sobota 29. července 2017

RECENZE – Můj život v jeho tlapkách

Originální název: My Life In His Paws: The Story of Ted and How He Saved Me
Autorka: Wendy Hilling
Překlad: Helena Hartlová
Nakladatelství: Mladá fronta
Rok vydání v ČR: 2017
Počet stran: 264

Já ho držím za vodítko, on mě drží za srdce ♥

Anotace:
Wendy Hillingová trpí vzácnou genetickou vadou označovanou jako nemoc motýlích křídel. Ta způsobuje, že se jí při sebemenším nárazu trhá kůže a naskakují puchýře. Zlatý retrívr Ted, kterého Wendy spolu s „Psími společníky“ vycvičila, je zřejmě jediným asistenčním psem v Británii, který je oporou osobě postižené touto nemocí. Pomohl jí vrátit sebedůvěru a nezávislost. Wendy se teď na Teda naprosto spoléhá a on už jí zachránil život tolikrát, že to přestala počítat. 
Můj život v jeho tlapkách je příběh, který dojme a zahřeje u srdce. Je o vztahu člověka a zvířete, o životě s postižením, o překonávání strastí stejně jako o mimořádných zvířecích schopnostech. Inspirativní příběh o neobyčejném poutu mezi Wendy a Tedem je současně příběhem o autorčině podivuhodném životě, o její nemoci a celoživotním boji s nepřízní osudu i o tom, jaký převrat v jejím životě Ted způsobil.

Wendy poznáváme už jako malé děvčátko. Jak víte z anotace, trpí od narození genetickou vadou, tzv. nemocí motýlích křídel. Je nemyslitelné, že by mohla žít stejným životem jako její vrstevníci, ale ona si to tolik přeje. Strašně nerada slyší, že něco nesmí kvůli své nemoci. Nechce dovolit, aby ji nemoc ovládala a vítězila nad ní. Miluje zvířata, hlavně koně a zlaté retrívry. A právě jeden takový, Teddy, se stal neoddělitelnou součástí Wendina života v dospělosti. I když nesmíme opomenout ani Montyho. S oběma vás Wendy seznámí v této své úžasné knize. 


Kniha je opravdu nádherná. Wendy je tak silná žena. Nedokážu si představit, že bych měla tuto nemoc a dokázala se s ní rvát jako ona. Opravdu si zaslouží, abychom před ní smekli pomyslný klobouk. Už jako malá holčička byla neskutečně statečná. Ale také tvrdohlavá. Ovšem myslím si, že pro boj s tak těžkou nemocí, je tato vlastnost svým způsobem výhrou.

Jak jsem už zmínila, Wendy miluje zlaté retrívry. A oni se nakonec stanou nedílnou součástí jejího života. Název knihy naprosto koresponduje se skutečností. Otvírala jsem úžasem pusu, když jsem četla, čeho jsou tito pejsci schopní, jak se dokážou vycvičit a co vše pro svého nemocného páníčka dokážou dělat. Ovšem Wendy i její manžel svým pejskům jejich lásku stejným dílem vraceli. 


Nejspíš bude tato recenze hodně krátká, ale nechci víc popisovat děj knihy. Rozhodně si ji pořiďte a přečtěte, stojí za to. 
Někde jsem četla, že je kniha psána lehkým, až jednoduchým jazykem. Ano, je to tak. Ale to vůbec ničemu nevadí, naopak. Wendy prostě popisuje svůj život, jako by vám o něm vyprávěla třeba někde u kávy. A tam také nebude vymýšlet žádnou vysokou slohovou stylizaci. Kniha, jak je psaná, je reálná, nepřikrášlovaná a taková, jak má být a vyznít. A i přestože je psána jednoduchým jazykem, zůstává silný příběh silným příběhem. Já jsem si knihu naprosto užila a Wendy na mě velice zapůsobila a chytila mě za srdce i se svými psími společníky. Obdivuji všechny, kteří se musí rvát s určitými problémy a dokážou to, nevzdávají se. 

O autorce:
O autorce Wendy Hilling se dozvíte vlastně vše díky svému životnímu příběhu, který nám čtenářům upřímně sepsala. Můžete také mrknout na FB stránky.








Hodnocení: 100%

Za poskytnutí recenzního výtisku velmi děkuji nakladatelství Mladá fronta. Knihu můžete zakoupit zde.

9 komentářů:

  1. Túto knižku si musím bezpodmienečne prečítať. ^.^ Pomáhajúce psy. ♥

    OdpovědětVymazat
  2. Výborná recenze :) Tuhle knihu mám už docela dlouho v hledáčku :) Mám ráda psi a silné příběhy, tak to vypadá jako kniha přesně pro mě :)

    OdpovědětVymazat
  3. Úžasná kniha, hned jsem si pejska našla na i na FB :-)

    OdpovědětVymazat
  4. O knize jsem nikdy neslyšela, ale jakmile jsem ji u tebe zahlédla (myslím na databázi nebo na goodreads nebo tak někde), hned mě zaujala. Asi uhádneš proč - retrívři jsou prostě moje největší srdcovka, sama mám doma jednoho, který by se pro mě rozkrájel. Jen doufám, že to pro mě nebude příliš emotivní čtení, jsem na tuhle "problematiku" dost cíťa :)
    Měj se krásně

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, tak to bude pro tebe to pravé ořechové. Je to nádherný příběh, určitě si ho přečti :)

      Vymazat
  5. Úžasná silná žena,nejúžasnější pes a skvělá knížka...

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