středa 30. listopadu 2022

RECENZE – VRAŽDA NA HŘIŠTI

Autorka:
Catherine Shepherd
Překlad: Rudolf Řežábek
Nakladatelství: Cosmopolis
Rok vydání v ČR: 2022
Počet stran: 304
Vazba: pevná / vázaná
ISBN: 978-80-271-3644-5

Anotace:
U skluzavky na dětském hřišti je nalezena mrtvá mladá žena v bílých nabíraných šatech. Vlasy má spletené do copů a vypadá jako vzorná školačka. Při ohledání soudní lékařka Julia Schwarzová zjistí, že v jejím srdci vězí zlomený šíp. Nikde ale není žádná krev.

Vyšetřování nabírá na obrátkách, když je na hřišti v sousedství objevena další mrtvá, opět s copánky a ve stejných šatech. Ukáže se, že dívky měly ještě něco společného – obě bojovaly se závislostí. Je jasné, že je má na svědomí stejný pachatel. Bude vraždit dál?

Soudní lékařka Julia Schwarzová je povolána k mrtvole mladé ženy. Její tělo je bizarně naaranžováno u dětské skluzavky na hřišti. Oběť má vlasy spletené do copánků s růžovými stužkami a sponkami a oblečena je do bílých, nařasených šatů. Do jedné ruky jí bylo vloženo zrcátko. Pachatel neopomenul ani líčení. Po pitvě Julia dle stavu jater zjistí, že mladá žena byla nejspíš alkoholička. Po krátké době od vraždy je nalezena další oběť. Stejně oblečená v polyesterových bílých šatech jako panenka Barbie. Při pitvě se opět u ženy prokážou ztučnělá játra, což neodpovídá jejímu věku, ale spíše častému požívání alkoholu. Viditelně jde o stejného pachatele. Vybírá si své oběti mezi ženami se závislostmi?


Těšila jsem se na další díl s oblíbenou Julií (nebo spíš Juliou?) Schwarzovou a autorka opět nezklamala. Katherine Shepherd píše dobře, píše čtivě a zajímavě. Mám ráda prostředí soudního lékařství, takže i Vražda na hřišti byla moc fajn. Ovšem nebyla to pecka, ze které si sednete na zadek. Tento pocit jsem u knih od Catherine zatím nezažila, nicméně mě série baví a ráda se k ní s každým novým dílem vracím. I v tomto dílu autorka odkryla trochu ze soukromí Julie a Floriana. Občas mám pocit, že bych trošku do jejich vztahu zasáhla, trochu je popostrčila, potřebovala bych tam zkrátka více života mezi nimi.

Pokud máte rádi poklidnější příběhy, kde se to vyloženě nehemží akcí a hromadou zvratů, tak určitě můžu sérii doporučit. 

O autorce:
Catherine Shepherd (pseudonym) se narodila v roce 1972. Po maturitě začala studovat ekonomii a poté několik let pracovala pro velkou německou banku. Vlastní texty začala psát už na základní škole a později se k této své vášni vrátila. První detektivku vydala v dubnu 2012, brzy následovaly další kriminální romány a všechny se umístily na nejvyšších…

Hodnocení: 80%

Za poskytnutí recenzního výtisku velmi děkuji nakladatelství Cosmopolis. Knihu můžete zakoupit zde.



1 komentář:

Děkuji za tvůj komentář ♥