středa 21. prosince 2016

Můj knižní tip #47 – Dárek na poslední chvíli

Přeji vám všem krásný, pozdní večer :)

Ještě než zalezu do peřin ke knížce, mám tady pro vás alespoň krátký článek. Ještě stále nemáte všechny dárky a uvítaly byste třeba tip na knihu, která vám možná unikla? Tak se mrkněte :)

Hvězdy mezi sluncem a měsícem – Lucia Jangová, Susan McClellandová
nakladatel: Ikar

Svědectví ženy, která přežila věznění v KLDR a podařilo se jí i s malým dítětem uprchnout do Mongolska, odtud do Jižní Koreje a posléze do Kanady. Autorka s mrazivou věcností popisuje podmínky v zemi, naprostou lhostejnost státních představitelů k utrpení lidí a všudypřítomné policejní špehování. Lidé už často nejsou zvyklí uvažovat sami za sebe a zcela mechanicky vykonávají nařízení pohlavárů, aktivně donáší na spolupracovníky, provádějí veřejnou sebekritiku a o vůdci si nedovolí ani zapochybovat. Neméně šokující je i náhled do prostředí věznic a pracovních táborů.

Ohnivý muž – Joe Hill
nakladatel: Beta-Dobrovský

Představte si podivnou nemoc, která končí samovolným vznícením oběti. A představte si, že je tahle choroba nakažlivá a nebezpečně se šíří... Joe Hill v novému románu vrhá čtenáře do chřtánu apokalypsy. Počet nakažených stoupá, oheň páchá nedozírné škody a část společnosti by proti postiženým nejraději zakročila zcela nekompromisně. Zdravotní sestra Harper hledá řešení. Pomůže věda, drastická opatření nebo tajemný Ohnivý muž, který se naučil oheň v sobě ovládat? 

Dreamologie – Lucy Keatingová
nakladatel: YOLI

Kdo by nechtěl potkat kluka svých snů?
Alice potká kluka svých snů – doslova. S Maxem cestují po světě a prožívají spoustu krásných a dobrodružných chvil. Ale je v tom háček! O všem se Alici jen sní... Do té doby, než se s otcem přestěhuje do Bostonu a začne chodit na novou školu. A koho ve třídě nepotká? Maxe – kluka z masa a kostí! Není ale takový, jakého si ho Alice představovala. Má komplikovanou povahu a cestu k sobě nenacházejí snadno. Za vším vězí dávný experiment, který jim hranici mezi realitou a snovým světem nadlouho rozostřil. Komediální příběh s laskavě potrhlými hrdiny a spoustou sympatických postav, které čtenáře donutí smát se nahlas!

Únava materiálu – Marek Šindelka
nakladatel: Odeon

Hrdinou románu je bezejmenný dospívající chlapec. Ocitá se v cizí zemi uprostřed Evropy, která v jeho očích vypadá jen jako systém plotů, dálničních nadjezdů, železničních koridorů a logistických skladišť. Neznámé území, které se vůči němu staví zcela odtažitě a nepřátelsky. Putuje chladným zimním světem, skutečný život je mu zapovězen, pohybuje se jako stín na periferii krajiny i společnosti. Pokouší se dostat do města na severu, kam mířil se svým starším bratrem Aamirem. Během cesty se vinou převaděčů rozdělili, kluk zůstal sám a ze všech sil se snaží nalézt k bratrovi – poslednímu blízkému člověku – cestu. Svět, v nějž dříve doufal, vidí už jen jako nekonečný koloběh výroby, ve kterém člověk a lidství nemá místo: produkce automobilů, produkce masa v jatečních továrnách, strojová produkce zábavy a informací, instantní vytváření obrazu světa, produkce strachu.

Naše třídní je mimozemšťan – Jiří Šandera
nakladatel: Šandera

„Naše třídní je mimozemšťan! Vím to jistě!“ S takovou zaručenou zprávou přišla jednoho pondělního rána do školy Katka.
Zpráva se rozkřikla po celé škole. 
Kamarádi - Bára, Katka, Monika a Honza - podezírají všechny kolem, hlavně učitele, že právě oni jsou z jiné planety. Když v knihovně objeví tajemnou knihu o mimozemské civilizaci, stane se něco, o čem ani nesnili - dostanou šanci odletět na planetu Majusa. Musí však překonat spoustu překážek a splnit nelehké úkoly. Podaří se jim to? Odletí všichni? 
Od toho okamžiku se jim změní život. Zažívají jedno dobrodružství za druhým, napětí, strach, ale i první lásku a zkoušku přátelství. 
Příběh ze školního prostředí má detektivní zápletku a nečekané rozuzlení. Přečteš ho jedním dechem. 
Pro všechny super kluky a holky od 9 do 109 let.

