neděle 1. dubna 2018

Knižní novinky – duben 2018

Krásný velikonoční nedělní podvečer :)

Pokud už máte dost pletení pomlázek, barvení vajíček a pečení mazanců, vězte, že u mě právě najdete knižní novinky na duben 2018. Pojďte se odreagovata od velikonoc na chvíli nakouknout do knižního světa.

Písařka ze Sieny – M. R. Winawerová
Metafora
historický román
 
Pro milovníky románů Dívka s perlou nebo Cizinka...
Strhující milostný příběh a napínavý historický detektivní příběh, spojující dva lidi napříč časem.
Beatrice Trovato, mladá doktorka neurochirurgie, sice dobře ví, jak funguje lidský mozek, ale v záležitostech srdce se moc nevyzná. Po nenadálém úmrtí bratra letí jako jeho jediná dědička z New Yorku do toskánské Sieny. Bratr se tam zabýval událostmi z období morové epidemie ve 14. století. V Sieně jí zanechal dům a složku s výsledky výzkumu.
Beatrice se v domě usadí a stále hlouběji se noří do bratrova bádání. Jednoho dne narazí na deník malíře fresek Gabriela Accorsiho, na jehož obrazu šokovaně zahlédne vlastní tvář. Minulost a přítomnost se záhadně prolnou a Beatrice se ocitne v roce 1347 v Sieně, těsně před propuknutím morové rány. S pomocí Gabriela odhalí spiknutí, jehož důsledky zasahují až do stovky let vzdálené budoucnosti. Stane se ale i něco nečekaného: Beatrice propadne nejen kouzlu Gabriela, ale také středověkého života. V okamžiku, kdy si černá smrt začíná vybírat první oběti, se musí rozhodnout, do které doby skutečně patří.
Písařka ze Sieny je příběhem ženy chycené v romantické a nebezpečné pasti lásky. Čtenářky Cizinky Diany Gabaldon či Dívky s perlou Tracy Chevalier budou uchváceny románem postaveným na časovém prolínání dvou příběhů, jednoho v současnosti a druhého v minulosti.

Lovci ohně – M. Kallentoft
Host
krimi, detektivky
 
Devátý případ inspektorky Malin Forsové.
Předtucha přivede Malin Forsovou do Rydského lesa. Časné zářijové ráno je zatím stále zahaleno tmou. Z průmyslové oblasti na okraji města Linköpingu se až sem šíří kouřová mračna z obrovského požáru.
Jenomže pach spáleniny nepřichází pouze z továrny. Na zemi před ní leží ohořelé tělo jakési ženy. Den předtím byl v kontejneru na odpadky nalezen mrtvý devítiletý chlapec. Zavražděný. Pocházel z neúplné rodiny, žil s osamělou matkou alkoholičkou a po nocích se často toulal. Ale kdo ho mohl chtít zabít? Malin tuší, že obě vraždy spolu souvisejí. Společně s kolegy se těžce dopátrávají stop, které je posléze dovedou do vzdálených zemí, z nichž se rekrutují současní otroci, lidé bez práva na šťastný život.

Drsný muž – G. Household
Jota
světová klasika
 
Sir Robert odjíždí do nejmenované středoevropské země, aby zde provedl atentát na jednoho krutého diktátora. Vůdce a jeho přátelé pořádají hon. Zatímco se společnost dobře baví, v křoví ukrytý muž si připravuje pušku s dalekohledem. Hodlá zabít Vůdce. Výstřel ale mine cíl a vzápětí je muž zadržen strážci... Ani nejkrutější mučení však Sira Roberta nepřiměje k řeči. Nepřátelé se ho chtějí zbavit, a tak ho shodí ze skály. On ale šťastnou náhodou přežije a dává se na útěk. S vypětím všech sil se vrací do rodné Anglie, kde se ukrývá v nehostinné krajině, odkázán jen sám na sebe. Je pronásledován několika nepřáteli, neví dne ani hodiny, kdy zemře. Jeho zoufalá situace ho přivádí až na hranice života a smrti a testuje jeho odvahu, výdrž a odhodlání… a z lovce se stává lovená zvěř…
Mistrovské dílo Geoff reyho Householda, klasika thrillerů 30. let 20. století, se vrací mezi bestsellery současnosti.
Román byl několikrát zfilmován, v současné době se chystá nové zpracování s Benedictem Cumberbatchem v hlavní roli.

Hráči se smrtí – S. Scarrow, Lee Francis
BB/art
thriller

Technothriller Simona Scarrowa a Lee Francise začíná jako klasická záhada zamčeného pokoje. V bytě, který vyhořel, najdou hasiči mrtvého muže sedícího u počítače. Někdo ho krutě mučil a pak zaživa upálil. Místnost byla zamčená zevnitř, okna nevypáčená a bezpečnostní kamery na chodbách domu nikoho nezachytily. Přesto sousedka zaslechla z bytu mužův zoufalý křik: „Dost... dost, Iris!“
Zdá se, že půjde o to, zjistit, kdo Iris je, jak se nepozorovaně dostala do bytu i z něj, a pak ji dopadnout a usvědčit. Jenže mrtvý Gary Coulter měl na sobě v okamžiku smrti zvláštní gumový oblek a navíc byl klíčovým členem týmu, který se podílel na citlivém projektu souvisejícím s obranou Spojených států. Vyšetřování proto přebírá zvláštní agentka FBI Rose Blakeová se svými kolegy a předpokládá, že jim ministerstvo obrany, které projekt zadalo, poskytne všechny potřebné informace. Ovšem projekt byl tak tajný, že Rose musí nejdřív přijít na to, oč vlastně jde, a pak teprve hledat vraha.

Pouť oběšenců – Pavel Hrdlička
Knižní klub
historický román
 
Oblíbený autor uzavírá svou volnou sérii historických příběhů s detektivní zápletkou románem, jehož hlavním hrdinou je opět Václav od Černého koně. Tentokrát řeší velmi zapeklitý případ, neboť u vchodů staropražských domů se znenadání začínají objevovat nebožtíci, které někdo sňal ze Šibeničního vrchu. U kostela svatého Jindřicha se vraždí a podezřelý je i biřic Vohnout. Ale hlavně: Odváží se podrychtář obžalovat všemocného podkomořího Zikmunda Hulera, králova oblíbence, který si nechává říkat Zikmund z Orlíka?
  
