úterý 8. listopadu 2016

Přečtené knihy za měsíc říjen

Přeji všem knihomolům krásný večer :)

Dnes jsem si pro vás připravila článek o mých přečtených knihách za měsíc říjen. Přečetla jsem devět knih a jednu rozečetla. Pro mě je to nádherný počet, i když se jednalo o poměrně průměrně dlouhé knihy a i několik tenoučkých kousků, žádné bichle. Ale jsem nadmíru spokojená.

A jaké kousky to tedy byly? Měsíc jsem začala Příslibem naděje od Tamary McKinley, dále Nanejvýš čtyři hodiny spánku od Marlene Schiappy, Všude kolem černý les od Ruth Ware, Nezlomná od Lesley Pearse, Dům na Baker Street od Michelle Birkby, Hotelstory aneb když to hosté rozbalí od Vladimíry Černajové, Kdysi od Morrise Gleitzmana, I viděl Bůh, že je to špatné od Otty Weisse a Dokonalé ticho od Rosamund Lupton. Rozečetla jsem Vdovu autorky Fiony Barton.

Příslib naděje byla moje první kniha od Tamary McKinley a okamžitě mě autorka nadchla. Skvělý vypravěčský styl, atraktivní prostředí. 

Anotace:
Dědictví po tetě, kterou Fleur nikdy nepoznala, nemohlo přijít ve vhodnější chvíli. Právě se jí zhroutil vztah, a navíc se ocitá uprostřed vážné rodinné pře. V australské pustině díky tetiným deníkům poznává, co její život ovlivnilo tak drtivým způsobem. Postupně Fleur rozplete složitá pokrevní pouta plná rivality a pochopí, že ničeho – ani lásky – se nesmí vzdát bez boje.


Hodnocení: 100%

Recenzi najdete zde.

Nanejvýš čtyři hodiny spánku je příjemná oddechovka. Pobavila jsem se a místy mě kniha i dojala. 

Anotace:
Francouzská komedie o úskalích mateřství, stereotypu manželství a úspěšném skloubení práce s rodinou
Dvě ženy na prahu třicítky. Jedna si buduje kariéru v reklamní agentuře, druhá je na mateřské dovolené. Jedna žije v moderním bytě v Paříži, druhá v domku na předměstí. Jedna drží dietu, druhá už kila navíc nepočítá. Morgan a Emílie. Dvě dávné kamarádky, které k sobě po čase opět najdou cestu.
Netrvá dlouho a jejich role se vymění. Morgan otěhotní a nezbývá jí než řešit věčné dilema úspěšných žen – kariéra versus dítě. Prožívá hektiku těhotenství spojenou s výběrem vhodné porodnice, sháněním volného místa v jeslích, nepříjemnými kontrolami u gynekoložky. Bojuje s nevolnostmi v práci a prožívá obavy z budoucnosti. Emilie se zase z domácího života snaží utéct, hledá práci, zvažuje rozvod a prožívá románek s přitažlivým hasičem.
Pomůže Morgan Emílii s návratem do světa pracujících? A usnadní Emílie Morgan vstup do světa matek?


Hodnocení: 80%

Recenzi si můžete přečíst zde.

Na knihu Všude kolem černý les jsem byla hodně zvědavá. Zpočátku jsem na ni četla samé kladné ohlasy, později jako by nadšení sláblo. Za mě dobré čtení, určitě můžu doporučit, ale pecka to nebyla.

Anotace:
Leonoře je šestadvacet a píše docela úspěšné detektivky. I když žije osaměle, je se svým způsobem života spokojená – až do dne, kdy dostane nečekané pozvání na předsvatební rozlučkový víkend své bývalé přítelkyně Clare, kterou deset let neviděla. Leonora po dlouhém váhání pozvání přijme a ocitá se s hrstkou dalších lidí – s nimiž má společné hlavně to, že se všichni znají s Clare – v extravagantním skleněném domě kdesi na anglickém venkově. A zanedlouho se začnou dít podivné věci. V Leonoře vzrůstá napětí, až se druhého večera rozhodne, že se hned ráno vrátí do Londýna. Jenže v noci dojde k osudné události…
Lenora se probudí s těžkým zraněním v nemocnici – a dozvídá se o vraždě. Její pokoj hlídá policie: chrání ji před někým, nebo ji hlídají jako vězně? Aby mohla odpovědět, musí si vzpomenout, co se vlastně během víkendu přihodilo. Dokáže se oprostit od pocitu viny a odhalit skutečné motivy a skutečného vraha? Najde odvahu, aby se svěřila s tajemstvím, které dosud nechala pohřbeno v minulosti?


Hodnocení: 85%

Zajímá vás o knize více? Zde je recenze.

Nezlomná od Lesley Pearse bylo výborné počteníčko. Lesley je pro mě TOP autorka poslední doby. Těším se na další pokračování příběhu o neohrožené Belle.

