovího peří nalezeno tělo sedmnáctileté dívky, jež se před tím ztratila z domova pro problémovou mládež. Případem se začne zabývat zkušený detektiv Holger Munch se svým týmem. Vyšetřování pro nedostatek stop začíná váznout na mrtvém bodě, ale pak IT odborníkovi z oddělení vražd záhadný hecker pošle nahrávku, jež odhalí znepokojivé podrobnosti o osudu zabité dívky; ve filmu se na okraji mihne silueta vraha převlečeného za sovu, nočního dravce symbolizujícího smrt... A patrání se roztočí na plné obrátky. Sova opět přináší promyšlenou, napínavou zápletku a proniká hluboko pod povrch lidské mysli stejně jako první Bjorkův román V lese visí anděl. Zároveň se v ní noříme hlouběji do soukromí detektivů Holgera Muncha a Mii Krügerové, které si díky veleúspěšnému prvnímu dílu řady již oblíbili čtenáři v řadě zemí. Spolu s tím, jak se snaží co nejrychleji rozlousknout zapeklitý případ a zastavit brutálního vraha, se oba vyšetřovatelé musí porovnat i s řadou výzev, které před ně staví jejich osobní životy.

Křišťálový meč – Victoria Aveyardová
nakladatel: CooBoo
fantasy
2. díl série Rudá královna

Každý může zradit... Nenechte si ujít pokračování Rudé královny! Krev Mare Barrowové je rudá jako většiny obyčejných lidí. Má ale nadpřirozené schopnosti jako Stříbrná, dovede ovládat blesky, což je zbraň, kterou chce královský dvůr získat pod svou kontrolu. Sice ji obvinili, že to vše jen předstírá a je prachsprostá podvodnice, ale jí se podaří uprchnout od Mavena, prince a přítele, který ji zradil. A Mare zjistí něco vskutku překvapivého – není jediná Rudá, kdo má podobné schopnosti. Pronásledovaná Mavenem, z nějž se nyní stal pomstychtivý král, vyráží pátrat po rudostříbrných bojovnících, aby je vyzvala k souboji s jejich utlačovateli. Ale nehrozí snad Mare nebezpečí, že se z ní stane přesně taková zrůda, které se pokouší porazit? Nezlomí ji váha životů, jež je nutné položit ve jménu revoluce?

U kávy, o kávě a kávovinách – Jozef Augustín
nakladatel: Jota
kuchařky, nápoje

Kniha, která neřest povýší na umění, z jejíchž stránek voní nejen káva, ale i moře, hory a exotické dálky. Už jen cesta kávových zrn má v sobě nádech tajemství a dobrodružství, o jakých jsme čítali jako děti.
Nečekejte ale romantické vyprávění, U kávy o kávě a kávovinách je kniha pro kávové znalce i běžné konzumenty. Seznámí vás poutavou formou s historií i současností pěstování kávovníku, zpracování kávových zrn a zasvětí do tajemství pražení.
Jozef Augustín, oceňovaný odborník na kávovou tematiku, ale nenechá své čtenáře o kávě jen snít, v jeho knize najdete i množství prověřených receptů na kávové speciality, které si můžete připravit i v domácích podmínkách.
Hledáte-li knihu, která vám otevře obzory, provede vás různými kouty světa a o jednom z nejoblíbenějších nápojů vůbec podá opravdu do detailů propracovanou zprávu, nehledejte. Držíte ji v ruce.
Aktualizované rozšířené vydání jedinečné publikace, která vyšla poprvé před patnácti lety, a stala se biblí nejen mezi baristy.

Pařížské rekviem – Emma Riedová
nakladatel: Knižní klub
historický román, detektivky

Detektivka, v níž vrah hledá svou oběť? Dramatický milostný příběh s napínavou zápletkou z prostředí pařížského podsvětí konce 19. století. Trochu výstřední a samotářská Nathalie Airellová má vypátrat a zabít svého bývalého milence Adriena de Gresset, který propašoval přes hranice zásilku perských miniatur. To, co se zdálo jako dílo pomsty, však může mít širší politické pozadí…


Oltář ztraceného ráje – James Rollins
nakladatel: BB/art, 2. vydání
dobrodružství, thriller

Konec lidstva je na jeho počátku…
Louisianská veterinářka Lorna Polková narazí na bariérovém ostrově na ztroskotanou rybářskou loď. Členové posádky jsou buď mrtví, anebo zmizeli, ale ve člunu se najde děsivý náklad - klece s exotickými zvířaty, která někdo evidentně pašoval pro černý trh. Jenomže ta zvířata nejsou tak docela v pořádku a jejich podivná znetvoření nedávají smysl. Všechna mají navíc jednu společnou vlastnost - povážlivě vysokou inteligenci. Aby Polková odhalila pravdu o původu podivného nákladu a hrozbě, musí se spojit s mužem, s nímž sdílí temné tajemství z vlastní minulosti.

