úterý 27. září 2016

Můj knižní tip #34

Krásné úterní odpoledne všem knihomolům :)

Dřív, než sepíšu recenzi na knihu Zoe Hardwicke Strážní andělé, mám pro vás nový knižní tip. Ani už nevím, u koho nebo kde jsem objevila knížku, kterou bych vám dnes chtěla představit. Rozhodně to není žádný profláknutý příběh, alespoň jsem se s ním víckrát jinde nesetkala. Jde o knihu Smrt včel od britské autorky Lisy O´Donnell. Kniha je přirovnávána k novodobé Betonové zahradě. Mimochodem... tu bych si chtěla taky někdy časem přečíst.

Anotace:
Dramaticky laděný příběh dvou mladistvých osamělých sester a jejich podivínského souseda skrývá temné tajemství.
Jen Marnie a Nelly vědí, co se stalo s jejich matkou a otcem. Rodiče jsou ztroskotanci na podpoře: drogový dealer Gene a podivínská Izzy, v mládí zneužívaná a zanedbávaná, která stejně vychovává i své dcery. Oba téměř současně za nejasných okolností umírají, ale dívky se snaží jejich smrt všemožně utajit. Život na glasgowském chudinském sídlišti sice není nic záviděníhodného, avšak dívky jsou spolu a musí překonat jen jeden rok, aby Marnie byla uznána dospělou a mohla se o sestru legálně starat. Marnie říká: „Dnes je Štědrý večer. Dnes je mi patnáct. Dnes jsme na zahradě pohřbily rodiče. Žádného z nich jsme neměly rády.“ Lennie, starý pán ze sousedství, si brzy všimne, že dívky jsou samy a že potřebují jeho pomoc. Nebo snad on potřebuje pomoc jejich? Lennie si dívky bere k sobě, živí je, šatí a ochraňuje, ale jejich kamarádky, učitelé a úřady časem začínají klást nepříjemné otázky. Jak se jedna lež vrší na druhou, vynořují se temná tajemství z minulosti rodiny dívek, situace se komplikuje a hrozí, že pravda vyjde najevo a dívky budou od sebe odtrženy.

Kniha vyšla v české překladu v roce 2015 u nakladatelství Oldag a má 296 stran. Toto nakladatelství vůbec neznám, ani jsem o něm dosud neslyšela. 

Zná někdo z vás tuto knihu? Četli jste? Zajímaly by mě vaše názory. Určitě mi napište, jestli jste knihu četli, nebo o ní slyšeli, anebo o ní čtete u mě na blogu poprvé.

Zatím se mějte krásně a já jdu pracovat na recenzi Strážných andělů :)

Ahoj Šárka ♥

6 komentářů:

  1. Tuhle jsem měla z knihovny, dobrý příběh, jen jsem se musela prokousat začátkem a pak už to šlo :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, dala jsem si ji taky na seznam, tak snad se k ní časem dostanu. Dost mě zaujala :)

      Vymazat
  2. Já tě mám tak ráda :D uzasny tip!
    Katy

    OdpovědětVymazat
  3. Jůů, tak tohle mě láká opravdu hodně! :) Další skvělý tip, díky Šári! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kristý, moc děkuji. Jsem ráda, pokud se někdo u mě na blogu inspiruje :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