Anotace:
Belle Reillyové je teprve dvacet let, přesto toho má už mnoho za sebou - únos, znásilnění, prodej do nevěstince. Ačkoli se musela stát prostitutkou, nenechala se zlomit a nakonec se jí podařilo vrátit zpátky domů. Provdala se a uskutečnila svůj dávný sen - otevřela si dámské kloboučnictví. Jednoho dne však do obchodu vkročí Etienne, muž, který jí před lety zachránil život. Setkání v obou rozvíří city, jež měly zůstat zapomenuty. Belle však čekají další útrapy a zkoušky...


Hodnocení: 95%

Recenzi najdete zde pod odkazem.

Dům na Baker Street je klasická detektivka, takže milovníci určitě nemohou šlápnout vedle. Bavila mě.

Anotace:
Bytná Sherlocka Holmese a manželka doktora Watsona se rozhodnou vyjít ze stínu a rozjet své vlastní detektivní pátrání. Z kuchyně na Baker Street číslo 221b se vydávají do temných zákoutí Londýna a zjišťují, že přestože nejsou nejslavnější detektiv všech dob, i ony dokážou vyřešit zapeklitý případ.


Hodnocení: 80%

Pokud si chcete přečíst recenzi, můžete zde.

Hotelstory aneb když to hosté rozbalí je sbírka fejetonů či příběhů z hotelového prostředí. Na podzimní večery příjemné čtení, pobaví :)

Anotace:
Jistě znáte lidi, kteří vás dohánějí k šílenství, až se veškerá vaše tolerance, soucit i rozumový nadhled smrsknou na jedinou souvislou myšlenku: „ZA CO!“ Autorka čerpá z vlastní zkušenosti hotelové manažerky a s osobitým humorem nám představí paní Čeňkovou, pana Hillera a další protagonisty situací komických, absurdních i těch „já se z toho zvencnu“.


Hodnocení: 75%

Recenzi najdete zde.

Kniha z nakladatelství Argo s názvem Kdysi mě naprosto okouzlila. Určitě si ji přečtu ještě několikrát a jsem moc ráda, že ji mám ve své knihovně.

Anotace:
Každý si zaslouží zažít něco dobrého. Alespoň jednou v životě. Tři roky a osm měsíců žije devítiletý Felix v odlehlém katolickém sirotčinci v horách, ačkoli není katolického vyznání. Jeho rodiče nejsou mrtví. Přivedli ho k matce Mince, představené jeptišek, aby se měl dobře. A určitě si pro něj brzy přijdou, jak Felix věří, jen co vyřeší potíže, které mají se svým knihkupectvím. Protože židovští knihkupci to mají v Polsku roku 1942 těžké. Jak moc, to Felix pochopí, až když se v sirotčinci objeví muži s podivnými páskami na rukávech a začnou vyhazovat a pálit knihy z místní knihovny. Felix uteče, aby našel rodiče a před těmi muži je varoval. Cestou zachrání z hořícího domu malou Zeldu, jejíž rodina byla zavražděna, a pomalu mu dochází, co mají tihle spalovači knih za lubem. A co to znamená pro něj, Zeldu a všechny ostatní Židy. Morris Gleitzman líčí v prvním dílu z čtyřdílné řady život v okupovaném Polsku z dětsky naivní perspektivy malého hrdiny, jeho výpověď je však o to silnější. 


Hodnocení: 100%

Recenzi najdete zde.

I viděl Bůh, že je to špatné je také kniha s tématem holokaustu, ale zase úplně jinak podaná. Musím říct, že velmi originálním způsobem a také doporučuji. Je i moc krásně graficky zpracovaná.

Anotace:
Výjimečné osobní svědectví z terezínského ghetta, které přečkalo válku zazděné na půdě místních kasáren.
Novela Otty Weisse I viděl Bůh, že je to špatné je jedinečným literárním počinem a zároveň silným osobním svědectvím historického významu. Otto Weiss tuto knihu napsal v Terezíně v roce 1943, kresbami ji doplnila jeho dcera Helga, autorka Deníku 1938–1945, tehdy 13letá. Společně pak knihu věnovali Helžině matce Ireně k narozeninám. Krátce poté byl Otto Weiss zařazen do transportu do Osvětimi, odkud se už nevrátil.
Bůh, který na sebe vzal lidskou podobu, se přichází podívat do Terezína, aby se na vlastní kůži přesvědčil, jaká je mezi vězněnými Židy situace. Do prostého příběhu je vložena vážnost i hloubka, předstíraný úsměv zakrývá hořkost a smutek. Kniha odhaluje zrůdnost a rafinovanost lživé nacistické propagandy užívané k utajení pravdy a k oklamání světa.


Hodnocení: 90%

Recenzi si můžete přečíst zde.

Dokonalé ticho se mi moc líbilo. Možná má kniha malinko pomalejší začátek, ale potom si čtení opravdu užijete. A drsné prostředí Aljašky na atraktivitě jenom přidává.