Duše Henryho Quantuma – Pepper Harding
nakladatel: Beta-Dobrovský

Henry mívá hlavu plnou nejrůznějších úvah, a proto není divu, když zapomene na veledůležitou věc – vánoční dárek pro manželku. Těsně před svátky se vydá na nákup parfému, ale místo toho se začne toulat San Franciskem a jeho myšlenky i nohy se rozbíhají nečekanými směry. Během onoho zvláštního dne potká i svou dávnou lásku a všechno dopadne úplně jinak, než plánoval…



Jasno lepo podstín zhyna – Sara Baume
nakladatel: Odeon

Pozoruhodný titul úspěšné prvotiny mladé irské autorky je poetickou variantou názvů čtyř ročních období, která tvoří časový rámec příběhu přátelství dvou psanců – osamělého člověka a týraného psa. Sedmapadesátiletý podivín Ray žije sám v domě po svém otci v nejmenovaném městečku na pobřeží. Nikdy nechodil do školy, bojí se lidí, jeho jedinými společníky jsou knihy. Jednoho dne si v místním útulku pořídí zohaveného jednookého psa, rychle k němu přilne a poprvé v životě pocítí hluboké pouto k jiné živé bytosti…

Hlava plná přízraků – Paul G. Tremblay
nakladatel: Knižní klub

Mrazivý rodinný psychothriller s hororovými prvky.

„Bál jsem se k smrti.“ Stephen King

Obyčejný život obyčejné rodiny Barrettových z provinčního prostředí Nové Anglie se rozpadne poté, co jejich čtrnáctiletá dcera Marjorie začne mít noční můry, vyprávět úděsné příběhy, chovat se nepřístojně. Lékaři jí nedokážou pomoci, její otec se proto obrátí na místního kněze. Ten dojde přesvědčení, že Marjorie posedl ďábel, a navrhne provést jeho vymítání. Lákavé téma přitáhne pozornost televize – a Barrettovi uvítají možnost přivydělat si na péči o dceru tím, že do svého soukromí vpustí všudypřítomné kamery. Když však události přerostou v tragédii, reality show rázem vyvolá skandál. 
Patnáct let poté osloví Marjoriinu sestru Merry spisovatelka, která chce vydat knihu o případu jejich rodiny. A Merry začne vzpomínat… Co když bylo tenkrát všechno naopak?

Eva – Wm. Paul Young
nakladatel: Knižní klub

Strhující román předurčený k tomu, aby se stal jednou z nejdiskutovanějších knih desetiletí – stejně jako autorovy předchozí tituly, Chatrč a Křižovatky, které dosáhly vrcholu žebříčku The New York Times a oslovily desítky milionů čtenářů po celém světě. 
Když na břeh ostrova mezi tímto a oním světem vyplaví voda přepravní kontejner, Jan Sběratel v něm najde mladou ženu – polámanou, zmrzlou a sotva živou. S pomocí léčitelů a učenců dohlíží na její uzdravování a záhy zjistí, že ji její genetický kód spojuje s každou známou rasou. Nikdo ale netuší, jaké může mít její přežití význam. Nikdo, až na Evu, matku všech živých. Ta ji oslovuje „dcero“ a pozve ji, aby se stala svědkyní příběhu stvoření, jejího a vlastně i našeho…

Snad jste se ještě na poslední chvíli inspirovali anebo jste si třeba pro sebe zapsali další tip na svůj seznam pro četbu v novém roce :)

Mějte se krásně :)

Vaše Šárka ♥

2 komentáře:

  1. Od Hilla jsem četla prozatím pouze jen Zámek a Klíč, což je komiks , ale úžasný. Pak jsem slyšela, že jeho knihy patří k těm opravdu dobrým a ohnivý muž na mě všude vykukuje, tak to riskni :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já zatím zkušenost nemám a asi to nebude ani můj šálek čaje :) Ale určitě si ráda potom přečtu recenzi :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