Navždy a věčně – Jennifer L. Armentrout
nakladatel: Baronet
Young Adult

Pro někoho může být mlčenlivost zbraní. Pro Mallory „Myšku“ Dodgovou představuje štít. Naučila se, že nejlepším způsobem, jak přežít, je neříkat nic. Přestože od její noční můry uplynuly už čtyři roky, dělá si starosti, že svůj strach nikdy nepřekoná.
Po letech domácího vyučování se musí Mallory postavit čelem k tomu, že maturitní ročník stráví na veřejné střední škole. V hlavě se jí odehrávaly všelijaké děsivé scénáře, nikdy se jí však ani nesnilo o tom, že hned první den ve škole narazí na Ridera Starka, svého kamaráda a ochránce, kterého neviděla už od dětství.
Netrvá dlouho a Mallory si uvědomí, že pouto, jež kdysi s Riderem sdílela, nezesláblo. Naopak, čím víc se jejich vztah prohlubuje, tím víc vychází najevo, že dívka není jediná, kdo zápasí s minulostí. Když se Riderův život vymkne kontrole, Mallory se musí rozhodnout, jestli zůstane mlčet, nebo mu promluví do duše. Kvůli lidem, které miluje, a kvůli vlastní budoucnosti musí pravda vyjít najevo.

Nejlepší americké krimipovídky – James Patterson a další autoři
nakladatel: Domino
krimi, povídky

Dvacítka pečlivě vybraných povídek od dvaceti autorů, jejichž jmenný seznam je ekvivalentem výčtu toho nejlepšího, co současná americká tvorba v daném žánru nabízí.
Dobře napsaná povídka čtenáře zasáhne, pohne s ním. Dobře napsaná krimipovídka přiměje čtenáře zalapat po dechu. A dobře napsané jsou v této sbírce všechny.
Zapomeňte na to, že detektivky a thrillery jsou ještě stále některými považovány za lehký žánr. Nemusí to tak být. Důkaz toho, že krimi povídka může být výtečným literárním dílem, držíte právě v ruce.

Sůl moře – Ruta Sepetysová
nakladatel: CooBoo
román

Zima roku 1945. Čtyři mladí lidé. Čtyři tajemství. Druhá světová válka chýlí ke konci, poblíž Východního Pruska se tisíce uprchlíků vydalo na pouť za svobodou a většina z nich má co skrývat. Mezi nimi i Joana, Emilia a Florian, jejichž cesty se zkřížily na lodi, která slibovala spásu. Jmenovala se Wilhelm Gustloff. Přišli každý odjinud, ale všechny je žene a pomalu dohání neštěstí, lži a… válka. Když se svoboda zdá na dosah, udeří tragédie. V tu chvíli je naprosto jedno, z které jste země a kultury či jaký je váš společenský status. Všech deset tisíc lidí na palubě bojuje za jedinou věc: Chtějí přežít. Autorka knihy V šedých tónech se vrací do dob druhé světové války se svým novým románem, jenž líčí jednu z nejhorších – přesto téměř neznámých – válečných tragédií.

Vážka v jantaru – Diana Gabaldon
nakladatel: Omega
historický román
2. díl série Cizinka

Kniha navazuje na první díl s názvem „Cizinka“. V něm se mladá žena Claire, která tráví na skotském venkově po konci druhé světové války své druhé líbánky, ocitá po doteku záhadných menhirů o dvě stě let zpět v období, kdy vrcholí snahy Stuartovců o znovuzískání skotského trůnu a do boje jsou vtaženy i skotské rodinné klany. Claire je přinucena pod vlivem krutých okolností provdat se za Skota jménem Jamie Fraser, do kterého se postupem času velice zamiluje a místo možného návratu ke svému prvnímu manželovi a do moderní doby zůstává s ním. Tento díl nás přivádí do Francie, kam se Jamie se svou manželkou Claire ukryl před brutálním útokem velitele anglické pevnosti ve Skotsku, který jej neprávem nařkl z vraždy a udělal z něj tak psance. Jeho příbuzný mu nabízí nejen střechu nad hlavou, ale i luxusní bydlení a přístup do vyšší společnosti tím, že ho v jeho nepřítomnosti bude zastupovat a povede mu obchod s vínem. V Paříži se také u dvora objevuje skotský následník, který zde žije v exilu a snaží se získat prostředky pro další válečný pokus o nástup na trůn...

