neděle 16. dubna 2017

Knižní tag... „buď, anebo...“

Myslím, že je čas zase oživit blog nějakým jiným článkem než jsou recenze, rozbalovačky a podobně. A protože mám ráda knižní tagy, opět jsem zapátrala na internetu po inspiraci. Několik jsem jich objevila a jeden vybrala pro dnešní článek. Ostatní ale určitě také jednou přijdou na řadu, protože jsou zajímavé a líbí se mi.



Pro dnešek jsem se inspirovala na blogu Blog (bohémské) bohemistky. Tag „buď, anebo...“ má pisatelka rozdělený do dvou článků, já jsem si z obou vybrala otázky, které mě zaujaly nejvíc a vytvořila článek jeden.
„buď, anebo...“

... číst buď jenom ženské autorky, anebo muže autory?
Obávám se, že na tuto otázku asi nedokážu odpovědět. Proč jsem si ji tedy vybrala? Haha. Je to fakt prekérní volba. Miluju žánr napětí, ale tam excelují jak muži, tak ženy. Když vyberu Nesboho, Cobena a Olsena, co chudák Tess Gerritsen nebo Camilla Läckberg? Já na tohle vážně nedokážu odpovědět, musíte mi odpustit. Ale docela dost by mě zajímalo, jak byste se s odpovědí poprali vy :)

... číst buď jenom trilogie, anebo jenom knihy bez pokračování (tzv. stand-alones)?
Jsem ráda, že autorka vysvětlila pojem stand-alones a nemusela jsem „gůglit“. Kopíruji tedy vysvětlení termínu pro ty, kteří také neznají... většinou se tak označují knihy, které nemají pokračování, protože už na to autor neměl dost schopností, nebo neměly dostatečný úspěch na to, aby vydávání dalších dílů mělo smysl. 
V tomto případě bych tedy raději zvolila trilogii, protože by mě děsně namíchlo, kdyby kniha měla otevřený konec a další díl z nějakého důvodu prostě nevyšel. Ale úplně nejraději mám, když jsou příběhy uzavřené, byť má série další pokračování. 

... nakupovat buď jenom v kamenných knihkupectvích, anebo v e-shopech?
Jelikož z 99% nakupuji přes eshop, volím druhou možnost. Toulky knihkupectvími sice mám ráda, ale protože si měsíčně nekoupím jednu knihu, ale rozhodně více, z finančních důvodů volím internetový obchod.

... vidět buď nejdřív filmovou verzi knihy, anebo naopak nikdy nemít možnost vidět film?
Pro mě jednoznačně je to druhá možnost. Pokud uvidím první film, nemám se většinou už chuť pouštět do knihy. A pokud by mi tedy byla odepřena filmová verze, myslím, že to bych přežila.

... číst buď jenom papírové knížky, anebo pouze e-booky?
V mém případě první možnost. Nemám čtečku, nečtu e-booky, neláká mě to, zbožňuju papírové knihy ♥

... být buď recenzent z povolání, anebo spisovatel?
Asi bych zvolila toho recenzenta. Je to vlastně život v knihách, byť už by to nebyl pouze koníček, ale také povinnost. A honění termínů. Ale to v případě spisovatele také. Ovšem v případě recenzenta je to půl - napůl čtení - psaní. Asi by mi to bylo bližší. Napsat knihu bych nikdy nezvládla.

...buď mít více času na čtení, anebo více peněz na knížky?
Jelikož mám řádně nasysleno, beru první možnost. A zvolila bych ji i bez svých obřích zásob. Na tu knihu si vždy korunku najdu, zkrátka omezím nákup např. šminek, či oblečení, a navíc to nemusí být poslední novinka za kolik stovek. Ale s časem je to horší.

... buď zbožňovat knížku, kterou všichni nesnáší, anebo nesnášet knížku, kterou všichni zbožňují?
Já mám pocit, že v tomto případě je mi to asi jedno. S klidným srdcem budu opěvovat knihu, kterou ostatní nesnáší, ale mně se prostě líbila. A úplně stejně můžu nesnášet vynášený bestseller, ze kterého všichni padají na zadek (viz. u mě Zmizelá a z poslední doby Černooké Zuzany).

... být buď knihkupec, anebo knihovník?
Vždycky jsem si představovala, jak prodávám v malém knihkupectví, anebo v anikvariátu, který by byl přímo můj. Knihovna by taky určitě nebyla k zahození, ale zvolím knihkupce. S možností internetového prodeje, abych potom, coby majitelka, nemusela proklínat lidi, jako jsem já, kteří nakupují téměř výhradně přes net ☻

... buď přečíst jednu knihu ročně, ale dobře si ji zapamatovat, anebo sto knih a naopak si z nich nic nepamatovat?
Jednu knihu? No to bych se zbláznila. Co bych dělala? Jak bych žila? No umřela bych, to je jisté ☻Takže rozhodně sto knih, ten momentální požitek z četby by mi nikdo nevzal a s tím, že zapomínám děj knihy, jsem se už smířila.

A na samotný konec stejně jako na začátku jedna prekérní volba...

... buď nedokázat číst v dopravním prostředku, anebo vleže?
Je to fakt těžká volba. Doma nedokážu číst jinak než vleže, v sedě u stolu mě to třeba vůbec nebaví. Ale když chodím do práce, čtu téměř výhradně po chvílích ve vlaku. No, možná bych si mohla domů pořídit pohodlné čtecí křesílko a naučila se číst i vsedě. Takže raději než dopravní prostředek bych oželela ležící polohu... Nakonec to nebylo tak těžké rozhodnutí.

Líbil se vám tag? Zkusíte ho také? Ráda si ho potom ve vašem podání přečtu. A nebo mi odpovědi na otázky klidně napište do komentů, ráda si počtu.

Mějte se krásně...

Vaše Šárka ♥

8 komentářů:

  1. Super clanek. O nejakem tagu uvazuju uz od Vanoc, ale jeste jsem se k zadnemu nedostala. Ovsem bavi mi je cist. Navic v hodne nazorech se s tebou shodnu.;)

    OdpovědětVymazat
  2. Veľmi zaujímavé niektoré otázky, keby som si mala vybrat medzi mužskými alebo ženskými autormi, tak akosi mi niečo vo mne našepkáva, že práve ženy. Edgar Allan Poe mi to iste odpustí :)

    OdpovědětVymazat
  3. Zajímavý tag, možná ho taky zkusím :) Některé otázky jsou opravdu zapeklité, musela bych chvíli přemýšlet, než bych něco napsala. A s některými odpověďmi se shoduji :)

    OdpovědětVymazat
  4. Tenhle jsem dneska taky zveřejňovala :)

    OdpovědětVymazat
  5. Jsem ráda, že vás tag zaujal :) Mějte se krásně :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