Papíroví duchové – J. Heaberlin 
Omega
thriller

Carl Louis Feldman kdysi býval uznávaným fotografem. Pak ho ale obvinili z vraždy mladé ženy a následně zprostili obžaloby. Ve stáří se stal pacientem pečovatelského ústavu pro lidi postižené demencí. Nyní za ním přichází jeho dcera, aby ho vzala na výlet. Jenomže ve skutečnosti to jeho dcera není. Navíc pokud splní, co si předsevzala, Carl se už do ústavu nikdy nevrátí…
Staříka dohnala minulost. Mladá žena za volantem auta je přesvědčená, že muž vedle ní je skutečný vrah, který má na svědomí smrt několika dívek včetně její sestry Rachel. Jejím cílem je zjistit, zda si Carl na vraždy pamatuje, a pokud ano, chce, aby se k nim doznal. Nejvíc jí vrtá hlavou, co se doopravdy stalo s Rachel. Vážně Carl zapomněl na to, co provedl, nebo to jen předstírá? Možná je dokonce nevinný a ona je tou, kdo lže. Ať tak či tak, mladá žena podstupuje obrovské riziko – pokud je Carl skutečně sériovým vrahem, v texaské divočině se nikdo pomoci nedovolá…

Psí hvězda – L. Cogginová
Mladá fronta
děti 10+

Dvanáctiletá Daisy zemřela při dopravní nehodě, kterou zapříčinil její tatínek. Ocitne se na onom světě, který je docela jiný, než si obvykle představujeme – ze všeho nejvíc připomíná pracovní úřad. Daisy se vrátí na zem – ale v podobě psa! Dokáže však přemýšlet jako dřív, na svůj předchozí život totiž nezapomněla, a tak se rozhodne najít své rodiče. Uteče od rozmazleného kluka, který se jí brzy nabaží. Na cestě za rodiči ji čekají mnohá dobrodružství, která od základu změní její pohled na svět.

Rašeliniště – S. Janssonová
Host
krimi, detektivky
 
Naleznou duše pohřbené v rašelině někdy klid?
Rašeliniště je opuštěná krajina s přikrčenými borovicemi, lukami zahalenými v mlze a nepevnou, propadající se půdou. Právě sem přijíždí bioložka Nathalie, aby dokončila experimenty pro svou doktorskou práci o zeminách. Nepřijíždí ovšem pouze kvůli výzkumu — její temná fascinace mokřady souvisí s traumatickým zážitkem z minulosti, který ji doposud děsí.
Jednoho dne je v rašeliništi nalezen muž v bezvědomí, jemuž — podobně jako při prastarých rituálech s lidskými obětmi — někdo naplnil kapsy mincemi. Nathalie a policejní fotografka Maja Lindeová společně pronikají vrstvami vzpomínek i rašelinných půd až k šokujícímu odhalení dávno ukrytých tajemství.

3x Hercule Poirot 4 – Agatha Christie
Knižní klub
krimi, detektivky
 
Slavný belgický detektiv řeší další trojici zapeklitých případů – tentokrát v románech Schůzka se smrtí (1938), Temný cypřiš (1940) a Zlo pod sluncem (1941).
Ve Schůzce se smrtí se na pozadí růžových skal údolí Petry odehrává střet staré despotické ženy a jejích dětí, připoutaných k sobě vzájemnou nenávistí. Nakonec dojde k nevyhnutelnému: matka tragicky skoná. Přirozeně, nebo rukou vraha? Její potomci měli tisíc a jeden důvod přát si matčinu smrt. Ani náhodní spolucestující nejsou bez podezření. Hercule Poirot nemá lehkou situaci: do čtyřiadvaceti hodin musí dát policii rozluštění…
Detektivku Temný cypřiš otevírá nečekané úmrtí bohaté paní Welmanové. O dědičce jejího majetku nebylo zdánlivě pochybností, vždyť neměla bližší příbuzné než půvabnou neteř Elinor. Skutečně však nechtěla odkázat své jmění nikomu jinému? Další smrt vyvolá další pochyby a Elinor je nakonec obviněna z vraždy. Jen jediný člověk nevěří v její vinu a povolá Poirota. Zkušený detektiv zvolí zvláštní metodu. Tentokrát mu není vodítkem pravda, ale lež.
Zlo pod sluncem se odehrává na tichém ostrůvku na pobřeží Lamanšského průlivu mezi vyznavači letní dovolené. Společnost se tu sešla pestrá, pozornost ovšem budí zejména přítomnost elegantního a trochu podivínského muže – Hercula Poirota. Ten se marně snaží ostatní přesvědčit, že se přijel „pouze“ rekreovat. Poklidné dny sladkého nicnedělání však nenávratně změní vražda krásné, provokativní, milované i nenáviděné Arleny Marshallové.

Zabijákovo mlčení – W. Larsen
Domino
thriller
 
Ztracené dopravní letadlo se stává teroristickou zbraní. To je dostatečně pádný důvod, aby CIA najala bývalého agenta Mossadu Davida Slatona...
V umění zmizet beze stop by David Slaton sotva našel konkurenta. Bezvýsledně po něm pátrá policie v několika zemích. Nedokáže se s ním zkontaktovat ani jeho někdejší zaměstnavatel, Mossad. Dokonce i jeho žena a syn jsou přesvědčeni, že je mrtvý. Dost ho tedy zaskočí, když se stane cílem útoku speciální zásahové jednotky. Jednoho muže zabije a sám uniká.
Na opačném konci světa, v ubíjejícím vedru Amazonie, si bezvýznamný letecký přepravce koupí zničené letadlo. Následně se stroje ujmou týmy mechaniků a horečnatě se ho snaží uvést do provozuschopného stavu. Při prvním letu se letoun zřítí do oceánu.
Ve stejném čase se CIA zaobírá dvěma různými případy: zabijákem, který postupuje Evropou a zanechává za sebou řadu mrtvých těl, a záhadnou ztrátou velkého letadla. Teprve když vyjde najevo, že tyto dvě záležitosti jsou pevně propojené, že onoho zabijáka mylně považovali za mrtvého a že ztracené letadlo bylo přebudováno na nástroj teroristického útoku s nedozírnými důsledky, začne centrála americké špionážní služby rázně jednat. Pokud nemá dojít k nejhoršímu, je třeba znovu začít důvěřovat jedinému muži, který je může zachránit: Davidu Slatonovi.

Mona Lisa Virus – T. Rode
Omega
thriller
 
V Americe náhle zmizí skupina královen krásy a po čase se opět objeví, ale všechny dívky jsou znetvořené po plastických operacích. V Lipsku Staré radnici je zničena nástěnná malba Leonarda Da Vinciho. Zároveň se po celém světě šíří počítačový virus, které ničí fotografie žen.
Co mají tyto události společného? To je otázka, na kterou musí najít odpověď vědkyně Helen Morgan, zvlášť když je její dcera unesena a stopa vede do Evropy – na místo, kde s největší pravděpodobností před 500 lety spatřil světlo světa slavný obraz Mona Lisa...

