čtvrtek 2. února 2017

Recenze – Pod vodou

Autor:                        James Marrison
Překlad:                    Tomáš Jeník
Nakladatelství:      Paseka
Rok vydání v ČR:   2016
Počet stran:             316

Anotace:
Tak jako díla Agathy Christie či populární televizní seriál Vraždy v Midsomeru ukazuje i strhující románový debut Jamese Marrisona odvrácenou stranu zdánlivé idyly anglické venkovské komunity, ve které vládne nedůvěra a strach a nic není tak, jak se na první pohled zdá. Když je detektiv Guillermo Downes povolán do malebné anglické vesnice, aby vyšetřil brutální vraždu Franka Hursta, okamžitě se mu vybaví jiné mrtvé tělo: před lety vyšetřoval na stejném místě tragickou smrt Hurstovy manželky. Hurst byl navíc v minulosti jedním z podezřelých v případu zmizení dvou místních školaček, který zůstal neobjasněn. Vrhne mužova smrt na předchozí kauzy nové světlo a bude Downes konečně schopen splnit svůj někdejší slib, že únosce dívek dopadne? Neodbytné vzpomínky na dávné trýznivé události z detektivova vlastního života jen posilují temnou atmosféru příběhu, který nekompromisně míří ke svému mrazivému vyústění.

Na poli je objeveno tělo brutálně zavražděného muže a nedaleko mrtvola jeho psa. Obětí se stal Frank Hurst, kterého kdysi podezřívali v kauze zmizení dvou mladičkých děvčátek, jež nikdy nebyla objasněna. Vyšetřování se ujímá detektiv Downes řečený Střelec a spolu s novým případem získává i nového kolegu Gravese. Zpočátku vypadá případ poměrně jednoduše a jednoznačně, ovšem později dochází k velmi překvapivým zvratům. Detektiv Downes se také v myšlenkách stále vrací ke smrtelné nehodě druhé Frankovy manželky Sary. Už tenkrát mu na případu něco nesedělo a nedokázal se jím přestat zabývat. Velmi podivné je rovněž zmizení Frankovy dcery Rebeky. Odešla prý od otce do Londýna, nikdo ji ovšem od té doby neviděl. Ani po smrti otce ji nebylo jak kontaktovat. Existuje pouze několik pohlednic, které údajně otci poslala. Na smluvenou schůzku s ním se však nedostavila. Frank poté úplně rezignoval na život a žil v ústraní až do své tragické smrti. 


Myslím, že k ději netřeba více dodávat. Mohla bych prozradit nějaké detaily a to rozhodně nechci. Přiznám se, že jsem se do této krimi pouštěla možná trošku skepticky a bez velkých očekávání. A opět se mi potvrdilo, že se o knize nemusí psát na každém kroku a je přesto skvělá. Právě tato kniha by si naopak zasloužila, aby se dostala do většího povědomí čtenářů.

Pod vodou je klasická britská detektivka. Příběh se odehrává na anglickém venkově. Hlavní vyšetřovatel je původem Argentinec a velmi těžko si zvyká na anglickou zimu, která do něj zalézá i přes několik vrstev oblečení. Momentálně přišel o skvělého parťáka, který v nemocnici bojuje s těžkou nemocí. Získává však neméně vynikajícího kolegu Gravese. Oba muži mi byli sympatičtí, autor stvořil opravdu dobré a reálné duo detektivů. Přestože jde o klasickou krimi, žádný thriller, několik pasáží mi dokázalo hodně zahýbat žaludkem. Autor je popsal tak reálně a sugestivně, že jsem se při čtení opravdu doslova oklepávala odporem. Ale takových pasáží je tam minimum, takže čtenáři slabší povahy se nemusí obávat. Ovšem chtěla jsem je zmínit, protože dodali příběhu pověstnou šťávu.

Autorův popisný styl mi také sedl. Ze začátku jsem si sice říkala, jestli bude takhle popisovat vše, tak nevím, ale prostě mě to bavilo. James Marrison si mě získal a poslední třetinu knihy, která se pyšní tak úžasnými zvraty, že budete valit oči, jsem doslova zhltala.