Poslední zkouška – Michael Hjorth, Hans Rosenfeldt
nakladatel: Host
krimi detektivky
5. díl série Sebastian Bergman, policejní psycholog

Sebastian Bergman čelí nevyzpytatelnému sériovému vrahovi, který ohrožuje samu existenci kriminálního týmu
Hvězda televizní reality show je nalezena v opuštěné školní budově s prostřelenou hlavou. Muž je přivázaný ke školní židli, sedí v koutě se špičatou čepicí na hlavě a na zádech má připnutý několikastránkový test. Soudě podle počtu chybných odpovědí oběť selhala v nejdůležitější zkoušce svého života.
Ukáže se, že jde o první ze série vražd zaměřených na mediálně známé osobnosti. Kriminální oddělení hledá důkazy, ale Sebastian Bergman najde klíč na internetu a v anonymních dopisech zveřejněných v novinách. Brzy vyjde najevo, že jejich autor má o vraždách informace, k nimž má přístup jenom policie — a vrah.

Baskervillský pes – A. C. Doyle
nakladatel: Odeon
světová klasika

Jedinečné líčení atmosféry tajemství a hrůzy z událostí, které se zprvu vzpírají logickému chápání, činí z Baskervillského psa nejslavnější Doylův detektivní román. Detektiv Sherlock Holmes se svým přítelem a pomocníkem doktorem Watsonem vyšetřují případy záhadných úmrtí na venkovském panství v pochmurné krajině vřesovišť. Kdo měl zájem na smrti sira Charlese, dobrosrdečného mecenáše zdejšího nehostinného kraje? Je oním vraždícím monstrem skutečně nepolapitelný děsivý pes? Geniální dílo v novém překladu Richarda Podaného.

Copatá máma – Barbora Bečvářová
nakladatel: YOLI
česká současná

Lucii je devatenáct, má pár měsíců před maturitou a spoustu plánů do budoucna, když naprosto neplánovaně otěhotní. Po počáteční nejistotě se rozhodne dítě si nechat, i když vyrovnat se s tím, že z ní bude máma, není vůbec snadné. Lucie se mění z potřeštěné středoškolačky v dospělou ženu a zároveň musí vyřešit vztah k Tomášovi, své dlouholeté a donedávna platonické lásce, se kterým miminko čeká. Dokáže jejich čerstvé zamilování zvládnout takovou zkoušku? K tomu se ještě přidává Luciin komplikovaný vztah k rodičům a spousta starostí o budoucnost… Čtivý a svěže působící román byl částečně inspirován autorčinou zkušeností s neplánovaným těhotenstvím v posledním ročníku střední školy.

Harry Potter a prokleté dítě – část první a druhá – J. K. Rowllingová
nakladatel: Albatros
fantasy

Harry Potter And The Cursed Child, chystaná divadelní hra Jacka Thornea založená na novém příběhu J. K. Rowlingové, Johna Tiffanyho a Jacka Thornea, je prvním oficiálním potterovským příběhem na divadelních prknech. Odehrává se devatenáct let po posledním příběhu ze série o Harrym Potterovi. Světová premiéra je naplánována na 30. července 2016 a proběhne v londýnském West Endu.
Harry Potter to nikdy neměl snadné a teď, jako přepracovaný zaměstnanec Ministerstva kouzel, manžel a otec tří školáků, to má ještě těžší. Potýká se s minulostí, která nechce zůstat tam, kam patří, a jeho nejmladší syn Albus se mezitím musí prát s tíhou rodinného dědictví, o které nikdy nestál. Minulost a současnost se čím dál hrozivěji prolínají a otec i syn zjišťují nepříjemnou pravdu: temnota někdy vyvěrá z nečekaných míst.

Dívka, již jsi tu zanechal – Jojo Moyesová
nakladatel: Ikar, 2. vydání: paperback
romantika

Píše se rok 1916, když francouzský malíř Édouard Lefevre odchází bojovat na frontu. Jeho mladé manželce Sophii zůstává na památku její portrét, na svou dobu poněkud nezvyklý. Poté co městečko, kde Sophie žije, padne do rukou Němcům, ocitají se jeho obyvatelé na samé hranici absolutní bídy a pro kousek chleba musejí často dát všanc i holý život. A tehdy Sophiin portrét upoutá pozornost nového Kommandanta. Německý důstojník je obrazem doslova posedlý a Sophie je odhodlaná riskovat cokoliv – rodinu, svou pověst i život –, jen aby mohla znovu spatřit svého muže... O bezmála sto let později dostane Liv Halstonová od svého muže darem působivý portrét mladé ženy, který koupil za pár šupů na ulici. Posléze se ovšem ukáže, že obraz má nesmírnou cenu, a rozhoří se boj o to, kdo je jeho skutečným vlastníkem. A Livino přesvědčení o správnosti věcí podstoupí náročnou zkoušku. Stejně jako Sophie je však pevně odhodlaná bojovat za to, co má na světě nejraději...