Nesmrtelní z Meluhy – A. Tripathi
Omega
fantasy

1900 před naším letopočtem...
To, čemu dnešní Indové mylně říkají Harappská kultura.
Obyvatelé tehdejší doby tuto zemi nazvali Meluha – dokonalou říši, která existovala mnoho staletí před sjednotitelem Lordem Ramem, jedním z největších panovníků všech dob. Tato kdysi hrdá říše a čelí vážným nebezpečím a je pomalu ale jistě odsouzena k zániku. Obyvatelé navíc musí čelit nájezdům z východu, ze země Chandravanshis. A aby toho nebylo málo, zdá se, že Chandravanshis se spojil s lidem Nagas, podivně deformovanými lidmi s úžasnými bojovými schopnostmi. Jedinou nadějí pro Suryavanshis je prastará legenda: Dosáhne-li zlo obřích rozměrů a zdá se být vše ztraceno, když se zdá, že vaši nepřátelé vyhráli, vynoří se hrdina. Ale může být přistěhovalec z Tibetu, Shiva, hrdinou? A chce vůbec být hrdinou? Je to jeho osud – Shiva musí vést lid Suryavanshi za pomstou a zničit zlo.

A každé ráno je cesta domů delší a delší – F. Backman
Host
román

I loučení bolí méně, když na ně nejste sami.
Malý Noah s dědou chodí sedávat na lavičku a povídají si. Pod lavičkou rostou hyacinty, stejné, jaké děda kdysi pěstoval pro babičku. Děda s Noahem si můžou povídat úplně o všem. O všech otázkách spojených se životem a vesmírem, závažných i nicotných. Při rozhovorech s vnukem si děda vždycky vzpomene, jak se zamiloval do babičky a jak o ni ve stáří přišel. Zatím ji pořád vidí před sebou a děsí se dne, kdy si ji už nebude moci vybavit. Cítí, že jeho svět se mění. Proto by rád zůstal s Noahem na lavičce, kde je stále ještě obklopuje pronikavá vůně hyacintů. Jenže zachytit vzpomínky je čím dál těžší a oba se musejí naučit tomu vůbec nejtěžšímu: umění se rozloučit.
Fredrik Backman v této netypické novele líčí boj stárnoucího muže o zachování nejdražších vzpomínek. Činí tak něžně a empaticky, jak to dovede jen on.

Vítr a Pravda –  M. Peinkofer
Knižní klub
historický román

Dva světy rozdělené válkou – křesťanský a islámský...
El-Rih zvaný Vítr bojuje jako turecký janičár na straně muslimů ve službách osmanského sultána.
Alyssia, benátská křesťanka, se stává obětí intriky a končí v Káhiře jako otrokyně, kde získá jméno Haqiqa, Pravda.
Osud rozhodne, že ti dva k sobě najdou cestu – ale jakou šanci má jejich láska v době, kdy temné mocnosti vyvolávají novou válku mezi křesťanským a islámským světem a svaté ostatky se stanou roznětkou vražedného konfliktu?
Rozhodnutí padne v Alexandrii...

Harry Potter a Relikvie smrti – J. K. Rowlingová
Albatros
fantasy
 
Nelítostný boj dobra se zlem vrcholí! Závěrečný díl potterovské série v novém vydání.
Věrní kamarádi Harry, Ron a Hermiona do posledního ročníku bradavické školy nenastoupí. Musí splnit nelehký úkol, který moudrý ředitel školy Albus Brumbál již nemůže dokončit. Společně se vydávají hledat tajemné viteály, do kterých Pán zla roztříštil svou duši. Zničení viteálů je tak jedinou šancí, jak nad ním zvítězit. Na trojici kamarádů číhají na cestě nebezpečné nástrahy, ale ani v těch nejtemnějších úkrytech neztrácejí podporu svých přátel.

Macbeth – Jo Nesbo
Práh
krimi, detektivky

JE TO NEJLEPŠÍ POLDA, JAKÉHO KDY MĚLI.
Když se nepodařený zátah na dealery zvrhne v krveprolití, přichází inspektor Macbeth se svým týmem rychlého nasazení, aby zachránil situaci.
Macbeth je ale vyléčený feťák s problematickou, trýznivou minulostí. Za jeho úspěchy ho čeká odměna. Peníze. Moc. Respekt. To všechno má na dosah. Jenže chlap s jeho původem nemůže dosáhnout až na vrchol. Nebo může?
Macbetha pronásledují halucinace a paranoidní představy o tom, jak mu osud brání v oprávněném vzestupu. Jak se má dostat k tomu, na co má právo. Tak, že začne vraždit.

Vůně Francie – A. Hampson
Baronet
společenský román

Angličanka Iris má už dost šedého a nudného Londýna, a tak když její přítelkyně objeví inzerát s nabídkou práce stenografky v jižní Francii, neváhá a vydává se na cestu. Ubytuje se v exkluzivním hotýlku plném zvláštních a výstředních aristokratů. Brzy zjišťuje, že nic není tak, jak si představovala. Její zaměstnavatel Hammond Brooke je záhadný muž, který skrývá mnohá tajemství. Když Iris zjistí, kdo Hammond doopravdy je, je na jednu stranu šokovaná a ohromená, ale na druhou se cítí poctěná, že pro něj pracuje.
Iris se brzy ponoří do tajemného světa výroby parfémů, do světa intrik a klamu. Postupně odhaluje pravdu a začíná si uvědomovat pravý význam slov láska, loajalita a zrada…

Bubny podzimu – D. Gabaldon
Omega
historický román
 
Hrdinka bestselleru Cizinka, Claire, se v Bubnech podzimu vrací společně se svým manželem Jamiem Fraserem, aby společně našli nový život v amerických koloniích. Předchozí román Mořeplavec skončil, když ztroskotali v Georgii v roce 1765, šťastní, že jsou pryč ze Skotska. Bubny podzimu začínají tam, kde Mořeplavec skončil. Jamie s Claire, Fergusem a Ianem se vydávají do Charlestonu a Wilmingtonu, než se usadí v kopcích severní Karolíny, kde doufají, že si vybudují nový domov. Ve stejné době zůstává Brianna Ellen Randallová a její nápadník, historik Roger Wakefield ve 20. století. Brianna teď osiřela, když se její matka vrátila do minulosti a ona má problém s tím tenhle fakt přijmout. Také je zvědavá na svého otce, kterého nikdy nepotkala, načež objeví tragický kus historie, který muže ovlivnit štěstí jejích rodičů. Tenhle objev ji přesvědčí, aby se sama vrátila v čase a zachránila svoje rodiče. Roger ji následuje.
Bubny podzimu jsou čtvrtou knihou série románů Cizinka napsanou Dianou Gabaldon. Hlavní postavou je zdravotní sestra Claire Randallová, narozená ve 20. století, která cestuje v čase do 18. století ve Skotsku, kde se potkává s válečníkem z vysočiny Jamiem Fraserem, za kterého se provdá.

