pátek 20. března 2020

RECENZE – Vzdor

Autor: V. S. Alexander
Překlad: Blažena Kukulišová
Nakladatelství: Alpress
Rok vydání v ČR: 2019
Počet stran: 328
ISBN: 978-80-7633-084-9

Anotace:
Lucinda je nešťastně zamilovaná do bezohledného sira Blakelyho, zatímco její sestra Briana čeká dítě s chudým pachtýřem Rorym. Když je bezcitný sir Blakely postřelen, vina padne na Roryho. Nejlepší vyhlídkou pro obě sestry je útěk do Ameriky. Jak by ale mohly opustit své blízké v tak kruté době a čeká je za mořem skutečně lepší budoucnost?
Silný, nezapomenutelný román síly a odolnosti, postavený na pozadí irského hladomoru.

Příběh se strohým názvem Vzdor nás zavádí do Irska roku 1845. Nastává období hladomoru, spousty lidí umírá a další odchází ze svých domovů za prací do jiných končin, protože věří, že tam může být lépe.

Tato krutá doba se dotýká také osmnáctileté Briany a pachtýře Roryho. Briana je dcerou Briana Walshe, správce sídla sira Thomase Blakelyho, žijícího momentálně v Anglii. Lucinda, starší sestra Briany pracuje jako guvernantka v Londýně a je platonicky zamilovaná do sira Blakelyho. Ona by se do chudého, obyčejného pachtýře nikdy nezamilovala. Míří daleko výše. Thomas o ni ale nejeví zájem jako o ženu, pouze ji vnímá jako svou zaměstnankyni.

Hladomor se prohlubuje. Sir Blakely nemá nejmenší zájem v této době obyvatelům hrabství Mayo nijak pomáhat, naopak. Vyžene lidi ze svých obydlí, uzavře své venkovské sídlo a propustí ze svých služeb i Briana Walshe. Briana mezitím zjistí, že je těhotná a rychle se s Rorym vezmou. Doba je těžká, není nač čekat. Jakmile přijdou o svůj domov v hrabství, vydají se Lucinda s Brianou do Ameriky. Otec a Rory za nimi dle plánu mají dorazit později.

Bude pro sestry Amerika vysvobozením nebo je čekají také těžké a život ohrožující situace? Setkají se ještě se svými blízkými?


Vzdor je velice dobrá kniha a já se dost divím, jak poměrně nízké hodnocení na databázi má. Jde o volně plynoucí román, autor píše možná rozvláčněji, nicméně velice zajímavě a poutavě.

Popisy období hladomoru pro mě byly místy téměř hrůzné. Lidé přežívající ve vyhrabaných jámách, pojídající shnilé brambory, mrtvoly nebožáků válejících se při silnicích. Děj odehrávající se v Americe je také velmi zajímavý a rozhodně pro sestry Brianu a Lucindu není jednoduchý. Navíc, když je Briana již ve vyšším stupni těhotenství.

Vzdor je opravdu poklidně napsaný historický román, nicméně má vypovídající hodnotu a dozvíte se spoustu zajímavého z tohoto těžkého období v Irsku. Irský hladomor trval dlouhé čtyři roky. Nečekejte výrazné, zásadní zvraty v ději, ze kterých vám bude padat brada. To není autorův styl. Pokud však přijdete na chuť stylu psaní V. S. Alexandera, jeho knihy si rozhodně vychutnáte. 

Já za sebe knihu vřele doporučuji a doufám, že se dostane do povědomí více čtenářů.

O autorovi:
Americký autor, píšící i jako Michael Meeske, propadl kouzlu historie, kromě toho miluje výtvarné umění a hudbu, tu sám skládá. V literární tvorbě jsou jeho vzory například Oscar Wilde, Daphne du Maurier nebo sestry Brontëovy. Vyšlo mu několik historických románů, momentálně pracuje na dalším pro věhlasné nakladatelství Kensington. Žije na Floridě.



Hodnocení: 85%

Za poskytnutí recenzního výtisku velmi děkuji nakladatelství Alpress. Knihu zde můžete koupit.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za tvůj komentář ♥