Tma o polednách – Arthur Koestler
nakladatel: Odeon
světová klasika

Děj románu se odvíjí na pozadí velkých moskevských procesů z let 1936–1938 s bývalými čelnými představiteli levé i pravé opozice. Je sice knihou o jednom osudu, ale symbolizuje životy mnoha lidí: hlavní postavou románu je bývalý lidový komisař Rubašov, fiktivní postava, která však připomíná Bucharina. Je semlet politickou mocí a nespravedlivě odsouzen. Neprávem opomíjené dílo, které směle konkuruje Orwellovu románu 1984.

Ruka – Henning Mankell
nakladatel: Host
krimi, detektivky
12. díl série Případy komisaře Wallandera

Novela o komisaři Wallanderovi...
Po třiceti letech na stejném pracovním místě je komisař Kurt Wallander unavený, nevrlý a má nutkání konečně něco změnit. Když se mu naskytne možnost koupit starý statek s kouzelnou zarostlou zahradou na klidném venkově, zdá se to jako sen. 
Idyla se však vzápětí rozplyne — komisař na zahradě najde ruku, vlastně celou kostru, pohřbenou v mělkém hrobě. Místo zařizování útulného domova tak Wallanderovi nezbude než se pustit do toho, co mu beztak jde nejlépe — pátrání po vrahovi.

Půvabnou detektivní novelu napsal Henning Mankell jako bonus pro vášnivé čtenáře detektivek.

Černá řeka – Tom Harper
nakladatel: BB/art
dobrodružství, thrillery

V tropickém pralese se skrývá ďábel…
Lékařská profese, jíž se Kelvin MacDonald věnuje doma v Anglii, nemůže být víc vzdálená snům, které od klukovských let má: zažít opravdové dobrodružství někde v divočině. Proto kývne na nabídku zvláštního muže, s nímž se setkal na dovolené v Mexiku a který je přesně takový dobrodruh, jací Kelvinovi imponují, a přitom má ve svém profesním světě váženou reputaci - lovec pokladů Anton mu nabídne, aby se zúčastnil výpravy do Amazonie. Čekají ho nástrahy nevyzpytatelné a nelítostné přírody, indiánské kmeny i nebezpečí ze strany pašeráků drog…

Rudý příliv – Jeff Lindsay
nakladatel: BB/art
krimi, detektivky
2. díl série Bill Knight

Bývalému policistovi Billymu Knightovi se letos vůbec nedaří. S přítelkyní Nancy se stále víc hádají a rybářská sezona na floridském ostrově Key West byla mimořádně hubená. Aby si spravil náladu, vydá se Billy se svým hyperaktivním přítelem Nickym na odpočinkovou plavbu. V zálivu objeví mrtvolu haitského uprchlíka, ale když se policie k jejich nálezu postaví laxně, pustí se do vyšetřování sami jen s pomocí ukrajinské imigrantky Anny, s níž se nedávno seznámili. Přátelé je od toho odrazují – vždyť co dokážou tři civilisti, když nemají právo nikoho vyslýchat? Mohou se jen opatrně vyptávat, ale ani to není bez nebezpečí – jak Billy i jeho společníci brzy zjistí. Navíc se ukáže, že mrtvých je mnohem víc, a proslýchá se, že za vším vězí tajemný haitský kouzelník. Kdo by ale něčemu takovému věřil? Billymu Knightovi nezbývá než prokázat, že ještě nepatří do starého železa, a odhalit, co za všemi úmrtími vězí.

Srdeční záležitost – Gilles Legardinier
nakladatel: Domino
společenský román

Středoškolská léta nás formují pro celý život: v dobrém, ve zlém, ve všem.
Pokud bychom chtěli najít ukázkový příklad šťastné holky, našli bychom ho v Camille. Studuje poslední ročník gymnázia na malém městě, je obklopena partou nerozlučných kamarádů, se kterými se zná už od školky, a jako všichni lidé jejího věku si klade spoustu otázek o životě, lásce a přátelství.
S blížící se maturitou se dny začínají plnit starostmi s učením, profesory a rodiči. Camille ale brzy přijde na to, že skutečné problémy vypadají docela jinak: nedlouho před maturitou zjistí, že její nejlepší kamarádka Lea trpí nevyléčitelnou nemocí. Je to šok. Co teď? Přijmout krutou pravdu, anebo se držet naděje na zázrak?
I přes tíhu situace a vlastní strach se Camille a ostatní spolužáci snaží být Lee oporou, tráví s ní čas a především dělají všechno pro to, aby byla Lea šťastná a spokojená. Před krutou diagnózou se ale jen tak utéct nedá a nikdo vlastně neví, kolik času Lee zbývá. A tak je nutné nepromarnit ani minute, užívat života a vytvářet sin a Leu jen ty nejlepší vzpomínky..