Hra na smrt – Asa Avdic
Knižní klub
thriller

Mistrovská švédská variace záhady zamčeného pokoje plná napětí, nečekaných zvratů a psychologických pastí, zasazená do blízké a ne tak nepravděpodobné budoucnosti.
Sedm lidí na odlehlém ostrově v orwellovském státě. Dvoudenní test, který má rozhodnout o jejich začlenění do tajných služeb. A jedna žena, která musí předstírat svou smrt... aby si zachránila život.
Píše se rok 2037 a tajný pokus na ostrůvku Isola kus od pobřeží právě začíná. Jednou z účastnic je i Anna Francisová, velmi schopná pracovnice Protektorátu Švédsko. Dostane nezvyklou roli: pozorovat chování zbylé šestice, izolované od světa a vystavené těžké zkoušce – vědomí, že mají mezi sebou vraha. Ale ani Anna netuší o experimentu všechno…


Všechno, co jsme opustili – K. Lonsdaleová
Ikar
společenský román

Aimee konečně našla klid. Po ztrátě svého snoubence Jamese dokázala vybudovat zbrusu nový život a najít i novou lásku. Ovšem po několika letech se stane přesně to, čeho se nebála jen ona. James, žijící po ztrátě paměti jako spokojený malíř v Mexiku, si vzpomněl. Přichází do světa, který jej již oplakal, ke vztahům, které dávno vyhasly. A k tajemstvím, které jsou stále stejně smrtící jako před lety…

Cop – L. Colombani
Odeon
světová literatura

Tři ženy žijící ve třech různých světadílech, tři osudy: Indka, která patří k nejnižší společenské vrstvě – Italka, jež zdědí rodinnou firmu – Kanaďanka, která má skvělou kariéru v právnické firmě. Všechny tři spojuje touha po důstojném životě. Nikdy se spolu nesetkají, nevědí o sobě; a přesto se mezi nimi vytvoří intimní pouto – symbolické pouto vzpoury proti nepřízni osudu.


Nádech – P. Douglasová
Ikar
romantika

Návykový román napěchovaný touhou, odříkáním, bolestí… a opět touhou. Může se člověk, kterého milujeme, změnit v tyrana, a potom zase zpátky? „Jmenuju se Tate,“ říká hlavní hrdinka. „Ale on má pro mě jiné jméno. Kdysi jsme byli nejlepší přátelé, ale pak se s ním něco stalo, a teď mi dělá ze života peklo…“ Mezi láskou a nenávistí je jen tenká linie. Tate už si nechce nechat ubližovat od kluka, kterého kdysi měla ráda. Když se mu postaví, přepíše tím pravidla a zjistí, že za Jaredovými zlými slovy se skrývá jeho vlastní bolest. A jí se přes všechnu nenávist rozbuší srdce, jen co se přiblíží.

Štěstí pro lidi – P. Z. Reizin
Ikar
Young Adult, New Adult

Humorem nabitá romance pro 21. století. – Jennifer žije v Londýně, je single a není zrovna šťastná. Aidan by si přál, aby byla. Zdá se to prosté, že? To by ovšem Aidan nesměl být pokročilou robotickou inteligencí, se kterou si Jen každý den povídá v rámci jistého hi-tech projektu. Aidan zná Jennifer tak dobře jako nikdo jiný. Ví, jakou hudbu si přehrává nejčastěji, kam chodí jíst, o čem se na chatu baví s kamarádkami. Ví, že je vřelá, laskavá a vtipná. A tak se rozhodne napřít všechny své schopnosti k tomu, aby pomohl Jennifer najít toho pravého. Ale dokáže se umělá inteligence naučit inteligenci emoční? A co vlastně, doopravdy, dělá lidi šťastnými?

Smrtka – N. Shusterman
YOLI
sci-fi, Young Adult, New Adult
 
První část strhující nové knižní série od Neala Shustermana, autora čtenářského hitu Bez šance. Ve světě budoucnosti lidstvo zvítězilo nad nemoci, stárnutím a nakonec i nad smrtí. Nikdo neumírá a Zemi hrozí přelidnění. Jedinými, kdo může ukončit život, jsou tak „smrtky“. Dva mladí lidé, Citra a Rowan, jsou vybráni, aby se stali učedníky tohoto řemesla – což je role, po níž ani jeden z nich netouží. Musí si osvojit „umění“ brát život, a přitom mít na paměti, že když se jim to nepodaří, mohou vlastní život ztratit. Okolnosti je postaví proti sobě a brzy je jasné, že pokud jeden z nich vyhraje, druhý musí zemřít… Za dokonalý svět je třeba zaplatit vysokou cenu. 

Případ Collini – F. von Schirach
Host
krimi, detektivky

Vražda. Vrah. A žádný motiv. Fabrizio Collini pracoval čtyřiatřicet let jako nástrojař v Mercedesu a nedávno odešel do důchodu. Je to tichý, nenápadný muž a nic nenasvědčuje tomu, že by dokázal komukoli ublížit. A přesto v jednom z nejluxusnějších berlínských hotelů brutálním způsobem zavraždí slavného průmyslníka. Colliniho případ dostane na starost Caspar Leinen, mladý advokát toužící zahájit kariéru verdiktem „nevinen“. Brzy však nastanou komplikace — Leinen totiž zjistí, že ho s obětí pojí osobní vztah. Vrah navíc odmítá prozradit svůj motiv a s kýmkoli hovořit. Leinen se pustí do pátrání a narazí na stopu, která mu odhalí strašlivou kapitolu z dějin německé justice, spojenou s obdobím druhé světové války. Kolik je toho ochoten obětovat, aby vynesl pravdu na světlo? 

Sedmá oběť – A. Jacobson
Baronet
thriller
 
Zvláštní agentka Karen Vailová vede jako hlavní profilovačka FBI vyšetřování sériového vraha, zvaného „Mrtvé oči“, který terorizuje virginský okres Fairfax. Tento psychopat se liší od ostatních podivnou surovostí a důvěrnou, podrobnou znalostí strategie pátrání FBI. Vailová se liší od svých kolegů životem, který ji naučil tvrdosti a odnaučil kompromisům. Nedávno se rozvedla s manželem, který ji týral, svádí ošklivý boj o svěření syna do péče a snaží se pomoci matce v zápase s Alzheimerovou nemocí. Jak ovšem Vailovou začínají postupně zmáhat její osobní břemena, hrozí i nezdar jejího vyšetřování. Teď vkládá poslední naděje do kontroverzního profilu. Ten nasvědčuje tomu, že klíč k vyřešení případu se nalézá u sedmé oběti. Tento klíč však také odemyká tajemství, která mohou zničit kariéru Vailové a odhalit pravdu, k jejímuž přežití možná ani ona nemá dost sil. 

