pondělí 10. října 2016

Recenze – Nanejvýš čtyři hodiny spánku

Autorka:                    Marlene Schiappa
Překlad:                    Nela Knapová
Nakladatelství:       Mladá fronta
Rok vydání v ČR:   2015
Počet stran:              245


„A já to zas chci jako ty umět s dětma! Jak jsi přežila dvě těhotenství? Ještě nejsem ani ve třetím měsíci a už mám chuť darovat dělohu vědě.“


Anotace:
Dvě ženy na prahu třicítky. Jedna si buduje kariéru v reklamní agentuře, druhá je na mateřské dovolené. Jedna žije v moderním bytě v Paříži, druhá v domku na předměstí. Jedna drží dietu, druhá už kila navíc nepočítá. Morgane a Emílie. Dvě dávné kamarádky, které k sobě po čase opět najdou cestu.
Netrvá dlouho a jejich role se vymění. Morgane otěhotní a nezbývá jí než řešit věčné dilema úspěšných žen – kariéra versus dítě. Prožívá hektiku těhotenství spojenou s výběrem vhodné porodnice, sháněním volného místa v jeslích, nepříjemnými kontrolami u gynekoložky. Bojuje s nevolnostmi v práci a prožívá obavy z budoucnosti. Emilie se zase z domácího života snaží utéct, hledá práci, zvažuje rozvod a prožívá románek s přitažlivým hasičem.
Pomůže Morgane Emílii s návratem do světa pracujících? A usnadní Emílie Morgane vstup do světa matek?

Hlavními hrdinkami příběhu jsou kamarádky od dětství Morgane a Emilie. Neviděly se však deset let a dohromady je svede jedna narozeninová gratulace přes facebook. 

Emilie je matkou dvou malých dětí a toho času na rodičovské dovolené. Po pravdě už jí běhání mezi počuranými plenkami, vařením, běháním do školky, kam stejně dorazí vždy pozdě, leze trošku krkem. Jejím jediným rozptýlením je sociální síť a různá diskuzní fóra pro maminky. Její manžel Frank se vrací z práce až večer a s dětmi jí vůbec nepomáhá. Jejich domek je stále ve fázi oprav a předělávek. Když však Frank přijde o práci, rozhodne se Emilie, že nastoupí do práce ona. Nebude to určitě jednoduché, protože Frank nehýří radostí z toho, že se bude podílet na chodu domácnosti, ale ona to přece zvládne. A nečekají ji pouze změny, týkající se pracovního pole, ale také nakonec i toho osobního.

Morgane pracuje v reklamní agentuře a očekává povýšení na pozici viceprezidentky firmy. Její přítel se už celý třese na dítě, ale Morgane váhá. Jak by mohla skloubit svou práci s mateřstvím? A přece se teď nevzdá všeho, co si poctivě vydřela? Jenže člověk míní a život mění... Jednoho dne Morgane přece jen zjišťuje, že je těhotná. V agentuře se snaží co nejdéle svůj stav utajit. Díky facebooku se po letech setkává s Emilií a dohodnou se, že si budou vzájemně nápomocné. Morgane pomůže Emilii s návratem do pracovního procesu  a Emilie zasvěcuje Morgane do detailů, týkajících se těhotenství a mateřství.


Strčím hlavu do dveří obýváku. Frank leží bez pohnutí na gauči. Tři centimetry od televize, na níž se střídají hlučné klipy R´n´B, sedí Dali. Vypadá to, že je uchvácená polonahou tanečnicí bez podprsenky, která horlivě myje auto přehnaně pěnící houbou a takovým množstvím vody, které by dokázalo skoncovat s africkými suchy. Malá na ni třeští oči podlité krví. Zezadu sáhnu na televizi, abych zjistila, jak dlouho je zapnutá, trik odkoukaný od vlastní mámy. Rozpálená. Nejmíň několik hodin v provozu. Syn spí v jídelní stoličce. Opatrně ho vyndám. Zjišťuju, že plínku má tak plnou, že obsah prosáknul na zelený gumový povrch židle, kde se zbytky kaše mísí s neidentifikovatelnými skvrnami. Účinky barcelonské kúry? Pryč. Na ramena se mi znova usazuje vyčerpání a rozčilení, pod jejichž tíhou se okamžitě hrbím. Najednou je zpátky i poporodní deprese...

Nanejvýš čtyři hodiny spánku je víc než výstižný název. Kniha osloví zejména čtenářky, které už alespoň jedno těhotenství prožily. Rozhodně se potom ve spoustě situací najdou a nebudou jim cizí, naopak. 
V knize se střídají kapitoly, které vypráví Morgane a kapitoly s Emilií jako vypravěčkou. Autorka píše s humorem a nadsázkou, ale některé pasáže mě dokázaly i dojmout. 
Hlavní hrdinky jsou sympatické ženské. Neváhají si ze sebe dělat legraci. Určitě v knize nechybí správná dávka ironie a sebeironie. Ani jedna z kamarádek však neměla ideální dětství a svým způsobem se na nich podepsalo. Pro své děti jsou však ochotné udělat cokoliv.

Pokud hledáte oddechovou knihu, která je částečně romantická, vtipná a rozhodně z reálného života, určitě Nanejvýš čtyři hodiny spánku doporučuji. Nudit se nebudete.

O autorce:
Marlene Schiappa je zakladatelkou asociace Maman travaille, první francouzské sociální sítě pro pracující matky, a úspěšnou blogerkou na Yahoo!
V rámci Maman travaille ve Francii každoročně pořádá konference a besedy určené pro širokou veřejnost.


Hodnocení: 80%

Za poskytnutí recenzního výtisku velmi děkuji nakladatelství Mladá fronta. Knihu můžete zakoupit zde.



6 komentářů:

  1. No, abych byla upřímná, mně to zní trochu klišoidně, nicméně věřím, že mamkám od dětí se knížka asi bude líbit :) Já si nejspíš počkám, až budu mít svoje vlastní baby a budu schopná se do toho více vžít :)
    Jinak moc pěkná recenze jako vždycky, Šári, měj se krásně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, je mi jasné, že kniha nebude pro všechny a klišoidní určitě trošku je. Ale pobavila mě a četla se mi pěkně. Ale asi se to chce se opravdu v těch plínkách a mlíčkách někdy pohybovat... byť u mě je to už docela dávná minulost :)) Měj se krásně :)

      Vymazat
  2. Už jí mám dýl na seznamu a určitě se na ní těším. Je jasné, že jí musíme brát s nadsázkou. Ale téma na jedničku :-) Super recenze Šári :) *Veru

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Veru :) Určitě si knížku užij, až se k ní dostaneš :)

      Vymazat
  3. Skvela recenze. Opet jsi mi ji pripomnela.;) byla skvela a mrzi me, ze nemam svou vlastni. Klidne bych si ji precetla znova.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Sabi :) Taky si ji schovám a určitě do ní občas nakouknu, když budu mít chuť se zase pobavit :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