Ta obálka je krásná ♥

Filmové komedie S+S I. – Z. Svěrák, L. Smoljak
nakladatel: Grada
literatura faktu, film, divadlo

Mistři humoru Zdeněk Svěrák a Ladislav Smoljak přicházejí!
Máte rádi nejúspěšnější filmové komedie autorské dvojice – Zdeněk Svěrák a Ladislav Smoljak? Pak tato kniha přináší to nejlepší z jejich komediální tvorby. Najdete v ní pět divácky nejúspěšnějších filmových komedií, které se zapsaly do zlatého fondu české kinematografie. V knize na vás čekají i takové pasáže, které se do filmů nevešly.
Ať se vám hezky čte, usmívá i vzpomíná…
Kniha vychází u příležitosti letošních 80. narozenin Zdeňka Svěráka.

"Kniha Filmové komedie S+S I. zachycuje literární předobrazy budoucích filmů, ale rychle plynoucí čas zavinil, že už jsou to vlastně předobrazy filmů pro pamětníky.
Jáchyme, hoď ho do stroje je první pokus autorské dvojice Smoljak-Svěrák o průnik do kinematografie. Průnik se povedl, a tak jsme přidali Marečku, podejte mi pero a Na samotě u lesa. Najdete tu také titul Vrchní, prchni – můj první samostatný scénář a Smoljakova první samostatná režie. Aby svazek nebyl tenký, posílili jsme ho o Vesničku mou střediskovou.“

Papírová srdce – Claire Contreras
nakladatel: Baronet
romantika

Ztratil jsem ji. Ne, neztratil. Odehnal jsem ji. Odjakživa byla moje nejlepší kamarádka. Neměl jsem se do ní zamilovat. Choval jsem se lehkovážně a jí to zlomilo srdce. Myslel jsem, že jsem se zachoval správně. Uběhly roky a teď se mnou musí pracovat. Připomíná mi, proč jsem se do ní zamiloval. Ale tentokrát udělám všechno, co bude v mých silách, abych ji už nikdy nenechal odejít.


Útěk do samoty – Nicholas Sparks
nakladatel: Ikar
romantika

Krásná Denisa žije jen pro svého syna, a když po matčině smrti zdědí starý dům se zahradou na kraji 
poklidného městečka, rozhodne se natrvalo odstěhovat z Atlanty. Práci učitelky beztak opustila a přátele ztratila, protože věnuje veškerý čas synovi. Kyle totiž potřebuje mimořádnou péči; ve svých pěti letech nedokáže pořádně mluvit a odborníci nad jeho poruchou bezradně krčí rameny. Prostředí Edentonu neprovdané ženě prospívá, i chlapec se tu postupně začleňuje mezi vrstevníky. Jednoho dne ale za bouřky dostane Denisino auto smyk. K havárii přijíždí dobrovolný hasič Taylor McAden; ještě netuší, že tato záchranná akce je jiná než ostatní a bude od něj vyžadovat mnohem víc než odvahu a neohroženost...

Boží a jiná muka – Fejetony o lásce ke stolu – Tereza Boučková
nakladatel: Odeon
česká současná literatura

Fejetony o lásce ke kolu, k níž se autorka vysloveně nerada, těžce a v podivném dobrovolném donucení v průběhu let dopracovala, a o jiných vášních a někdy i mukách. Taky o úplně obyčejných, smutných i veselých věcech života, o manželství, šťastných mužích, nešťastných volbách, blbých politicích, krásných knihách, dojemných filmech. A třeba i o Romanovi a jeho rychlostním rekordu.
 
Fejetony o mužích a lidech, které byly opět napsány s největší láskou, a taktéž otištěny v letech 2004–2009 v Hospodářských novinách, Pražském deníku, MF DNES a Právu. Některé nebyly otištěny nikdy, protože je Tereza Boučková napsala až pro tuto knížku. S láskou, jak jinak.

