pátek 20. dubna 2018

Poprvé jsem otevřela – Jutta

Krásný páteční podvečer :)

Dnes jsem zde s dalším článkem z rubriky „poprvé jsem otevřela“. Musím tedy říct, že dnes by se hodilo spíš napsat „zavřela“, protože knížku jsem stihla už přečíst, než jsem se k sepsání článku dostala. Ale tak nevadí, alespoň vám už teď můžu říct, zda si knihu pořídit.


Aby vás nemátl název knihy, moje kniha pochází ještě z nultého vydání a nese název Juta, první vydání, které si vy můžete zakoupit, se již jmenuje Jutta. Knihu jsem dostala od pana autora Vladimíra Černila a jsem moc ráda, že mi knihu nabídl k přečtení. Jde o krásný, i když místy dost smutný, ale také milostný příběh dvou mladých lidí, odehrávající se na pozadí 2. světové války. Přestože je kniha z tohoto nelehkého období, četla se moc pěkně a já vám ji rozhodně doporučuji.

Jutta – Vladimír Černil
Svět není ani černý, ani bílý. Dokonce ani uprostřed zuřící světové války. Hrdinstvím nemusí být jen nezištná záchrana opuštěné dívky, ale třeba i varování sousedky, která dokáže přemoci svůj strach jediným slovem: „Utíkej!“ To, i když je to jen jediné slovo, vrhá Juttu, mladinkou židovskou dívenku, do ulic válkou sužovaného Berlína. Zároveň se tou dobou stává Berlín nechtěným domovem pracovně nasazeného Zdeňka, který, vytržen z poklidného života v nevelkém moravském městě, právě zde poprvé v životě prožívá zamilování a lásku, zklamání, zradu, nenávist, slast milování i nečekanou pomoc. Osudy Zdeňka a Jutty se protínají za dramatických okolností, jimiž jsou donuceni se semknout a společně najít cestu nejen k sobě navzájem, ale především k přežití nástrah a hrůz, které jim osud a jejich bližní připraví. Podaří se jim uhájit alespoň holé životy? Po desítky let se čtenářům dostávala do rukou literatura s válečnou tématikou, v níž bylo téměř vždy striktně jasné, kdo jsou nepřátelé a kdo kladní hrdinové. Kniha Jutta je jiná. V příběhu nenachází čtenář prvoplánově ty zlé a ty dobré, ale autor nás provází válečným městem v německé říši, kde žijí lidé, jejichž charaktery jsou formovány dobou, v níž se ocitli. Válka je pozadím, na kterém se dech beroucí příběh Zdeňka a Jutty odehrává, ale skutečně důležití jsou ti, se kterými se na své cestě potkávají.



Juttu vydal asi před měsícem Extraphon a čítá 256 stránek. Určitě se po ní podívejte, stojí za to. Recenzi najdete na blogu již brzy.

Vaše Šárka ♥

4 komentáře:

Děkuji za tvůj komentář ♥