Anotace:
24. listopadu se Angličanka Yasmin s desetiletou dcerou Ruby vydají na cestu přes severní Aljašku. Pátrají po Rubyině otci Mattovi, který se při katastrofálním požáru inuitské vesnice ztratil v polární divočině. S každou další mrazivou mílí se hrouží stále hlouběji do nekonečné polární noci. A Ruby, která je od narození úplně hluchá, musí čelit temnotě, v níž se nemůže dát vést ani zrakem. Nehodlá milovaného otce opustit za žádnou cenu. Avšak zima je svírá v ledových spárech stále pevněji… a kdosi je ve tmě sleduje.


Hodnocení: 90%

Recenzi objevíte zde pod odkazem.

A na konci měsíce jsem rozečetla Vdovu, kterou už mám nyní přečtenou. Měla jsem asi přehnaně velká očekávání a knihu jsem si možná tolik neužila, jako kdybych je neměla. Ale co už s tím nadělám. Rozhodně výborné čtení, ale čekala jsem malinko víc.

Anotace:
Temný psychologický thriller pro čtenáře, které uhranula Zmizelá nebo Dívka ve vlaku.
Jeho tvář byla všeobecně známá z titulních stránek novin: opovrhované monstrum, které podle všeobecného mínění spáchalo hrůzný zločin. Nebyl však za něj nikdy odsouzen. A Jean Taylorová byla ženou toho monstra.
Většinu svého života strávila v roli dokonalé manželky. Neochvějně stála po boku svému muži i poté, co byl obviněn z vraždy dítěte, přestože kvůli tomu musela snášet zlostné pohledy, přišla o přátele i o práci. Teď je ale její muž mrtvý a lidé chtějí vědět, jaké to bylo, žít po jeho boku. Co se vlastně tenkrát stalo. Jean může konečně vyzradit všechna tajemství.
Pravda – to je to, co po ní všichni chtějí. Zajímá se o ni novinářka, pro kterou je exkluzivní rozhovor s ženou pedofilního vraha vrcholem kariéry. A ještě intenzivněji se snaží pravdu odhalit inspektor Sparkes, pro něhož je tento případ letitou noční můrou. Policajtský instinkt mu napovídá, že se Jeanina maska mlčenlivosti bortí, že se brzy stane něco zásadního..


Hodnocení: 85%

Recenzi si můžete přečíst tady.

Tak to byl můj knižní říjen. Měla jsem štěstí ve výběru knih, bavily mě, žáddný propadák mezi nimi nebyl. takže naprostá spokojenost z mé strany.

Byli jste také spokojení se svými knihami? Určitě mi napište. 

Mějte se moc krásně :)

Vaše Šárka ♥

20 komentářů:

  1. Týýýýýý jo. Tak to jsi měla hodně čtivé období, tolik knih za jeden měsíc :)) Některé vypadají hodně zajímavě :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, říjen se povedl jak na množství přečtených knih, tak hlavně na šťastný výběr :)

      Vymazat
  2. Velký obdiv za tolik přečtených knih :) Samé super kousky :)

    OdpovědětVymazat
  3. Šári, to je krásné čtenářské skóre, fakt paráda, a navíc senzační výběr titulů :) Jak víš, já zvládla sedmičku a jsem taky moc spokojená. Snad se nám bude dařit i v listopadu (i když u mě to teď jde nějak pomaleji...) Měj se krásně! :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kristý, taky jsem teď zbrzdila, protože jsem se opět vrhla na omalovánky :) Ale hlavně, že se nám knihy líbí :) Měj se moc hezky :)

      Vymazat
  4. Hlavně že se ti všechny líbily :) Na Dům na Baker Street jsem zvědavá, nedávno jsem ho vyhrála :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šťastný výběr je opravdu nejdůležitější :) Pokud máš ráda klasické detektivky, taks e ti Dům bude určitě líbit :)

      Vymazat
  5. To je tedy tempo, zdá se, že se tento měsíc většině dařilo, tak snad nám to vydrží i nadále :)
    Měj se krásně, Šári a ať se daří i v listopadu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, dařilo se krásně, ale teď dělím čas už i mezi pastelky... konečně :)) ... tak bude skóre určitě nižší.
      Měj se krásně a ať se daří :)

      Vymazat
  6. Teda! Super výkon (díky za tipy určitě si přečtu Vdovu; Kdysi; I viděl Bůh, že je to špatné), já jen dvě :(. Růžové moře a Afterdark. Růžové moře od Evy Vejmělkové mě mile překvapilo.

    OdpovědětVymazat
  7. Dum na Baker Street me zacal docela lakat...

    OdpovědětVymazat
  8. Myslím, že můžeš být spokojená :D
    Katy

    OdpovědětVymazat
  9. Pekne cislo a pekne knihy, par kousku mne laka :-)

    OdpovědětVymazat
  10. Krásné kousky :-) Hned si jdu přečíst recenzi na Kdysi :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