Harry Potter – Panoptikum postav – Jody Revensonová
nakladatel: Slovart
fantasy

Třetí ze série knih o světě filmů o Harrym Potterovi, která je jakousi encyklopedií postav Potterovského světa. V knihách a filmech o Harrym Potterovi se vyskytuje množství zajímavých postav - nejen Harry, Ron a Hermiona, Brumbál, Hagrid nebo stoupenci Lorda Voldemorta smrtijedi, ale i řada jiných. Některé jsou milé, jiné nahánějí strach. Kniha Harry Potter: Panoptikum postav podrobně popisuje, jak se hrdinové nejoblíbenější kouzelnické série dostali na filmové plátno. Její součástí jsou plakáty všech členů Fénixova řádu a nejznámějších smrtijedů a brožurka se vzory smrtijedských masek. Je to poslední kniha této sběratelské edice (knihy Bestiář Harryho Pottera a Harry Potter Magická místa z filmů, a proto nesmí chybět ve sbírce žádného pravého fanouška Harryho Pottera.

Kdysi – Morris Gleitzman
nakladatel: Argo
děti 10+, román, válka

Každý si zaslouží zažít něco dobrého. Alespoň jednou v životě. Tři roky a osm měsíců žije devítiletý Felix v odlehlém katolickém sirotčinci v horách, ačkoli není katolického vyznání. Jeho rodiče nejsou mrtví. Přivedli ho k matce Mince, představené jeptišek, aby se měl dobře. A určitě si pro něj brzy přijdou, jak Felix věří, jen co vyřeší potíže, které mají se svým knihkupectvím. Protože židovští knihkupci to mají v Polsku roku 1942 těžké. Jak moc, to Felix pochopí, až když se v sirotčinci objeví muži s podivnými páskami na rukávech a začnou vyhazovat a pálit knihy z místní knihovny. Felix uteče, aby našel rodiče a před těmi muži je varoval. Cestou zachrání z hořícího domu malou Zeldu, jejíž rodina byla zavražděna, a pomalu mu dochází, co mají tihle spalovači knih za lubem. A co to znamená pro něj, Zeldu a všechny ostatní Židy. Morris Gleitzman líčí v prvním dílu z čtyřdílné řady život v okupovaném Polsku z dětsky naivní perspektivy malého hrdiny, jeho výpověď je však o to silnější.

Čtvrtá zeď – Sorj Chalandon
nakladatel: Argo
světová současná literatura

Píše se rok 1982. Dvaatřicetiletý Georges se rozhodne splnit slib, který dal umírajícímu příteli, opouští ženu a čtyřletou dcerku a vydává se do Libanonu inscenovat slavnou Antigonu Jeana Anouilha. Jelikož je země zmítaná válkou, je smyslem celého projektu spojit na jevišti herce vzešlé z rozdílných politických a náboženských uskupení, zapřisáhlé protivníky, předvést harmonickou souhru na pozadí sutin, a propojit tak znepřátelené komunity ve společném snu o míru. Dokáží drúzové, Palestinci, křesťané, šíité a křesťanští falangisté překročit svůj stín a uvolnit napětí, které mezi nimi panuje? Georges ve svém životě zatím poznal jen revoltu, skutečnou válku nikoliv. Najednou se v ní však ocitá – ta válka ovšem není jeho a nechápe ji. Poznává strach, ohrožení, atentáty a hrůzu z boje, ale i nadále se snaží zachránit projekt svého přítele, plán, jenž se postupně stává jeho vlastním. A ten plán ho změní navždy.

Sladká pomsta – Nora Robertsová
nakladatel: Motto
společenský román

Adrianne, dcera vyhlášené hollywoodské krasavice a proslulého arabského šejka, žije pozoruhodný dvojí život. Všichni ji znají jako princeznu, lehkomyslnou moderní dívku, která přes den poletuje po dobročinných akcích a večer z jednoho luxusního večírku na druhý. Nikdo netuší, že právě ona je Stín, největší zloděj současnosti. Daří se jí to tajit, dokud se neobjeví jeden z nejtvrdších detektivů Interpolu Philip Chamberlain, v minulosti také sám pověstný zloděj. Muž se však dopustí jedné osudové chyby – podlehne Adrianninu kouzlu…

Vesmír je ženatý – Karin Krausová
nakladatel: Motto
společenský román

Příběh o ženách, které se zapletou se zadanými muži...
Lea, sestra hlavní hrdinky Karin, miluje ženatého muže. Karinina nejlepší kamarádka Soňa má dokonce se ženáčem syna. Obě jsou pravidelně terčem Karininých sarkastických poznámek o tom, jak s nimi jejich milenci manipulují a využívají je. Úspěšná, samostatná a střízlivě uvažující Karin je přesvědčená, že jí se něco takového nemůže stát. A i kdyby ano, byl by to pouze nezávazný vztah, čistě fyzická záležitost bez hlubších citů, bez budoucnosti. Jenže pak se seznámí s Petrem a musí sama sobě připustit, že to, čemu se celá léta posmívala, potkala i ji. Akorát že kamarádkám musí lhát, že je svobodný a bez závazků.

