úterý 15. května 2018

Veletržní knižní přírůstky

Krásný den vám všem :)

Dnes bych vám chtěla ukázat, jaké knihy jsem si přivezla ze Světa knihy. Není jich málo, však jsem se taky nadřela při zpáteční cestě. Ale co jsem tak koukala na články a videa některých dalších návštěvníků veletrhu, neměla jsem jich zase vlastně tolik.


Přivezla jsem si dvanáct knih s tím, že jednu jsem vyhrála u Sabinky v soutěži a ona mi ji vezla a ještě jsme si s Kačkou a Sabčou vyměnily knihy, takže tak mi přibyly další dvě. Na veletrhu jsem si tedy pořídila devět knih. Doma mě potom úplně zarazilo, že jsem si nepřivezla ani jednu detektivku či thriller.


Naše první zastávka byla v Euromedii, kde byly skvělé výprodeje. Přiznám se, že jsem tam vlezla za ten den třikrát. Naštěstí spoustu knih ze slev mám už doma, jinak bych to vážně neutáhla. Takhle jsem tedy vezla čtyři. Knihy od Sarah Larkové byly po 9,-, no úplně směšné. Pláč v poušti stál 19,- a Mariana 29,-. Ta mě nadchla naprosto nejvíc za tuto směšnou cenu.



Poutavý příběh o lásce a nenávisti, důvěře a zradě a vzrušujícím osudu
jenž se odehrává v exotickém prostředí Karibiku.
Po smrti své první velké lásky uzavře Nora, dcera obchodníka, manželství z rozumu. Provdá se za ovdovělého pěstitele cukrové třtiny na Jamajce.
Život v Karibiku ale není takový, jak si mladá žena vysnila. Zacházení majitele plantáže s otroky ji hluboce šokuje, rozhodne se proto změnit na farmě mnoho věcí k lepšímu. Překvapivě ji v tom podporuje nevlastní syn Doug, který přicestuje z Evropy. Jeho návrat rozvíří ale mnohé, zejména Nořiny city. Náhle však Nora v důsledku tragické události ztratí úplně všechno. Zbude jí jen holý život…

Volné pokračování románu Ostrov tisíce pramenů, odehrávající se v Karibiku v polovině 18. století.
Deirdre, dcera Angličanky Nory Fortnamové a otroka Akwasiho, žije milovaná a chráněná na plantáži své matky a nevlastního otce. Mladí muži na ostrově ji i navzdory jejímu nežádoucímu původu obletují. Deirdre ale o žádného z nich nejeví zájem, dokud se o ni nezačne ucházet mladý lékař Victor Dufresne. Po nádherné svatební oslavě nasednou Victor a Deirdre na loď plující do Saint-Domingue na ostrově Hispaniola. Tam se ale stane něco, co změní jejich další osud…


Pláč v poušti
Otec, bývalý světák, ale muž bez výraznějšího sebevědomí, není schopen snášet samostatnost své ženy. Rozčiluje ho, že nerespektuje konvence a neposlouchá ho na slovo. Bije manželku, dělá jí scény, žárlí na ni, propadne drogám. V hlavě se mu zrodí ďábelský plán a pětiletá dcera Ouarda se o něm dozví. Stojí před těžkým rozhodnutím - má poslechnout otce, nebo stát při matce? Ouarda udělá, co jí nařídí otec, jde si hrát se sestrou na ulici. Stane se, co matka předpověděla…
Dcera cítí, že nese vinu na matčině smrti, a trápí ji výčitky. Otec se octne ve vězení, děti jsou ponechány napospas osudu...
Dnes, po více než dvaceti letech, se Ouarda Saillo vrací na místa hrůzy. Znovu prožívá tehdejší konflikt a zbavuje se pocitu viny. Smutek ale zůstává a cesta zpět je dlouhá, slzavá a bolestná...

Poutavý román o osudech dvou žen, které se i přes propast času neoddělitelně spojily. Julia Beckettová věří na šťastná znamení. Když se přestěhuje do Greywethers, nádherného starobylého domu ve Wiltshiru, tuší, že za tím nebyla jen náhoda. Místní obyvatelé jsou milí a přátelští, a především jeden pohledný mladý soused Julii přitahuje, ale pod povrchem obyčejného života ve starém domě cítí přítomnost dávné, zapomenuté tragédie. Brzy se dozví, že před tři sta lety v domě žila dívka Mariana, jejíž osud je podivně spjatý s jejím…


Další nákupní zastávka proběhla u stánku Alpressu. Také tam měli na nějaké knihy slevičky. Já jsem sáhla po Barbaře Woodové, Elizabeth Haran a Kimberley Freeman. Od B. Woodové mám doma už nějaké knihy, ale zatím jsem autorku nezkusila. Loni jsem si třeba z veletrhu vezla Doktorku Samanthu, tak snad letos už se do knih konečně pustím. Elizabeth Haran jsem v minulých dnech vyzkoušela poprvé a moc se mi její styl psaní líbí, takže už jsem nějaké knihy taky nasyslila.


