úterý 18. října 2016

Měsíční shrnutí – září

Přeji vám všem krásný večer :)

Mám pro vás měsíční shrnutí všech knih, které jsem přečetla a nakoupila, či dostala za měsíc září. V září jsem přečetla devět knih, což bylo opravdu super. Nebyla tam tedy žádná bichlička, ale i tak mám radost. Přečetla jsem Z tebe peklo ráj od Václava Grubera, 12. 12. od Vítězslava Jareše, Svůdkyni s modrým nebem nad hlavou od Petry Nachtmanové,  Špulku modré nitě od Anne Tyler, A proto skáču od Naokiho Higašidy, Zbláznila ses? od Jany Franče Jiráskové, Sběratele duší od Elizabeth Peters a Počátek veškeré lásky od Judith Hermann.


Na všechny knihy najdete na blogu již recenze. A jaká kniha se mi líbila nejvíc? Bylo to hodně vyrovnané mezi kousky, které mě opravdu zaujaly. Možná Sběratel duší nebo Zbláznila ses? anebo 12. 12? Je to opravdu těžké, jedna označit nelze :)) Jako nejslabší knihu jmenuji Počátek veškeré lásky, tam nemám o čem přemýšlet.

Nových kousků přibylo do mé knihovny 18. Takové pěkné číslo, že? Tady jsou krasavice všechny pohromadě.


Tato skupinka jsou recenzní výtisky. Všechny jsem už přečetla a recenze najdete na blogu, pokud jste je ještě nečetli.


Sběratel duší
Althea vyrůstala v Egyptě po boku otce, uznávaného archeologa, až do doby, než ho obvinili z falšování starožitností. Krátce nato zemřel a ona nechápala, co se stalo. Po letech obdrží dopis od muže jménem Abdelal. Ten pro jejího otce pracoval a nabízí jí důležité informace. Althea je odhodlaná otcovo jméno očistit, ale dorazí pozdě – Abdelal je po smrti a překážet někomu začíná ona.

Strážní andělé
Cherri sní o rodině, o bohatém a úspěšném manželovi. Zdá se, že právě takového našla v doktoru Nashovi, se kterým se počítá na místo primáře. Idyla i láska však trvají jen do chvíle, než Nash svede na Cherri tragickou chybu, která má za následek smrt pacienta. Brzy vyjde najevo, že fatálních omylů je víc, jenže někdo v nemocnici nestojí o potíže a vše se snaží ututlat.

Tyto čtyři knihy jsem si objednala na Megaknihách. Stihla jsem je objednat na konci prázdnin, kdy ještě platila sleva na brožované výtisky z Hostu.


Ostrov Entry
Detektivní román od autora trilogie z ostrova Lewis. Když detektiv Sime Mackenzie nastupuje na palubu letadla , ani se neohlédne. Cesta na ostrov Entry pro něj představuje šanci, jak utéct hořké směsi osamělosti a lítosti dosavadního života ve městě. Z montrealského letiště odjíždí jako součást osmičlenného vyšetřovacího týmu, směřujícího do Zálivu svatého Vavřince. Pouhé dva kilometry široký a tři kilometry dlouhý ostrov Entry je domovem asi sto třiceti obyvatel — a ten nejbohatší z nich byl právě nalezen ve svém dome zavraždený. Vyšetřování se zdá být pouhou formalitou. Důkazy nasvědčují vraždě ze žárlivosti, kterou má na svědomí pomstychtivá manželka. Ale vyšetřování Simovi zamotá hlavu poté, co se s hlavní podezřelou střetne tváří v tvář. Je si jistý, že ji zná — a to i přesto, že se nikdy nepotkali. Pronásledován tímto pocitem se potácí mezi nespavostí a podivnými sny o dávné minulosti na skotském ostrově vzdáleném tři tisíce mil. Sny, v nichž vdova hraje hlavní roli. Navzdory důkazům o její vině je přesvědčen o tom, že vraždu nespáchala. Jeho posedlost ho vede ke konfliktu mezi profesní povinností, kterou musí splnit, a vlastním osudem, jenž ho čeká.