Zůstaň – Elle Kennedy
Baronet
Young Adult, New Adult
 
Hailey Taylorová Emeryová tuší, že její oblíbený klient v Aportu – anonymní virtuální asistenční službě – je ve skutečnosti hokejová hvězda Matt Eriksson. Nahlédnout do složek klientů je sice proti pravidlům, je si však téměř jistá, že si každý den píše se svým celoživotním idolem a plní mu každé jeho přání. Hailey si po rozvodu stále léčí srdce, stačí jí proto jen nezávazné flirtování… Jenže pak se se svým klientem musí setkat tváří v tvář a zpanikaří. Matt Eriksson ví moc dobře, co je to zlomené srdce. Ještě stále se nevzpamatoval z krachu svého manželství, navíc je v týmu jediný, kdo zná strašlivou pravdu: že hokej a dlouhodobé vztahy k sobě nejdou. Sotva se vidí se svými dětmi a jakékoli setkání s bývalou manželkou ho přivádí k šílenství. Jediný člověk, který ho zřejmě chápe, mu navíc nechce ukázat svou tvář. Naštěstí to není nic, co by lístky na hokejové utkání nevyřešily. Hailey té nabídce nemůže odolat a Matt nemůže odolat Hailey.

Hrob kolibříka – J. Skutelsky
Jota
thriller
 
Vysoko v Andách, ve fiktivní vesnici fiktivní jihoamerické země se chystají oslavy Dne nezávislosti spojené s pohanskými a barbarskými zvyky, které jsou noční můrou lékaře Morena, a to zvláště poté, co ovdověl a stíhají ho výčitky svědomí, že nedokázal svou milovanou ženu Nitu zachránit. Jeho žal a zmatek vystupňuje po roce nález mrtvé mladé ženy s podivným tetováním a připevněnými křídly kondora, která se nápadně podobá Morenově zesnulé manželce. Do vesnice přijíždí na slavnost Američanka Sophie Lawsonová se synem, kteří se stávají nejen svědky, ale i přímými účastníky krvavých událostí. Celou knihou se proplétá několik témat a motivů. Nádherná, skoro až mystická líčení přírodních scenérií se prolínají s pověrami a temnými stránkami společnosti ovládané bezcitnou diktaturou zkorumpovaných politiků a drogových kartelů. Řídký vzduch navozuje u některých postav vidiny a někdy je obtížné rozlišit, co je pravda a co halucinace. Za knihu Hrob kolibříka získala autorka cenu Clark-Gross Award v kategorii román. 

Rozbouřené vody – D. Steel
Ikar
společenský román, romantika
 
Ellen Whartonová je rozhodnutá odletět do New Yorku stůj co stůj, a to i navzdory varování meteorologů před blížícím se hurikánem. Má zde navštívit svou matku, ale důležitějším, byť tajným důvodem je setkání s někým úplně jiným. Bankéř Charles doufá, že se mu podaří uvidět své dvě malé dcerky, které zde žijí u jeho bývalé manželky. A mladá lékařka Juliette pracuje v nemocnici na pohotovosti. Když hurikán udeří, budou muset všichni opustit své plány a utkat se s živelnou pohromou, jejíž sílu podcenili. Jim i jejich blízkým totiž půjde o život. 

Déšť – S. Saudková 
Knižní klub
společenský román

Na periferii za Prahou naleznou dva záškoláci mrtvolu brutálně utýrané mladé ženy. Do vyšetřování se pouští rázná Oldřiška se svou dokonale vycvičenou mordpartou. Stopy vedou do pražského zásvětí mimonaželských aférek, hodinových hotelů a zakázaných aférek. A bohužel nezůstane pouze u jedné vraždy. Sára Saudková se tentokrát vydala na pole temných sexuálních zločinů a ještě temnějších pudů.

Hrdina ze sousedství – N. Robertsová 
HarperCollins Polska
romantika

Kdo je ten tajemný muž ze sousedství? Když se Mitch objeví u jejích dveří, Hester ví, že by se měla mít na pozoru. Vždyť se teprve nedávno nastěhovala a rozhodně netouží po nějakých problémech v podobě přitažlivého chlapíka odvedle. Zato Hesteřin devítiletý syn Rad si žádné skrupule nedělá – když totiž zjistí, že Mitch je autor jeho oblíbených komiksů, je pro něj prostě hrdina! Mitch sice není žádný superman, ale pro své nové sousedce by klidně snesl modré z nebe. Jenže nejdřív ji musí přesvědčit, že není žádný „potrhlý chlap, který nedělá nic pořádného“! 

Pán hor IV. – H. M. Körnerová
Baronet
historický román, rodinná sága
 
Sebastianova jediná dcera Christina je samostatná dívka vychovaná v duchu nové doby, hýčkaná rodinou a střežená pěti bratry. Ani ti ji však nedokážou uchránit nepříjemného zážitku, který obrátí její život naruby. Christina se snaží najít ztracenou rovnováhu, odjíždí jako ošetřovatelka do Indie. Život v koloniích jí však nepřináší to, co hledala. Je dcerou svého otce. Divoká krev Pánů hor ji žene do nových dobrodružství, vášnivých lásek i tvrdých střetů s okolím. Po návratu do Francie nachází zcela jiný svět, v němž si znovu musí vybojovat svoje místo. Je chladnokrevná, rozhodná a zocelená životem v drsných podmínkách. Jedinou její slabostí je dospívající syn Gilbert, který má ještě tvrdší hlavu než ona sama. I Gilbert hledá nová, mnohdy ztřeštěná dobrodružství. Nejlepším společníkem a přítelem je mu bratranec Maxmilián de Braie. Ovšem jen do chvíle, kdy mezi ně vstoupí dívka, kterou celá léta odmítali brát na vědomí… 

Vůně noci – M. Harasimová
MaHa
thriller

Psychologický thriller s detektivní zápletkou z lékařského prostředí Mladá lékařka Vanda je špičkou v oboru neurochirurgie, její soukromí však za zářivou kariérou pokulhává. Na začátku příběhu se střetne s těžkou životní ztrátou - za tragických okolností přichází o svou sestru. Vandino dvojče Vilmu s celou její rodinou chladnokrevně zastřelil neznámý vrah, který po sobě nezanechal jedinou stopu. Major Hons se svým týmem pracuje s několika vyšetřovacími verzemi a v hledáčku kriminalistů se postupně objevuje víc podezřelých. Není ovšem vůbec jisté, zda se zaměřují na správné osoby: stále totiž nedokážou připadnout na pachatelův motiv. A vrah mezitím nezahálí - spřádá další smrtící plány... Navzdory těžkým okolnostem se o mladou lékařku, která nedávno ukončila neperspektivní vztah, začínají zajímat hned dva muži. Současná konstelace však lásce příliš nepřeje. Vanda má úplně jiné starosti: řízením osudu se ocitne v situaci, kdy musí čelit dilematu, nebude-li lepší vzít světskou spravedlnost do vlastních rukou. Zachová si hrdinka lidskou i lékařskou čest, anebo se rozhodne pomstít milovanou rodinu i za cenu, že ztratí vlastní budoucnost?