Krásná léčitelka Selené jde za svým soudem do starověkého Babylónu, Jeruzaléma a Alexandrie, do tajemného pouštního města Magny s němými otroky i do exotického paláce radostí v Persii. Poznává učení bohyně Isis, dávná zaříkávání Beduínů, pavilon hindských lékařů. Její sen o místě, kde se lidem dostane pomoci a léčení, i její puť za životní láskou – řeckým lékařem Andreasem – vrcholí v Římě za vlády císaře Claudia.

Ovdovělý otec podléhá svodům půvabné pijavice a snoubenec před svatbou strávil noc s jinou ženou. Není divu, že Erin od oltáře prchá, jak nejdál to jde, do Austrálie. Musí se vyrovnat s drsným půvabem krajiny, stejně jako s nelehkým způsobem života hledačů opálů. Setkání se sympatickým Jonathanem jí prozáří dny, ten ale musí odjet do Anglie dostát svým závazkům. Osud však ještě nevydal své poslední tajemství.

Od Kimberley Freeman mám doma Ohnivý ostrov, ale taky jsem se k němu ještě nedostala. No ale Luční kvítí za 19,- jsem tam fakt nemohla nechat.


Dokud se Emma nezraní, neuvědomuje si, jak ji kariéra zcela pohltila. Zhroutí se jí svět. Nezbude jí než vrátit se do Austrálie a převzít nečekané dědictví po babičce. Aby mohla starou farmu prodat, musí co nejdřív vyklidit všechno harampádí. Nalezené staré dopisy a fotografie její rozhodnutí zvrátí. Není to však jen tajemství, co ji nutí zůstat...

Dále jsem navštívila stánek antikvariátu Fryč, do kterého jsem se v minulých letech nikdy přes davy nedostala. Ukořistila jsem tam klasiku Petr a Lucie.


Milostná novela, jemně kreslený příběh tragické lásky mladých milenců zahalený stínem válečného utrpení a hrůzy první světové války. Oba mladí lidé žili svou bezmeznou láskou a svými romantickými sny a ve velikonočním týdnu se měli zcela oddat jeden druhému...

Další knihu jsem objevila u Albatrosu. Nečtu „young adultovky“, ale tato mě nedávno zaujala a když jsem ji našla za 63,-, sáhla jsem po ní.


David Levithan napsal příběh založený na skutečné události – Harry a Craig, dva sedmnáctiletí kluci, se zúčastnili líbacího maratonu, aby překonali Guinnessův rekord a zároveň upozornili na předsudky panující ve společnosti. Dehydratovaní a nevyspalí se snaží překonat rekord a jejich úsilí se stává ohniskem, kolem kterého se točí příběh dalších dospívajících kluků, již hledají svoji vlastní identitu, lásku, řeší rodinné problémy – a hlavně touží objevit své místo v tomto světě.
Levithan umně splétá nitky jejich příběhu do jednoho velkého o dospívání a hledání vlastní identity, zkrátka tom, jaké to dnes je být mladý kluk na kluky.
David Levithan je autorem mnoha oceňovaných románů. Českým čtenářům je známý především svým románem Den co den. Dále pak knihami Nick a Norah: až do ochraptění a Dash & Lily – Kniha přání, které napsal společně s Rachel Cohnovou.

Tak to byly všechny moje veletržní úlovky. A teď vám ještě ukážu knihy od holek a výhru.

Sabinka mi přivezla Toskánské věže. Vzájemně jsme si daly vybrat z nějakých knih, abychom se netrefily do stejné, kterou už ta druhá třeba vlastní nebo četla.


Příběh mladé svérázné ženy – malířky, zasazený do prostředí středověkých italských měst, upoutá nejen romantické duše, ale i milovníky výtvarného umění a starých řemesel.
Román Toskánské věže, odehrávající se v klikatých uličkách sluncem rozpálených náměstí středověké Itálie, je příběhem mladé ženy, která se odváží vykročit vlastní cestou a prosadit se v muži ovládaném malířském umění a řemesle. Sofia, dcera věhlasného malíře Barducciho, žije v rodném San Gimignanu provdaná za sobeckého a ješitného obchodníka se šafránem, ale tajně touží prosadit svůj talent v malířském umění, do nějž ji svéráznou výchovou zasvětil otec. Ten však nečekaně umírá a dceru už stihne pouze vybídnout, aby svůj sen nevzdávala a nepromarnila tak dar od Boha, kterého se jí dostalo. O pár měsíců později se v Sieně objevuje otrhaný mládenec, a žádá o práci v malířské dílně Maestra Manziniho, bývalého přítele Antonia Barducciho…
Toskánské věže spojují hrdinčinu silnou osobnost s důkladně nastudovaným prostředím a přesvědčivými postavami, které skvěle zapadají do pestrobarevné mozaiky Itálie čtrnáctého století, jež bylo obdobím velkých zvratů v celé Evropě. Stylově sestavená zápletka plná kliček a zvratů téměř nedovolí čtenáři knihu odložit.

