pondělí 3. srpna 2020

RECENZE – V temnotách

Autor:
Martin Stručovský
Nakladatelství: Motto
Rok vydání: 2020
Počet stran: 288
ISBN: 978-80-267-1747-8

Anotace:
Když soukromého vyšetřovatele Matěje Mlynáře osloví neznámá žena, jíž zmizela dcera, pustí se do dalšího případu. Zatímco pátrá po pohřešované dívce, ulicemi města se plíží zlo – kdosi se neštítí dokonce ani rituální vraždy novorozenců. Mlynář neznámé hrozbě sám čelit nedokáže. Spolu s parťačkou i partnerkou Pavlou vědí jedno: Tváří v tvář temnotě se mohou spolehnout jen sami na sebe.

Matěje Mlynáře, bývalého policistu, nyní soukromého detektiva, vyhledá cizí žena. Vypadá bezmocně, nešťastně a prosí Mlynáře o pomoc při hledání své dcery, o které už nějakou dobu neslyšela. Dívka odešla z domova za studiemi, hlavní důvod odchodu z domova však bylo něco jiného, nejen škola. Lucie mohla klidně studovat v místě bydliště. Zatímco se Matěj pokouší zjistit informace o zmizelé Lucii, jeho přítelkyně policistka Pavla vyšetřuje případy rituálních vražd novorozenců. Je to velice náročné na psychiku, navíc s Matějem řeší i spoustu soukromých záležitostí. Jsou však na stejné lodi a dodávají sílu jeden druhému.


Třetí díl série s Matějem Mlynářem v hlavní roli rozhodně nepokulhává za předešlými dvěma. Jsem ráda, že se série vyvíjí, nestagnuje, její kvalita se nesnižuje. Námět, týkající se sekty, která láká mladé lidi v nesnázích do svých osidel, byl zajímavý. Během četby poznáváte také celkem detailně různá zákoutí Jindřichova Hradce. Děj se odehrává poměrně svižně, jenom zápletek už na mě bylo trochu moc. Ke konci prostě na mě toho bylo až příliš. Ovšem to je můj subjektivní pocit, jiní čtenáři to mohou cítit úplně jinak.

V příběhu mě rovněž zaujalo rozebírání Matějovy minulosti, minulosti jeho matky. Je dobré tedy číst sérii od prvního dílu, abyste se orientovali a nebyli zmatení.

Pokud máte chuť na dobrou českou detektivku se zajímavým námětem, určitě můžu V temnotách doporučit a celkově celou sérii s Matějem Mlynářem. Nebojte se české literatury.

O autorovi:
Narodil se 22. 12. 1989 v Jindřichově Hradci. Píše už od svých třinácti let, jeho první publikovanou prací jsou Slzy bohů (2008), ze série JFK.

Po studiu na Západočeské univerzitě v Plzni zakotvil v knihkupectví, kde se naplno věnuje své celoživotní vášni. Nepohrdne ani dobrým filmem či seriálem. Rád se potuluje ulicemi města, popíjí kávu a vymýšlí nové příběhy. Je autorem detektivních románů Bez duše a Zavátá sněhem. Jeho rozšiřující se krimi sérii spojuje postava vyšetřovatele Matěje Mlynáře a lokace rodného města. Na kontě má také antologii Excelsior, gentlemani!, na které se podílel jako jeden z editorů a která získala cenu Akademie SFFH.

V roce 2007 začal psát pro sci-fi rubriku Neviditelného psa Sarden a od roku 2008 působí jako zástupce šéfredaktora JFK Fans – fanouškovských stránek Agenta JFK.


Hodnocení: 86%

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji autorovi a nakladatelství Motto. Knihu můžete zakoupit zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za tvůj komentář ♥