Kniha je rozdělena do tří částí. Nepravidelně se střídají kapitoly, které vypráví v první osobě Střelec a poté kapitoly, jež jsou psány z pohledu Gravese er-formou.

Dovlekl jsem se k plachtě. Pokrývala ji vrstva úplně vyschlé hlíny, z níž vyčníval hladký, zakřivený povrch lebky a ruka. Vypadalo to, jako kdyby se pokoušela vyhrabat ze země.
Za zády jsem něco zaslechl, v hukotu plamenů jen velmi matně. Výkřik. Ohlédl jsem se. Turner se skláněl nad dírou a divoce na mě gestikuloval, abych vylezl ven. V životě jsem neviděl nikoho tak rozzuřeného nebo vyděšeného. Ignoroval jsem ho a soustředil se na tělo před sebou. Kdyby je zasypaly trosky domu, už nikdy by se nenašlo. I tak tady ležela hodně dlouho.
Začal jsem odhrnovat hlínu a hrst po hrsti ji odhazovat stranou. Nosník vyhloubil kráter a nadzvedl kus země, čímž vytrhl tělo z míst, kde roky odpočívalo. Vyklouzla ven překvapivě snadno, nemohla tedy být pohřbená moc hluboko.

Pod vodou určitě doporučuji k přečtení. Musím se smát při představě, kdy si čtenář bude hned na začátku říkat, jak uhodl vraha a postupem času mu pozvolna spadne čelist. Netvrdím, že je kniha bezmezně skvělá a nejlepší, ale autor prostě umí. Přestože děj plyne převážně pomalu, poslední třetina knihy to pomalejší tempo vykompenzuje a vám dojde, že to přesně takhle autor zamýšlel a takhle se měl děj odvíjet. Velké plus dostává také pochmurná obálka, která se ke knize úžasně hodí.

V anotaci se píše, že jde o autorův románový debut. Jsem tedy rozhodně natěšená na další knihy.

O autorovi:
James Marrison pochází z anglického Oxfordu. Je absolventem Edinburské univerzity v oboru historie a působil mj. jako učitel angličtiny a novinář se specializací na oblast zločinu a kriminalistiky. V současné době žije v Buenos Aires.







Hodnocení: 85%

Za poskytnutí recenzního výtisku velmi děkuji nakladatelství Paseka. Knihu zde můžete zakoupit.

10 komentářů:

  1. Moc hezká recenze. Kniha vypadá víc než lákavě :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně se opravdu líbila, strašně ráda si občas přečtu něco z pochmurného anglického venkova :)

      Vymazat
  2. Dobře napsáno, ale knihu tentokrát vynechám. Poslední dobou mi spíš sedí klidnější kousky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Úplně chápu, taky kívám někdy období, že napětí nevyhledávám. O to raději se k němu potom vrátím :)

      Vymazat
  3. Moc pěkná recenze :) Kniha vypadá celkem zajímavě, škoda že zatím unikala mé pozornosti :)

    OdpovědětVymazat
  4. Skvělá recenze, Šári, rozhodně jsi mě ujistila v tom, že si knihu chci přečíst. Taky jsi mi potvrdila některá moje očekávání, například, že to tempo nebude úplně zběsilé, ale že to ke knize bude sedět. Zároveň jsem natěšená na to, že nebudu moci odhalit vraha! Tak moc děkuji a snad se ke knize brzo dostanu :) A ta fotka "pod vodou" je fakt boží - geniální nápad! :)) Měj se krásně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kristýnko, moc děkuji :) Já tedy doufám, že spoustu čtenářů vraha opravdu neodhalí, stejně jako já. A musím říct, že kolikrát se o to v knihách ani nijak urputně nesnažím. Není nad závěrečné překvapení :) Tak doufám, že tě kniha taky chytne, pokud se k ní dostaneš :)

      Vymazat
  5. Pěkná recenze, já je snad asi přestanu číst, to se nedá :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, díky :) Taky si to říkám, když čtu nějaké chytlavé recenze. Ach joooo, vždyť to všechno nemůžeme stihnout přečíst :)))

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