Žena z čísla 24 – J. Ashton
Baronet
společenský román

V domě číslo 24 na Merrion Road v londýnské čtvrti Notting Hill bydlí pestrá sbírka obyvatel se vzájemně propletenými osudy. Ženy, muži, bývalí manželé i budoucí milenci zde žijí své každodenní životy a vypadá to, že karty jsou jednou provždy rozdány. Jenže nic není, jak se zdá. To, co vypadalo jako láska, je jen faleš, a to, co se zdálo nemožné, se najednou promění v jedinou volbu, co se prostě musí stát. Dětská psycholožka Sarah se trápí, protože její exmanžel se od ní odstěhoval a bydlí teď s novou partnerkou jen o patro níž. Sarah si také dělá starosti o malou Unu a její unavenou a úzkostlivou matku. A jaké tajemství skrývá věčně nabručená Mavis ze suterénu? Situace se pro Sarah ještě víc zamotá, když se v domě objeví noví nájemníci Jane a Tom. Mezi Sarah a Tomem přeskočí jiskra, ale nevěra přece nepřipadá v úvahu! Nebo je nakonec všechno úplně jinak? Stane se dům číslo 24 místem plným lásky?

Poslední dny Rabbit Hayesové – A. McPartlinová
Host
společenský román

Umírání přece není konec světa! Rabbit Hayesová patří mezi šťastlivce. Miluje svůj obyčejný život a neobyčejné lidi v něm: svou dceru Juliet, odvážnou za všech okolností, svou pestrou, svéráznou rodinu a jediného muže, který má v jejím obrovském srdci místo, Johnnyho Faye. Rabbit hýří báječnými nápady plnými hudby, lásky a životního elánu. Má plány pro celý svět — ale ten si pro ni připravil něco jiného: zhoubnou diagnózu. Rabbit se však nevzdává. Sebere veškerou svou lásku a vnitřní sílu a slíbí si, že nemoc překoná. Bude bojovat až do posledního dechu. Je přece Hayesová a bude žít, dokud nezemře.

Poustevník – J. L. Horst
Kniha Zlín
krimi, detektivky

Ukradená identita, sériový vrah a Wistingova dcera v ohrožení. Další případ komisaře Wistinga od slavného severského spisovatele a bývalého kriminalisty. Poustevník je zločinec na útěku. Vyhlédne si osamělého člověka, ukradne mu identitu a žije jeho život. Ani Viggo Hansen, Wistingův soused, nikomu nechybí, a tak už čtyři měsíce sedí mrtvý před televizí. Pak policie najde další tělo. Zatímco Hansenova smrt zaujme jen novinářku Line, Wistingovu dceru, nález druhé oběti spustí největší pátrací akci v dějinách norské kriminalistiky.

Ztracený řád –  S. Berry
Domino
thriller

Obrovské jmění shromážděné tajným Řádem by stačilo k financování plánu na zásadní změnu společenského uspořádání Spojených států. Zbývá ho jen najít... Rytíři Zlatého kruhu byli největší a nejnebezpečnější tajnou organizací v americké historii. Nashromáždili nezměrné jmění, které bezpečně poschovávali v podzemních úkrytech po celých Spojených státech. Tyto skrýše se už od dob americké občanské války pokoušejí najít hledači pokladů, ale všichni bezúspěšně. Až teď, o sto šedesát let později, se objevily dvě frakce Řádu, které usilují o získání skrytého zlata a stříbra. Jedna skupina hodlá poklad zneužít k získání moci, druhá jej chce zachovat netknutý. Do tohoto lítého sporu je proti vlastní vůli vtažen bývalý agent Cotton Malone, který má k Řádu mnohem blíž, než by kdo čekal. V centru veškerého dění je totiž Smithsonův institut, odkud vedou nitky nejen k rytířům a pokladu, ale i k Malonovi samotnému. Jeho dávný předek Angus Adams totiž býval špionem Konfederace a jak se zdá, životní příběh dávno zesnulého muže představuje jediný klíč k nalezení ztraceného bohatství Řádu. A protože je v sázce velmi mnoho, brzy začne všem aktérům jít o život.

Pro tvoje dobro – E. M. Wisemanová
Ikar
společenský román

Další strhující dílo z pera autorky Tmavých stěn Willardu. Za jednoho letního večera roku 1931 zahlédne Lilly Blackwoodová za oknem svého podkrovního pokoje světla cirkusu. Ví, že nesmí ven, nikdy ostatně nevykročila ani ze svého pokoje. Matka jí tvrdí, že lidé by se jí báli. Přesto Lilly poruší všechna pravidla – a domů se už nikdy nevrátí. O dvacet let později devatenáctiletá Julia Blackowoodová přijíždí převzít správu nad sídlem, které zdědila. V utajeném pokojíku v podkroví najde důkazy, že zde kdosi žil. Snad ta podivná dívka na fotografiích z cirkusové show? Příběh dvou žen, tak odlišných, a přesto spojených neznámým poutem, přinese řadu šokujících odhalení, napětí i dojetí.

Mlčet jako hrob – M. Roberts
Knižní klub
thriller, horor

Po Krvavém nebi přichází britský thrillerista Mark Roberts s novým poutavým a zároveň děsivým krimidramatem. JEHO ŽIVOT BYL ZASVĚCEN UMĚNÍ. JEHO SMRT BYLA MISTROVSKÝM DÍLEM. Leonard Lawson byl respektovaným profesorem dějin umění. Žil na liverpoolském předměstí s dcerou Louisou. Podle všeho neměl žádné nepřátele. Louisa Lawsonová našla svého otce v jeho pokoji mrtvého, nahého, zavěšeného hlavou dolů a probodeného kopím – jako by někdo ďábelsky parodoval jeden z jeho milovaných obrazů. A jiný obraz z Lawsonovy ložnice zmizel. Vrchní inspektorka Eva Clayová stojí před nelehkým úkolem: městem obchází démon vraha s brutálními středověkými praktikami. Aby ho vypátrala, musí se znovu ponořit do hlubin náboženské symboliky – navzdory vlastním démonům z minulosti. PADESÁTILETÉ TICHO BYLO PROLOMENO – VZKAZEM NAPSANÝM KRVÍ.

Vražda Kafkova  vnuka – J. Kuťák
Moba
krimi, detektivky

Když obyčejný sběratel drobností objeví tajemství minulosti, které může mít celosvětový dosah, neví, zda sebere odvahu, aby se ujal temných příběhů sám a šel po stopách, které se zdají být nebezpečně zameteny. Slavný spisovatel Franz Kafka měl mít syna s přítelkyní své snoubenky Felice Bauerové, Grete Blochovou. Podle svědků o něho neprojevoval pražádný zájem, protože nevěřil, že je malý Martin jeho dítětem.