Pod sněhem
Zdánlivě běžná situace: Tři sestry nasedají jednoho zimního dne do auta a vyrážejí k rodičům na oslavu otcových narozenin. Blanka se dvěma dcerami, miminem a psem, Olina se synem a ipadem, Kristýna s kocovinou. V plném autě se však spolu s nimi ocitají i jejich životní příběhy, vzpomínky na dětství, nenaplněné sny a frustrace, a atmosféra tak už po několika kilometrech jízdy houstne. A to ještě žádná ze sester netuší, že další nepříjemnosti je čekají v domě rodičů.
V rodinných vztazích a na první pohled obyčejných událostech dokáže Soukupová zachytit otisky spletitých osudů s takovou bravurou, že před čtenářem vyvstávají jako jedinečná životní dramata. Autorčin typický způsob vyprávění s přirozenou lehkostí podtrhuje autenticitu příběhu a vtahuje do něj čtenáře natolik, že se sám stávám jedním z pasažérů auta jedoucího zimní krajinou.

Na buxu jsem si vybrala také čtyři knihy. Všechny tři Prostřeno... byly za 29Kč za kus, takže jsem neváhala. A pokračování série od Ch. Cartera jsem musela mít :)


Popravčí
Ví, co tě na smrt vyděsí…
V losangeleském kostele leží na oltářních stupních zkrvavené, bezhlavé tělo kněze. Je pečlivě naaranžované, nohy natažené, paže křížené na hrudi, ale nejhrůznější ze všeho je, že hlavu kněze někdo vyměnil za hlavu psí.
Ze začátku je detektiv Robert Hunter přesvědčený, že jde o rituální vraždu. Jenže když se objeví další mrtvoly, je nucen situaci přehodnotit. Všechny oběti zemřely způsobem, kterého se bály ze všeho nejvíc. Jejich nejstrašnější sny se staly skutkem. Ale jak o nich mohl vrah vědět? A co spojuje tyto zdánlivě nahodilé oběti?
Hunter se ocitá na stopě přízračného a sadistického vraha – někoho, kdo má zřejmě schopnost číst myšlenky svých obětí. Někoho, kdo dokáže vycítit, co oběť nejvíc vyděsí. Někoho, kdo se nezastaví před ničím, aby dosáhl svého zvráceného cíle.

V Levných knihách jsem si pořídila tři knihy. Na všechny jsem moc zvědavá, hlavně na Sladké zapomínání.


Sladké zapomínání
Se šestatřicetiletou Hope se život zrovna nemazlil: nedávno jí zemřela matka, manžel ji opustil kvůli dvaadvacetileté blondýnce, její účet zeje prázdnotou a ona se ze všech sil snaží vychovávat dospívající dceru a zároveň udržet krachující pekárnu. Na dobré konce ale není nikdy pozdě: stačí jen trocha odvahy, víry a neutuchající naděje

Útěk
Příběh dramatického útěku před Rudou armádou
Lena, hraběnka von Mahlenberg, se v roce 1944 vrací se svou nemanželskou dcerou domů, na panství ve Východním Prusku. Před lety se nepohodla s otcem právě kvůli narození dítěte. Poté, co se dozvěděla, že otec je těžce nemocný, se rozhodla k návratu, aby převzala správu rodinného panství. V době, kdy v Evropě a v Německu naplno zuří válka, na venkově život ještě příliš nezasáhla. Vládne tu německé vojenské velitelství, na usedlostech pracují váleční zajatci a všichni obyvatelé se musí uskrovnit. Válka je jakoby za skleněnou stěnou. Ale fronta se blíží. Německé úřady stále naléhavěji vykřikují nacistická hesla, lidé začínají být neklidní, váleční zajatci se bojí o život. Jejich předáka Francoise uznává Lena nejen jako schopného člověka, ale, i když si to nechce připustit, postupně si uvědomuje, že ho miluje... Všem je jasné, že se Rudá armáda bude tvrdě mstít za vraždy a zpustošení své země. Chtějí uprchnout, ale nesmějí, útěk je považován za zradu a trestá se smrtí. Když už jsou Rusové velmi blízko, dostanou i obyvatelé Mahlenbergu povolení k odjezdu. Lena se rozhodne s Francoisem a ostatními lidmi z panství uprchnout. Vyrazí na strastiplnou cestu, zařazují se do proudu uprchlíků. Na západ vede cesta pouze přes zamrzlou mořskou zátoku… Román je inspirován skutečným příběhem útěku autorčiny pratety, hraběnky Marion Dönhoff, a byl také zfilmován.

A poslední knihu jsem koupila od jedné čtenářky díky FB skupince o knihách za super cenu. Zatím jsem ji nečetla, ale jsem natěšená.