Kačka mi přivezla knížku Příslib naděje. Kdysi jsem ji četla, moc se mi líbila, ale poslala jsem ji dál a potom mě to mrzelo. Káťu až tak nenadchla, tak mi ji věnovala.


Dědictví po tetě, kterou Fleur nikdy nepoznala, nemohlo přijít ve vhodnější chvíli. Právě se jí zhroutil vztah, a navíc se ocitá uprostřed vážné rodinné pře. V australské pustině díky tetiným deníkům poznává, co její život ovlivnilo tak drtivým způsobem. Postupně Fleur rozplete složitá pokrevní pouta plná rivality a pochopí, že ničeho – ani lásky – se nesmí vzdát bez boje.

Úplně nakonec vám ukážu knihu, kterou jsem vyhrála u Sabinky na blogu. Jde o Kokedamu. Pokud nevíte, co kokedama je, tak je to volně zavěšená květina v prostoru bez květináče. Je to velice zajímavý způsob pěstování květin a už se těším, až si knihu prolistuji, prohlédnu a kdo ví, třeba se navnadím a kokedamu si pořídím. Sabinka mi ještě ke knížce přidala pár čajíčků, za což jsem moc ráda a děkuji ♥


Zapomeňte na závěsné košíky, květináče či truhlíky, slovo má japonská jednoduchost…
Víte, co je kokedama? Způsob pěstování zeleně inspirovaný japonským zahradnickým mistrovstvím a jeden z nejnovějších hitů originální bytové dekorace - rostliny bez květináčů zavěšené volně v prostoru. 
Coraleigh Parkerová ve své knize představuje 25 nápadů a krok za krokem popisuje, jak vyrobit opravdu rozmanité kokedamy. Vybrala ty nejúžasnější botanické kreace, samozřejmě vždy s kořeny ukrytými v mechových koulích, ať už jde o efektní kapradiny, sukulenty, bylinky, orchideje nebo dokonce malé stromky. Vznášejí se ve vzduchu na neviditelných provázcích nebo rybářských vlascích, umně ovázaných kolem kořenového balu připomínajícího kokon.
Použití rostlin pro výzdobu interiéru snad nikdy nebylo populárnější a závěsné kokedamy jsou velkým trendem poslední doby. Jde o jednoduchý, finančně nenáročný tvůrčí způsob aranžování rostlin, který zvládne opravdu každý. Díky této knize dokážete každou ze svých oblíbených rostlinek během krátké chvíle proměnit na efektní kokedamu, která v jakémkoli prostoru vykouzlí dojem vzdušné elegance a prosté přírodní krásy.


A to je už úplně všechno. Z veletrhu jsem nadšená, den se vyvedl a teď už se můžu těšit na další ročník. Ale dřív ještě na knižní veletrh v Havlíčkově Brodě, který proběhne v říjnu. Jinak jsem si letos nepřivezla žádné edičáky kromě jednoho z Hostu, žádné pohledy, záložky, nějak jsem to úplně zazdila :))

Mějte se krásně a jestli jste nějakou knihu četli, anebo se chystáte, určitě mi napište.

Vaše Šárka ♥

10 komentářů:

  1. Luční kvítí je úžasná kniha. Nejprve jsem ji měla v e-booku a do knihy se zamilovala. Později jsem s j pořídila v papíru.

    OdpovědětVymazat
  2. Krásné úlovky :) Marianu jsem si přivezla z předminulého SK, ale ještě jsem ji tedy nečetla :) Toskánské věže mě bohužel dost zklamaly.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky mám spoustu dávných restíků :) Já vím, že tě věže moc nenadchly, pamatuji si, když jsi je četla, tak uvidím, jak budu pokojená já. Až se k nim ovšem dostanu :))

      Vymazat
  3. To je pořádná kupička přírůstků! :-) Snad se ti budou všechny knížky líbit ^^

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, za ty ceny jsem se mírně rozšoupla, to je fakt :)

      Vymazat
  4. tak hromadku mas slusnou, spousta jezkych knizek... docela ti zavidim, ze jsi jeste stihla ty levne knihy, ja uz tam rozhodne na zadne za 9kc nenarazila :-) kazdopadne nejvetsi rekord jsem videla u jedne blogerky, ktera si dotahla 34 knih, coz je docela mazec :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem tu Euromedii procházela třikrát, jak mizely komínky, zas byly nahrazovány jinými ve slevě. Třeba Mariannu hned ve čtvrtek ráno neměli, padla jsem na ni odpoledne :)

      Vymazat
  5. Parádní nákup! Já byla až v neděli a to jste my to už ty úžasné slevy vybrakovaly! :-) Já chytla "jenom" padesátiprocentní slevy... :-) Jsem zvědavá, jestli uděláš kokedamu, na neto to pořád obdivuji...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já byla ve čtvrtek, tak slevy v Euromedii byly pěkné :) A mizelo to ďábelským tempem. Ale chytla jsem je i loni v sobotu. Tak zas 50% slevy jsou krásné :) No, jsem zvědavá, jestli kokedamu někdy vytvořím :))

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