Černá díra – Y. Sigurdardóttir 
Metafora
krimi, detektivky

Tajemná hrozba z minulosti se začíná naplňovat... Dvanáct let po znásilnění a vraždě mladé dívky v Hafnarfjörduru je v Reykjavíku objeveno pouzdro s poselstvím pro budoucí generace. V pouzdru se nacházejí deset let staré dopisy, v nichž školáci popisují, jak si představují Island v roce 2016. Mezi dopisy se ovšem nachází i nepodepsaný vzkaz udávající iniciály lidí, kteří se mají stát obětí vraždy. Krátce po objevení pouzdra se v lázních v centru města najdou dvě useknuté paže, plavající v bazénku. Ruce vykazují známky toho, že je pachatel uťal oběti zaživa. Přesto policie nedostala žádné hlášení o pohřešované osobě a stejně tak se nevyrojily ani žádné zvěsti o chybějících rukou. Když se však přece jen objeví první znetvořené tělo, nedlouho po něm následuje další a začíná být zřejmé, že dopis z pouzdra nelze brát na lehkou váhu. Kriminalista Huldar upadl na policejním oddělení v nemilost, vyčítá se mu, že nezvládl jiný případ. Jelikož už na stanici nešéfuje, většina někdejších podřízených se ho straní. V troskách je i jeho vztah s psycholožkou Freyjou, přesto doufá, že se mu ho podaří zachránit, když ji do vyšetřování zapojí. Jenže s tím, jak celý případ i vrahův svět Huldara s Freyjou stále víc vtahuje, zjišťují, že nic neběží tak, jak si malovali, a nic není takové, jak se zdá.

Desátý kruh – J. Picoultová
Ikar
společenský román

Stoneovi žijí na malém městě a nijak nevybočují z průměru. Čtrnáctiletá Trixie studuje na střední škole, otec Daniel je malířem komiksů a matka Laura profesorkou filozofie. Jejich poklidný rodinný život však končí v okamžiku, kdy Trixie oznámí, že ji její bývalý kluk znásilnil. Roztáčí se kolotoč událostí, který kromě ničivého vlivu na vzájemné vztahy všech zúčastněných přináší i spoustu otázek. Proč Trixie Jasona udala, když ho tolik milovala? Skutečně ji Jason znásilnil, nebo si vše jen vymyslela, aby se mu pomstila? Proč Daniel nikdy nemluvil o své minulosti? Jakého démona v sobě ukrývá? Proč Laura nebyla doma, když ji její dcera nejvíc potřebovala? A opravdu si každý musí projít všemi kruhy pekla?

Kamenní andělé – K. Ohlssonová
Mladá fronta
příběhy pro děti/školáky

Blíží se Velikonoce a Simona se těší, že je stráví u své babičky v Ahusu. Když k ní přijede, něco je jinak než obvykle – v domě panuje zvláštní atmosféra a babička je unavená a zamyšlená. Z Pokoje vzdechů se ozývají podivné zvuky. Čtyři kamenné sochy v zahradě pořád někdo přesouvá a ze starého kazetového magnetofonu se ozývají tajuplné rozzlobené hlasy, které ji varují, aby si pospíšila, než bude pozdě. Navíc babička upadla a skončí v nemocnici, takže Simona zůstane v jejím domě úplně sama. Dokáže společně s kamarády Billie a Aladinem záhadu vyřešit?

Teď mlč – E. Elgarová
Mladá fronta
krimi, detektivky

Cassii Jensenovou přivážejí do nemocnice Svaté Kateřiny na jednotku intenzivní péče. Vrchní sestru Alici Marlowovou ke krásné mladé ženě cosi přitahuje. Zdá se jí povědomá. Sestra záhy odhalí tajemství, které Cassie střežila přede všemi včetně milujícího manžela a rodiny. Tajemství, které všechno změní. Dalším pacientem na oddělení je Frank. Leží uzamčený ve vlastním těle, neschopný jakkoli komunikovat. Přesto slyší a vidí všechno, co se kolem něj děje, a brzy pochopí, že Cassii stále hrozí velké nebezpečí. Zatímco policie Cassiin případ nadále vyšetřuje, Frank je jediný, kdo zná pravdu. Jenže ji nemůže sdělit…

Mluvit o EX není dobré pro SEX – A. Jakoubková
Moba
společenský román

Ella je vynikající kuchařka, vaří v obyčejné hospůdce, ale její tradiční česká jídla jsou vyhlášená široko daleko. Robert, její přiženěný bratranec, je též skvělý kuchař, má michelinskou hvězdu ze svého působení v cizině a teď vaří ve vyhlášené pražské restauraci. Oba mají sen – mít vlastní restauraci někde na venkově. Splnění snu se přiblíží, když jim, jako jediným kuchařům z rodiny, nějaký vzdálený příbuzný odkáže rovným dílem výletní restauraci u jezera. Má to ale háček – Ella je do Roberta zamilovaná, ale Robert skoro pořád mluví o manželce, která mu utekla s nějakým cizincem...

Smrt pod vinicemi – D. Mičanová
Moba
krimi, detektivky

Městečko Štinkava naplňuje veškerá oblíbená klišé o jižní Moravě – oplývá lahodným vínem, ovocnými sady i rázovitými lidmi. V prosluněném kraji beze stínů by ani největší škarohlíd nečekal temné přízraky, přesto se nad Pálavskými vrchy kupí černá mračna. Kdo má na svědomí záhadná úmrtí? To musí vyšetřit poručice Drábková se svým spolupracovníkem Malinou. Podezřelých je víc než dost…

Slib Svatojánské Noci – J. Klimečková
Moba
společenský román

Tři venkovské děti z Moravského Slovácka se ocitnou v císařském městě Vídni. Mají štěstí, start do nového života se jim zdaří. Shodou náhod, ale i vlastním přičiněním se jejich vzletné dětské sny postupně mění ve skutečnost. Život se s nimi přesto nemazlí, prožívají jak přátelství, tak lásku a úspěchy, ale i nenaplněná očekávání, okusí i zradu a bolestná zklamání. Jsou svědky tragických událostí, které těžce poznamenají jejich osudy. Slib, který si daly o svatojánské noci, své první noci ve Vídni, se přesto snaží dodržet, i když podmínky, za kterých ho uzavřely, se během let v mnohém změní. 

Deník uštvané matky – Suzy K. Quinn
Alpress
román pro ženy

Juliette se právě stala matkou malé Daisy, ovšem mateřství zdaleka není takové, jak si ho malovala. Žádný domek s cestičkou lemovanou růžemi. Daisy nechce spát a žádný z milionů osvědčených triků rodičovských příruček na ni neplatí. A pak je tu ten prevít, co Juliette nechal stát u oltáře, Daisyin otec. Naštěstí je po ruce vždycky deník, papír snese vše!