Nejšťastnější dívka na světě
Její dokonalý život je dokonalá lež.
Jako teenagerka na prestižní škole zažila Ani FaNelliová šokující a veřejné ponížení a od té doby zoufale hledá sama sebe. Teď, když má úžasnou práci, perfektní a drahý šatník a pohledného aristokratického snoubence, stojí na prahu vysněného dokonalého života, který pracně budovala.
Jenomže Ani má tajemství. Hluboko v její minulosti je pohřbeno něco, co ji stále pronásleduje, něco osobního a bolestného, co hrozí, že vybublá na povrch a všechno zničí.
Román Nejšťastnější dívka na světě přináší pozoruhodný vhled do života ženy, která „touží mít všechno“ a neváhá pro to udělat, co je v jejích silách. Autorka nám představuje hrdinku, která se díky nesmlouvavé ctižádosti a pronikavému vidění světa dokázala odstřihnout od tíživé minulosti a dosáhla svých cílů. Alespoň to tak vypadá…
Otázkou je, zda tak drásavou a skandální událost navždy pohřbít ve své mysli. Co by se stalo, kdyby vyšla s pravdou ven? Bude to znamenat konec všeho, k čemu se tak usilovně dopracovala, nebo to pro Ani bude vysvobození?

Říjen bude na nové přírůstky u mě rozhodně chudší. Ale mám mega zásoby, takže já se opravdu nemusím bát, že by mi došlo čtivo :)

Napište mi, kolik knih jste si pořídili, jestli jste na nějakou netrpělivě čekali a kolik knih jste přečetli za měsíc září :)

Mějte se krásně :)

Vaše Šárka ♥

16 komentářů:

  1. Super skvělé shrnutí plné báječných kousků. Jak už víš z tvých přečtených se chci rozhodně pustit do Špulky, Zbláznila ses? a A proto skáču. Z koupených ti všemi deseti doporučuji Maye a zvědavá jsem i na tvůj názor na Soukupovou, pořád se k ní nemůžu propracovat, i když její Zmizet mám doma už kolik měsíců :)
    Užij si všechny, Šári. Jo a ještě jsem ti chtěla vyseknout poklonu za to, jak obdivuhodně stíháš tolik recenzáků :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Hani. Zmizet od Soukupové už mám doma taky pěkně dlouho a nedostala jsem se k ní. Prostě a jasně je těch knih moc, co chci přečíst :))) Snad to stihnu do konce života :))

      Vymazat
  2. Šári, tak to je paráda, září bylo čtenářsky opravdu povedené! Devět přečtených knih je krása, i když čtu v říjnu mnohem více, můžu si o takovém čísle nechat jen zdát :) Těším se na Tvůj názor na Petera Maye a přeju, ať se Ti trilogie zalíbí :) Měj se moc pěkně a ať to jde takhle hezky i v říjnu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Kristý, taky běžně tolik knih nepřečtu a navíc tam opravdu nebyla žádná silná. Na P. Maye jsem moc zvědavá :) Měj se moc krásně :)

      Vymazat
  3. Odpovědi
    1. Míšo... klasika :))) Ale říjen bude chudý na nové knihy, alespoň ve srovnání s mými „běžnými“ čísly :))

      Vymazat
  4. Zajimavy vyber knih. Ja bych chtela Marcela a A proto skacu...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A proto skáču opravdu stojí za přečtení. Marcelo zatím na přečtení čeká :)

      Vymazat
  5. Máš tam opravdu zajímavé tituly Šárko :-) Já jsem se byla u nás v levných podívat na Marcela, ale moc mě nepotěšili, jelikož ho nemají :-/

    OdpovědětVymazat
  6. To je zase kupa...Kdy to stíháš?:-) Já bych teď pořád spala a spala a spala....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, moc nestíhám, mám velké zásoby na horší časy :)))

      Vymazat
  7. Tak tomu se říká pořádná knižní dávka! :D
    Ráda bych si přečetla Špulku a Marcela (pro kterého si co nejdřív skočím do LK) :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Špulka mě bavila, ale zaujme hlavně čtenáře, kteří mají rádi a nebo právě mají chuť na takové pomalejší čtení, bez zvratů a podobně. Ale za přečtení určitě stojí. Na Marcela jsem zvědavá, jestli mi sedne.

      Vymazat
  8. Pekna hromadka krasnych knih :-)Jak ja bych potrebovala v Nizozemi obchudek se jmenem Levne knihy a samozrejme v cestine :-) :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