Vraždy v hotelu – Zora Beráková
nakladatel: Motto
krimi, detektivky

Tři detektivní novely o tom, jak vhodným místem pro vraždu jsou hotely Nejnovější kniha známé autorky historických a detektivních příběhů obsahuje tři příběhy. V prvním z nich s názvem Příliš mnoho podezřelých řeší policie vraždu herečky, kterou našla pokojská utopenou ve vaně hotelového pokoje. Druhý nese název Policejní kocour a hledá se v ní vrah učitelky hudby. Poslední příběh nazvaný Vražda v hotelu Sirius se točí kolem bohaté ženy, která se ubytovala v zimě v hotelu a pak ji našli mrtvou a zasypanou sněhem na lehátku na hotelové terase.

Zažehnutá jiskra – Kristine Barnett
nakladatel: Motto
biografie, osudy

Dramatický příběh o síle mateřské lásky, odhodlání a odvaze tváří v tvář nepřekonatelným překážkám. Když byly Jacobovi dva roky, řekli lékaři matce, že je autista a nikdy nebude schopen ani zavázat si sám boty. Zatímco se odborníci zaměřili na to, aby Jake zvládl základní dovednosti a nenechal se rozptylovat zbytečnostmi, chlapec se víc a víc stahoval do svého vlastního světa a nedělal žádné pokroky. Nakonec úplně přestal mluvit. Jeho matka cítila, že tohle není v pořádku. Odhlásila ho ze speciální školky a doma v garáži vytvořila centrum denní péče. Proč se při výchově soustředit na věci, které dítěti nejdou? Proč naopak nerozvíjet jeho nadání a záliby? To se stalo její základní filozofií spolu s důrazem na hry a běžné dětské zážitky, jako je sport, pikniky nebo táboření. Její tvrdá práce a odhodlání přinesly výsledky, které nikdo neočekával. Jacob má ve skutečnosti IQ vyšší než Einstein, fotografickou paměť a počítat se naučil sám v průběhu dvou týdnů. V devíti letech začal pracovat na originální teorii v oblasti astrofyziky, která mu podle odborníků jednou přinese Nobelovu cenu. Od dvanácti let se profesionálně věnuje kvantové fyzice.

Osudná zima – G. M. Mallietová
nakladatel: Motto
krimi, detektivky
2. díl série Max Tudor

Druhý případ Maxe Tudora Bývalý agent MI5 a nyní anglikánský kněz si dokázal získat celou vesnici Nether Monkslip, především místní dámy. Nyní ho ale okolnosti přivádějí do úplně nového prostředí – na hrad Chedrow. Starý lord Footrustle pozval na Vánoce celou rodinu. Tajemná zákoutí starého hradu jsou najednou plná chamtivých příbuzných, kteří se nemohou dočkat, až ten starý protiva umře a oni zjistí, komu z nich odkázal svůj majetek. Když starého lorda najdou usmrceného několika bodnými ranami, je jasné, že někdo byl až příliš netrpělivý. A pak začnou umírat další…

Deset dětí paní Ming – Eric-Emmanuel Schmitt
nakladatel: Motto
společenský román

Paní Ming neustále mluví o svých deseti dětech, které žijí na různých místech rozsáhlého území Číny. Je to možné v zemi, kde je povoleno mít pouze jedno dítě? Obešla nějak zákon? Vymýšlí si nebo je snad šílená? A co když se nejedná o imaginární potomky? Co když doopravdy existují? Jaké tajemství skrývá nenápadná a tichá paní Ming?


... a ta krásná obálka :)

Láska podle návodu – Melissa Pimental
nakladatel: Motto
společenský román

Jak to dopadne, když se ve svém milostném životě rozhodnete řídit radami zastaralých příruček? Lauren je mladá, krásná, chytrá, vtipná a sympatická a do Londýna se přestěhovala za lákavou vidinou života plného milostných dobrodružství. Nehledá dlouhodobý vztah a nechce se vázat. Proč jí to ale žádný muž nevěří? Lauren se tedy rozhodne experimentovat a řídit se každý měsíc radami jiné seznamovací příručky. A protože pocházejí z různých období, Lauren si díky nim vyzkouší rozmanité metody svádění – promění se ze stydlivé dívky ve svůdnou erotickou bohyni a jindy zase dodržuje přísný celibát – to vše s jediným cílem: užít si nezávazný sex s co nejpřijatelnějším partnerem, i když to se nakonec ukáže jako téměř nemožné. Přestože (nebo protože?) Lauren do puntíku dodržuje všechny uvedené pokyny, dostává se často do nečekaných a někdy i velmi zvláštních situací a brzy pochopí, že svádění je věc ožehavá, a kdo si pohrává s ohněm, často si spálí prsty…