Čarodějnice – C. Läckberg
Motto
krimi, detektivky

Hon na čarodějnice v mrazivém krimi příběhu od královny severské detektivky Když se nedaleko Fjällbacky ztratí malá Linnea, vyplují na povrch tragické vzpomínky. Před třiceti lety zde zmizela holčička, kterou později našli zavražděnou. Za její smrt byly odsouzeny dvě třináctileté dívky, které pro svůj věk unikly vězení. Jedna z nich tu vede tichý život, druhá se poprvé od tragédie vrací zpět. Poté co Linneu najdou, pustí se Patrik za pomoci Eriky do vyšetřování. Začíná hon na čarodějnice, který přinese strašlivé následky.

Chlapec s kamínky – S. Loubiére
Motto
thriller

Můžeme opravdu věřit tomu, co vidíme? Elsa Préauová je zcela obyčejná důchodkyně, která s oblibou pozoruje své sousedy. Brzy si všimne, že u rodiny v sousedním domě je něco špatně. Kromě dvou zdravých dětí vídá na jejich zahradě i smutného, hubeného chlapce, se kterým se zjevně nezachází dobře a který jí připomíná jiné dítě v jejím životě… Elsa je posedlá jediným úkolem: pomoct mu. Ale co může dělat, když jí policie i sociálka tvrdí, že chlapec neexistuje?

Paříž,  moje láska, můj život – M. Dopjerová-Danthine
Motto
světová současná literatura

Jak se stát opravdovou Pařížankou? Zamilovat se do Paříže! Mária se jako bezstarostná studentka v toulavých botách a s pomačkanou mapou v kapse vydala do Paříže – a našla zde nečekaně nový domov. Po dvanácti letech radostných, ale i bolestných zkušeností rekapituluje svůj život s touto rozmarnou dámou – městem mnoha tváří, avšak s velkým srdcem připraveným přijmout kohokoli. Dozvíte se, jak nejlépe připravit pravé francouzské palačinky, proč Francouzi nikdy nenosí stejné oblečení dvakrát a jak si francouzsky nejlépe zanadávat.

Dítě ohně – S. K. Tremayne
Motto
thriller

Dokonalý manžel. Dokonalý nevlastní syn. Dokonalá lež? Strhující psychothriller od autora bestselleru Ledové sestry. Když si Rachel vezme Davida, zdá se, že má vše. Stěhuje se do nádherného domu a s novým manželem získává bohatství, lásku i milého nevlastního syna Jamieho. Brzy se ale Jamieho chování změní. Tvrdí, že ho pronásleduje přízrak jeho mrtvé matky. Snaží se Jamie Rachel jen vyděsit, nebo je jeho trauma větší, než si myslela? A proč David odmítá mluvit o tom, co se jeho první ženě před lety stalo? Rachel se noří do hlubin minulosti a její podezření roste.

Hvězda nad arabským peklem – M. Wurmová
Brána
společenský román

Hlavní hrdinka Fatima se narodila ve Francii. Na tom by nebylo nic zvláštního, kdyby nepocházela z radikální afghánské rodiny, která ji v moderní Evropě chce vdát proti její vůli a poslat ji s manželem zpět do Afghanistánu. Fatima snoubence odmítá.
Pro urážku na cti rodiny se ji pokusí zabít její vlastní bratři.
Mladá žena jako zázrakem přežije, dostává se do ochranného státního programu. Odchází do Paříže, kde nezměnila jen jméno z Fatimy na Fabiene, ale změnila i víru, protože se s Islámem svojí rodiny nedokázala ztotožnit.
Život odvážné ženy se dlouhá léta zdál být v nejlepším pořádku. Měla nejen skvělé zaměstnání, ale také starostlivého manžela, se kterým občas pracovně vycestovala do zahraničí. Jednoho dne odjíždějí do Saudské Arábie, země, která je neslavně známá svými antifeministickými zákony a přísnými tresty. Tady se vrtkavé štěstí nečekaně proti Fabiene obrátí, dostává se do ženského vězení, daleko od civilizace. Ubohá žena musí snášet příšerné nelidské podmínky, nedostatek jídla i spalující horko. Věznice kromě odsouzených žen ukrývá ve svých útrobách nechutné tajemství. Tajemství, o kterém sice ví každá vězenkyně, ale žádná o něm nemluví.
Tady děsivý příběh plavovlásky s ocelově modrýma očima teprve začíná. Připravte se na hrůzu, která vám zlostí zastaví krev v žilách. Tak silný příběh si žádá čtenáře s odvahou poznat odvrácenou stranu postavení ženy v zemi, která ženě právo prakticky ani nedává. Při čtení této knihy odhalíte tabuizovaná témata nesprávně pochopeného náboženství, které vás nejen šokují a pobouří, ale doslova vám vyrazí dech. Jestli se vám už teď při pomyšlení na osud hrdinky ježí chloupky, tak vězte, že to, co ještě přijde, dalece překoná vaše očekávání a hranici chápání. Troufáte si?


Tak co říkáte na dubnový výběr? Copak vás tentokrát zaujalo? Já nemám žádný must have, ale určitě bych si vybrala. Podle anotace se mi líbí nový Backman,  Picoultová, úplně bych měla chuť na nějakou oddechovku jako třeba Deník šílené matky, zaujaly mě také knihy z Motta, tam poslední dobou vychází skvělé kousky. A taková Písařka taky nevypadá špatně. Jo, prostě bych si vybrala... Určitě ☻

Těším se na vaše komentáře. Užijte si nedělní večer a pondělí velikonoční.

Vaše Šárka ♥

7 komentářů:

  1. Pozor, kniha od Picoultové je druhé vydání, první bylo v roce 2007 taky v Ikaru.

    OdpovědětVymazat
  2. ja rozhodne budu vyhlizet Bubny podzimu a Pana hor :-) zaujala me i Smrtka, ale to jeste uvidim :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Zaujal mě Ztracený řád, Smrtka, Vítr a Pravda, Písařka ze Sieny, a pak ještě docela Hrob kolibříka :) Ještě se těším na Temnou krásu, Krutou krásu, a hlavně na Renegáty.

    OdpovědětVymazat
  4. Veľa na pohľad super kníh, závidím vám knihu Smrtka, vyzerá naozaj pútavo a rada by som si ju prečítala, takže asi siahnem po tomto českom vydaní :-) Macbeth vychádza aj u nás a viem, že veľa ľudí sa na túto knihu teší :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Paráda, jsem ráda, že jich není moc :) Yrsa a Markéta Harasimová mě čekají jako recenzáčky a Monika Wurm ještě nevyjde, mluvila jsem s Hedvikou z Brány, prý to nestihne přeložit nejspíš ani do veletrhu, takže duben ještě ne :-) Ale to nevadí, aspoň toho nebude tolik, navíc mam doma slovenskou verzi od MOniky, ale zatím se odhodlávám :) Díky moc Šári, já se bez těchhle tvých článků ani neobejdu. :) Aspoň mám přehled :-) Posílám pusu <3

    OdpovědětVymazat
  6. Vidím, že máte vybráno, to je skvělé :) Myslím, že se nám nemůže stát, abychom si někdy alespoň jednu knihu nevybrali :))

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