Vraždy na pokračování – Rita Mae Brown
nakladatel: Motto
krimi, detektivky

Fenka Tuckerová a kočka Paní Murphyová opět pátrají.
Malá města nebývají k cizincům právě přátelská – pokud ovšem onen cizinec není nezadaný a pohledný mladý muž. Když se v Crozetu objeví Blair Bainbridge, neváhají místní dohazovačky ani vteřinu a prohlásí ho za skvělou partii pro nedávnou rozvedenou Harry Haristeenovou. Po prvním očmuchání s nimi souhlasí i Tuckerová a Paní Murphyová, věrná Harryina fenka a kočka. Brzy se ale ukáže, že má Blair jednu malou vadu – možná je vrah. V Crozetu a okolí se totiž začaly nacházet kusy těla muže, jehož tu nikdo nezná, takže nejpodezřelejší je právě nově příchozí. A tak se Harry, Tuckerová a Paní Murphyová musejí opět pustit do pátrání.

A to je ode mne z novinek na září všechno. Rozhodně je z čeho vybírat a to jsem do článků ještě nevypsala úplně všechny knihy.

Mějte se krásně a čtěte :)

Vaše Šárka ♥

9 komentářů:

  1. Černá řeka vypadá zajímavě, ikdyž tu jedinou knihu, co jsem od Harpera kdysi četla, jsem nedočetla. Tak nevím. Ještě mě docela zaujalo Deset dětí paní Ming :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Harpera jsem zatím nijak zvlášť nezaregistrovala. Mě zaujala Sova, Srdeční záležitost a i Kdysi vypadá zajímavě. Ale úplně nutně z této skupiny nepotřebuji asi žádnou :)

      Vymazat
  2. Jasně že Harry - na toho nebudu dospělá nikdy :-D
    No a pak nejspíš (nejne) do sbírky paperback od Moyesové..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Musím se přiznat, že Harryho jsem nikdy nečetla. K fantasy jsem netíhla, navíc, už to bylo období spíš mých dětí. Ale je fakt, že ho čtou i ještě starší než jsem já. Ale myslím, že mě stejně asi mine.

      Vymazat
  3. Skvělý výběr, Šári - jako vždycky je opravdu z čeho vybírat, sama jsem si poznamenala nejméně sedm knih, ale nejvíc se prostě stejně těším na Harryho, to je pro mě zkrátka must have :)
    Měj se krásně a užij si dovolenou :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nabídka je opravdu opět bohatá :) Měj se krásně Hani, dovolená byla luxusní :)

      Vymazat
  4. Nejvíce se z této části třepu na Navždy a věčně+ jsi mě docela překvapila Rutou, tak po ní také pak budu muset mrknout :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ještě od Ruty nepřečetla V šedých tónech, ale tato mě anotací zaujala taky :)

      Vymazat
  5. Jmenuji se Barbara a já jsem založil v Norsku. Můj život je zpátky !!! Po 1 roce zlomeného manželství mi manžel opustil dvě děti. Cítila jsem se, jako by se můj život chtěl skončit, skoro jsem spáchal sebevraždu, byl jsem po dlouhou dobu emoční. Díky kouzelníkovi nazývanému Dr. Isikolo, který jsem se setkal online. V jeden věrný den, když jsem procházel internetem, jsem narazil na řadu svědectví o tomto konkrétním kouzelníku. Někteří lidé svědčili o tom, že přivedl jejich ex lásku zpět, někteří svědčili o tom, že obnovuje lůnu, léčí rakovinu a jinou nemoc, někteří svědčí o tom, že může kouzlit, aby zastavil rozvod a tak dále. Také jsem se setkal s jedním konkrétním svědectvím, byla to o ženě, která se jmenovala Sonia, svědčila o tom, jak přivedl svou Ex milenku za méně než dva dny, a na konci svědectví ona upustila e-mailovou adresu Dr. Isikolo. Poté, co jsem všechno přečetl, rozhodl jsem se to zkusit. Kontaktoval jsem ho e-mailem a vysvětlil mu můj problém. Za pouhých 48 hodin se můj manžel vrátil ke mně. Vyřešili jsme naše problémy a jsme ještě šťastnější než předtím, doktor Isikolo, je opravdu nadaným mužem a nepřestanou ho publikovat, protože je to skvělý muž ... Pokud máte problém a hledáte skutečný a skutečný Kouzelník k řešení všech vašich problémů pro vás. Vyzkoušejte High isikolosolutionhome@gmail.com kdykoli, může být odpovědí na vaše problémy. Zde je jeho kontakt: isikolosolutionhome@gmail.com nebo jej zavolejte na číslo +2348133261196

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